Friday, 7 November 2014

Ο πατέρας συμβάλλει με μοναδικό τρόπο
στην ανάπτυξη του παιδιού

Οι μπαμπάδες είναι εξίσου απαραίτητοι για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού όσο και οι μητέρες.
 
O Dr. Erik Erikson, πρωτοπόρος στον τομέα της παιδοψυχολογίας, εξηγεί στο επιστημονικό περιοδικό Psychology Today γιατί η πατρότητα είναι μια περίπλοκη και μοναδική διαδικασία και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Σύμφωνα με τον Erikson, η αγάπη του πατέρα διαφέρει από αυτήν της μητέρας «ποιοτικά». Δηλαδή, οι μπαμπάδες «αγαπούν πιο επικίνδυνα», γιατί η αγάπη τους είναι περισσότερο «αναμενόμενη, πιο οργανική» από αυτήν της μητέρας. Ο πατέρας συμβάλλει με μοναδικό τρόπο στην ανάπτυξη του παιδιού, με τρόπο που κανείς άλλος δε μπορεί να αναπληρώσει. Πιο συγκεκριμένα:
Οι μπαμπάδες είναι διαφορετικοί ως γονείς
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μπαμπάδες έχουν ιδιαίτερο στιλ επικοινωνίας και διαδραστικότητας με τα παιδιά. Ήδη στις 8 πρώτες του εβδομάδες, το έμβρυο μπορεί να διακρίνει αν αλληλεπιδρά μαζί του ο μπαμπάς ή η μαμά.
Αυτή η διαφοροποίηση παρέχει στα παιδιά ευρύτερη εμπειρία στην αλληλεπίδρασή τους με τους άλλους και στην δημιουργία διαφορετικών σχέσεων. Είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, τα παιδιά μαθαίνουν, εντελώς εμπειρικά, ότι οι άνδρες είναι διαφορετικοί από τις γυναίκες και όχι ξεχωριστό τρόπο να λειτουργούν στην ζωή τους, από άλλους ενήλικες και παιδιά. Η κατανόηση αυτή είναι σημαντική στην ανάπτυξή τους.
Οι μπαμπάδες παίζουν διαφορετικά
Οι μπαμπάδες γαργαλούν περισσότερο, «παλεύουν» με τα παιδιά, τα πετούν στον αέρα (την στιγμή που οι μαμάδες φωνάζουν «όχι τόσο ψηλά!»), τα κυνηγούν υποδυόμενοι τα «τέρατα». Επίσης, είναι αυτοί που μπορούν να μάθουν στα παιδιά ότι, παρά τα ‘άγρια’ παιχνίδια, απαγορεύονται το δάγκωμα, οι κλοτσιές ή άλλες μορφές φυσικής βίας. Αντίθετα, θα θέσουν τα όρια και θα διδάξουν στα παιδιά την υγιή ισορροπία ανάμεσα στην δειλία και την επιθετικότητα.
Οι μπαμπάδες χτίζουν εμπιστοσύνη
Πηγαίντε σε έναν παιδότοπο και ακούστε τους γονείς: Ποιος είναι αυτός που προτρέπει το παιδί να σκαρφαλώσει ή να πηδήξει από λίγο πιο ψηλά; Να τρέξει λίγο πιο γρήγορα ή να πετάξει κάτι πιο μακριά; Αντίθετα, ποιος είναι αυτός που λέει στα παιδιά να προσέχουν; Εκ φύσεως, οι μαμάδες προστατεύουν και οι μπαμπάδες σπρώχνουν τα παιδιά στα όριά τους. Ένα μόνο από τα δύο αυτά γονικά πρότυπα μπορεί να αποβεί επικίνδυνο, γιατί ο ένας γονιός θα παροτρύνει το παιδί να αναλάβει ρίσκα χωρίς συχνά να υπολογίσει τις συνέπειες, ενώ ο άλλος θα τα αποφύγει, χωρίς αυτό να βοηθά το παιδί να χτίσει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Μαζί, οι δύο γονείς, το βοηθούν να παραμένει ασφαλές, ενώ επεκτείνει τις εμπειρίες του και αυξάνει την αυτοπεποίθησή του.
Οι μπαμπάδες επικοινωνούν διαφορετικά
Πρόσφατη, εκτενής έρευνα έδειξε πως όταν μιλούν στα παιδιά, οι μπαμπάδες και οι μαμάδες διαφέρουν. Οι μαμάδες θα απλοποιήσουν τις λέξεις που χρησιμοποιούν και θα μιλήσουν στο επίπεδο του παιδιού. Οι μπαμπάδες δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν τέτοιες «παραχωρήσεις». Ο τρόπος που χρησιμοποιεί η μαμά εξυπηρετεί την άμεση επικοινωνία. Ο τρόπος του μπαμπά προκαλεί το παιδί να επεκτείνει το λεξιλόγιό του και τα γλωσσολογικά του ταλέντα.
Οι μπαμπάδες συμμορφώνουν διαφορετικά
Σύμφωνα με τον Dr. Erikson, οι μπαμπάδες δίνουν έμφαση στη δικαιοσύνη και τα καθήκοντα (που βασίζονται σε κανόνες), ενώ οι μαμάδες δίνουν έμφαση στην κατανόηση, την φροντίδα και την βοήθεια (που βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις). Οι μπαμπάδες τείνουν να παρακολουθούν και να επιβάλουν συστηματικά και αυστηρά κανόνες, διδάσκοντας τα παιδιά τις συνέπειες του σωστού και του λάθους. Οι μαμάδες τείνουν να διδάσκουν την καλοσύνη και την κατανόηση, να δημιουργούν αίσθηση ελπίδας. Και σε αυτή την περίπτωση, το υγιές είναι να μεγαλώνει το παιδί και με τις δύο αυτές προσεγγίσεις.
Οι μπαμπάδες προετοιμάζουν τα παιδιά για τον πραγματικό κόσμο
Οι μπαμπάδες που ασχολούνται με τα παιδιά τους τα βοηθούν να καταλάβουν ότι η κάθε στάση και συμπεριφορά έχει επιπτώσεις. Για παράδειγμα, είναι πιθανότερο να πει ένας μπαμπάς στο παιδί ότι αν δεν φέρεται καλά στους συμμαθητές του εκείνοι δεν θα θέλουν να παίξουν μαζί του, παρά μία μαμά. Ή ότι αν δεν τα πάει καλά στο σχολείο, δεν θα καταφέρει να περάσει στο Πανεπιστήμιο ή να βρει την δουλειά που ονειρεύεται.
Οι μπαμπάδες αποτελούν παράθυρο στον κόσμο των ανδρών
Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικοί. Τρώνε διαφορετικά, ντύνονται διαφορετικά, λειτουργούν στη ζωή διαφορετικά. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν πατέρα εξοικειώνονται με τον κόσμο των ανδρών. Τα κορίτσια που έχουν μπαμπάδες που συμμετέχουν στην οικογενειακή ζωή και έχουν καλή σχέση με την γυναίκα τους, αποκτούν υγιέστερες σχέσεις με το αντίθετο φύλο μεγαλώνοντας, γιατί έχουν μάθει από τους μπαμπάδες τους πώς φέρονται οι «σωστοί» άνδρες στις γυναίκες και ποιες συμπεριφορές είναι ανάρμοστες.
Αντίστοιχα, τα αγόρια που μεγαλώνουν με μπαμπάδες έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν βίαια, ενώ μαθαίνουν πώς να διοχετεύουν τον ανδρισμό και την δύναμή τους με θετικούς τρόπους. Οι μπαμπάδες βοηθούν τα αγόρια να κατανοήσουν πλήρως την σεξουαλικότητά τους, τους κανόνες υγιεινής και το «πώς φέρονται οι άνδρες» ανάλογα με την ηλικία τους.

superdad

Μια Κουτσούνα, πάνινη κούκλα, από τα παλιά χρόνια!

κουκλα από πανιΑπλή στην κατασκευή, με υλικά μηδενικού κόστους, που μπορούμε και εμείς να την φτιάξουμε μαζί με τα κοριτσάκια μας!!!
 
Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι μανάδες έφτιαχναν τα παιγνίδια για τα παιδιά τους με ό,τι περίσσευε από την καθημερινή διαχείριση του λαϊκού νοικοκυριού.
Ένα κομμάτι από παλιό ρούχο αρκούσε για να μπαλώσει την ανάγκη. Τίποτα δεν ήταν άχρηστο, τίποτα δεν ήταν για πέταμα!
Είναι μια πάνινη κούκλα, μια «κουτσούνα», όπως τις λέγανε οι παλιοί.
Την κατασκεύασαν με απλά υλικά οι αδελφές Σφακιανάκη από το Ροτάσι των Αστερουσίων.
Ίσως να είναι οι τελευταίες που μπορούν να μεταδώσουν τα νάματα μιας μακράς παράδοσης.
Σκέφτομαι πως με τον ίδιο τρόπο θα κατασκεύαζαν τα κοριτσίστικα παιγνίδια τους οι μάνες στην αρχαιότητα και στα χρόνια του Βυζαντίου.

Τάισαν μικρούς μαθητές φαγητό
με τριμμένο γυαλί και πέτρες :((

Γεύματα με τριμμένο γυαλί και πέτρες που τους είχαν σερβίρει στα σχολεία τους δύο επιχειρήσεις εστίασης, έφαγαν οι τουλάχιστον 66 μικροί μαθητές από την επαρχία του Λιμπόπο, στη βορειοανατολική Νότια Αφρική, που εισήχθησαν σε νοσοκομεία.

Σε πέντε σχολεία αυτής της φτωχικής επαρχίας τα παιδιά παρουσίασαν τις τελευταίες ημέρες διάρροια, ίλιγγο, εμετούς και κράμπες αφού έφαγαν φασόλια. Τα γεύματα αυτά τους προσφέρθηκαν στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος για την ενίσχυση των μαθητών από μη προνομιούχα περιβάλλοντα.

Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει μήνυση σε βάρος των δύο εταιρειών ενώ διέκοψε αμέσως τη συνεργασία μαζί τους, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του, ο Ελίγια Μλάνγκα.

Χιλιάδες παιδιά στη Νότια Αφρική εξαρτώνται από αυτά τα δωρεάν γεύματα για να τραφούν σε καθημερινή βάση. Το κρατικό πρόγραμμα όμως έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των εταιρειών εστίασης που αποβλέπουν στα επικερδή συμβόλαια με το υπουργείο.


Πηγή: newsbeast

Κύπρος: Ισόβια στους παιδεραστές (παιδοβιαστές)

Οι δικοί μας θα ψηφίσουν κανένα νόμο της προκοπής;;;
..............................
Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούνιο 2014, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, προνοεί ότι όλα τα αδικήματα σεξουαλικής φύσης εναντίον παιδιών, τιμωρούνται με πολύ αυστηρότερες ποινές φυλάκισης και ειδικότερα όταν εμπλέκονται παιδιά κάτω των 13 ετών, προνοεί ισόβια φυλάκιση.
Σύμφωνα με επεξηγηματικό σημείωμα της νομικού Αναστασίας Παπαδοπούλου, στον νόμο περιλαμβάνονται όλες οι πρόνοιες της Σύμβασης Lanzarotte του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση η κύρωση της οποίας, θα ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής, (με ομοφωνία όλων των κομμάτων), την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014.

Πρόληψη και στήριξη των θυμάτων
«Σημαντικό στοιχείο του νόμου, είναι ότι πλέον όλα τα αδικήματα σεξουαλικής φύσης εναντίον παιδιών, βρίσκονται σε ένα πλαίσιο και αντιμετωπίζονται μαζί, τόσο ως προς τις διαδικασίες για τη δίωξη των αδικημάτων, αλλά και για την πρόληψη τους και την στήριξη των θυμάτων. Μέχρι τώρα, παρόμοια αδικήματα με διαφορετικές ποινές, βρίσκονταν σε 4-5 διαφορετικές νομοθεσίες με αντικρουόμενες ποινές», επισημαίνεται στο σημείωμα. Προστίθεται ότι «περιλαμβάνονται και αδικήματα τα οποία γίνονται με κατάχρηση ειδικής σχέσης ή ευάλωτης σχέσης ή σχέσης εμπιστοσύνης. Επιπρόσθετα, η χρήση τέτοιας κατάχρησης ή βίας, θεωρούνται επιβαρυντικές περιστάσεις κατά την επιβολή ποινής. Επίσης, προστίθενται τα αδικήματα άγρας παιδιών από το διαδίκτυο, όπου και μόνο η συνάντηση με παιδί (χωρίς άλλη πράξη, αλλά με σκοπό σεξουαλική πράξη), είναι αδίκημα το οποίο τιμωρείται με έως 10 χρόνια φυλάκιση. Το ίδιο και αν προσπαθήσει κάποιος να εκμαιεύσει παιδική πορνογραφία από παιδί, μέσω διαδικτύου».
Αυτοί που δεν καταγγέλλουν
Μια από τις πιο σημαντικές πρόνοιες του νέου νόμου, είναι ότι «όποιος δεν προωθεί ή συγκαλύπτει πιθανή κακοποίηση, είναι ένοχος αδικήματος και δεν αποτελεί υπεράσπιση το επαγγελματικό απόρρητο. Αποτελεί επίσης επιβαρυντικό παράγοντα για την επιβολή ποινής, το εάν ο παραβάτης είναι εκπαιδευτικός, ή επαγγελματίας υγείας. Καταργείται η νομική ανάγκη για ενισχυτική μαρτυρία για να είναι εφικτή η καταδίκη και η μαρτυρία εμπειρογνώμονα, θεωρείται ικανή μαρτυρία. Αποκλείονται ρητά οι υπερασπίσεις άγνοιας της ηλικίας του θύματος ή ότι υπήρξε συγκατάθεση του θύματος.
Προνοούνται επιπρόσθετες ποινές, όπως τερματισμός εργοδότησης ή απαγόρευσης εργοδότησης σε τόπο όπου συχνάζουν παιδιά, απαγόρευση εμπορικών δραστηριοτήτων, αποκλεισμός από δημόσιες παροχές και προσφορές, απαγόρευση διαμονής σε συγκεκριμένους χώρους εάν αυτοί γειτνιάζουν με τον τόπο διαμονής του θύματος ή σε οργανωμένους χώρους, όπου βρίσκονται παιδιά. Ακόμη, θα τηρείται από την Αστυνομία, αρχείο καταδικασθέντων, τόσο Κύπριων όσο και αλλοδαπών, με στοιχεία, (περιλαμβανομένου του DNA), με την ανταλλαγή πληροφοριών από το εξωτερικό, ενώ δεν θα διαγράφεται ποτέ από το ποινικό μητρώο κάποιου, καταδίκη για τέτοιο αδίκημα.
Σημειώνεται ότι ο εργοδότης που η δουλειά του περιλαμβάνει συχνή επαφή με παιδιά, (σχολεία, αθλητικοί σύλλογοι κτλ), θα πρέπει να απαιτεί πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου σε σχέση με αυτά τα αδικήματα από την Αστυνομία και δεν θα μπορεί να προσλάβει άτομο που δεν προσκομίσει πιστοποιητικό με τέτοιο λευκό ποινικό μητρώο».
Κατάσχεση ή δήμευση περιουσιών
Βασικές πρόνοιες του νέου νόμου, είναι και οι ακόλουθες: «Το Δικαστήριο, μετά από αίτηση της Eισαγγελίας ή της Αστυνομίας, μπορεί να παραπέμψει καταδικασθέντα στην Αρχή Εποπτείας καταδικασθέντων, η οποία ιδρύεται για την παρακολούθηση και χειρισμό των καταδικασθέντων, ακόμη και μετά την αποφυλάκιση τους. Ιδρύεται ταμείο για στήριξη των θυμάτων. Τα έσοδα του, θα προέρχονται από περιουσίες που θα κατάσχονται ή δημεύονται, από δράστες ή και από εισφορές. Υπάρχει δικαίωμα απομάκρυνσης παιδιών από σπίτια τους ή αποκλεισμού υπόπτου ή άλλου προσώπου από χώρο διαμονής των παιδιών, για προστασία τους, σε τέτοιες υποθέσεις. Προβλέπονται διαδικασίες από την αρχή της υπόθεσης - δηλαδή, πρέπει να παίρνονται καταθέσεις από παιδί, από εμπειρογνώμονες, από άτομα του ιδίου φύλου, όσο πιο λίγες συνεντεύξεις γίνεται, σε χώρο φιλικό προς το παιδί, ενώ οι καταθέσεις πρέπει να οπτικογραφούνται.
Προνοείται ότι για την κατάθεση και αντεξέταση παιδιών θυμάτων/μαρτύρων στο Δικαστήριο, θα είναι υποχρεωτική η χρήση οπτικοακουστικών μέσων, ώστε να μην χρειάζεται το παιδί να βρίσκεται στην ίδια αίθουσα με τον θύτη του. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, οφείλουν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν προγράμματα σε ύποπτους και καταδικασθέντες. Επίσης οφείλουν να εκπαιδεύσουν προσωπικό, για να αντιμετωπίζουν θύματα κακοποίησης, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Το Υπουργείο Παιδείας, οφείλει να προχωρήσει σε ενημερωτικά προγράμματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το κράτος οφείλει να προβεί σε διάφορες εκστρατείες για να ενημερώσει το κοινό για το θέμα και τρόπους πρόληψης».  
Κατάχρηση θέσης εμπιστοσύνης
Στο άρθρο 6 του νόμου, που αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση, περιλαμβάνονται έξι αδικήματα για κατάχρηση θέσης εμπιστοσύνης, επιρροής ή ευάλωτης σχέσης, για χρήση εξαναγκασμού, βίας ή απειλών, που τιμωρείται με έως ισόβια φυλάκιση, όταν το θύμα είναι κάτω των 13 ετών. Στο άρθρο 7, που αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση, περιλαμβάνονται επτά αδικήματα για παιδική πορνεία και συμμετοχή σε πορνογραφικές παραστάσεις. Πορνογραφική παράσταση περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου το ακροατήριο, είναι μόνο ένα άτομο. Περιλαμβάνεται αδίκημα, του να προτείνει κάποιος σε παιδί να συμμετέχει σε πορνογραφική παράσταση μέσω τεχνολογίας ή πληροφορικής, με σκοπό να παρακολουθήσει αυτή, είτε αυτός, είτε τρίτο πρόσωπο.
Στο άρθρο 8 που αφορά την παιδική πορνογραφία, περιλαμβάνονται πέντε αδικήματα, ενώ στο άρθρο 9 για την άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς, περιλαμβάνεται το «Grooming» και η προσέγγιση μέσω ίντερνετ, για παραγωγή παιδικού πορνογραφικού υλικού. Στο άρθρο 12, προνοείται εξαίρεση για συναινετικές σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανηλίκων, ή μεταξύ ενήλικα και ανήλικου, όπου η διαφορά ηλικίας δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια. Η εξαίρεση ισχύει μόνο για την παρακολούθηση ή/και τέλεση σεξουαλικής πράξης, παρακολούθηση, παραγωγή ή/και κατοχή παιδικής πορνογραφίας και της προσέγγισης μέσω του ίντερνετ. Η εξαίρεση δεν ισχύει, εάν ένα από τα δύο παιδιά, είναι κάτω από την ηλικία των 13 ετών.
sigmalive

«Ποῦ πᾶς καραβάκι,
μὲ τέτοιον καιρό;»
Ζαχαρίας Παπαντωνίου: Τὸ εὐλογημένο καράβι

 
«Ποῦ πᾶς καραβάκι,
μὲ τέτοιον καιρό,
σὲ μάχεται ἡ θάλασσα,
δὲν τὴ φοβᾶσαι;
Ἀνέμοι σφυρίζουν
καὶ πέφτει νερό,
ποῦ πᾶς καραβάκι,
μὲ τέτοιον καιρό;»
  
«Γιὰ χώρα πηγαίνω
πολὺ μακρινή,
θὰ φέξουνε φάροι
πολλοὶ νὰ περάσω,
βοριάδες, νοτιάδες
θὰ βρῶ, μὰ θὰ φτάσω
μὲ πρίμο ἀγεράκι,
μ᾿ ἀκέριο πανί».
  
«Κι οἱ κάβοι ἂν σοῦ στήσουν
τὴ νύχτα καρτέρι,
ἐπάνω σου ἂν σπάσει
τὸ κῦμα, θεριό,
καὶ πάρει τοὺς ναῦτες
καὶ τὸν τιμονιέρη;
Ποῦ πᾶς καραβάκι,
μὲ τέτοιον καιρό;»
«Ψηλὰ στὸ ἐκκλησάκι
τοῦ βράχου, ποὺ ἀσπρίζει,
γιὰ μένα ἔχουν κάμει
κρυφὴ λειτουργία
ὀρθὸς ὁ Χριστὸς
τὸ τιμόνι μου ἀγγίζει,
στὴν πλώρη μου στέκει
ἡ Παρθένα Μαρία».

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki