Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019

Γιατί, όταν το παιδί είναι διακοπές, μας λείπει τόσο πολύ;

Ήρθε το καλοκαίρι, και μαζί του η στιγμή που όλες περιμέναμε: να πάει το παιδί στη γιαγιά και τον παππού ή στην κατασκήνωση για να ξεκουραστούμε! 
Ωστόσο, η χαρά και ο ενθουσιασμός μας δεν κρατάνε πολύ. 
Τις πρώτες μέρες απολαμβάνουμε την ζωή χωρίς παιδιά, αλλά πολύ σύντομα ανυπομονούμε να περάσει ο καιρός και να βρεθούν ξανά στην αγκαλιά μας!
Ίσως σε αυτούς που δεν έχουν παιδιά μοιάζει μαζοχιστικό, μα εμείς οι γονείς αντιλαμβανόμαστε πώς είναι να απουσιάζει το παιδί από το σπίτι… 
Και η αλήθεια είναι πως, μετά την πρώτη εβδομάδα, μας λείπει πολύ!

Δύσκολα ξεσυνηθίζεται η ακαταστασία και η φασαρία!
Όταν τα παιδιά είναι στο σπίτι, συνήθως επικρατεί ένας μόνιμος, μικρός πανικός. 

Φωνές, γέλια και κλάματα ακούγονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ τα ρούχα και τα παιχνίδια τους είναι σκορπισμένα παντού! 
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν φεύγουν, είναι να μαζέψουμε και να καθαρίσουμε το σπίτι. 
Η απόλυτη τάξη και η ησυχία που μας ηρεμούν και μας ξεκουράζουν, όσο πολύτιμες κι αν είναι, δεν συγκρίνονται με τα μικρά μας τερατάκια! 
Έπειτα από λίγες μέρες το σπίτι μοιάζει άδειο κι έρημο! Μας λείπουν οι κραυγές, οι καβγάδες, η γκρίνια και τα πεταμένα τους παιχνίδια!

Συνειδητοποιείς πως τίποτα δεν έχει νόημα χωρίς το παιδί σου…
Μόλις τα μικρά μας φύγουν, κι αφού τακτοποιήσουμε και καθαρίσουμε το σπίτι, παίρνουμε τηλέφωνό τους φίλους που έχουμε καιρό να δούμε. 
Λαχταράμε να πάμε παρέα σε ένα θερινό σινεμά ή μια βόλτα στην παραλία! Δεν μας κυνηγάει ούτε ο χρόνος, ούτε οι ανειλημμένες υποχρεώσεις και, το δίχως άλλο, το διασκεδάζουμε! 
Αυτό που δεν είχαμε υπολογίσει, όμως, είναι πως όσα κάναμε παλιά και μας άρεσαν, πλέον δεν έχουν την ίδια αξία. Το να βγαίνεις και να βλέπεις τους φίλους σου συχνά είναι υπέροχο, μα όταν λείπουν τα παιδιά μοιάζει σαν να μην έχει τίποτα νόημα…

Οι νύχτες είναι ατέλειωτες…
Όταν έφυγε η κόρη μου για το χωριό, αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο ήταν οι νύχτες – η ώρα, δηλαδή, που υποτίθεται πως θα ήταν ήδη στο κρεβάτι της και θα κοιμόταν. 
Παρόλο που είχα άπλετο ελεύθερο χρόνο και τον εκμεταλλεύτηκα όπως μπορούσα, όταν έπεφτα για ύπνο ξέροντας πως δεν βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο αλλά μερικά χιλιόμετρα μακριά, μου ήταν αδύνατο να κοιμηθώ. 
Μου έλειπε πιο πολύ κι απ’ ότι κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι τρεις εβδομάδες που έλειψε μου φάνηκαν κυριολεκτικά τρεις αιώνες και, ενώ τις περίμενα με ανυπομονησία, τελικά δεν τις ευχαριστήθηκα αρκετά.

Ξαφνικά πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου κι έχει ξεχάσει πώς να το κάνεις…
Ναι, είναι αλήθεια. 
Όταν είσαι μαμά, φροντίζεις για όλη την οικογένεια εκτός από τον εαυτό σου! Τα παιδιά, ο σύζυγος, οι συγγενείς, το σπίτι ή η δουλειά, είναι υποχρεώσεις που κάνουν τον χρόνο να τελειώνει γρήγορα! Στο τέλος της ημέρας, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα μπάνιο και το κρεβατάκι σου! 
Και ξαφνικά, το σπίτι είναι άδειο και δεν πρέπει να φροντίσεις κανέναν! Έρχεται η ώρα να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και δεν ξέρεις πως, το’ χεις ξεχάσει. Ξαφνικά, νιώθεις αμήχανα και άβολα χωρίς τον καθημερινό σου ρόλο και ανυπομονείς να επιστρέψουν τα παιδιά. 
Ωστόσο, αξίζει να πιέσεις τον εαυτό σου, να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου και να σε φροντίσεις!

Πόσο μπορείς να αντέξεις χωρίς την αγκαλιά του;
Όχι πολύ, κι αυτό σας το εγγυώμαι! 
Μπορεί να χρειάζεται να το αποχωριστείς για αρκετό καιρό λόγω συνθηκών, μπορεί να παραμένεις ψύχραιμη και λογική, μα μέσα σου ξέρεις πως σου λείπει η αγκαλιά του! 
Νοσταλγείς το γλυκό του φιλί, τα χεράκια του, τη φωνή του όταν σε αποκαλεί «μαμά», το βραδινό παραμύθι και τη ζωντάνια του. 
Γιατί, όσο καλά και ξεκούραστα κι αν περνάς, όταν τα παιδιά λείπουν στο χωριό με τη γιαγιά και τον παππού, στο τέλος της ημέρας ανυπομονείς να επιστρέψουν σπίτι.
Από Αλεξάνδρα Κεντρωτή
mama365
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Γιατί θέλει να του διαβάζετε πάντα τα ίδια βιβλία;

Υπάρχει λόγος που το παιδί σας θέλει να του διαβάζετε πάντα τα ίδια βιβλία.
Δείτε τους τρόπους με τους οποίους αυτή η συνήθεια βοηθά την ανάπτυξή του
Έχετε δημιουργήσει μια μικρογραφία της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας για το μικρό σας, κι όμως, όταν έρχεται η ώρα να επιλέξει τι θα διαβάσετε πριν κοιμηθεί, εκείνο επιλέγει ξανά και ξανά τα ίδια ένα – δύο βιβλία. 
Ξέρουμε ότι δεν αντέχετε να το πιάσετε στα χέρια σας ούτε μια φορά ακόμη, όμως πριν πετάξετε τα «Τρία μικρά λυκάκια» από το παράθυρο, δείτε τα πλεονεκτήματα αυτής της κατάστασης.

Τους προσφέρει λίγη σταθερότητα

Για εμάς τους ενήλικες η ποικιλία είναι εξαιρετικά σημαντική, ωστόσο ο κόσμος που ζούμε χαρακτηρίζεται από αρκετή ρουτίνα και επανάληψη. 
Η ζωή των νηπίων είναι αρκετά διαφορετική: Ό,τι τα περιβάλλει είναι καινούριο για εκείνα και αυτό πολλές φορές τους δημιουργεί αναστάτωση. 
Η επανάληψη τα βοηθά να μαθαίνουν τι να περιμένουν και αυτό τα κάνει να νιώθουν πιο δυνατά. 
Έχει αποδειχθεί ότι όταν τα παιδιά ακούνε μία οικεία φωνή να τους διαβάζει μια οικεία ιστορία, τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στον οργανισμό τους μειώνονται.

Τα κάνει πιο έξυπνα
Φαίνεται πως όταν τα παιδιά μαθαίνουν απ’ έξω ένα παραμύθι, οι λογικές τους δεξιότητες ενισχύονται σημαντικά. 
Σύμφωνα με την Virginia Walter, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα από αυτό «προβάρουν» την ικανότητά τους να προβλέπουν τι θα ακολουθήσει με βάση τα γνωστά δεδομένα.

Διευρύνει το λεξιλόγιό τους
Έχετε διαβάσει τόσες φορές το αγαπημένο του παραμύθι που πλέον το θυμάστε απ’ έξω; Κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας! 
Όταν ακούει το ίδιο κείμενο ξανά και ξανά, οι λέξεις εντυπώνονται στη μνήμη του και νιώθει άνετα να τις χρησιμοποιήσει. 
Ακόμη και αν πρόκειται για μία σύντομη ιστορία, κατά πάσα πιθανότητα συμπεριλαμβάνει λέξεις που το παιδί δεν θα συναντήσει στην καθημερινότητά του. 
Εκτός και αν η φράση «Κοίτα, ένα λιοντάρι!» είναι συνηθισμένη στο σπίτι σας.

Τα εξοικειώνει με το ρυθμό της γλώσσας
Τα κείμενα δεν στηρίζονται μόνο στην τοποθέτηση λέξεων στη σειρά. Έχουν τα δικά τους μοτίβα και ακολουθούν τον δικό τους ρυθμό. Βασίζονται στον τρόπο που ο ένας ήχος διαδέχεται τον άλλο όσο και στην ίδια την επιλογή του λεξιλογίου. 
Μέσα από την επανάληψη ενός αγαπημένου βιβλίου, τα παιδιά εκτίθενται στον τρόπο που λειτουργεί η γλώσσα και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τους κανόνες της.

Τα βοηθά να καταλάβουν το νόημα

Η κατανόηση κειμένου αποτελεί την ουσία του διαβάσματος. 
Ακόμη και η πιο απλή ιστορία έχει πολλαπλά επίπεδα κατανόησης. 
Περιλαμβάνει την εξέλιξη ενός χαρακτήρα, μία πλοκή, ενδεχομένως και ορισμένους συμβολισμούς και ένα μικρό παιδί δεν είναι σε θέση να «πιάσει» ήδη από την πρώτη ανάγνωση κάθε πράγμα που λέγεται ή υπονοείται. 
Κάθε φορά που ξανακούει την ιστορία, το μικρό σας προχωρά και λίγο πιο βαθιά στο περιεχόμενο του κειμένου και προετοιμάζεται για την κατανόηση των περίπλοκων ιστοριών που θα αρχίσει να διαβάζει μεγαλώνοντας.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τα πλεονεκτήματα της επανάληψης
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου η αναγνωστική εμπειρία του παιδιού σας να γίνει ακόμη πιο πλούσια, αλλά και να βαριέστε λιγότερο όταν του διαβάζετε το ίδιο βιβλίο για εκατοστή φορά. 
Φροντίστε σε κάθε ανάγνωση να εστιάζετε σε κάτι διαφορετικό. Αν σήμερα του τραβήξετε την προσοχή στις εικόνες, αύριο δώστε έμφαση στο κείμενο ή κάντε παύσεις ενώ διαβάζετε και ζητήστε του να συμπληρώνει τα κενά. 
Προσπαθήστε να συνδέσετε το περιεχόμενο του βιβλίου με πραγματικά γεγονότα από την καθημερινότητα του παιδιού σας. Αυτού του είδους η πλαισίωση αποτελεί πρόκληση για τη σκέψη των νηπίων και προωθεί τις γνωστικές τους ικανότητες.
Αν πραγματικά δεν έχετε κουράγιο να ξαναδιαβάσετε το ίδιο παραμύθι, προσπαθήστε να επεκτείνετε τα ενδιαφέροντά του προτείνοντας άλλα βιβλία με το ίδιο θέμα ή από τον ίδιο συγγραφέα. 
Αν το μικρό σας βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία, πολύτιμοι βοηθοί θα μπορούσαν να γίνουν και τα βιβλία στα οποία το παιδί επιλέγει την εξέλιξη της πλοκής, καταλήγοντας κάθε φορά σε διαφορετικό τέλος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ασφάλεια που του προσφέρει το οικείο εξώφυλλο του αγαπημένου του βιβλίου και η γνώριμη έναρξη της ιστορίας θα συνδυάζεται με αρκετές εναλλαγές ώστε να μην αισθάνεστε ότι απειλείται η ψυχική σας υγεία.

vita
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι