Wednesday 6 November 2019

Πόσο ασφαλές είναι να πίνουν καφέ τα παιδιά;

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και εισέρχονται σιγά σιγά στην εφηβεία, συχνά, στην προσπάθειά τους να δείξουν πως μεγάλωσαν και είναι αρκετά ώριμα, υιοθετούν συμπεριφορές ενηλίκων, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση καφέ.
Για την πρώτη περίπτωση έχουν γραφτεί και έχουν γίνει χιλιάδες μελέτες, ενώ οι επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό είναι γνωστές παγκοσμίως. 

Όσον αφορά στην κατανάλωση καφέ, όμως, αρκετοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι πρόκειται επίσης για μία εθιστική συνήθεια, που καλό είναι τα παιδιά στην εφηβεία να αποφεύγουν.
«Η καφεΐνη είναι μια ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου και η οποία περιέχεται, επίσης, στο τσάι, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά, ακόμα και τα παυσίπονα», 
εξηγεί ο παιδίατρος κος. Ηλίας Χαραμαράς.

Τα παιδιά σήμερα έρχονται από πολύ νωρίς σε επαφή με την καφεΐνη πράγμα που δεν είναι και ό,τι πιο θετικό. 

Η αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων δεν συνιστά την κατανάλωση καφέ από παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ και ο κ. Χαραμαράς χαρακτηρίζει απαγορευτική αυτή την τακτική. 
«Η κατανάλωση καφέ από παιδιά κάτω των 12 ετών πρέπει να απαγορεύεται. Η καφεΐνη επιδρά στον οργανισμό ως ναρκωτικό και οι αγνοί, παιδικοί οργανισμοί δεν είναι έτοιμοι για μια τόσο δυνατή ουσία».
Επίδραση καφεΐνης στον παιδικό οργανισμό
«Υπερδιέργεση, αύξηση παλμών, αϋπνία, στομαχικός ίλιγγος, ναυτία, αύξηση της ενεργητικότητας, τρέμουλο, πονοκέφαλοι, είναι λίγες μόνο από τις επιπτώσεις της καφεΐνης στον οργανισμό», διευκρινίζει ο παιδίατρος και συμπληρώνει, 

«Ο καφές μπορεί να επηρεάσει και τη συμπεριφορά ενός παιδιού, καθώς η καφεΐνη είναι μια ψυχότροπη ουσία, η οποία αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα ή καταναλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει εθισμό και, άρα άγχος και ψυχολογικές διακυμάνσεις».
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ή νόμος που να απαγορεύει την κατανάλωση καφέ σε παιδιά και εφήβους. 
Είναι στο χέρι των γονιών, όμως, να «προστατεύσουν» τα παιδιά τους από αυτή τη συνήθεια, τουλάχιστον μέχρι να ενηλικωθούν
«Οι γονείς και το κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο ποιες συνήθειες θα υιοθετήσει ένας έφηβος ή ένα παιδί», μας λέει ο κ. Χαραμαράς. «Τα παιδιά είναι καθρέφτες των γονιών τους. Εμείς πρέπει να γίνουμε το σωστό παράδειγμα για εκείνα. 
Στην περίπτωση του καφέ, ας πούμε, μπορούμε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε μπροστά στα παιδιά, αλλά και το πώς εκφραζόμαστε για αυτή μας τη συνήθεια. 
Ας εξηγήσουμε στα παιδιά και τους εφήβους με ξεκάθαρα και ήρεμα λόγια ότι ο καφές δεν είναι κάτι τόσο υγιεινό, αλλά ούτε και ευχάριστο και ας τονίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του στον οργανισμό μας».

«Επίσης, οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να γνωρίζουν όσο καλύτερα γίνεται τι πίνει το παιδί τους, όταν βγαίνει έξω. 

Οι “περίτεχνοι” καφέδες, για παράδειγμα ο εσπρέσσο, είναι πολύ έντονοι και “βαρείς” για τον οργανισμό, ακόμα και των ενηλίκων και καλό είναι να αποφεύγονται. 
Τα παιδιά άνω των 12 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 100ml καφεΐνης και για να σας δώσω να καταλάβετε ο φραπέ περιέχει 140ml και ο ελληνικός 40ml.
 Αν, λοιπόν, δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στο παιδί μας να πιει καφέ, τότε ας το παροτρύνουμε να τον πίνει όσο πιο ελαφρύ γίνεται. Από τους καφέδες που καταναλώνονται ευρέως ο πιο ελαφρύς είναι ο καφές φίλτρου (γαλλικός)».

infokids.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki