Friday 13 September 2019

«Ένα Μικρό Βήμα»: Η μικρού μήκους ταινία που πρέπει να δείτε μαζί με τα Παιδιά σας

Πρόκειται για μία ταινία που περνάει ένα υπέροχο μήνυμα για το πως, όταν έχουμε θέληση, όνειρα και πίστη, μπορούμε να καταφέρουμε ότι βάλουμε στόχο. Είναι μία ταινία που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε με την οικογένειά σας και φυσικά τα παιδιά σας και που θα λατρέψετε.

Η ταινία μικρού μήκους One Small Step αφηγείται τα όνειρα και τις ελπίδες ενός κοριτσιού να διαπρέψει σε κάτι λίγο διαφορετικό και πιο δύσκολο από όσα έχουμε συνηθίσει. Παραλλήλως παρουσιάζει την πιο γλυκιά και συγκινητική σχέση μεταξύ γονιού και παιδιού, σε μια μονογονεϊκή οικογένεια που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Η Luna είναι ένα μικρό κορίτσι που ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης. Ο μπαμπάς της είναι πάντα δίπλα της και την ενθαρρύνει να ονειρεύεται, παρέχοντας βοήθεια και στήριξη σε κάθε βήμα της. Όσο μεγαλώνει όμως η Luna βρίσκει συνέχεια εμπόδια, που την αποθαρρύνουν. Μέχρι που μια απρόσμενη εξέλιξη θα αλλάξει τη ζωή της.

Οι σκηνοθέτες Andrew Chesworth και Bobby Pontillas προτάθηκαν για Oscar ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

daddy-cool.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας λέει: «Σε μισώ»

Πριν αποκτήσουμε τα δικά μας παιδιά, ένα δίχρονο που φωνάζει με όλη τη δύναμη της φωνής του: 
«Σε μισώ! Σε μισώ!»ίσως μας φαινόταν από κωμικό έως και χαριτωμένο. 
Όταν όμως ακούμε το δικό μας παιδί να χρησιμοποιεί για πρώτη (ή και για εκατοστή) φορά αυτή τη φρικτή φράση, χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας.
Τα περισσότερα παιδιά αργά ή γρήγορα θα καταφύγουν σε αυτή τη μέθοδο… πυρηνικού πολέμου, και ακόμη και αν τελικά συγκρατηθούν και δεν ξεστομίσουν αυτές τις λέξεις, σίγουρα θα τις σκεφτούν αρκετές φορές. 
Αρκεί να θυμηθούμε τον εαυτό μας στην εφηβεία για να καταλάβουμε ότι στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που μας λένε είναι πως έχουν εκνευριστεί τόσο πολύ, ώστε να μην είναι σε θέση να ασκήσουν τον παραμικρό αυτοέλεγχο. 
Σε άλλες περιπτώσεις, το κίνητρο ενδέχεται να είναι η αίσθηση δύναμης που αντλούν από το να εκφραστούν με τρόπο που ξέρουν ότι θα μας πληγώσει. Να πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ανάλογα με την ηλικία τους.

Οξύθυμα νήπια
Κατά πάσα πιθανότητα δεν ξέρει καν τι ακριβώς σημαίνει αυτό που σας είπε. 
Άκουσε αυτή τη φράση να χρησιμοποιείται σε περίπτωση καβγά, στο σπίτι ή στην τηλεόραση, και όταν δεν του επιτρέψατε να πετάξει το πιάτο του στο πάτωμα βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσει. 
Όπως θα κάνατε και στην περίπτωση μιας βρισιάς, αγνοήστε εντελώς το περιστατικό. Αν καταλάβει ότι τραβά την προσοχή σας το πιθανότερο είναι να το επαναλάβει.

Έξαλλοι μαθητές
Ένα παιδί που βρίσκεται σε σχολική ηλικία δεν χρησιμοποιεί τυχαία αυτή τη φράση: Θέλει όντως να σας πληγώσει. 
Όσο και αν σας επηρεάσει, αντιδράστε με ευγένεια και πείτε του ότι εσείς το αγαπάτε. 
Εκείνη την ώρα μην συνεχίσετε περισσότερο τη συζήτηση, γιατί το παιδί αποσκοπεί ακριβώς σε μια έντονη αντίδρασή σας. 
Όσο το παιδί μεγαλώνει, μπορείτε να συζητάτε μαζί του την επόμενη ημέρα, όταν η ένταση θα έχει αποκλιμακωθεί τι ήταν αυτό που το έκανε να αντιδράσει έτσι.

Επαναστατημένοι έφηβοι και προέφηβοι
Δεν περιμένατε εμάς να σας πούμε ότι η κόρη σας ξέρει ακριβώς τι σας λέει, όταν φωνάζει «Σε μισώ!». 
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι σίγουρα πριν προχωρήσει σε αυτό το τελειωτικό χτύπημα, σας έχει πει πολλά περισσότερα πράγματα – ίσως εξίσου… ευχάριστα – μέσα στα οποία κρύβεται και η αιτία του θυμού της. 
Μην βιαστείτε να λύσετε το πρόβλημα, γιατί κανείς σας δεν θα είναι σε θέση να το συζητήσει πραγματικά εκείνη τη στιγμή. 
Την επόμενη μέρα, μιλήστε ήρεμα και προσπαθήστε να βρείτε έναν συμβιβασμό σε σχέση με το ζήτημα που σας γέννησε τόσο έντονα συναισθήματα.

Γενικοί κανόνες
Όσο πιο ψύχραιμα και λιτά απαντήσετε στο παιδί, τόσο πιο εύκολα θα ηρεμήσετε τα πνεύματα. 
Αποφύγετε απαντήσεις όπως: «Δε θα μου μιλάς εμένα έτσι» και μην το τιμωρήσετε. 
Δεν θέλετε αυτό το στιγμιαίο ξέσπασμα να εξελιχθεί σε παιχνίδι δύναμης μεταξύ σας. 
Αν δεν καταφέρετε να συγκρατηθείτε, μόλις ανακτήσετε την ψυχραιμία σας ζητήστε του συγγνώμη και εξηγήστε του γιατί φορτιστήκατε τόσο. Τα παιδιά το εκτιμούν πολύ όταν τα αντιμετωπίζουμε ισότιμα.

alphapatras.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki