Sunday 29 May 2011

Λέμε όχι στα greekglish

«Τα greeklish σκοτώνουν την ελληνική γλώσσα»
«Όταν άλλοι λαοί, όπως π.χ. Γάλλοι και Ισπανοί μάχονται έως σήμερα να διατηρήσουν μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια τον τρόπο γραφής των κειμένων τους με το δικό τους αλφάβητο, εδώ, με τη δικαιολογία της δήθεν διευκόλυνσής μας στην παγκόσμια επικοινωνία, επιχειρείται η αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου των 2.500 και πλέον χρόνων με το λατινικό».


Σήμα κινδύνου από σαράντα ακαδημαϊκούς
Διακήρυξη για την ελληνική γλώσσα

Την έντονη ανησυχία τους και την πρόθεσή τους να αντισταθούν εκφράζουν σαράντα ακαδημαϊκοί για την τάση αντικατάστασης του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό. Η Ακαδημία Αθηνών και οι ακαδημαϊκοί δεν παρεμβαίνουν συχνά σε όσα απασχολούν την επικαιρότητα και την κοινωνία. Όταν όμως το κάνουν ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Το κείμενο της διακήρυξης έχει ως εξής:
«Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μια τάση να αντικατασταθεί το ελληνικό αλφάβητο από το λατινικό. Η τάση αυτή γίνεται φανερή κυρίως σε κείμενα παραγόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές -με χρήστες κρατικές υπηρεσίες και ΑΕΙ- σε κείμενα προβαλλόμενα από την τηλεόραση και από σχετικές προτροπές ξένων ραδιοφωνικών σταθμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια αυτή, η οποία θα καταφέρει καίριο πλήγμα κατά της ελληνικής σκέψης και όλων των πτυχών του ελληνικού πολιτισμού που εκφράζονται με γραπτά κείμενα, αλλά και των εν γένει ανθρωπιστικών σπουδών, έφτασε μέχρι να απασχολήσει τον Τύπο και να αποτελέσει αντικείμενο ερωτήσεων βουλευτών προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αρχαιότατη και σύγχρονη
Η γλώσσα μας, η αρχαιότατη αλλά πάντα σύγχρονη και ζώσα, αυτή η γλώσσα που εμπλούτισε όχι μόνο τη λατινική, αλλά και τις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, που έχει και οπτικά συνδεθεί άρρηκτα με το αλφάβητό μας, δεν είναι δυνατόν να υποστή μείωση με την κατάργησή του από εμάς τους ίδιους. Είναι αδιανόητο να δεχθούμε ως Ελληνες... 

Πόσο κοστίζει ένα Χαμόγελο;

Θυμάστε το 10χρονο κοριτσακι που πήρε δυο σοκοφρέτες και την χάρισε σε ένα μικρότερό της; 

Η ιστοριούλα είχε τίτλο:

Εεε, που λέτε, η 10χρονη μπήκε με την μαμά της στο λεωφορείο. Έλαμπε αυτό το κοριτσάκι. 
Το λεωφορείο ήταν γεμάτο, μόνο 3 θέσεις ήταν αδειανές, μια διπλή και μια μονή. Η μανούλα κάθησε στο παράθυρο, η μικρή «έπρεπε» να είναι ελεύθερη να … επιθεωρεί και να μοιράζει χαμόγελα.

Δεξιά της μικρής, ήταν η τελευταία άδεια θέση. Δίπλα καθόταν ένας «σκούρος», πολύ σκούρος άνθρωπος. Κοίταζε έξω από το παράθυρο.

Στην επόμενη στάση, μπήκαν πολλοί μέσα στο λεωφορείο. Η μικρή επιθεώρησε το … πλήρωμα. Οι περισσότεροι ήταν αλλοδαποί, πακιστανοί, αιγύπτιοι, αλβανοί, όλες οι φυλές ήταν εκεί.
Όλοι πλησίαζαν στην άδεια θέση, έριχναν μια ματιά, έβλεπαν τον «σκούρο» άνθρωπο και οπισθοχωρούσαν, ή προχωρούσαν σε απόσταση ασφαλείας από το άδειο κάθισμα.
Ο «σκούρος» άνθρωπος κάθε φορά που περνούσε ένας δίπλα του, μαζευόταν ακόμη πιο πολύ. Ήθελε να γίνει αόρατος.
Στην άλλη στάση, τα ίδια.

Τότε, η μικρή 10χρονη, η μικρή με τις μπούκλες, η μικρή με το χαμόγελο στα χείλη, όρμηξε στην διπλανή της άδεια θέση και στρογγυλοκάθησε, φαρδιά-πλατιά … με έμφαση.
Ο «σκούρος» άνθρωπος γύρισε και κοίταξε.
Είδε την μικρή δίπλα του.
Ένα τεράστιο χαμόγελο άνθισε στο πρόσωπό του με ευγνωμοσύνη και μια σειρά από άσπρα δόντια έλαμψαν τον τόπο.
Η πρώην θέση της μικρής… κατελήφθη πάραυτα.

Βρέθηκε το παιδάκι :)

Να είναι πάντα καλά, γερό και δυνατό :)

Ο Ρουσκά ΜΠΟΪΤΣΕΒΑ βρέθηκε
και είναι καλά στην υγεία του.
theywantyourhelp

Εξαφανίστηκε παιδάκι 2,5 ετών

Στις 28/05/2011, στις 6:30 το απόγευμα,  
εξαφανίστηκε από το Κάτω Δημινιό Κορινθίας 

ο Ρουσκά ΜΠΟΪΤΣΕΒΑ 2,5 ετών.

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ.

Ο Ρουσκά έχει ύψος 0.70εκ, είναι 10 κιλά, είναι μελαχρινός με μαύρα μαλλιά και μαύρα μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε κίτρινο παντελόνι και πράσινη μπλούζα. 
 .

Θρήνος για την Άλωση της Πόλης — Χρόνης Αηδονίδης | Fall of Constantinople

Πρέπει να θυμόμαστε την Άλωση για να αποτίουμε ένα διαρκή και μεγάλο φόρο τιμής στο Βυζαντινό κράτος, την Ρωμανία όπως την αναφέρουν τα κείμενα της εποχής, το εκχριστιανισθέν Ρωμαϊκό κράτος του Ελληνικού Έθνους, όπως το χαρακτηρίζει ο νεώτερος βυζαντινολόγος Διονύσιος Ζακυνθηνός. 

Fall of Constantinople

Byzantine Roots - Mistra
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη Νέα Ρώμη άντεξε επί 11 αιώνες. Μετά την Άλωση από τους Σταυροφόρους το 1204 η εδαφική της έκταση και το σφρίγος της περιορίσθηκαν σημαντικά.Παρέμεινε όμως καθ' όλην την διάρκεια του βίου της το κράτος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επιτυχής και δημιουργική συνάντηση Χριστιανισμού και Ελληνισμού. 
Η Ελληνορθόδοξη παράδοση υπήρξε το αποτέλεσμα αυτής της συναντήσεως και το Βυζάντιο την διέδωσε με ειρηνικό τρόπο στους γειτονικούς λαούς. Αυτήν την ιεραποστολική δράση των Βυζαντινών προγόνων μας καταδεικνύουν και μαρτυρούν οι πολιτισμοί των σημερινών λαών της Ανατολικής Ευρώπης.
περισσότερα

— Γιατί πουλί μου δεν κελαηδείς
ως κελαηδούσες πρώτα;
— Πως μπορώ, μπορώ να κελαηδώ;
Με κόψαν τα φτερούδια μου,
με πήραν τη λαλιά μου
Πήρανεν την Πόλη μας
Και την Αγιά Σοφιά μας
Κλαίει πικράν η Παναγιά.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki