Thursday 1 August 2019

Έγκαυμα από τον ήλιο στο παιδί: Όλα όσα πρέπει να κάνεις και τι να αποφύγεις

Τι πρέπει να κάνεις για να το ανακουφίσεις και να το προστατεύσεις από τα χειρότερα; 
Έκανες ό,τι ήξερες και μπορούσες για να προστατεύσεις το παιδί σου από τον ήλιο, όμως τελικά δεν τα κατάφερες. Το παιδί σου «κάηκε». Τι πρέπει τώρα να κάνεις για να το ανακουφίσεις και να το προστατεύσεις από τα χειρότερα; Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης μας ενημερώνει.


Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα;
Είναι μια οξεία, δηλαδή απότομη, βλάβη του δέρματος που εκτέθηκε υπερβολικά στον ήλιο. Τα παιδιά που έχουν πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα μπορεί να πάθουν ηλιακό έγκαυμα ακόμα και με 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος;
Το ηλιακό έγκαυμα διακρίνεται σε 3 κατηγορίες:
  1. Ερυθρότητα του δέρματος (μικρή βλάβη).
  2. Φουσκάλες (μεσαία βλάβη).
  3. Πληγές (σοβαρή βλάβη).
Επίσης στο σημείο του εγκαύματος μπορεί να υπάρξει πρήξιμο της περιοχής.

Το παιδί μπορεί να έχει:
  1. Ρίγος, δηλαδή κρυάδες.
  2. Πόνο στο σημείο του εγκαύματος.
  3. Αδυναμία και κατάπτωση.
  4. Φαγούρα.
  5. Πυρετό πάνω από 38 βαθμούς.
Πρώτες βοήθειες: Τι κάνουμε εάν το παιδί έχει καεί από τον ήλιο;
  1. Μεταφέρουμε το παιδί σε σκιερό και δροσερό μέρος.
  2. Του βγάζουμε τα ρούχα.
  3. Βάζουμε δροσερές κομπρέσες με φυσιολογικό ορό και αποστειρωμένες γάζες ή τέλοσπάντων καθαρές πετσέτες με δροσερό νερό.
  4. Δίνουμε κάποιο αναλγητικό όπως παρακεταμόλη (π.χ. Depon).
  5. Εφαρμόζουμε γάζες ή πανάκια καθαρά με ενυδατική αλοιφή όπως αλόη.
  6. Εφαρμόζουμε αλοιφή με κορτιζόνη κατόπιν συμφωνίας με τον παιδίατρό μας.
  7. Του δίνουμε να πιει συχνά πολύ νερό.
Τι δεν κάνουμε!
Αν υπάρχουν φουσκάλες, προσπαθούμε να μην σπάσουν γιατί μπορεί να μολυνθούν.

Πότε φωνάζουμε το γιατρό;
  1. Αν το έγκαυμα είναι σε πολύ μεγάλη έκταση.
  2. Αν έχει φύγει η επιδερμίδα και υπάρχουν πληγές.
  3. Αν το παιδί ζαλίζεται.
ilovestyle.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Θερμοπληξία: Ακόμα μια απειλή για τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο

Ο θάνατος από θερμοπληξία μέσα στο αυτοκίνητο είναι, δυστυχώς, μια από τις επιπτώσεις της όλο και μεγαλύτερης χρήσης του αυτοκινήτου, του αυξανόμενου χρόνου που τα παιδιά περνούν μέσα σ αυτά, της άγνοιας των γονέων ή αυτών που τα φροντίζουν για μερικά βασικά θέματα σε σχέση μ αυτό και στην “πίστη” πως δεν θα συμβεί σ' αυτούς.
Υπάρχει, δυστυχώς, ένας αυξανόμενος αριθμός γονέων που“ξεχνάει” το παιδί του μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτό το “ξεχνάει” βέβαια απαιτεί μια ολόκληρη συζήτηση.
Παράλληλα υπάρχει η κατηγορία αυτή που αφήνει ένα παιδί μόνο στο αυτοκίνητο “θεωρώντας” πως αυτό δεν είναι επικίνδυνο.

Δεν είναι το θέμα μας η ανάλυση αυτών των “συμπεριφορών” και “απόψεων” που έτσι κι αλλιώς είναι αδικαιολόγητες και έχουν άμεση σχέση με αυτό που θα επακολουθήσει.

Μιλάμε από την σκοπιά της υπεράσπισης της Ζωής των παιδιών, γι αυτό υπενθυμίζουμε μερικά σημαντικά δεδομένα που δεν πρέπει να ξεχνάνε όσοι/ες μεταφέρουν μικρά παιδιά με αυτοκίνητο.
Φαινόμενο θερμοκηπίου
Το εσωτερικό ενός οχήματος θερμαίνεται πολύ γρήγορα. 
Η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 50 βαθμούς C μέσα σε λίγα λεπτά ακόμα και σε μια όχι ιδιαίτερα ζεστή ηλιόλουστη ημέρα .
Το να αφήσουμε λίγο ανοικτά τα παράθυρα δεν συμβάλει στην επιβράδυνση της διαδικασίας θέρμανσης, ούτε μειώνει σημαντικά τη μέγιστη θερμοκρασία
Το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται 3-5 φορές πιο γρήγορα από ό, τι το σώμα ενός ενήλικα.

Στις ΗΠΑ ο μέσος αριθμός θανάτων παιδιών από θερμοπληξία σε οχήματα είναι 37 ανά έτος. (ένα κάθε 9 ημέρες).

Ογδόντα επτά τοις εκατό (87 %) των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία σε οχήματα είναι ηλικίας 3 ετών και μικρότερα.
Πενήντα – τέσσερα τοις εκατό ( 54 % ) των θανάτων από θερμοπληξία σε οχήματα αφορούν σε παιδιά ηλικίας μέχρι ενός έτους .

Τα μικρά παιδιά και τα νήπια είναι πιό ευαίσθητα στην θερμοπληξία από τους ενηλίκους για διάφορους λόγους. Φυσιολογικά, τα μικρά παιδιά και τα νήπια, παρά την αυξημένη επιφάνεια σώματος αναλογικά με τους ενήλικες φαίνεται να έχουν λιγότερο αποτελεσματικό θερμορύθμιστικο μηχανισμό.

Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το από ποια θερμοκρασία και πάνω οι συνθήκες είναι απειλητικές για ένα παιδί, επιστήμονες των πανεπιστημίων της California που το 2005 δημοσίευσαν μια έρευνα, στο περιοδικό Pediatrics, σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στο όχημα θεωρούν παρακινδυνευμένη την παραμονή παιδιών σε περιβάλλοντα με θερμοκρασία που ξεπερνά τους 30ο Κελσίου.

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα επισημαίνει πως στην Ελλάδα που οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα υψηλές το καλοκαίρι και συνολικά οι ημέρες με ηλιοφάνεια πάρα πολλές ο κίνδυνος για τα παιδιά που αφήνονται έστω και για λίγο στο αυτοκίνητο είναι πολύ μεγάλος.

Οι απώλειες παιδιών από τροχαία στη χώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέσουμε σ αυτές κι άλλες.

Πηγή: sostegr
zarpanews
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki