Monday 16 March 2020

Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από την έγκυο μητέρα στο βρέφος / Infants Born to Mothers With a New Coronavirus

Τι αναφέρει επιστημονική έρευνα

Ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να μεταδίδεται από την έγκυο μητέρα στο μωρό, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες.
Chinese baby born to a COVID-19-positive mother
tested negative
Infants Born to Mothers With a New Coronavirus
Τέσσερα μωρά που γεννήθηκαν από μολυσμένες μητέρες σε νοσοκομείο της Γουχάν, της πόλης στο επίκεντρο της πανδημίας, δεν δείχνουν ίχνη λοίμωξης και παραμένουν υγιή, ενώ και οι μητέρες τους έχουν πια αναρρώσει πλήρως. 
Είναι η δεύτερη μελέτη από την Κίνα κατά τον τελευταίο μήνα, η οποία δείχνει ότι οι μητέρες που έχουν μολυνθεί κατά την εγκυμοσύνη με τον ιό, δεν τον μεταδίδουν στο μωρό τους.
Οι γιατροί, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Γιαλάν Λίου του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Χουατσόνγκ της Γουχάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής «Frontiers in Pediatrics», ανέφεραν ότι κανένα από τα τέσσερα βρέφη δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό ή βήχα. 
Όλα τα νεογέννητα είχαν απομονωθεί αρχικά σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και τρέφονταν με βρεφικό γάλα. Τα μωρά βρέθηκαν αρνητικά στο τεστ για τον κορωνοϊό.
Μόνο ένα μωρό εμφάνισε ένα μικρό αναπνευστικό πρόβλημα για τρεις μέρες, ενώ δύο μωρά είχαν εξανθήματα στο σώμα τους, τα οποία εξαφανίστηκαν από μόνα τους σε δέκα μέρες. 
Είναι αδύνατο να γνωρίζουν οι Κινέζοι γιατροί κατά πόσο αυτά τα μικρά προβλήματα σχετίζονταν με τον συγκεκριμένο κορωνοϊό.
Η προηγούμενη κινεζική μελέτη σε εννέα εγκύους μολυσμένες με Covid-19, οι οποίες όλες γέννησαν με καισαρική, δεν είχε επίσης βρει ενδείξεις ότι ο ιός περνάει στο έμβρυο. 
Τα μωρά γεννήθηκαν χωρίς τον ιό, αλλά τα έξι είχαν κάποια δυσκολία αναπνοής και τα δύο πυρετό. Οι Κινέζοι γιατροί δήλωσαν πάντως ότι θεωρούν ασφαλέστερο εν μέσω επιδημίας οι γυναίκες να γεννάνε με καισαρική.

Σε προηγούμενες επιδημίες κορωνοϊών (SARS και MERS) οι επιστήμονες επίσης δεν είχαν βρει ενδείξεις μετάδοσης του ιού από την έγκυο μητέρα στο μωρό, όμως αυτοί οι κορωνοϊοί αύξαναν τους κινδύνους επιπλοκών, αποβολής, ακόμη και θανάτου για την ίδια τη μητέρα, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει με το νέο ιό.
Πάντως οι μητέρες που θηλάζουν, καλούνται να φοράνε μάσκα και να έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους. 
Για λόγους πρόσθετης προφύλαξης, οι γιατροί στην Κίνα και στις ΗΠΑ - αλλά όχι στη Βρετανία- κρατούν χωριστά την μητέρα που έχει Covid-19 και το μωρό της κατά τις πρώτες 15 μέρες μετά τον τοκετό.

Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι ένα νεογέννητο στη Βρετανία βρέθηκε θετικό στον SARS-CoV-2. Η μητέρα του είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο λίγο πριν τη γέννα λόγω πνευμονίας και τελικά διαγνώσθηκε ότι είχε τον ιό. Το μωρό ελέγχθηκε για Covid-19 λίγα μόλις λεπτά μετά τον τοκετό και δεν είναι σαφές πώς ο ιός πέρασε σε αυτό, αν τον κόλλησε μέσα στη μήτρα ή μολύνθηκε κατά τη γέννησή του.
Από την άλλη, είναι πιθανό ότι οι έγκυες με Covid-19 που όμως έχουν αναρρώσει πλήρως λίγο πριν τη γέννα, θα δώσουν στο βρέφος τους τα σχετικά αντισώματα έναντι του νέου κορονοϊού.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
neakriti
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Σε λίγες μέρες η Τεχνόπολη online - Ξεναγήσεις, εκδηλώσεις live streaming, video game για παιδιά

#KatheMeraTexnopoli
Κλειστή παραμένει η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων λόγω του κορωνοϊού. Ωστόσο μέσω της τεχνολογίας προτείνει μία σειρά δραστηριότητες στις οποίες μπορούμε να πάρουμε μέρος από το σπίτι μας.
Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ένας από τους πιο δραστήριους και ζωντανούς πολυχώρους πολιτισμού της Αθήνας, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που απλώνονται σε 360 μέρες μέσα τον χρόνο, συνεχίζει online τη λειτουργία της προσκαλώντας σας αυτή τη φορά σε ένα «ταξίδι» στον πολιτισμό μέσω διαδικτύου.

Καθώς είναι ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (#KatheMeraTexnopoli), η Τεχνόπολη έρχεται στο σπίτι μας, σχεδιάζοντας και προτείνοντας μια σειρά από δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι, μικροί και μεγάλοι, μέσω του διαδικτύου. 


H TexnopoliSpitiSou

Με ένα κλικ μπορείτε να περιηγηθείτε στο VR tour της μοναδικής έκθεσης αφιερωμένης στην ελληνική βιομηχανία «160 χρόνια made in Greece».
Στο site του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σε λίγες μέρες θα μπορείτε να ανακαλύψετε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου φωταερίου μέσα από δύο συναρπαστικά video games για παιδιά: 
στο πρώτο, οι μικροί μας φίλοι γνωρίζουν τις ειδικότητες των επαγγελμάτων και τις συνθήκες εργασίας μέσα στο εργοστάσιο ενώ στο δεύτερο, έρχονται σε επαφή με την πρώτη ύλη από την οποία δημιουργείται το φωταέριο αλλά και τη γραμμή παραγωγής του.
Επίσης, στο site του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, θα βρείτε δημιουργικές κάρτες με παιχνίδια, κρυπτόλεξα, λαβυρίνθους και εικαστικές δραστηριότητες, με έμπνευση από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τη γραμμή παραγωγής, τα μηχανήματα και τις συνθήκες εργασίας. 
Μικροί και μεγάλοι καλούνται να βάλουν χρώμα στο εργοστάσιο, να βρουν κρυμμένες λέξεις και να φωτίσουν την πόλη!
Πολύ σύντομα θα διαθέσιμη στο ευρύ κοινό η ψηφιακή συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό συσκευών που σχετίζονται με την παραγωγή του φωταερίου, εργαλείων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, τεκμηρίων από το ίδιο το εργοστάσιο, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Τις προσεχείς μέρες, θα είναι διαθέσιμη και η ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου μέσω video.

Σύντομα θα ανακοινωθούν όλες οι εκδηλώσεις, που θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω live streaming, καθώς και οι εκπαιδευτικές δράσεις του Innovathens powered by Samsung που θα είναι διαθέσιμες/προσβάσιμες διαδικτυακά
Η διοίκηση της Τεχνόπολης, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την προστασία και την ασφάλεια, τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων της, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις πάνω στα τρέχοντα θέματα δημόσιας υγείας και με βάση αυτές θα τροποποιήσει εκ νέου, αν αυτό είναι αναγκαίο, το πρόγραμμα και τη λειτουργία της. 

cnn.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

MenoumeSpiti: Μη γίνεις σαν το Γιώργο

#MenoumeSpiti
Ο Γιώργος είναι 34 ετών.
Δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.


Σηκώθηκε από το κρεββάτι, αλλά είχε βήχα και....
αντί να μείνει σπίτι...
πήγε γραφείο, γυμναστήριο, στους γονείς του...
και το βράδυ πήγε σε ένα party....
Ο Γιώργος δεν ακολούθησε τις οδηγίες και τους κανόνες υγιεινής.
Ο Γιώργος, λοιπόν, κόλλησε άλλον έναν φίλο του και τους γονείς του...
Μη γίνεις σαν τον Γιώργο.

ΜΕΙΝΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ.
Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας (πανδημίας), είναι ο κατ΄οίκον περιορισμός, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, ακόμα και για άτομα που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Αν έχεις και συ ήπια συμπτώματα...
  • ΜΕΙΝΕ ΣΠΙΤΙ
  • ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ
  • ΤΗΡΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

#MenoumeSpiti  Μη γίνεις σαν το Γιώργο

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Δωρεάν 42 χιλιάδες τίτλοι βιβλίων για σας

Δωρεάν download 42.000 βιβλίων από το Project Gutenberg 

To Project Gutenberg προσφέρει εντελώς δωρεάν 42.000 e-books, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε on-line αλλά και να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.

Δεν χρειάζεται καμία συνδρομή για να τα αποκτήσετε, όμως, αν βρείτε το project ενδιαφέρον και χρήσιμο, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό ποσό μέσω του donate που υπάρχει στα αριστερά της σελίδας, για να στηρίξετε την προσπάθεια αγοράς και ψηφιοποίησης περισσότερων βιβλίων.

Μπείτε και δείτε ολόκληρη τη συλλογή εδώ.

Καλό διάβασμα!

madata.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki