Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019

Ουρολοίμωξη, μία από τις συχνότερες λοιμώξεις στα παιδιά - Urinary Tract Infections

Αν και η ουρολοίμωξη είναι αρκετά πιθανό να απασχολήσει τα μικρά παιδιά, πολλές φορές γίνεται δύσκολα αντιληπτή ακριβώς επειδή τα συμπτώματά της ποικίλλουν αλλά και επειδή μπορεί και να μην είναι ξεκάθαρα, ειδικά όταν η λοίμωξη αφορά μικρά παιδιά.

Οι ενήλικοι έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι η ουρολοίμωξη έχει συγκεκριμένα και σαφή συμπτώματα, όπως για παράδειγμα είναι η συχνουρία, το τσούξιμο, ο πυρετός, ο πόνος… 

Και έχουμε δίκιο. 
Urinary Tract Infections
Ετσι είναι τα πράγματα, αλλά όσον αφορά τα παιδιά δεν είναι πάντα αυτός ο κανόνας. Ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά… 
Μέχρι τα δύο χρόνια η ουρολοίμωξη διαγιγνώσκεται δύσκολα, καθώς τα συμπτώματα είναι άτυπα και ασαφή και χρειάζονται εξετάσεις για να γίνει με βεβαιότητα η διάγνωση. 

Συνήθως, εξηγούν οι ειδικοί, ο παιδίατρος υποψιάζεται την ουρολοίμωξη επειδή το μωρό δεν παίρνει βάρος και έτσι ζητάει να γίνει καλλιέργεια ούρων που αποκαλύπτει το τι συμβαίνει. 

Αλλωστε η ουρολοίμωξη δεν είναι σπάνια λοίμωξη στα βρέφη, στα νήπια και στα μικρά παιδιά. Αντίθετα, είναι αρκετά συχνή ειδικά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα μικρότερα από 6 ετών δηλαδή. 
Μέχρι τα 2 έτη περίπου, τα αγόρια εμφανίζουν ουρολοιμώξεις πολύ συχνότερα από τα κορίτσια. 
Αργότερα όμως τα ποσοστά αλλάζουν και 3 με 4 στα 100 κορίτσια θα πάθουν ουρολοίμωξη στην προσχολική ηλικία σε αντίθεση με το 1 με 2 στα 100 αγόρια που θα απασχολήσει αντίστοιχα η ουρολοίμωξη μέχρι τα 6 τους χρόνια. 
Εκτός όμως από τη δυσκολία που υπάρχει μερικές φορές στη διάγνωση της ουρολοίμωξης, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και στη θεραπεία, καθώς οι ουρολοιμώξεις μπορεί να επιμένουν και τότε χρειάζεται να γίνουν ειδικές εξετάσεις ώστε να αποκαλυφθεί η αιτία που κρύβεται πίσω τους.

Τα ύποπτα συμπτώματα
Τα βρέφη δεν έχουν τυπικά συμπτώματα ουρολοίμωξης, αλλά συνήθως ο παιδίατρος υποψιάζεται την εν λόγω λοίμωξη επειδή το μωρό είναι νευρικό και ταυτόχρονα δεν παίρνει βάρος (επειδή υποφέρει από χρόνια λοίμωξη), ενώ δεν είναι σπάνιο να συνυπάρχουν ανεξήγητες διάρροιες ή/και πυρετός. 
Στα μεγαλύτερα παιδιά τα συμπτώματα μοιάζουν περισσότερο με αυτά που θα εμφάνιζε και ένας ενήλικος, όπως πόνος, τσούξιμο ή και κάψιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετός, νυχτουρία, επιτακτική ούρηση, δυσάρεστη οσμή στα ούρα και ενδεχομένως πυρετός ή/και η ύπαρξη λίγου αίματος στα ούρα.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Οι γονείς πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και σε συνεργασία με τον παιδίατρο χρειάζεται αν παρατηρήσουμε (ή αν παραπονεθεί το παιδί μας) κάποιο/-α από αυτά τα συμπτώματα να κάνουμε μια καλλιέργεια ούρων – ίσως και εξετάσεις αίματος – στο παιδί για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να το ταλαιπωρεί μια ουρολοίμωξη (όταν το παιδί φοράει ακόμη πάνα οι συνθήκες συλλογής των ούρων είναι πιο δύσκολες από τεχνική άποψη, αλλά ο μικροβιολόγος είναι ο ειδικός για να μας καθοδηγήσει).

Η κατάλληλη θεραπεία
Όταν η καλλιέργεια ούρων δείξει ότι το παιδί πάσχει από ουρολοίμωξη, θα χρειαστεί να πάρει την κατάλληλη αντιβίωση – σύμφωνα με την ένδειξη του αντιβιογράμματος. 

Καθώς η ουρολοίμωξη μπορεί – αν δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία – να ανέβει στα νεφρά δημιουργώντας πυελονεφρίτιδα, που είναι μια επικίνδυνη κατάσταση και αν μείνει αθεράπευτη, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες των νεφρών ή ακόμα και σε σηψαιμία. Ετσι, ο παιδίατρος, πέρα από τη θεραπεία, είναι πιθανό να μας συστήσει να κάνουμε στο παιδί έναν υπέρηχο νεφρών, ουρητήρων και κύστης, ώστε να φανεί μήπως η ουρολοίμωξη δεν είναι τυχαία αλλά υποκρύπτει κάποιο νεφρικό πρόβλημα. 
Οταν πρόκειται για βρέφος, ο παιδίατρος είναι πιθανό να συστήσει επιπλέον και κυστεογραφία. Η κυστεογραφία είναι ακόμα πιο απαραίτητη όταν η ουρολοίμωξη έχει υποτροπιάσει – συμβεί και για δεύτερη φορά αφότου το παιδί έχει πάρει την κατάλληλη θεραπεία. 
Με την κυστεογραφία διερευνάται αν υπάρχει παλινδρόμηση ούρων, η οποία αντιμετωπίζεται με χημειοπροφύλαξη (συνεχής χαμηλή δόση αντιβίωσης) μέχρι που το ουροποιητικό του παιδιού ωριμάζει και το πρόβλημα κατά κανόνα βελτιώνεται. 
Σε τέτοιες περιπτώσεις, στις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να γίνει και σπινθηρογράφημα νεφρών ώστε να διερευνηθεί η κατάσταση των νεφρών (όταν το σπινθηρογράφημα δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά, θα πρέπει οι γονείς και ο παιδίατρος να είναι πολύ προσεκτικοί με κάθε πιθανό σύμπτωμα που εμφανίζει το παιδί, π.χ. πυρετό, να μην αμελούν την απαραίτητη θεραπεία αλλά και να παρακολουθούν τακτικά την υγεία των νεφρών).

Η πρόληψη της ουρολοίμωξης
Οι κανόνες υγιεινής που θα βοηθήσουν τόσο τα παιδιά όσο και τους μεγάλους να αποφύγουν την ουρολοίμωξη είναι κοινοί και εκ πρώτης όψεως φαντάζουν ίσως απλοϊκοί αλλά είναι πολύ σημαντικοί. 

Ετσι θα πρέπει να αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα (καθώς κυρίως στα κορίτσια το γεμάτο έντερο μειώνει το μέγεθος της κύστης) και το παιδί θα πρέπει να πίνει πολλά υγρά, να πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα, να σκουπίζεται με φορά από μπρος προς τα πίσω (και πάλι πρόκειται για τα κορίτσια, όπου μπορεί η ουρήθρα να μολυνθεί από τα μικρόβια του εντέρου) και να φοράει καθαρά, βαμβακερά εσώρουχα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Μάνθο Αγγελάκη, παιδίατρο.

vita
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Patrice Evra: «Έκλεβα ρούχα και φαγητό όταν ήμουν παιδί»

I stole food, clothes, videogames. I’d sit outside stores asking for money.”

Ο Πατρίς Εβρά υπήρξε ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ της εποχής του και πριν δύο μέρες ανακοίνωσε την απόσυρση του από την ενεργό δράση.
Ο Γάλλος πρώην πλέον ποδοσφαιριστής με άρθρο του που δημοσίευσε στο «The Players Tribune» προχώρησε σε σημαντικές αποκαλύψεις για την παιδική του ζωή καθώς, όπως τόνισε, έφτασε ακόμα και στο σημείο να κλέβει φαγητό και ρούχα για να επιβιώσει.

«Μεγάλωσα στο Les Ulis, ένα χωριό στα περίχωρα του Παρισιού, μαζί με τους γονείς μου και μερικά από τα αδέρφια μου. Ο πατέρας μου ήταν πρεσβευτής και έτσι φύγαμε από τη Σενεγάλη, όπου γεννήθηκα, για τις Βρυξέλλες, πριν εγκατασταθούμε στη Γαλλία. Όταν ήμουν 10 ετών, ο πατέρας μου χώρισε τη μητέρα μου.

Μοιραζόμουν ένα στρώμα με δύο αδέρφια μου. Όταν υπήρχε φαγητό, έπρεπε να τρέξεις για να πάρεις το μερίδιό σου. 
Μερικά από τα αδέρφια μου βρήκαν δουλειά, αλλά έφυγαν και πήγαν να ζήσουν άλλου, εκεί που εργάζονταν. 
Τότε μείναμε , η μητέρα μου, η μικρότερη αδερφή μου και εγώ. Έπρεπε να βγω στους δρόμους.
Όταν μεγαλώνεις σε μια περιοχή επικίνδυνη, που γίνονται φόνοι, δεν έχει σημασία ποιος είσαι, κάνεις ό,τι μπορείς για να επιβιώσεις. Πολέμησα πολύ.
Έκλεψα φαγητό, ρούχα, βιντεοπαιχνίδια. Καθόμουν έξω από τα καταστήματα ζητώντας χρήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο παλαίμαχος άσος.

agones
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι