Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

Τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας!
Youngest Child In The Family

Τα μικρότερα παιδιά μιας οικογένειας είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία. Το μικρότερο παιδί δεν ξέρει πως είναι να είσαι μοναχοπαίδι, δεν το έχει ζήσει ούτε για μερικούς μήνες. 

Έχει μάθει να μοιράζεται τον χώρο του με άλλους και να μην έρχεται πάντοτε πρώτο. Είναι δημιουργικά παιδιά και, συχνά, επαναστάτες, αφού έχουν συνηθίσει να είναι ανεξάρτητα και να βασίζονται στην σπιρτάδα τους για να παίρνουν αυτό που θέλουν.

Νιώθετε ότι έχετε πολλά κοινά; Διαβάστε τα παρακάτω 16 πράγματα με τα οποία θα συμφωνήσουν όλα τα μικρότερα αδέρφια.


1. Γνωρίζετε πώς να περνάτε και μόνοι σας καλά

Ο κόσμος δεν γυρίζει πάντοτε γύρω από εσάς. Έχετε μεγαλύτερα αδέρφια που έχουν να πάνε σε πάρτι, πρέπει να διαβάσουν ή έχουν καλέσει τους δικούς τους φίλους στο σπίτι. Κατά συνέπεια, γνωρίζετε πως να πιάσετε το τηλεκοντρόλ ή ένα βιβλίο για να απασχοληθείτε. Συχνά, τα μικρότερα αδέρφια είναι πιο δημιουργικά.

2. Έχετε συνηθίσει να περιμένετε τη σειρά σας
Συνήθως δεν είστε οι πρώτοι που θα διαλέξετε κάτι, οπότε είστε συνηθισμένοι στο να περιμένετε.

3. Συχνά σας λένε ότι είστε ώριμοι ή ότι φαίνεστε μεγαλύτεροι από την ηλικία σας

Σας το λένε συνέχεια, οπότε πάρτε το ως κοπλιμέντο.

4. Σας παίρνει εύκολα ο ύπνος με τα φώτα ανοιχτό μπροστά από την τηλεόραση

Έχετε γύρω σας ανθρώπους και θόρυβο από τότε που γεννηθήκατε, οπότε το να σας πάρει ο ύπνος μπροστά από την τηλεόραση με όλα τα φώτα ανοιχτά δεν είναι πρόβλημα.

5. Αρχίσατε να βλέπετε ταινίες «για μεγάλους» σε μικρή ηλικία

Επίσης, θα έχετε μάθει να βρίζετε, να ακούτε μουσική που δεν ταιριάζει στην ηλικία σας και να γνωρίζετε πολλά περισσότερα από τα παιδιά της ηλικίας σας.

6. Πολλούς από τους κοντινούς σας φίλους δεν είναι οι μικρότεροι στη δική τους οικογένεια

Τις περισσότερες φορές τα μικρότερα παιδιά δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά με τα υπόλοιπα μικρότερα αδέρφια, αλλά με μεγαλύτερα παιδιά.

7. Μαθαίνετε με το να παρατηρείτε τις αποτυχίες/επιτυχίες των γύρω σας

Σίγουρα, μπορεί να ακούτε τις συμβουλές που σας δίνουν οι γονείς σας, αλλά ως μικρότεροι μαθαίνετε κυρίως, παρατηρώντας τους γύρω σας.

8. Ξέρετε πως να «γυρίσετε» οποιοδήποτε θέμα

Μπορεί να σας έχουν πει ότι μπορείτε να «γυρίσετε» οτιδήποτε προκειμένου να σας συμφέρει. Μερικοί λένε ότι είστε χειριστικοί, αλλά εσείς ξέρετε ότι έχετε κερδίσει αυτό το δικαίωμα.

9. Τα περισσότερα ρούχα σας είναι τα παλιά των αδερφών σας

Γιατί να σας αγοράσουν καινούριο μπουφάν, όταν το παλιό του αδερφού σας είναι σε άψογη κατάσταση; Κάπως έτσι, πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να καταφέρετε να βάλετε δικό σας ρούχο.

10. Δεν έχετε πρόβλημα στο παιχνίδι

Τα μικρότερα παιδιά απολαμβάνουν την παρέα των άλλων. Όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο.

11. Αλλά όταν τσακώνεστε, ξέρετε τι να πείτε για να πονέσετε τον άλλον

Επειδή ήσασταν οι μικρότεροι σε ηλικία και πιο αδύναμοι σωματικά και δεν μπορούσατε να αναμετρηθείτε με τα μεγαλύτερα αδέρφια σας, δεν σας έμενε άλλη λύση από το να αναπτύξετε την ικανότητα του καυστικού λόγου.

12. Έχετε χιούμορ

Ελπίζουμε ότι θα έχετε εκμεταλλευτεί το καλύτερο δώρο που σας έχουν δώσει τα αδέρφια σας, την αίσθηση του χιούμορ. Μπορεί να σας έχουν κάνει να κλάψετε πολλές φορές, αλλά, σίγουρα, σας έχουν κάνει και να γελάσετε πολύ. Όσο μεγαλώνετε, θα έχετε μάθει να γελάτε, ακόμα και όταν το αστείο έχει επίκεντρο εσάς.

13. Έχετε περισσότερους μέντορες από πολλούς

Μεγαλώνοντας ως το μικρότερο παιδί μιας οικογένειας γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να συμβουλεύεστε τους γύρω σας, οπότε όσο περνούν τα χρόνια είναι πιθανό να έχετε άτομα μέσα από την οικογένειά σας, αλλά και εκτός που είναι πρόθυμα να σας βοηθήσουν.

14. Έχετε κάποια από τα προνόμια που τα μεγαλύτερα αδέρφια σας έπρεπε να παλέψουν για να αποκτήσουν

Κινητό τηλέφωνο, πότε μπορείτε να γυρίσετε από την βραδινή σας έξοδο ή την πρώτη φορά που πήγατε μόνοι σας διακοπές. Τα μεγαλύτερα αδέρφια σας έχουν ήδη στρώσει το μονοπάτι.

15. Είστε χαρούμενοι όταν έχετε την προσοχή των γύρω σας

Δεν θέλετε μία ολόκληρη ημέρα αφιερωμένη σε εσάς, μερικές στιγμές αρκούν για να σας κάνουν να νιώσετε ξεχωριστοί.

16. Μπορεί να μην το λέτε, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι είστε αυτοί που λαμβάνετε την περισσότερη αγάπη.

Δεν υπάρχει απόδειξη γι' αυτό, αλλά είναι αλήθεια!

infokids
Σε συνεργασία με την Huffingtonpost.gr

Μαθήματα για τα παιδιά μας (και για μας), που, αν έχουν καλό δάσκαλο, τα διδάσκονται και στο σχολείο

Ας εξετάσουμε μερικά μαθήματα – ικανότητες που μπορούμε να «περάσουμε» στα παιδιά μας τα οποία θα τους φανούν παρά πολύ χρήσιμα στη ζωή τους.
... όπως μάς εξηγεί η Τζίνα Θανοπούλου Ψυχο-εκπαιδευτική Σύμβουλος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

1. Αυτοπειθαρχία σαν κλειδί.

Είναι σημαντικό να διδάξουμε τα παιδιά αυτοπειθαρχία και αυτοκυριαρχία. Με αυτοπειθαρχία και επιμονή μπορεί κανείς να καταφέρει οτιδήποτε επιθυμεί. Με το να θέτει στόχους και να ακολουθεί τα κατάλληλα βήματα μπορεί να καταφέρει να κτίσει συναισθηματική νοημοσύνη και μια ισορροπημένη ζωή που θα τα ικανοποιεί και θα τα εκφράζει.

2. Σεβασμός στην εσωτερική φωνή.Το κλειδί είναι να διδάξουμε τα παιδιά από νωρίς να ακούνε την εσωτερική τους φωνή. Πάντα η εσωτερική «αυθεντική» φωνή έχει τη σοφία να οδηγεί όλους τους ανθρώπους στη λύση προβλημάτων και διλημμάτων. Απλά πρέπει τα άτομα από μικρή ηλικία να μάθουν να την ακούνε, να την σέβονται και να την ακολουθούνε αντί να την θάβουν και να την αγνοούν.

3. Έκφραση συναισθημάτων.

Έκφραση του τι ακριβώς νιώθει το άτομο εσωτερικά. Από μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να μάθουν να εκφράζουν τα εσωτερικά τους συναισθήματα και το τι αληθινά νιώθουν αντί να το καταπιέζουν. Όταν ένα άτομο από μικρή ηλικία μάθει να εκφράζει τον τρόπο που αισθάνεται και σκέφτεται αυθεντικά και με ειλικρίνεια και νιώθει ότι αυτό γίνεται αποδεκτό από το περιβάλλον, μπορεί να καλλιεργήσει την πίστη στον εαυτό του, την συναισθηματική του νοημοσύνη, να εκφράζει τις ιδέες του να έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει και εξελίξει τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτή η ικανότητα δημιουργεί την αίσθηση στο άτομο ότι είναι άξιος σεβασμού και με αυτό τον τρόπο έχει δυνατότητα στην ισορροπία, έκφραση, εξερεύνηση και εξέλιξη.

4. Ικανότητα να θέτεις κατάλληλες ερωτήσεις. 

Η διαφορά του επιτυχημένου από τον αποτυχημένο άνθρωπο είναι να μάθει να θέτει τις κατάλληλες ερωτήσεις από νωρίς. Ο επιτυχημένος άνθρωπος είναι αυτός που γνωρίζει τι δεν ξέρει και διδάσκεται από νωρίς να κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις για να το μάθει. Ξέρει δηλαδή τι πρέπει να μάθει για να βελτιωθεί και να προχωρήσει. Άρα κλειδί για την πρόοδο του είναι να δεχθεί τι δεν γνωρίζει και να τολμήσει να το ανακαλύψει.

5. Αποδοχή και απόφαση να λειτουργήσει το άτομο ανεξάρτητα από τη γνώμη των άλλων. 

Ένα σημαντικό μάθημα της ζωής είναι ότι τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε, ούτε οι συνθήκες είναι πάντα ιδανικές, ούτε οι άλλοι συμπεριφέρονται πάντα όπως θα επιθυμούμε. Είναι πολύ σημαντικό από μικρή ηλικία το άτομο να διδαχθεί ότι ο δημιουργός της πραγματικότητας του και της ισορροπίας του είναι το ίδιο το άτομο και δεν πρέπει η γνώμη των άλλων να επηρεάζουν την ισορροπία, την ευτυχία και την πραγματικότητα του. «Η ευτυχία βρίσκεται στα χέρια του ατόμου».

6. Ενσυναίσθηση σαν κλειδί. 

Το να συναισθάνεσαι με τον άλλο και όχι για τον άλλο είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα της ζωής που πρέπει να μάθει το άτομο. Με αυτό τον τρόπο το άτομο θα κατορθώσει να μπορεί να μπαίνει στη θέση του άλλου ανθρώπου, να συναισθάνεται τι περνάει και τι βιώνει και να το βοηθάει ουσιαστικά. Η εν-συναίσθηση είναι μια σημαντική και ουσιαστική ικανότητα των ανθρώπων. Ανοίγει τον δρόμο για την επικοινωνία, την δημιουργία ουσιαστικών και μακροχρόνιων σχέσεων, καθώς και ουσιαστικού συναισθηματικού πλησιάσματος ψυχής.

7. Μετατροπή εμποδίων σε ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη. 

Οι διαφωνίες, τα προβλήματα και τα εμπόδια είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να διδαχθούν αυτή την πραγματικότητα. Όμως ταυτόχρονα πρέπει να διδαχθούν ότι το άτομο γίνεται επιτυχημένο ή αποτυχημένο και ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο ανάλογα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Εάν δηλαδή βλέπει τα εμπόδια αυτά σαν τροχοπέδη και χάνει την ψυχραιμία του τότε είναι «καταδικασμένο» να υιοθετεί μία πεσιμιστική στάση απέναντι στα προβλήματα και στη ζωή. Αντίθετα εάν το άτομο βλέπει τα εμπόδια σαν μαθήματα και ευκαιρίες για εξέλιξη και ανάπτυξη θα υιοθετήσει μια αισιόδοξη δυνατή άποψη για τη ζωή, τις σχέσεις και τη πρόοδο.

8. Υιοθέτηση συμπεριφοράς των «καλύτερων». 

Αν θέλουμε το παιδί μας να γίνει πετυχημένο πρέπει να το διδάξουμε να υιοθετεί και να μιμείται συμπεριφορές ανθρώπων που θεωρεί πετυχημένους και έμπειρους σε τομείς που θαυμάζει. Για να πετύχουν στο τομέα που ενδιαφέρονται πρέπει να αναγνωρίσουν κάποιον σπουδαίο να τον παρατηρήσουν και να τον «μιμηθούνε» . Όπως είπε ο Πάμπλο Πικάσο «Οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν. Οι εξαιρετικοί κλέβουν, με τον καλύτερο τρόπο».

9. Εκτίμηση μικρών χαρών της ζωής

Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν από νωρίς να μάθουν να εκτιμούν και να είναι ευγνώμονες για τις μικρές καθημερινές χαρές της ζωής. Πρέπει να εκτιμούν έννοιες ουσιαστικές αλλά και απλές, όπως το «μοίρασμα», η προσφορά, το «νοιάξιμο», η αλληλοβοήθεια κλπ.

10. Έμπνευση κάνοντας τους άλλους να χαμογελούνε. 

Από πολύ μικρή ηλικία είναι σημαντικό να εμπνεύσουμε τα παιδιά να μην πληγώνουν τα συναισθήματα των άλλων, αντίθετα να προσπαθούνε να τους κάνουν να χαμογελούν σε κάθε ευκαιρία. Τελικά η ικανότητα να κάνεις τον άλλο να χαμογελά και να νιώθει όμορφα με τη παρουσία σου, είναι μια μοναδική ικανότητα που μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις ακόμα και την πιο δύσκολη κατάσταση.

infokids
Σε συνεργασία με την Huffingtonpost.gr

Στα 76,5 εκατομμύρια εκτιμώνται τα παιδιά που ζουν
σε συνθήκες φτώχειας στις… πλούσιες χώρες.

Ακόμη χειρότερη η κατάσταση σε χώρες όπως η Γκάνα, η Νιγηρία και το Μπαγκλαντές. Στο έλεος καταναγκαστικής εργασίας, κακοποίησης και… ιάσιμων ασθενειών.
Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον πλανήτη είναι εκτεθειμένα στην φτώχεια, στην καταναγκαστική εργασία και σε κάθε μορφής βία. Καθώς η οικονομική κρίση επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη τα μεγάλα θύματα εξακολουθούν να είναι τα παιδιά.
Το στοιχείο είναι συγκλονιστικό: ο συνολικός αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις πλούσιες χώρες έχει αυξηθεί κατ' εκτίμηση σε 76.500.000. Τα παιδιά της ύφεσης αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους στην Νότια Ευρώπη καθώς πολλές εύπορες χώρες έχουν υποστεί ένα μεγάλο κούρεμα στο εισόδημα. Θύματα φυσικά τα παιδιά καθώς οι επιπτώσεις γι ‘αυτά αλλά και στο περιβάλλον που ζουν είναι κατακλυσμιαίες.
Ανάλυση της UNICEF έδειξε ότι τα πρώτα προγράμματα οικονομικής τόνωσης για την προστασία των παιδιών σε ορισμένες χώρες ήταν αποτελεσματικά , αλλά τα πράγματα άλλαξαν μετά το 2010. Τότε ήταν που ξέσπασε η κρίση χρέους και οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες ξεκίνησαν περικοπές στους προϋπολογισμούς τους . Αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά – ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου.
Η «γραμμή της φτώχειας» είναι έως το 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας – το ίδιο κατώτατο όριο που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat. Τα παιδιά που ζουν σε οικογένειες που κερδίζουν λιγότερα θεωρείται ότι ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Και φυσικά τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στον αναπτυσσόμενες και τις πτωχές κοινωνίες όπου η ψαλίδα της ανισότητας συνεχώς διευρύνεται. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που έκανε η ΜΚΟ Save the Children, οι δέκα χώρες που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ψαλίδα στους όρους διαβίωσης των φτωχών και των πλουσίων παιδιών είναι : Ρουάντα, Καμπότζη, Κένυα, Βιετνάμ, Περού, Ινδία, Μαδαγασκάρη, Γκάνα, Μπαγκλαντές και Νιγηρία. Από τις 189 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ινδία κατατάσσεται στην 140η θέση, πίσω από χώρες όπως η Ρουάντα, το Ιράκ και το Μπαγκλαντές.
Την ίδια στιγμή, η καταναγκαστική εργασία, οι ιάσιμες ασθένειες και η βίαιη κακοποίηση είναι καθημερινή πραγματικότητα για εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Ο κίνδυνος της βίας παραμένει πολύ υψηλός, ακόμη και σε μέρη όπου τα παιδιά θα πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς όπως στο σχολείο και στο σπίτι.
Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές πάνω από 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια βιώνουν σεξουαλική βία κάθε χρόνο. Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν προβλήματα με τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και επιθετικότητα, επειδή είχαν εκτεθεί σε βία στο περιβάλλον τους.
Επιπλέον, 13,5 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών, ορισμένα ηλικίας μόλις επτά χρονών, οδηγούνται σε αναγκαστικούς γάμους ενώ το ποσοστό των ανηλίκων θύματα της εμπορίας ανθρώπων αυξήθηκε κατά 27% μεταξύ 2007 και 2010.Αυτό το χρόνο, περίπου 5,9 εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν – κυρίως από αιτίες που προλαμβάνονται – πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια.
Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών μειώθηκε συνολικά, από 91 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 1990, σε 43 ανά 1.000 γεννήσεις το 2015, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έκθεση. Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους βρεφών συνδέονται με τον υποσιτισμό, και το 45% πεθαίνει κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής.

dimokratiki