Friday 7 July 2023

Σπιτικά Παγωτά με Φρούτα και Μέλι

Το παγωτό είναι ταυτισμένο με το καλοκαίρι και τα παιδιά το λατρεύουν. 
Θα μπορούσαν να φάνε απίστευτες ποσότητες, εάν ως γονείς δεν ανησυχούσαμε για τη ζάχαρη που συνήθως συναντά κανείς στα παγωτά του εμπορίου.
Υπάρχουν υπέροχες και δροσερές συνταγές για να φτιάξετε παγωτό στο σπίτι, με αγνά υλικά και καθόλου ζάχαρη, μόνο με φρέσκα φρούτα και μέλι. 
Ένας εύκολος, και κυρίως υγιεινός τρόπος να εντάξετε το παγωτό στη διατροφή τους, που τα παιδιά θα λατρέψουν.

Παγωτό με μέλι
Υλικά:
150 ml γάλα φρέσκο
250 γρ. μέλι θυμαρίσιο
600 ml κρέμα γάλακτος
1 πρέζα αλάτι
φρούτα της αρεσκείας τους

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 20-30 λεπτά. 
Σουρώνουμε το γάλα και το ξαναβάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το μέλι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα για να διαλυθούν καλά. 
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο, σε μεταλλικό, κατά προτίμηση, μπολ.
Το βγάζουμε και το χτυπάμε με το «σύρμα» (ή το μίξερ ή αν θέλουμε το βάζουμε στην παγωτομηχανή). 
Η διαδικασία είναι να το ανακατέψουμε 3-4 φορές ανά δύο ώρες !!

Παγωτό σοκολάτα – μπανάνα
Κόψε 3 μπανάνες σε κομμάτια και βάλτε τες στην κατάψυξη τουλάχιστον για 2 ώρες ή όλη τη νύχτα. 
Ρίξ’ τες στο μπλέντερ, πρόσθεσε 
1/4 φλ. γάλα (αγελαδινό, καρύδας ή αμυγδάλου), 
1 κ.σ. άγλυκο κακάο και 
1 κ.σ. φιστικοβούτυρο (προαιρετικά) και ανακάτεψε.

Καταναλώνεται αμέσως σαν παγωμένη κρέμα ή τοποθετείται στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει εντελώς και σερβίρετέ σαν παγωτό.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κάποτε... ένα παγωτό χωνάκι μάς ήταν αρκετό...

Πώς ανακαλύφθηκε το χωνάκι του παγωτού;
Το επινόησε κατά τύχη ένας απελπισμένος έμπορος κρέπας και δεκάδες άλλοι διεκδικούν την ανακάλυψη του «χωνιού» που άλλαξε την απόλαυση ενός παγωτού
Συνέβη μια αποπνικτική καλοκαιρινή μέρα του 1904 στη Διεθνή Έκθεση του Σεντ Λούις. Ο Έρνεστ Χαμβί, μετανάστης από τη Συρία, δεν κατάφερνε να πουλήσει τις ζεστές περσικές κρέπες του στα πλήθη που έλιωναν από τη ζέστη.
Αλλά στον διπλανό πάγκο, ο Άρνολντ Φορνασού πουλούσε παγωτό σε πιάτα σαν τρελός. Ξαφνικά, του Άρνολντ του τελείωσαν τα πιάτα. 
Ο Έρνεστ είχε μια ξαφνική ιδέα. Τύλιξε μια κρέπα σχηματίζοντας κωνικό χωνάκι και την πρόσφερε ως υποκατάστατο. Βουαλά! Έτσι γεννήθηκε το χωνάκι του παγωτού.
Αυτή τουλάχιστον είναι η εκδοχή που υποστηρίζει η Διεθνής Ένωση Παγωτού. Αλλά εδώ είναι που αρχίζει το μπέρδεμα. Τουλάχιστον μισή ντουζίνα πωλητές στην έκθεση ισχυρίζονται ότι σ’ εκείνους ανήκει η τιμή της ανακάλυψης. Οι απόγονοι τους συνεχίζουν τους διαξιφισμούς ακόμη και σήμερα.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;
 
Είναι ασφαλές να πούμε ότι η ιδέα γεννήθηκε μια μέρα στην έκθεση και γρήγορα την αντέγραψαν δεκάδες άλλοι που ήταν ανυπόμονοι να εκμεταλλευτούν μια καλή ιδέα. 
Όταν τελείωσε η έκθεση, οι άνθρωποι μετέφεραν την ιδέα στον τόπο τους και έτσι έγινε επιτυχία σέ όλη την χώρα. 
Σήμερα, το ένα τρίτο όλων των παγωτών πουλιέται σε χωνάκια. Είναι μια αγαπημένη καλοκαιρινή απόλαυση στην Αμερική και παντού – σ΄ αυτό, τουλάχιστον δεν χωράει συζήτηση.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τι παγωτό να δώσω στο παιδί μου;

Το παγωτό δεν πρέπει να λείπει από τις καλοκαιρινές αναμνήσεις του παιδιού.

Η εισαγωγή του παγωτού στη διατροφή του παιδιού τυπικά μπορεί να γίνει μετά το πρώτο έτος όπως ισχύει για όλα τα γλυκά καθώς το πεπτικό σύστημα του παιδιού είναι πιο ώριμο να δεχθεί γλυκά αλλά και προϊόντα με βάση το αγελαδινό γάλα.

Ωστόσο όπως όλα τα γλυκά έτσι και το παγωτό είναι πλούσιο σε λιπαρά, ζάχαρη και συντηρητικά, για αυτόν τον λόγο,  καλό είναι να καθυστερήσουμε την εισαγωγή του παγωτού στη διατροφή του παιδιού μέχρι και το 3ο έτος. Όσο πιο αργά το δοκιμάσει τόσο πιο αργά θα το ζητήσει.

Τι παγωτό να επιλέξουμε για το παιδί;
Αποφύγετε τα συσκευασμένα παγωτά που βρίσκονται στα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και τα σουπερμάρκετ γιατί περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη, συντηρητικά και χρωστικές.
Τα παγωτά παρφέ, καϊμάκι και αυτά με τα toppings καλό είναι να μην τα προτιμάτε γιατί έχουν περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη.
Τα σορμπέ, αν και έχουν λιγότερα λιπαρά, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Επιλέξτε χύμα παγωτό που παραπέμπει σε σπιτικό, φτιαγμένο από φρέσκο γάλα το οποίο αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου για το παιδί σας και θα δώσει στο παγωτό μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Είναι σημαντικό το ζαχαροπλαστείο ή το παγωτατζίδικο από το οποίο θα επιλέξετε το παγωτό να γνωρίζετε ότι χρησιμοποιεί αγνά υλικά και έχει ευρεία κατανάλωση

Ιδανικά φτιάξτε εύκολα και γρήγορα το δικό σας σπιτικό παγωτό.
Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και αφού το παιδί σας έχει αρχίσει να ζητά παγωτό καλό είναι να το τρώει για γλυκό μέχρι 2 φορές την εβδομάδα. 
Μην αντικαταστήσετε όμως κάποιο γεύμα της ημέρας με παγωτό διότι το παιδί χάνει τα θρεπτικά συστατικά που θα έπαιρνε απ’ το συγκεκριμένο γεύμα.
Αν πρόκειται για σπιτικό παγωτό χωρίς ζάχαρη μπορείτε να το δίνετε στο παιδί σαν απογευματινό σνακ μέχρι και 4 φορές την εβδομάδα.
govastileto.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki