Thursday 2 December 2010

Ένα παιδί στα πέντε είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης!
Teach your child The Underwear Rule

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να ξεκινήσει μία εκστρατεία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και την βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας στην δίωξη των εγκληματιών, η οποία παρουσιάστηκε στην Ρώμη. 

"Στην Ευρώπη, ένα παιδί στα πέντε είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης", δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μοντ ντε Μποέρ Μπουκίτσιο, κατά την διάρκεια παρουσίασης της εκστρατείας που έχει τίτλο "Ένα στα Πέντε".

"Κάθε ημέρα, τα παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, συχνά από ανθρώπους που εμπιστεύονται: τους γονείς, τους δασκάλους ή από άλλες μορφές εξουσίας".
Στόχος της εκστρατείας είναι να διδάξει στα παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών τα δικαιώματά τους στο να καθορίζουν τα όρια και να καταγγέλλουν την κακοποίηση. Αποτελείται από μία σειρά τηλεοπτικών σποτ, ένα παιδικό βιβλίο, αφίσες και μία ιστοσελίδα (http://www.underwearrule.org/)




Στο τηλεοπτικό σποτ με κινούμενα σχέδια, βλέπουμε ένα μεγάλο χέρι να χαϊδεύει το κεφάλι ενός παιδιού, το οποίο όμως αντιδρά με οργή όταν το χέρι προσπαθεί να το αγγίξει κάτω από τα εσώρουχά του. Ο στόχος είναι να μάθουν τα παιδιά τον κανόνα:  
"Εμείς δεν αγγίζουμε εδώ".
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επίσης ετοιμάσει έγγραφα για τους γονείς και τα σχολεία σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης, με την προσεκτική επιλογή των εκπαιδευτικών και την μηδενική ανοχή σε τέτοια κρούσματα.
Η Μοντ ντε Μποέρ Μπουκίτσιο εξέφρασε ακόμη την ελπίδα της ότι αυτή η εκστρατεία θα εμπνεύσει χώρες σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν το παγκόσμιο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης και να διασφαλίσουν ότι τα διεθνή σύνορα δεν αποτελούν εμπόδιο για τη νομική δράση κατά των εγκληματιών.
Η νέα εκστρατεία ξεκινάει την ώρα που το ζήτημα της κακοποίησης ανηλίκων έχει βρεθεί στο προσκήνιο μετά από τις αποκαλύψεις των σκανδάλων παιδεραστίας που αφορούν καθολικούς ιερείς.
"Δεν θέλουμε να στιγματίσουμε την Καθολική Εκκλησία αλλά είναι αλήθεια ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα", πρόσθεσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
reportergr

Stop child sex abuse - teach The Underwear Rule
Posted yesterday by  Johnny Summerton in Health
A campaign has been launched aimed at raising awareness about child abuse and in particular encouraging children who suffer from it to speak up and get help. "The Underwear Rule" is part of the Council of Europe's ONE in FIVE campaign to stop sexual violence against children. According to the Council of Europe statistics one in five children in Europe is a victim of sexual abuse and "it's estimated that in 70 to 85% of cases, the abuser is somebody the child knows and trusts." "TRUSTS" - did you get that? The Underwear Rule speaks to children directly and provides "a simple guide to help parents explain to children where others should not try to touch them, how to react and where to seek help." It includes a television advertisement featuring the cartoon character Kiko telling children what is and isn't acceptable in terms of being touched. And a 20-page "The Underwear Rule" book can be downloaded free of charge from the campaign's website. "What is The Underwear Rule?" "It’s simple," writes Juliet Linley in her Corriere della Sera column Mamma Mia.
A child should not be touched by others on parts of the body usually covered by their underwear. And they should not touch others in those areas. It also helps explain to children that their body belongs to them, that there are good and bad secrets and good and bad touches. Through its ONE in FIVE campaign, the Council of Europe wants to achieve two main goals: a) promote the signature, ratification and implementation of the Council of Europe Convention on the Protection of Children against Sexual Exploitation and Sexual Abuse; 
 b) equip children, their families/carers and societies at large with knowledge - and tools - to prevent and report sexual violence against children, thereby raising awareness of how widespread sexual violence against children is.
At the launch of the campaign in Rome, Maud de Boer Buquicchio, the deputy secretary-general of the Council of Europe said she hoped it would "inspire countries across the world to tackle the global phenomenon of child abuse," and "make sure international borders are not an obstacle in prosecuting offenders."
Read more...

52χρονος παρενοχλούσε ανήλικη μέσω facebook

Την καταγγελία έκανε η μητέρα της

Ένας 52χρονος ημεδαπός, διώκεται με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικης, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η Α.Α./Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του.
Ο δράστης είχε και στο παρελθόν καταδικασθεί
και εκτίσει ποινή φυλάκισης για αποπλάνηση ανηλίκου.

Η καταγγελία, έγινε από την μητέρα της ανήλικης, ενώ μετά από ψηφιακή ανάλυση, ταυτοποιήθηκε ηλεκτρονικά ο δράστης.
Στη συνέχεια, αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ερεύνησαν την οικία του 52χρονου, στην οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, τρεις σκληροί δίσκοι, ένα ψηφιακό αποθηκευτικό μέσο για συσκευή κινητού τηλεφώνου και μια συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Ο δράστης είχε και στο παρελθόν καταδικασθεί και εκτίσει ποινή φυλάκισης για αποπλάνηση ανηλίκου, σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε εις βάρος του, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Πώς θα ξέρετε ότι το παιδί έχει σκωληκοειδίτιδα - How will you know that your child has appendicitis

Είναι ύπουλη, πονηρή και αιφνίδια. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά – η πιο συχνή ενδοκοιλιακή φλεγμονή – μπορεί να ξεγελάσει τους γιατρούς και, παρά τη σύγχρονη τεχνολογία, να ξεφύγει συχνά από τη διάγνωση. 
Γι’ αυτό, οι παιδίατροι πρέπει να εξετάζουν πάρα πολύ προσεκτικά το παιδί και οι γονείς να μην υποτιμούν τον πόνο στην κοιλιά των παιδιών ως κάτι «αθώο».
Call your doctor immediately
if you suspect that your child has appendicitis.
The earlier it's caught, the easier it will be to treat.

About Appendicitis

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία – όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ – είναι ένας μικρός σάκος σε σχήμα δακτύλου, που προεκβάλλει έξω από το παχύ έντερο στο χαμηλότερο δεξιό σημείο της κοιλιάς. Δεν έχει γνωστό λειτουργικό σκοπό στον οργανισμό μας (αν και υπάρχει η άποψη ότι αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
 
Περισσότερο από έναν αιώνα μετά την πρώτη περιγραφή της οξείας σκωληκοειδίτιδας το 1886, από τον παθολόγο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Ρέτζιναλντ Χέμπερ Φιτς, υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα για το πότε ο πόνος στην κοιλιά των παιδιών οφείλεται σε αυτήν.
«Είναι το πιο κοινό επείγον χειρουργικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στην κοιλιά και θα πρέπει να λαμβάνεται οπωσδήποτε υπόψη στη διαφορική διάγνωση ενός παιδιού, που παρουσιάζει αιφνίδιο κοιλιακό πόνο», λέει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πόπη Αναστασέα - Βλάχου. «Αν και είναι συχνότερο σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στη βρεφική ηλικία. «Στα παιδιά και ιδίως στα βρέφη, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, λόγω της μικρής αντίστασης του οργανισμού τους εναντίον των μικροβίων και – δυστυχώς – της μη έγκαιρης διάγνωσης της νόσου».
 
Το φαινόμενο της καθυστερημένης διάγνωσης της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά παραμένει ακόμα και σήμερα, με αποτέλεσμα να φθάνουν στους παιδοχειρουργούς παραμελημένα περιστατικά με περιτονίτιδα. Αυτό επισημαίνει ο παιδοχειρουργός, διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς κ. Κωνσταντίνος Κουλόπουλος και εξηγεί: «Αυτό οφείλεται στο ότι η συμπτωματολογία στα παιδιά είναι άτυπη κι έτσι οι παιδίατροι και οι γενικοί χειρουργοί – κυρίως στην περιφέρεια – δεν κάνουν έγκαιρη διάγνωση. Υπολογίζουμε ότι το 5-10% των περιπτώσεων σκωληκοειδίτιδας παραμελείται και κάνει επιπλοκές».
 
Τα αίτια
Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να δημιουργηθεί από: 1) Συγγενή στένωση, 2) κοπρολιθίαση από δυσκοιλιότητα, 3) ξένα σώματα που καταπίνουν τα παιδιά, 4) εντερικά παράσιτα, 5) φλεγμονές του εντέρου και 6) παχυσαρκία. Μερικές φορές, η σκωληκοειδίτιδα είναι επιπλοκή άλλης νόσου, όπως ιλαράς, γρίπης κ.ά.
Σύμφωνα άλλωστε με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, όπως αναφέρει ο κ. Κουλόπουλος, μια ίωση στον φάρυγγα ή στις αμυγδαλές ή μια γαστρεντερίτιδα προδιαθέτουν σε φλεγμονή και απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης. Γι’ αυτό, εάν το παιδί που περνά μια ίωση αναφέρει ότι πονά η κοιλιά του, πρέπει να εξετάζεται από τον ειδικό γιατρό (παιδίατρο ή παιδοχειρουργό).
 
Τα σημάδια
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Εμετός
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Πυρετός.
Στα μικρότερα παιδιά και ιδίως αυτά που είναι κάτω των δύο χρονών, ο πυρετός, οι εμετοί και ο πόνος στην κοιλιά είναι λιγότερο χαρακτηριστικά (καθώς τα παιδιά αυτών των ηλικιών πονούν συχνά στην κοιλιά ή κάνουν συχνά εμετούς) κι έτσι η διάγνωση καθυστερεί. Η θερμοκρασία σπάνια υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου, αλλά αυξάνει ταχύτατα όταν η σκωληκοειδίτιδα εξελιχθεί σε περιτονίτιδα (λοίμωξη σε όλη την κοιλιά).
 
«Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη πυρετού δεν αποκλείει τη νόσο», λέει η κ. Βλάχου. «Ο πόνος είναι αρχικά ήπιος και περιοδικός, και αργότερα γίνεται έντονος, παροξυσμικός και συνεχής. Στην αρχή, είναι γενικευμένος σε όλη την κοιλιά και μετά εντοπίζεται δεξιά (στο δεξιό λαγόνιο βόθρο). Η συνεύρεση τοπικής ευαισθησίας και μυϊκής σύσπασης (στο λεγόμενο σημείο Mac-Burney) έχει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι η θέση της σκωληκοειδούς υπόφυσης δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Μπορεί σε μερικά παιδιά, λοιπόν, ο πόνος να εντοπίζεται μπροστά ή πίσω από το τυφλό έντερο, χαμηλά στην πύελο ή ψηλά (κάτω από το ήπαρ)».
Στα εργαστηριακά ευρήματα, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων είναι συνήθως αυξημένος, ενώ συχνά η εξέταση δείχνει και πολυμορφοπυρήνωση. Ο φυσιολογικός λευκοκυτταρικός τύπος, όμως, δεν αποκλείει τη διάγνωση οξείας σκωληκοειδίτιδας.
 
Διαγνωστική σύγχυση
Στην οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να γίνει σύγχυση με άλλες ασθένειες, όπως είναι:
  • H μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα (ιογενούς προελεύσεως, που περνά μόνη της)
  • Η νεφρολιθίαση
  • Η λοιμώδης ηπατίτιδα
  • Η οξεία χολοκυστίτιδα
  • Η πνευμονία δεξιάς βάσεως
  • Η αλλεργική πορφύρα (ανοσολογική νόσος, που αρχίζει με πόνο στην κοιλιά και μετά παρουσιάζει αιμορραγικά στοιχεία)
  • Η ουρολοίμωξη
Οι γονείς δεν πρέπει να αποδίδουν με ευκολία τον πόνο στην κοιλιά των παιδιών σε «κάτι που έφαγε» ή σε άγχος. 
Εάν ο πόνος διαρκεί – και μάλιστα εάν γίνεται πιο έντονος όταν ζητήσουν από το παιδί να χοροπηδήσει – πρέπει να επικοινωνούν αμέσως με τον παιδίατρο. 
Επίσης, δεν πρέπει να δίνουν παυσίπονα ή αντιπυρετικά στο παιδί, γιατί μπορεί να καλύψουν την εικόνα.
«Ο παιδίατρος δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά την οξεία σκωληκοειδίτιδα όταν έχει ένα παιδί με απότομη αδιαθεσία και πόνο στην κοιλιά», τονίζει η κ. Βλάχου. «Η διάγνωση θα πρέπει να βασιστεί κυρίως στο ιστορικό και τα ευρήματα από την αντικειμενική εξέταση (η καλή εξέταση του παιδιάτρου είναι το πιο σημαντικό στοιχείο), ενώ το υπερηχογράφημα και οι εργαστηριακές εξετάσεις θα επιβεβαιώσουν την υποψία».
 
Προσοχή, όμως! Υπάρχει ο κίνδυνος να εκληφθεί μια πνευμονία δεξιάς βάσεως (η οποία εμφανίζεται και αυτή με πόνο στην κοιλιά) ως οξεία σκωληκοειδίτιδα. «Εάν το παιδί οδηγηθεί στο χειρουργείο για σκωληκοειδίτιδα, ενώ έχει πνευμονία δεξιάς βάσεως, κινδυνεύει η ζωή του», υπογραμμίζει η κ. Βλάχου. «Εάν χρειάζεται, λοιπόν, διευκρίνιση, θα πρέπει να γίνεται και μια ακτινογραφία θώρακος».
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ δρ Κρεγκ Λιλεχέι στην εφημερίδα «International Herald Tribune», «η αξονική τομογραφία βοηθά πολύ στο να αναγνωρίσεις τη σκωληκοειδίτιδα, αλλά ‘’μεταφράζεται’’ σε ακτινοβολία. Ένα θέμα διαφωνίας με τους παιδιάτρους είναι ότι χρησιμοποιούμε πολύ την αξονική».
Και η παιδοχειρουργός, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δρ Κάθριν Τσεν, αναφέρει ότι «αν και ξέρουμε τόσα χρόνια την οξεία σκωληκοειδίτιδα, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα υπό αμφισβήτηση, για τα οποία διαφωνούμε μεταξύ μας».
 
Η αντιμετώπιση
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα επιδεινώνεται μέσα σε 12 ώς 18 ώρες, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ και γίνεται πολύ σοβαρή. Δηλαδή, εξελίσσεται από εντοπισμένο απόστημα σε τοπική ή γενικευμένη περιτονίτιδα.
Η θεραπεία της είναι χειρουργική. Εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές, η επέμβαση είναι απλή. Στις παραμελημένες περιπτώσεις με επιπλοκές, χορηγείται και ισχυρή αντιβίωση μετά την εγχείρηση. «Η εγχείρηση πρέπει να γίνεται σε Κέντρο με αναισθησιολόγους με εμπειρία στα παιδιά και παιδοχειρουργό, γιατί έχει ένα ποσοστό θνησιμότητας 0,5%», λέει ο κ. Κουλόπουλος.
 
«Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή δεν έχει πολλές ενδείξεις στα παιδιά, γιατί η τομή που κάνουμε και στην ανοικτή επέμβαση είναι πολύ μικρή (2 εκατοστά), ενώ η νοσηλεία είναι σχεδόν η ίδια».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki