Thursday 12 March 2020

Κάθε Κρίση (Κορωναϊός) μάς δίνει και μια Ευκαιρία

Ακούγεται αμερικανιά ή ψυχολογίστικο; 
Όχι δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. 
Είναι μια αλήθεια πως κάθε κρίση μάς δίνει μια ευκαιρία:
να θυμηθούμε πράγματα που έχουμε ξεχάσει,
να κάνουμε πράγματα που έχουμε αμελήσει,
να αξιοποιήσουμε πόρους που νομίζαμε πως δεν είχαμε,
να διδαχθούμε κάτι νέο και σημαντικό,
να έρθουμε πιο κοντά στην ουσία των πραγμάτων,
να συνδεθούμε πραγματικά με τους σημαντικούς άλλους γύρω μας,
να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας.

Η αναγκαστική απομάκρυνση από το χώρο εργασίας και ο περιορισμός στις μετακινήσεις μάς προσφέρει ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούμε με ένα σωρό πράγματα που θα θέλαμε και ποτέ δεν προλαβαίναμε.

Μπορούμε:
Να διαβάσουμε,
Να τακτοποιήσουμε το σπίτι, τη ντουλάπα, την κουζίνα,
Να δούμε βιντεάκια στο διαδίκτυο που μας ενδιαφέρουν,
Να δούμε ταινίες,
Να ζωγραφίσουμε,
Να κάνουμε κατασκευές,
Να παίξουμε επιτραπέζια με τα παιδιά μας,
Να γράψουμε ένα παραμύθι,
Να δοκιμάσουμε νέες συνταγές μαγειρικής,
Να ξυπνήσουμε χωρίς ξυπνητήρι,
Να κοιμηθούμε αργά,
Να μιλήσουμε στο skype με τους φίλους μας,
Να οργανώσουμε μια διαδικτυακή συνάντηση - πάρτι!

Αυτό που συμβαίνει μπορούμε να το δούμε ως μία καταστροφή, αλλά μπορούμε και να το δούμε ως μία ευκαιρία για να ζήσουμε λίγο διαφορετικά. 
Είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τους ρυθμούς μας και να κάνουμε αναγκαστικές μεν διακοπές στο σπίτι, με δημιουργικό τρόπο, δε!

Τι νόημα έχει να μιζεριάσουμε και να στηθούμε μπροστά στην τηλεόραση ακούγοντας τα ίδια και τα ίδια, συνωμοσιολογώντας, καταστροφολογώντας και χάνοντας τον ύπνο μας;

Τι νόημα έχει να υστεριάζουμε και να μιλάμε στο τηλέφωνο με τις ώρες, επαναλαμβάνοντας στους γνωστούς και φίλους, όλα τα φανταστικά σενάρια για το κακό που μας βρήκε;

Τι νόημα έχει να μας βλέπουν τα παιδιά μας να υπερβάλλουμε, να νευριάζουμε και να πανικοβαλλόμαστε; 
Τι διδάσκονται από τον τρόπο που εμείς επιλέγουμε για να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα;

Ας σκεφτούμε λίγο θετικά!

Σμαρούλα Παντελή

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς γίνεται η Εξέταση για Κορωνοϊό; (video) / Diagnostic Testing for the Novel Coronavirus

Αθανάσιος Γαλανόπουλος, Αιματολόγος, 
Διευθυντής Ν/Σ «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Diagnostic Testing for the Novel Coronavirus
netakias
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Εκπαιδευτικές ταινίες για παιδιά δημοτικού

Εκπαιδευτικές ταινίες για παιδιά δημοτικού
Ταινίες για παιδιά, ένα οπτικοακουστικό μέσο που προάγει την κριτική σκέψη και την πρόσληψη της γνώσης. Η συχνή προβολή ταινιών στα πλαίσια του σχολείου βοηθά τους μαθητές να αναπτύσσουν πολιτισμικές και κοινωνικές αξίες.
Διαλέξτε ταινίες που σας αρέσουν, απολαύστε την προβολή, συζητήστε με τους μαθητές σας και δημιουργήστε μια δράση.

Ταινίες Ελληνικού κινηματογράφου



Ταινίες για παιδιά 
Ο ΨΥΛΛΟΣ – ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΥ (youtube προβολή): Ψύλλος είναι ο τίτλος μια χειρόγραφης εφημεριδούλας, που εκδίδει και συντάσσει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας. «Ψύλλος» είναι όμως κι ο ίδιος ο μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια να μην τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα. Κι όπως γράφει ο ίδιος σ’ ένα φύλλο της εφημερίδας του, «ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο, τα ταξίδια που θέλω να κάνω, είναι το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου, είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά…». Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχία στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Πολυβραβευμένη ταινία σε παγκόσμιο επίπεδο, και πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του σκηνοθέτη, με απολαυστικές ερμηνείες.
Ταινίες για παιδιά 
Τα δελφινάκια του Αμβρακικού (youtube προβολή):Τα δελφινάκια του Αμβρακικού είναι δραματική, ηθογραφική, αλλά και ρομαντική ελληνική ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό μυθιστόρημα της Δώρας Χασαποπούλου. Περίοδος του Μεσοπολέμου. Σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριουδάκι, στον κόλπο του Αμβρακικού, δύο παιδιά, ο Πέτρος (οκτώ χρόνων) και η Ανθούλα (επτά) περνoύν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Με τον αυθορμητισμό και την αθωότητα της τρυφερής ηλικίας τους, ανακαλύπτουν σιγά σιγά το θαύμα του κόσμου που τα περιβάλλει. Ώσπου, στο πρόσωπο ενός άλλου παιδιού, απόβλητου από την κοινωνία (και τη ζωή) επειδή έχει φυματίωση, γνωρίζουν τη σκληρότητα των “μεγάλων” που δεν συγχωρούν εύκολα τη διαφορά ή την εξαίρεση, και αποφασίζουν να αντισταθούν.
Ταινίες για παιδιά 
Το Καπλάνι της βιτρίνας (youtube προβολή): Τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη. Η Μέλια κι η Μυρτώ είναι δύο κοριτσάκια που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους τούς διηγείται, αντί για παραμύθια, μύθους και θρύλους για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με την ιστορία μιας τίγρης, το καπλάνι όπως το λένε στο νησί, που βρίσκεται βαλσαμωμένο μέσα σε μια βιτρίνα στη μεγάλη σάλα του σπιτιού.
Ταινίες για παιδιά
Πέπερμιντ (youtube προβολή): 30 χρόνια μετά ο Στέφανος συναντά, στο θάνατο της μητέρας του, την Μαρίνα. Σίγουρα θα έχουν πολλά να πουν. Ο Στέφανος έβγαλε το πρώτο του δόντι δένοντας με μια κλωστή στο πόμολο της πόρτας. Η μητέρα του είπε να το πετάξει στα κεραμίδια και μια κουρούνα θα του φέρει ένα δαχτυλίδι. Αυτός δεν περίμενε και έκλεψε ένα δαχτυλίδι από την μπιζουτιέρα της θείας του για να το δώσει στη Μαρίνα, την πρώτη του ξαδέρφη. Φιληθείτε τους έλεγαν οι μεγάλοι και τα ξαδέρφια φιλήθηκαν στο στόμα. Στην εφηβεία όμως το παράκαναν, έπρεπε να χωρίσουν…

Ταινίες Ξένου κινηματογράφου

Au revoir les enfants / Αντίο παιδιά (online προβολή): Ένα Γαλλικό οικοτροφείο που διευθύνεται από ιερείς, φαίνεται να είναι ένας παράδεισος εν μέσω Β’Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι που φτάνει ένας καινούργιος μαθητής και γίνεται συγκάτοικος με τον καλύτερο μαθητή στην τάξη. Ανταγωνιστές στην αρχή, οι συγκάτοικοι αναπτύσσουν μια φιλία και μοιράζονται ένα μυστικό. Το Au revoir les enfants θέτει στο παρασκήνιο το ναζισμό και το ολοκαύτωμα, εναποθέτοντας το αφηγηματικό του βάρος στην καθημερινή εξέλιξη της σχέσης παιδιών από διαφορετικούς κόσμους και το διαρκές παιχνίδι ανταγωνισμού, μυστικών και συμφιλίωσης στο οποίο συμμετέχουν.
THE WAR OF THE BUTTONS (Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΜΠΙΩΝ) (online προβολή): Σ’ένα χωριό της Νότιας Γαλλίας, το 1957, μια ομάδα αγοριών – ηλικίας 7 έως 14 ετών – κηρύσσει πόλεμο εναντία στους ορκισμένους εχθρούς της, τα παιδιά του γειτονικού χωριού. Ένας πόλεμος τιμής και πίστης που έχει παραμείνει ζωντανός για πολλές γενιές, όπου ο εξευτελισμός με το ξήλωμα των κουμπιών είναι η πιο τρομακτική ήττα. Δεν είναι καθόλου εύκολο όμως να είσαι σε έναν στρατό πιτσιρίκων, να δίνεις μάχες και να μην βρίσκεις τον μπελά σου, όταν γυρίζεις σπίτι με σκισμένα ρούχα και χαμένα κουμπιά.
Yi ge dou bu neng shao (Ούτε ένας λιγότερος στην τάξη) (online προβολή): Ένας δάσκαλος που διδάσκει σε ένα μικρό χωριό της Κίνας χρειαζεται να φύγει για ένα μήνα και στη θέση του αφήνει ένα 13χρονο κορίτσι, την wei Minzhi. Η μικρή μαθήτρια προσπαθεί να ακολουθήσει κατά γράμμα την εντολή του δασκάλου της “Ούτε ένας λιγότερος στην τάξη”, αλλά αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα παιδιά πολλές φορές αναγκάζονται να αφήσουν το σχολείο για να δουλέψουν.
La lengua de las mariposas – Η γλώσσα της πεταλούδας (dailymotion προβολή Part1 & Part2): Στην αρχή του εμφυλίου διαδραματίζεται και η ταινία. Βασισμένη σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας, αφηγείται την ιστορία ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του ’36 πηγαίνει στο σχολείο, σύντομα ωστόσο οι αξίες και οι αρχές που ο ιδιόρρυθμος δάσκαλός του τού έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν.
Ταινίες για παιδιά
Les Choristes (Τα παιδιά της χορωδίας) (online προβολή) :Το 1948, ο Κλεμάν Ματιέ, δάσκαλος μουσικής, δέχεται τη θέση του επιτηρητή σε ένα σχολείο για ορφανά και προβληματικά παιδιά. Το καθεστώς του σχολείου είναι εξαιρετικά καταπιεστικό, επιβάλλοντας σκληρές τιμωρίες στα «λάθη» των μαθητών. Ο Ματιέ σαστίζει απέναντι σ αυτή την πραγματικότητα και αποφασίζει να δράσει με τον δικό του ανθρώπινο τρόπο: διδάσκει μουσική στα παιδιά τις ελεύθερες ώρες τους και καταφέρνοντας να δημιουργήσει μια δεμένη ομάδα, θα αλλάξει τη ζωή των μαθητών, των υπόλοιπων εργαζομένων και φυσικά τη δική του. Ο Ματιέ θα προσφέρει μια πνοή αλλαγής στο αυστηρό ίδρυμα διδάσκοντας στους μαθητές τη μαγεία και τη δύναμη της μουσικής.
The First Grader (online προβολή):  Ένας ηλικιωμένος χωρικός επιμένει να πηγαίνει στο σχολείο για να μάθει να διαβάζει. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου.
ταινίες για παιδιά
Charlie Chaplin ‘The Kid’ 1921 (youtube προβολή): Η πρώτη μεγάλου μήκους σιωπηλή ταινία του Charlie Chaplin. Ένας αλήτης ανακαλύπτει ένα ορφανό παιδί και αναλαμβάνει να το μεγαλώσει, ώσπου το ορφανοτροφείο το διεκδικεί.

plastelini.xyz

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki