Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Εθισμός στο διαδίκτυο σε ενήλικες
The scary truth about internet addiction

Η χρήση του διαδικτύου στις μέρες μας έχει φέρει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Είναι γνωστό σε όλους μας πως με μια απλή περιήγηση στον ιστό σε σχεδόν μηδενικό χρόνο έχει κανείς πρόσβαση σ΄ ένα παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριών και επεξεργασίας αυτών. Δυστυχώς όμως η κατάχρηση του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια,έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση συμπεριφορών και προσωπικοτήτων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπτωματολογία.Η χρήση του διαδικτύου στις μέρες μας έχει φέρει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Είναι γνωστό σε όλους μας πως με μια απλή περιήγηση στον ιστό σε σχεδόν μηδενικό χρόνο έχει κανείς πρόσβαση σ΄ ένα παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριών και επεξεργασίας αυτών.
Δυστυχώς όμως η κατάχρηση του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση συμπεριφορών και προσωπικοτήτων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπτωματολογία.

Καθημερινά, αυξάνεται ο αριθμός ενηλίκων που έχουν εθιστεί στο διαδίκτυο. Αυτό αποτελεί εργαλείο της εργασίας τους αλλά αποσπά τεράστιο κομμάτι της απόδοσης τους καθώς χρησιμοποιείται και ως μέσο γνωριμιών ή επαφών διαδικτυακά.
Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν αλλαγές στις συνήθειες τους και υιοθετούν ένα νέο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.
Οδηγούνται στην κοινωνική απομόνωση,απομακρύνονται απο το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους.
Εμφανίζουν παθολογικά συμπτώματα όπως αίσθημα καταβολής, κόπωσης, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ημικρανίες, αϋπνία, μυαλγίες, αρθραλγίες, οφθαλμικές βλάβες καθώς επίσης ψυχολογικές και κατ' επέκταση ψυχιατρικές ανωμαλίες.

Αυτές ταυτίζονται με την κλασσική εικόνα άλλων μορφών εθισμού-εξάρτησης όπως δηλαδή αναφέρεται σε περιπτώσεις κατάχρησης ουσιών αλκοόλ ναρκωτικών. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος παραμονής στο διαδίκτυο τόσο αυξάνεται η εξάρτηση από αυτό. Τα άτομα που αρχίζουν και ορίζουν την καθημερινότητα τους με βάση την επικοινωνία μέσω ειδικών σελίδων του ιστού αποσπώνται σταδιακά και βίαια από την πραγματικότητα με αποτέλεσμα την εναλλαγή της διάθεσης τους και των συναισθημάτων τους.

Παράλληλα στην περίπτωση μη επιθυμητής εξέλιξης κάποιων επαφών ή απότομης διακοπής επικοινωνίας για τον οποιοδήποτε λόγο αναπτύσσεται αντίστοιχο με άλλες εξαρτήσεις στερητικό σύνδρομο με χαρακτηριστικό αίσθημα αγωνίας, αυτοκαταστροφής, τάσεις αυτοκτονικότητας, τύψεις, ενοχές και συνολικής αποδιοργάνωσης.

Τελευταία μετά από έρευνες, διαπιστώνεται ότι στην χώρα μας ένα ποσοστό ατόμων άνω του 8-9% είναι εθισμένα στο διαδίκτυο και είναι ένα ποσοστό που πολλαπλασιάζεται συνεχώς. Έχει πραγματοποιηθεί μια προσπάθεια να ενταχθεί ο εθισμός στο διαδίκτυο στο DSM-IV και  έχουν προταθεί ειδικά διαγνωστικά κριτήρια για να τίθεται η διάγνωση και στη συνέχεια η θεραπεία των ατόμων αυτών. Προτεινόμενα διαγνωστικά κριτήρια αποτελούν ο χρόνος παραμονής στο διαδίκτυο ως επίπεδο ικανοποίησης, η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη, ψευδείς δηλώσεις σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο χρήσης.
Στην Αθήνα, έχει δημιουργηθεί η Μονάδα Εφηβικής Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων Α.Κυριακού και στην Θεσσαλονίκη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο η Ψυχιατρική Κλινική παιδιών και εφήβων για την αντιμετώπιση εθισμού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διαδίκτυο.

Δυστυχώς στην χώρα μας δεν υπάρχει αντίστοιχος χώρος για ενήλικες. Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε ενήλικες που έχουν εθιστεί στο διαδίκτυο και ήδη είναι πάσχοντες. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο αποτελεί πάθηση και χρειάζεται να αποθεραπευτούν.
Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κέντρα-ιατρεία για ενήλικες που είναι εξαρτημένοι από το διαδίκτυο, στελεχωμένα από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Είναι υπόθεση όλων μας και κυρίως της Πολιτείας να μεριμνήσει, ειδικά, στις μέρες μας που περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία σε αυτή την περίοδο κρίσης έχει ανάγκη από ΥΓΙΉ και ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ πληθυσμό για την ανάπτυξη και την εξέλιξή της. Ο εθισμός στο διαδίκτυο και η αντιμετώπισή του πρέπει αδιαμφισβήτητα να αποτελεί μέρος της πρόληψης και της προαγωγής υγείας.

Γράφει η Ιωάννα Χατζηβασιλειάδη, Γενικός ιατρός-οικογενειακός
Πηγή: enikos.gr, alfavita.gr

«Ήθελε ο Θεός να ζήσει το παιδί,
αν δεν το έβλεπα δεν θα άντεχε το κρύο»

«...Καθώς διέσχιζα τον χωματόδρομο στον κάμπο, κοίταξα ενστικτωδώς στον καθρέφτη του αυτοκινήτου και είδα πίσω μου, μέσα στην ομίχλη, να με ακολουθεί τρέχοντας μια μικρή «κουκίδα», που κουνούσε τα χέρια και φώναζε. Εκανα γρήγορα όπισθεν και όταν κατέβηκα είδα μπροστά μου ένα κοριτσάκι, σχεδόν μωρό, που τουρτούριζε από το κρύο. Με οδήγησε στη γεώτρηση που είναι άκρη του δρόμου, και εκεί…».
-----------------------------------

Όλο το δράμα των Σύρων προσφύγων σε ένα τραγικό περιστατικό.
Η μικρή Τάλα παρέμεινε επί ώρες δίπλα στον νεκρό πατέρα του, προσπαθώντας να ζεσταθεί

---------------------------------
Μπαίνοντας στο προστατευτικό κτίσμα, ο πενηντάχρονος αγρότης Γιώργος Λυμπερακάκης αντίκρισε, όπως λέει στην «Κ», πεσμένο στο χώμα ένα νεκρό άντρα. Ηταν ο πατέρας της μικρής.
Το ηλικίας μόλις τεσσάρων χρόνων κοριτσάκι θα πρέπει να ήταν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των γιατρών που εξέτασαν στη συνέχεια το πτώμα, τουλάχιστον δέκα με δώδεκα ώρες «παρέα» με τον νεκρό πατέρα του στη γεώτρηση.
Οι δυο (;) τους, παλαιστινιακής καταγωγής με συριακή υπηκοότητα, είχαν ξεκινήσει από κάποια εμπόλεμη περιοχή με άγνωστο προορισμό στην Ευρώπη, πλην όμως οι δρόμοι τους χώρισαν με τον πιο τραγικό τρόπο, με το που πέρασαν τον Εβρο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό Θούριο κοντά στην Ορεστιάδα. Εκεί, ο πατέρας δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή στο παράπηγμα, «εγκαταλείποντας» το παιδί του στο έλεος των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα στις όχθες του Εβρου.
«Ήθελε ο Θεός να ζήσει αυτό το παιδί. Εάν δεν το έβλεπα και είχα απομακρυνθεί, δεν θα άντεχε το τσουχτερό κρύο και τη φοβερή υγρασία το βράδυ. Ήταν μεσημέρι προς το απογευματάκι και με την ταλαιπωρία που είχε υποστεί, ο θάνατός της ήταν μάλλον σίγουρος».

«Φαντάζομαι ότι θα σοκαριστήκατε στη θέα ενός νεκρού ανθρώπου και από πάνω του το παιδάκι του να κλαίει», παρατηρούμε.

«Κοίτα, εγώ έχω ζώα και ζω στον κάμπο. Είμαι συνηθισμένος σε τέτοιες εικόνες. Εχω βρει πολλούς νεκρούς. Πέρυσι βρήκα πνιγμένα δυο παιδάκια. Νωρίτερα, έναν άλλον άντρα πεθαμένο στη σκοπιά ενός εγκαταλελειμμένου στρατιωτικού φυλακίου και μάλιστα το πτώμα του το είχαν φάει τα ποντίκια και οι αλεπούδες. Ζούμε πολλά τέτοια εμείς εδώ στον Εβρο, μη βλέπετε που δεν μαθαίνονται. Αυτό το ποτάμι είναι το ποτάμι της ντροπής για τον πολιτισμό μας...».

Η μοίρα σημάδεψε με τραγικό τρόπο τη ζωή της μικρής από τη Συρία, «αρπάζοντας» τον πατέρα της κάπου στη διαδρομή προς το «όνειρο».
Δεν είναι η μόνη. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία και το Ιράκ έχουν καταδικαστεί έως τώρα να μεγαλώσουν στην ορφάνια, χάνοντας τους γονείς τους στα πεδία των μαχών ή σε κάποια περάσματα, όπως αυτά στον Εβρο και ο κατάλογος μακραίνει διαρκώς. Επί του παρόντος φιλοξενείται στο «Χαμόγελο του Παιδιού», οι υπεύθυνοι του οποίου αναζητούν συγγενείς της για την παραδώσουν. Αν, βεβαίως, της έχουν απομείνει.

Βοήθησε κι εσύ να αλλάξει η ζωή μας!


gyrisma18
 
Το 2014 στηρίξαμε 2.100.000 συνανθρώπους μας
σε όλη την Ελλάδα.
Βοήθησε κι εσύ να αλλάξει η ζωή μας!

Το όραμα μας είναι ο συνεχής αγώνας για ν΄αλλάξει η ζωή μας, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, η θλίψη, η απόγνωση και η απελπισία που βιώνουν πολλοί συνάνθρωποι μας να βρούν καταφύγιο κατανόησης, στοργής, φροντίδας και αρωγής μέσα από τις δομές και τις δράσεις της «Αποστολής».
“Κανένας συνάνθρωπος μας χωρίς φαγητό, στέγη, γιατρό και φάρμακα.”
 
Στον «αέρα» της τηλεόρασης παίχτηκε το τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που αναφέρεται στη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα και στην ανάγκη να την ξεπεράσουμε με πίστη, ενότητα και αγάπη προς το συνάνθρωπο.
Σκοπός του σποτ είναι να παροτρύνει τους Έλληνες να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο και να ανοίξουμε τα μάτια μας σε όσα συμβαίνουν γύρω μας στη σκληρή αυτή εποχή.
Το σενάριο αναφέρεται σ' έναν πατέρα, που μαζί με την κόρη του, στέκονται αβοήθητοι στη βροχή, ενώ τους προσπερνούν, αδιάφορα, περαστικοί κρατώντας ομπρέλες.
Όλοι φαίνεται να είναι στον δικό τους κόσμο, χωρίς να τους βλέπουν.
Κάποια στιγμή, τους βλέπει ένας άντρας, που με αγάπη τους πλησιάζει να τους προστατέψει από τη βροχή, με τη δική του ομπρέλα.romfea.gr

Για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα όσπρια

   Υγιεινή διατροφή του παιδιού
Tips για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα όσπρια
Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πείσετε το παιδί σας να φάει όσπρια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει έστω και μια μικρή ποσότητα οσπρίων, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν ζωντάνια, ενεργητικότητα και δύναμη.

Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές,
ώστε να κάνετε το παιδί σας να φάει  όσπρια
 
Μη γεμίζετε το πιάτο του με όσπρια και λαχανικά.  
Tα παραγεμισμένα πιάτα τρομάζουν τα παιδιά πόσο μάλλον, όταν το περιεχόμενο τους δεν τα ελκύει γευστικά.  Bάλτε μικρή ποσότητα του φαγητού, που δεν συμπαθεί πολύ, στο πιάτο του και πείτε του μια ιστορία ενώ παράλληλα παροτρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει από το φαγητό του.

Ζητήστε από το παιδί σας να φάει μόνο μια μπουκιά. 
Εάν τη γεύση αυτή το παιδί σας δεν την έχει δοκιμάσει, τότε μπορεί να είναι επιφυλακτικό καθώς στα παιδιά δεν αρέσουν οι καινούργιες γεύσεις. Υποσχεθείτε στο παιδί σας πως ζητάτε από αυτό μόνο να δοκιμάσει μικρή ποσότητα. Εάν, αφού το δοκιμάσει, ακόμα δε θέλει να το φάει τότε θα πρέπει να το δεχτείτε.

Ξαναφτιάξτε το ίδιο φαγητό ανά τακτά διαστήματα.
Μην απογοητεύεστε αν το παιδί δεν έφαγε ένα φαγητό με την πρώτη φορά. Πολλά παιδιά χρειάζεται να δουν ένα φαγητό μπροστά τους αρκετές φορές, πριν αποφασίσουν ότι θα το τρώνε και αυτά. Επίσης, αλλάζουν γνώμη πολύ συχνά για το τι τους αρέσει και τι όχι, έτσι ένα φαγητό που μέχρι πριν ήταν το αγαπημένο τους, τώρα δεν το αγγίζουν και το αντίθετο. Συνεχίστε  λοιπόν, να φτιάχνετε τα φασολάκια και άλλα όσπρια και κάποια στιγμή μπορεί να τα φάει.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να φάει όσπρια αποτελώντας εσείς οι ίδιοι το παράδειγμα μίμησης. 
Προσπαθήστε να τρώτε τα όσπρια με ευχαρίστηση και να τονίζετε τη θρεπτική τους αξία. Εάν λοιπόν κάθεστε στο τραπέζι όλοι μαζί και βλέπει εσάς να ευχαριστιέστε τα όσπρια, θα θελήσει και το ίδιο να δοκιμάσει. Μην ξεχνάτε να τρώτε με ηρεμία, μασώντας αργά και καλά ώστε να δώσετε κι εκεί το καλό παράδειγμα.

Επιχειρήστε να μαγειρέψετε τα όσπρια με πρωτότυπες συνταγές
Επιλέξτε πρωτότυπες συνταγές με όσπρια. Μαγειρέψτε τα όσπρια και πολτοποιήστε φτιάχνοντας ένα νόστιμο πουρέ που είναι πιο εύκολο να το δοκιμάζουν τα παιδιά. Επίσης χρησιμοποιήστε τον πουρέ από τα όσπρια και φτιάξτε κεφτέδες με φασόλια, αρακά ή ρεβίθια. Βέβαια αυτή η επιλογή δεν είναι τόσο υγιεινή αλλά βοηθά το παιδί σας στη γευστική δοκιμή των οσπρίων.
- Oι φακές δεν γίνονται μόνο σούπα, μπορούν να γίνουν σαλάτα με καλαμπόκι ή ακόμα και να μαγειρευτούν με ρύζι, που θα δώσει στο φαγητό πιο οικεία και απαλή γεύση, ώστε να το παιδί να αποφασίσει να φάει.
- Στη φασολάδα, η οποία είναι το εθνικό μας φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε πιπεριά, σέλινο, καρότο και πατάτες, προκειμένου να γίνει πιο νόστιμη.
- Nα έχετε πάντα στο ντουλάπι φασόλια κονσέρβα. Τα ξεπλένετε και μετά προσθέτετε μικρά άσπρα  φασόλια στη μακαρονάδα του παιδιού ή μαύρα στο ρύζι. Ανακατέψτε επίσης λίγα στη σαλάτα.
- Oι γίγαντες επίσης μπορούν να μπουν σε σάντουιτς με τυρί.

govastileto.gr