Friday 5 June 2020

Κάρολος Ντίκενς: Ιστορία δύο πόλεων

Στις σελίδες του αριστουργήματος “Ιστορία δύο πόλεων”, στην ουσία, δεν ανακαλύπτεις την ιστορία δύο πόλεων, αλλά το δράμα μιας αγάπης και την αυτοθυσία ενός έντιμου ανθρώπου, στο όνομα της αγάπης.
Εξώφυλλο έκδοσης του 1859
Στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, όταν η ζωή του ανθρώπου δεν έχει καμιά αξία, αναδεικνύονται και ανθρώπινες αρετές όπως αυτή της αγάπης και της αυτοθυσίας, καθώς πυροδοτούνται γεγονότα μεγάλης κοινωνικής αναταραχής.
Το μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς, διαδραματίζεται, αφ’ ενός μεν στο Λονδίνο, στην εξαθλιωμένη του κοινωνία χωρίς τάξη ή ασφάλεια, γεμάτη ληστές, διαρρήκτες και με υποτυπώδη δικαιοσύνη και αφ’ ετέρου στο Παρίσι, την ιστορική στιγμή της Γαλλικής Επανάστασης.

Η πένα του Ντίκενς περιγράφει τόσο τη ληστρική εκμετάλλευση, την τέλεια περιφρόνηση του νόμου και της ανθρώπινης ύπαρξης, την καταπίεση του εξαθλιωμένου και πεινασμένου γαλλικού λαού από τους ευγενείς, όσο και την οργή, τη θηριωδία και τον πεινασμένο κανιβαλισμό του όχλου, που χαιρόταν με τους αποκεφαλισμούς και το αίμα, στην Επανάσταση του λαού της Γαλλίας.

Σε ένα προάστιο του Παρισιού, ο γιατρός Μανέτ, καλείται από δύο αριστοκράτες, στον πύργο του μαρκήσιου Εβρεμόν, να εξετάσει δύο πρόσωπα. Το ένα είναι μια νεαρή κοπέλα που έχει χάσει τα λογικά της και το άλλο, ένα νεαρό αγόρι που πεθαίνει πληγωμένο από ένα σπαθί. Η κοπέλα είναι μια χωριατοπούλα που άρεσε στον μαρκήσιο και την άρπαξε από τον άντρα της, ο δε νεαρός είναι ο αδελφός της που πεθαίνει προσπαθώντας να υπερασπιστεί την αδελφή του, από τις πληγές του ξίφους των αδελφών Σαιντ Εβρεμόν. Σύντομα, τον ακολουθεί στο θάνατο και η αδελφή του.
Ο γιατρός, αν και έχει υποσχεθεί να κρατήσει μυστικό το περιστατικό, αποφασίζει να γράψει μια επιστολή στον υπουργό, περιγράφοντας τα όσα είχε ζήσει. Σε λίγες μέρες εμφανίζεται στην πόρτα του ένας άντρας, που τον καλεί για ένα επείγον περιστατικό. Στην άμαξα, τού κλείνουν το στόμα, τού δένουν τα χέρια και τον οδηγούν στον υπουργό. Εκεί βρίσκει τα δύο αδέλφια, τους δύο ευγενείς Εβρεμόν. Αυτοί καίνε το γράμμα του γιατρού μπροστά στα μάτια του υπουργού και την επόμενη στιγμή ο γιατρός βρίσκεται φυλακισμένος στη Βαστίλη. Στο μεταξύ, η Αγγλίδα σύζυγός του και η κόρη του φεύγουν για να βρουν καταφύγιο στο Λονδίνο.

Δεκαοχτώ χρόνια μετά, το 1775, η Βαστίλη πέφτει και αποφυλακίζεται ο γιατρός Αλέξανδρος Μανέτ. Η κόρη του Λούσι και ο κύριος Τζάρβις Λόρι της τράπεζας Τέλσον, οικογενειακός τους φίλος και κηδεμόνας της, έρχονται να τον πάρουν και να τον οδηγήσουν στο Λονδίνο.

Στο καΐκι που τους μεταφέρει από το Καλαί στο Ντόβερ, βρίσκεται μαζί τους και ο Τσαρλς Ντάρνι ή Σαρλ Εβρεμόν, Γάλλος αριστοκράτης που έχει αποποιηθεί την αριστοκρατική καταγωγή του και χρησιμοποιεί το όνομα της μητέρας του.
Πέντε χρόνια μετά, το 1780, στο Λονδίνο, ο Τσαρλς Ντάρνι, κατηγορείται για προδοσία και συνεργασία με το βασιλέα της Γαλλίας.
Την υπεράσπισή του έχει αναλάβει ο κύριος Στρίβερ με βοηθό του, τον Σίντι Κάρτον, που έχει μυστηριώδη ομοιότητα με τον κατηγορούμενο Τσαρλς Ντάρνι.
Οι δύο αυτοί άντρες, ο Ντάρνι και ο Κάρτον, τρέφουν τα ίδια τρυφερά συναισθήματα για τη Λούσι Μανέτ. Με την κατάθεση της Λούσι και του πατέρα της, ο Τσαρλς Ντάρνι αθωώνεται.
Ο Ντάρνι τελικά, κερδίζει την καρδιά της Λούσι κα την παντρεύεται. Κάνουν μια κόρη, που ονομάζεται Λούσι και αυτή. Στο μεταξύ, ο μαρκήσιος Εβρεμόν, δολοφονείται πίσω στη Γαλλία, αλλά κανείς δεν τον διαδέχεται αφού ο νόμιμος κληρονόμος του, Σαρλ Εβρεμόν ή Τσαρλς Ντάρνι, έχει αποποιηθεί την κληρονομιά και το βάρος της ευγενείας. Αντ’ αυτού, προτιμάει να διδάσκει γαλλικά και αγγλικά στο Λονδίνο.
Όταν το έτος 1792 συλλαμβάνεται ο φοροεισπράκτορας των Εβρεμόν, Γκαμπέλ, οδηγείται στο κάτεργο και κινδυνεύει η ζωή του από τους επαναστάτες, γράφει μια επιστολή στον κληρονόμο των Εβρεμόν, Τσαρλς Ντάρνι και του ζητάει να έρθει και να καταθέσει υπέρ του, ότι απλά εκτελούσε τα καθήκοντά του, στην υπηρεσία του μαρκήσιου.
Ο συνεπής και έντιμος Τσάρλς Ντάρνι, αφήνει την κόρη του και τη σύζυγό του στην προστασία του πατέρα της στο Λονδίνο και, σπρωγμένος από το αίσθημα του καθήκοντος, αναχωρεί ένα βράδυ κρυφά για να περάσει στη Γαλλία, να βοηθήσει τον Γκαμπέλ και να κριθεί ο ίδιος ως ικανός και άξιος πολίτης στο Παρίσι.
Όμως, δεν ξέρει ότι πηγαίνει να συναντήσει τη μοίρα του. Οι επαναστάτες τον χαρακτηρίζουν εμιγκρέ, προδότη και τον κλείνουν στη φυλακή για δεκαοχτώ μήνες. Στο μεταξύ, όλοι οι φυλακισμένοι και “εχθροί” της Δημοκρατίας καταλήγουν στην γκιλοτίνα.

Και εδώ αρχίζουν μια σειρά από δραματικές συμπτώσεις, που φέρνουν τη ζωή του Τσαρλς Ντάρνι πιο κοντά στο θάνατο από ποτέ.

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Ντίκενς έχει όλα τα στοιχεία της περιπέτειας, της βαθιάς ερωτικής αγάπης, της ψυχολογίας των χαρακτήρων και του όχλου και την οξυδερκή παρατηρητικότητα ενός ευφυούς συγγραφέα, που παρουσιάζει την κοινωνία, με τα πάθη που την χαρακτηρίζουν, στο ιστορικό υπόβαθρό που εκτυλίσσεται η ιστορία.

tsemperlidou.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Έτσι θα γίνετε οικολογική μαμά!

Μπορεί στην καθημερινότητά μας να κάνουμε προσπάθειες για ανακύκλωση και μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, ωστόσο αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν μια γυναίκα γίνει μητέρα. 
Εμείς σας παραθέτουμε δέκα προτάσεις για να σας βοηθήσουμε να γίνετε οικολογική μητέρα, επενδύοντας πραγματικά στο μέλλον του μωρού σας. 
1. Χρησιμοποιείτε πάνες πολλαπλών χρήσεων
Γνωρίζετε ότι εκατομμύρια βρεφικές πάνες πετιούνται κάθε βδομάδα, εκ των οποίων οι περισσότερες καταλήγουν σε χωματερές, όπου χρειάζονται γύρω στα 500 χρόνια για να αποσυντεθούν; Αναμφίβολα οι πάνες μιας χρήσης είναι η εύκολη λύση, ωστόσο δεν είναι το πιο φιλικό για το περιβάλλον προϊόν.
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι πάνες πολλαπλής χρήσης αποτελούν τη νέα τάση. Ξεχάστε τα παλιά δύσχρηστα πετσετάκια.
Σήμερα υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από πραγματικές πάνες πιο εύχρηστες από ποτέ.
Τρελαίνεστε στη σκέψη ότι θα πλένετε τα κακά του;
Μην ανησυχείτε. 
Θα βρείτε πάνες με βιοδιασπώμενη επένδυση, την οποία αφαιρείτε και πετάτε μαζί με τις ακαθαρσίες. Μετά τις πλένετε κανονικά στο πλυντήριο.
Ίσως βέβαια αυτό σημαίνει περισσότερες πλύσεις, όμως μακροπρόθεσμα οι πάνες πολλαπλών χρήσεων είναι πολύ πιο οικονομικές.

2. Προτιμήστε τις οργανικές τροφές
Οι οργανικές τροφές είναι οι καλύτερες για το μωρό σας, γιατί περιέχουν συστατικά, τα οποία έχουν δημιουργηθεί χωρίς συνθετικά λιπάσματα και χημικά παρασιτοκτόνα. 
Σήμερα είναι αρκετά εύκολο να βρείτε οργανικές τροφές στο εμπόριο. 
Αν και είναι πιο ακριβές από τις συμβατικές, μπορείτε να μειώσετε το κόστος ετοιμάζοντας μόνη σας τα γεύματα του μωρού σας από τη μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων που θα βρείτε σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και ειδικά καταστήματα. Στην κουζίνα ολοταχώς, λοιπόν!

3. Φροντίστε το δέρμα του
Επιλέγοντας οργανικά ή φυσικά προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος του μωρού σας, το μπάνιο του και την αλλαγή της πάνας, θα προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα του από συνθετικά προϊόντα που προκαλούν ερεθισμούς και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνετε το περιβάλλον.

4. Ντύστε το οικολογικά από την κορυφή ώς τα νύχια
Σκεφτείτε οικολογικά ακόμη και όταν οργανώνετε την γκαρνταρόμπα του μικρού. Η μη οργανική αγροκαλλιέργεια δεν αφορά μόνο τη διατροφή. 
Το ένα τέταρτο των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως αφορά την καλλιέργεια βάμβακος. Τα οργανικά υλικά καλλιεργούνται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ αποφεύγεται το βάψιμο με συνθετικές βαφές. 
Ντύνοντας, λοιπόν, το μωρό σας με ρούχα από οικολογικές ίνες προστατεύετε το δέρμα του από τις χημικές ουσίες. Και μην ανησυχείτε: το ότι τα ρούχα αυτά είναι φιλικά προς το περιβάλλον δεν σημαίνει ότι δεν είναι κομψά και χαριτωμένα.

5. Κάνετε το δωμάτιό του οικολογικό
Μεταμορφώστε το παιδικό δωμάτιο σε οικολογικό παράδεισο. Εάν θέλετε να κάνετε σωστή δουλειά, αγοράστε κλινοσκεπάσματα χωρίς πλαστικά υλικά και άλλα χημικά. 
Καθώς το νεογέννητό σας θα είναι για πολλές ώρες στο κρεβατάκι του, εξασφαλίστε του το καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Προτιμήστε σεντόνια και στρώματα φτιαγμένα από οργανικό βαμβάκι και μαλλί. 

6. Μάθετε την ανακύκλωση

Με κάθε νοικοκυριό να παράγει κατά μέσο όρο έναν τόνο σκουπιδιών ετησίως και πάνω από το 80% των απορριμμάτων μας να καταλήγει σε χωματερές, ο χώρος μειώνεται συνεχώς. 
Επιπλέον, οι χωματερές απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον. 
Όπως θα διαπιστώσετε, όταν προστίθεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια, τα σκουπίδια σας αυξάνονται σημαντικά. Αλλά θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσα από αυτά που πετάτε μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Φυλάξτε χαρτιά, πλαστικά, μπουκάλια, τενεκεδάκια, ακόμη και παλιά ρούχα, και πηγαίνετέ τα στον πιο κοντινό κάδο ανακύκλωσης.

7. Όλα έχουν μια δεύτερη χρήση
Μειώστε τα σκουπίδια σας, ξαναχρησιμοποιώντας όσα περισσότερα προϊόντα μπορείτε. Επίσης, χρησιμοποιείτε προϊόντα μιας χρήσεως, όπως μωρομάντιλα και σαλιάρες, μόνο όταν σας είναι πραγματικά απαραίτητα (π.χ. όταν ταξιδεύετε). 
Διαφορετικά, θα κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας με ένα βρεγμένο πανάκι ή μια υφασμάτινη σαλιάρα. 
Όταν χύνεται κάτι, να το μαζεύετε με ένα σφουγγάρι και όχι με χαρτί κουζίνας. Φροντίστε επίσης να γεμίζετε το καροτσάκι του σούπερ μάρκετ με ανακυκλωμένα προϊόντα (π.χ. χαρτί τουαλέτας, σακούλες για τα σκουπίδια, φακέλους).

8. Προτιμήστε μη χημικά καθαριστικά
Να χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση φυτικά προϊόντα, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα. 
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα δυσκολευτείτε λίγο να τα βρείτε στο εμπόριο. Αναζητήστε τα, όμως. Αξίζει τον κόπο. Έτσι, θα προστατεύσετε και την υγεία της οικογένειάς σας και το περιβάλλον.

9. Εξοικονομήστε ενέργεια!
Οι συσκευές παρακολούθησης του μωρού και τα απανωτά πλυντήρια σημαίνουν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι. Δεδομένου ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκλύουν στην ατμόσφαιρα αέρια που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καλό θα ήταν να κάνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία. 
Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν πράγματι διαφορά, καθώς έχουν τον ίδιο βαθμό φωτεινότητας, αλλά καταναλώνουν μόνο το ένα πέμπτο της ενέργειας σε σχέση με τους απλούς. 
Αρχικά στοιχίζουν λίγο παραπάνω, αλλά τελικά έχουν 12 φορές μεγαλύτερη διάρκεια κι έτσι μακροπρόθεσμα κάνετε οικονομία. Φροντίστε επίσης να βάζετε πλυντήριο μόνον όταν είναι γεμάτο και να μην αφήνετε την τηλεόραση με αναμμένο το κουμπί stand-by. Μια ευχάριστη έκπληξη θα σας περιμένει όταν έρθει ο επόμενος λογαριασμός του ηλεκτρικού.

10. Θηλασμός σημαίνει οικολογία!
Αν θέλετε να γίνετε η τέλεια οικολογική μαμά, προτιμήστε τον θηλασμό από το μπιμπερό! Δεν καταφέρουν όλες οι μαμάδες να θηλάσουν τα μωρά τους, γι' αυτό μην ανησυχήσετε εάν δεν είστε τυχερές. 
Εάν όμως τα καταφέρνετε, συνεχίστε όσο μπορείτε. Θα ωφελήσετε και το περιβάλλον. 
Με τον θηλασμό δεν χρειάζεστε πλαστικά μπουκάλια, συνθετικές πιπίλες, αποστειρωτές, γάλα σκόνη και τις συσκευασίες, με ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται. Έτσι κάνετε μεγάλη οικονομία χρημάτων, αλλά και από οικολογικής πλευράς εξοικονομείτε ενέργεια και μειώνετε τα σκουπίδια. 

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η τιμωρία ΔΕΝ βοηθά το παιδί

Γιατί η τιμωρία ΔΕΝ βοηθά το παιδί;
7+1 πρακτικές για γονείς…

Όλα τα παιδιά -ιδιαίτερα της προσχολικής ηλικίας- δημιουργούν προβλήματα με έντονες συμπεριφορές, κάθε φορά που οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους δεν ικανοποιούνται από τους γονείς τους. Η προσχολική ηλικία και η σχολική είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για τα παιδιά, όπως και για τους γονείς καθώς δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις μη αποδεκτές συμπεριφορές και τα όρια.

Συχνά οι γονείς απέναντι σε αντιδραστικές ή έντονες συμπεριφορές, θυμώνουν, απογοητεύονται ή δεν έχουν υπομονή και καταφεύγουν σε φωνές, τιμωρίες ακόμη και ξύλο. Αυτές είναι κάποιες αντιδράσεις απέναντι σε μία κακή συμπεριφορά του παιδιού, που φαίνεται να μη βοηθούν αποτελεσματικά. Ο βασικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της αυτοεκτίμησης του παιδιού, είναι ο σεβασμός προς την προσωπικότητά του, αλλά και ο ρόλος του γονέα ως πρότυπο ταύτισης κατανόησης και φροντίδας.

Γιατί δεν βοηθά η τιμωρία;

Αντιδρώντας για παράδειγμα, σε μια ακατάλληλη συμπεριφορά του παιδιού σας με τις λέξεις «λυπάμαι που το έκανες αυτό», του δείχνετε ότι νοιάζεστε για τα συναισθήματά του. Αντίθετα, με τις φωνές και όταν αντιδράτε με θυμό στην συμπεριφορά του, το μαθαίνετε να πράττει χωρίς να δίνει σημασία στα συναισθήματά του αλλού.
Είναι κάτι που επιβάλλεται στα παιδιά από τους γονείς, κάτι που δημιουργεί συνήθως αντιδράσεις και τα παιδιά πολλές φορές δεν θα θέλουν να το ακολουθήσουν. Είναι επίσης, κάτι που δεν διδάσκει στα παιδιά την επιθυμητή συμπεριφορά, αλλά εντείνει τον θυμό τους.

Γιατί προτιμάμε τις συνέπειες για κάθε αρνητική συμπεριφορά του παιδιού μας;

Για τους λόγους που κάνουν την τιμωρία να είναι αναποτελεσματική, αξιοποιούμε τις συνέπειες ή την επιβράβευση. Η διαδικασία των συνεπειών για μια επιλογή ή συμπεριφορά δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να αποφασίσει τι θέλει τελικά να επιλέξει και να ακολουθήσει. Οι συνέπειες δεν εμπεριέχουν αρνητική κριτική απέναντι στο παιδί.
Αντιθέτως, το βοηθούν να προβληματιστεί πάνω στην συμπεριφορά του. Το παιδί μαθαίνει να συνδέει την κάθε συμπεριφορά με συνέπειες ή επιβράβευση, άρα αποκτά καλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και ασφάλεια, όταν αρχίζει να καθορίζει μόνο του ποιες συμπεριφορές θα έχει και αντίστοιχα αν θα δεχτεί επιβράβευση.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

  • Μπροστά σε μια ένταση, χρειάζεται οι γονείς να πάρουν λίγο χρόνο να ηρεμήσουν και να μην αντιδράσουν έχοντας θυμό.
  • Παράλληλα μπορείτε να πείτε στο παιδί σας, να πάει και εκείνο στο δωμάτιό του για να καθίσει μόνο του και να ηρεμήσει.
  • Αφού έχετε ηρεμήσει, χρειάζεται να του μιλήσετε και να του εξηγήσετε τι ήταν αυτό που έκανε και γιατί σας έκανε να θυμώσετε. (Προσοχή: Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε εσείς χωρίς κριτική απέναντι στο παιδί σας για αυτή τη συμπεριφορά του!)
  • Έπειτα, εφαρμόστε κάποια συνέπεια για τη συμπεριφορά του αυτή, εξηγώντας του ότι για κάθε συμπεριφορά υπάρχει αντίστοιχα κάποια συνέπεια ή κάποια επιβράβευση και πως εκείνο ελέγχοντας τη συμπεριφορά του θα κερδίζει περισσότερη επιβράβευση.
  • Είναι σημαντικό να προσέξετε τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε απέναντι στο παιδί σας. Αν μιλάτε έντονα και επιθετικά το παιδί σας, θα σας φοβάται περισσότερο από το να σας σέβεται.
  • Μην ξεχνάτε πως είναι σημαντικό να έχετε κάνει μια συζήτηση με το παιδί σας σε ουδέτερο χρόνο και να του εξηγήσετε τον ρόλο των συνεπειών και της επιβράβευσης και πότε αυτά θα έρχονται.
  • Επίσης, μπορείτε να προκαθορίσετε κάποιες εναλλακτικές ως συνέπειες. Οι επιλογές αυτές μπορεί να είναι από τον περιορισμό στην πρόσβαση ηλεκτρονικών συσκευών, μέχρι την ανάθεση περισσότερων δουλειών στο σπίτι.
  • Και φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάτε να τα επαινείτε όταν συμπεριφέρονται σωστά, έτσι ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν ποιο είναι το σωστό.
Τέλος, μην ξεχνάτε πως όλοι για να καταφέρουμε να αλλάξουμε ή να διαχειριστούμε κάτι δύσκολο, προς το καλύτερο χρειαζόμαστε αποδοχή και αγάπη. Το ίδιο και τα παιδιά!


Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
ΜSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
www.aggelikikavallieratou.gr | 6983433267
boro.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki