Saturday 14 July 2018

Επιτέλους και στην Ελλάδα το «Σπίτι του Παιδιού»
για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης

Τη δημιουργία των “σπιτιών του παιδιού” ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. 
Πρόκειται για έναν ειδικό χώρο, όπου τα παιδιά τα οποία έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, θα καταθέτουν με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών και η κατάθεση τους, η οποία θα έχει καταγραφεί, θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης. 
Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεται η μακροχρόνια ταλαιπωρία των παιδιών.
Από τον χώρο αυτό θα καταθέτουν τα παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί σεξουαλικη κακοποίηση, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών και η κατάθεση τους η οποία θα έχει καταγραφεί, θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης. 
Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεται η μακροχρόνια ταλαιπωρία των παιδιών.
“Στόχος είναι η αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησης των παιδιών” ανέφερε η γγ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη η οποία συμπλήρωσε: 
“Θα υπάρχει ένας “διπλός καθρέφτης”. 
Από τη μια θα είναι το παιδί με δικαστικό λειτουργό και από την άλλη οι ειδικοί θα καθοδηγούν μέσω “ψείρας” τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι ερωτήσεις”.
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε από την Μαρία Γιαννακάκη η περίπτωση παιδιού που είχε κακοποιηθεί στα τέσσερα του χρόνια από τον πατέρα του και χρειάστηκε να καταθέσει 14 φορές στα δικαστήρια μέχρι την ηλικία των 19 ετών. Το περιστατικό, ανέφερε η γγ, διηγήθηκε η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου που στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια ίδρυσης των “Σπιτιών” και στη χώρα μας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε τη δημιουργία “σπιτιών του παιδιού” σε Αθήνα και Πειραιά ενώ σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού σύντομα θα λειτουργήσει ανάλογο “σπίτι” και στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα θεσμό που στις ΗΠΑ λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια ενώ ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ αλλά και στην Τουρκία, όπου λειτουργούν 30 “σπίτια”.
Ο κ. Κοντονής προχώρησε και στην εξαγγελία σειράς νομοθετημάτων που αφορούν, εκτός του ανωτέρω, ευρύ φάσμα θεμάτων από την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας ως την θεσμοθέτηση για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, κώδικα που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου μεταξύ των οποίων είναι η δικαστική αστυνομία για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες στα συρτάρια προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία. 
Το νομοσχέδιο για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και για τα προσωπικά δεδομένα, για τον κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά και οι διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
imerazante
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

«Φτιάχνονταν» με βενζίνη και πήραν φωτιά

Με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύονται δύο έφηβοι στα Χανιά
 
Άνοιξαν δοχείο με βενζίνη και έκαναν εισπνοές, ενώ παράλληλα κάπνιζαν, με αποτέλεσμα από τις αναθυμιάσεις να αρπάξουν και οι δύο φωτιά και να υποστούν σοβαρά εγκαύματα-Διασωληνωμένος στην ΜΕΘ Χανίων ο ένας από τους δύο έφηβους. 
 

Τις ιδιαιτερότητες της εφηβείας στον μέγιστο βαθμό της «βλέπουν» οι Αρχές ως αιτία για μία δραματική εξέλιξη στις διακοπές δύο φίλων 16 και 17 ετών από τα Χανιά της Κρήτης.
Οι δύο φίλοι νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα στο Νοσοκομείο Χανίων και μάλιστα ο ένας από τους δύο έχει διασωληνωθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες αργά το βράδυ σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας της γιαγιάς του ενός, όπου έμεναν, κάνοντας τις διακοπές τους μόνοι τους στην Παλαιόχωρα Κισσάμου Χανίων.
Από την έως τώρα έρευνα φαίνεται πως πιθανότερη εκδοχή για την έναρξη της πυρκαγιάς, ήταν από δική τους υπαιτιότητα, καθώς φαίνεται να κρατούσαν ένα δοχείο βενζίνης και να εισέπνεαν τις αναθυμιάσεις για να «φτιαχτούν», μία άκρως επικίνδυνη πρακτική, ενώ παράλληλα κάπνιζαν, με αποτέλεσμα να αρπάξουν οι ίδιοι φωτιά.
Τις κραυγές απόγνωσης των δύο νεαρών άκουσε ένας γείτονας που κάλεσε την Πυροσβεστική, εισήλθε ηρωικά στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου, σκέπασε τον έναν που είχε τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ ο δεύτερος έσβησε μόνος του την φωτιά καθώς κυλούσε στο πάτωμα, αλλά την μετέδωσε στο διαμέρισμα.
Στο μεταξύ έφτασαν και οι πυροσβέστες που με την βοήθεια του γείτονα απομάκρυναν τα παιδιά και τα παρέλαβε αμέσως ασθενοφόρο. Κατά τη διάρκεια που τους μετέφεραν οι πυροσβέστες και ενώ σχεδόν είχαν χάσει τις αισθήσεις τους οι δύο νεαροί, φάνηκε ο ένας αποδίδει ευθύνες στον άλλον για την … ιδέα αυτή.
Οι πυροσβέστες έσβησαν την φωτιά, ενώ δυσκολεύτηκαν αρκετά να εντοπίσουν τους γονείς των παιδιών, που είχαν σκοπό να συνεχίσουν τις διακοπές τους μόνοι τους μετά από δύο ημέρες, στην Γαύδο.
Έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του περιστατικού διενεργεί το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, ενώ έχει ενημερωθεί και η τοπική αστυνομική Αρχή, καθώς είναι πιθανό να ασκηθούν διώξεις για αμέλεια και προς τους γονείς των δύο εφήβων.
news247.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki