Tuesday, 9 October 2018

Γιατί οι νέοι αυτοτραυματίζονται;

Νέα έρευνα βρήκε ότι ο αυτοτραυματισμός έχει τις ρίζες του στα έντονα συναισθήματα και ότι οι νέοι χρησιμοποιούν τον αυτοτραυματισμό για να εκφράσουν συναισθήματα που νομίζουν ότι πρέπει να κρύψουν.

Ο αυτοτραυματισμός ορίζεται ως η σκόπιμη κακοποίηση του εαυτού μας, αλλά χωρίς την πρόθεση αυτοκτονίας. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι περίπου το 17% των εφήβων τραυματίζεται από πρόθεση. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να τραυματίζονται σε μικρότερη ηλικία και χρησιμοποιούν πιο σοβαρές μορφές αυτοτραυματισμού. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν όταν βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλη όταν βρίσκονται σε κάποιον κοινωνικό χώρο.
Μια νέα συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε, εξετάζει τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους οι νέοι αυτοτραυματίζονται. Ερευνητές από τη Νορβηγία συγκέντρωσαν δεδομένα από 20 μελέτες για τον αυτοτραυματισμό σε εφήβους για να βρουν τους λόγους που ωθούν τους νέους να τραυματίζουν το σώμα τους.
Τα νέα μας ευρήματα δείχνουν ότι τα οι νέοι χρησιμοποιούν τον αυτοτραυματισμό για να εκφράσουν συναισθήματα που νομίζουν ότι πρέπει να κρύψουν, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Line Indrevoll Stanicke, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Ο αυτοτραυματισμός γίνεται ένας τρόπος για να μοιραστούν εκείνα τα δύσκολα συναισθήματα, που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να περιγραφούν με λέξεις. Όταν οι έφηβοι πιστεύουν ότι η κοινωνία δεν θέλει να ακούσει για δύσκολα συναισθήματα ή εμπειρίες, μπορεί να αναζητήσουν άλλα μέσα για να τα εκφράσουν, όπως το σώμα τους.

Τέσσερις κύριοι λόγοι που οι έφηβοι βλάπτουν τον εαυτό τους

  1. Οι νέοι πιστεύουν ότι ο αυτοτραυματισμός προσφέρει ανακούφιση από τις συναισθηματικές τους δυσκολίες. Περιγράφουν τον αυτοτραυματισμό ως ένα βοηθητικό μέσο για να αισθανθούν καλύτερα για τον εαυτό τους, για να αισθανθούν ζωντανοί ή για να βοηθηθούν να παράξουν θετικά συναισθήματα.
  2. Οι αναλυτές βρήκαν ένα πρότυπο εφήβων που προσπαθούν να αποφύγουν ή προσπαθούν να ελέγξουν αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός και η απογοήτευση.
  3. Βρήκαν ότι μερικοί έφηβοι αυτοτραυματίζονται για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα που δεν πιστεύουν ότι οι άλλοι άνθρωποι θα δεχτούν ή για να προστατεύσουν τους άλλους από τα αρνητικά συναισθήματά τους.
  4. Οι αξιολογητές διαπίστωσαν ότι κάποιοι νέοι χρησιμοποιούν τον αυτοτραυματισμό ως τρόπο σύνδεσης με τους άλλους. Συχνά οι νέοι που αυτοτραυματίζονται θα συνδεθούν διαδικτυακά και θα αισθανθούν ότι βρήκαν ανθρώπους που τους καταλαβαίνουν. Αναφορικά με αυτό, μερικοί νέοι αυτοτραυματίζονται ως μία κραυγή για βοήθεια.
Η Janis Whitlock, επιστημονική ερευνήτρια στο Κέντρο Διακρατικών Ερευνών Bronfenbrenner και Διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος Cornell για τον Αυτοτραυματισμό και την Αποκατάσταση, υποστηρίζει ότι η νέα ανασκόπηση προσφέρει σημαντική επικύρωση της ιδέας ότι οι νέοι που αυτοτραυματίζονται, το κάνουν για να νιώσουν καλύτερα.

Για πολλούς νέους, ο αυτοτραυματισμός είναι ένας τρόπος για να ξαναβρούν την ισορροπία τους ή για να συνδεθούν με άλλους, αναφέρει. Αποτελεί παρανόηση ότι οι νέοι που αυτοτραυματίζονται θέλουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Πηγή: psychologytoday.com
Μελέτη: How Do Young People Understand Their Own Self-Harm? A Meta-synthesis of Adolescents’ Subjective Experience of Self-Harm
Απόδοση: Φραντζέσκα Πετροπούλου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki