Friday 11 February 2022

Οι ιστορίες πριν τον ύπνο βοηθούν ένα παιδί να αναπτυχθεί

Τα παιδιά απορροφούν τα πάντα στα πρώτα τους χρόνια, επομένως είναι καλή ιδέα να το εκμεταλλευτείτε και να τους διδάξετε μερικές εξαιρετικές συνήθειες, όπως το διάβασμα. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το να διαβάζετε στο παιδί σας θα τονώσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, τον δεσμό που έχετε μαζί και πολλές άλλες σημαντικές δεξιότητες που θα τους χρησιμεύουν σε όλη τους τη ζωή. Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργείτε ένα μικρό τελετουργικό ανάγνωσης βιβλίων κάθε βράδυ θα κάνει θαύματα για τα παιδιά σας μακροπρόθεσμα.
 
1. Μπορεί να διδάξει στο παιδί σας την υπομονή.
Η υπομονή είναι μια πολύτιμη δεξιότητα στη ζωή που μπορεί να λείπει από πολλούς ανθρώπους. Ευτυχώς, αυτά μπορούν να διδαχθούν στα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία, καθώς η ακρόαση ιστοριών που τους διαβάζουν κάνει τα παιδιά πιο υπομονετικά. Η ανάπτυξη της ικανότητας της υπομονής κάνει το παιδί σας καλύτερο στην ενεργητική ακρόαση. Με αυτόν τον τρόπο, στο μέλλον, το παιδί σας θα είναι καλός ακροατής που θα κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ότι τους ακούνε και τους εκτιμούν.
 
2. Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του παιδιού σας.
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Νοσοκομείο του Ρόουντ Άιλαντ, τα παιδιά στα οποία διάβαζαν ήταν σε θέση να καταλάβουν περισσότερες λέξεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το λεξιλόγιο των παιδιών αυξήθηκε κατά 40%, ενώ ήταν μόνο 16% για την ομάδα που δεν διαβάστηκε.
 
3. Διευρύνεται η φαντασία τους.
Η ανάγνωση διευρύνει τη φαντασία του παιδιού σας. Όσο περισσότερο διαβάζουμε στα παιδιά μας, τόσο πιο εύκολο γίνεται για αυτά να φαντάζονται αυτές τις λέξεις και τις ιστορίες στο μυαλό τους. Αυτή η συνεχής εκπαίδευση του εγκεφάλου βελτιώνει την ικανότητα του παιδιού να φαντάζεται και να είναι πιο δημιουργικό και ανοιχτό σε νέες ιδέες.
 
4. Τους διδάσκει την ενσυναίσθηση.
Μπορεί να μην φαντάζεστε ότι τα βιβλία και η ενσυναίσθηση πάνε μαζί, αλλά πάνε μαζί, και αυτή η πολύ σημαντική δεξιότητα ζωής μπορεί να διδαχθεί στο παιδί σας από νεαρή ηλικία. Όταν τα παιδιά διαβάζουν ιστορίες, έχουν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν αυτή την ιστορία από τη σκοπιά του χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει σε αυτούς τους χαρακτήρες, να βιώσουν τις εμπειρίες τους και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους.
 
5. Τους μαθαίνει να δίνουν προσοχή.
Τα παιδιά, ειδικά τα μικρά, αποσπώνται πολύ εύκολα, οπότε το διάβασμα μπορεί να τους διδάξει τη συγκέντρωση και την ικανότητα να δίνουν προσοχή. Πρέπει να ακούν και να καθίσουν ακίνητοι για να κατανοήσουν την ιστορία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες εκρήξεις. Πρόσθετα οφέλη σε αυτό είναι η καλύτερη κατανόηση ανάγνωσης, η καλύτερη αυτοπειθαρχία, η μεγαλύτερη διάρκεια προσοχής και η καλύτερη διατήρηση της μνήμης. Αυτές είναι όλες οι δεξιότητες που θα ωφελήσουν πολύ τα παιδιά σας στο σχολείο και στη ζωή ως ενήλικες.
 





juniorsclub.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ήταν ένας Πρόεδρος ...

Αφού έγινα Πρόεδρος, ζήτησα από κάποια μέλη της σωματοφυλακής μου να πάμε βόλτα στην πόλη.
Μετά την βόλτα πήγαμε για μεσημεριανό σε εστιατόριο. Καθόμασταν σε ένα από τα κεντρικότερα, και ο καθένας μας αποφάσισε τι θέλει.
Μετά από λίγη αναμονή, εμφανίστηκε ο σερβιτόρος που έφερε τα μενού μας, εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι στο τραπέζι που ήταν ακριβώς μπροστά από το δικό μας υπήρχε ένας μοναχικός άνθρωπος που περίμενε να τον σερβίρουν.
 
Όταν υπηρετήθηκε, είπα σε έναν από τους στρατιώτες μου: πήγαινε να ζητήσεις από αυτόν τον άντρα να έρθει μαζί μας.
Ο στρατιώτης πήγε και μετέδωσε την πρόσκληση μου.
Ο άνθρωπος στάθηκε όρθιος, πήρε το πιάτο και κάθισε δίπλα μου.
Ενώ έτρωγε, τα χέρια του έτρεμαν συνεχώς και δεν σήκωνε το κεφάλι του από το φαγητό.
 
Όταν τελειώσαμε, με χαιρέτησε χωρίς καν να με κοιτάξει, ... του έσφιξα το χέρι και απομακρύνθηκε!
Ο στρατιώτης μου είπε:
- Κύριε, αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι πολύ άρρωστος γιατί παρατήρησα τα χέρια του , δεν σταμάτησαν να τρέμουν ενώ έτρωγε.
Καθόλου! Ο λόγος για το τρέμουλό του είναι άλλος - απάντησα. Με κοίταξαν περίεργα και τους είπα:
- Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο φύλακας της φυλακής που ήμουν κλειδωμένος μέσα.
 
Συχνά, μετά τα βασανιστήρια που μου έγιναν, ούρλιαζα και έκλαψα για νερό και ήρθε να με ταπεινώσει, γέλασε μαζί μου και αντί να μου δώσει νερό ούρησε στο κεφάλι μου.
Δεν ήταν άρρωστος, φοβήθηκε τώρα που είμαι πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, μήπως θα τον έστελνα φυλακή και θα έκανα το ίδιο πράγμα που έκανε μαζί μου, βασανίζοντάς τον και ταπεινώνοντάς τον.
 
Αλλά δεν είμαι εγώ έτσι, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι μέρος του χαρακτήρα μου, ούτε της ηθικής μου.
Μυαλά που ζητούν εκδίκηση καταστρέφουν τα κράτη, ενώ εκείνα που ζητούν συμφιλίωση χτίζουν Έθνη.
 
Νέλσον Μαντέλα
(Από την Echeverría Martínez “Chicali Wall)

christou.eva

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki