Thursday 17 February 2022

Οι τοξικές φιλίες της εφηβείας

Οι εφηβικές φιλίες μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν τοξικές. Ή μπορεί να είναι έτσι από την αρχή, αν ο έφηβος ξεκινήσει να κάνει παρέα με παιδιά που του φέρονται άσχημα. Αντί το παιδί να νιώσει καλά και να νιώθει ότι ανήκει κάπου, καταλήγει να έχει αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του και τους άλλους. Οι θετικές, υποστηρικτικές σχέσεις με αποδοχή είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού του εφήβου προς την ενηλικίωση. Μόνο έτσι το παιδί μαθαίνει τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Για να βοηθήσετε τον έφηβο να αποφύγει τις τοξικές φιλίες, μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί για τους καλούς φίλους. Ο σεβασμός, το νοιάξιμο και η ισοτιμία είναι μερικά από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μίας ανάλογης σχέσης. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει παρέα με παιδιά που βλέπετε ότι μπορεί να έχουν αυτές τις αρετές. Γι αυτό είναι σημαντικό να κάνει φιλίες με παιδιά από διάφορες δραστηριότητες και όχι μόνο από το σχολείο. Μιλήστε μαζί του και κάντε ανοιχτές ερωτήσεις ώστε να έχει την ευκαιρία να μιλήσει για όλα όσα τον απασχολούν. Είναι αρκετά βοηθητικό να μιλήσετε για τις δικές σας εμπειρίες με τους φίλους και να λειτουργήσετε ως πρότυπο.

Πώς αλλάζουν οι τοξικές σχέσεις. Αν το παιδί θέλει πολύ να κρατήσει αυτήν τη φιλία, βοηθήστε το να την αλλάξει. Αν κάποιος κάνει αρνητικά σχόλια για το σώμα του, μπορεί να μιλήσει και να του πει ότι αυτό δεν του αρέσει. Η αδράνεια κρατά μία σχέση στην ίδια κατάσταση. Αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί το παιδί να νιώσει έτοιμο να λήξει τη φιλία. Αν δείτε ότι το παιδί δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο ή μέσω Ίντερνετ, μπορείτε να επέμβετε και να ζητήσετε τη βοήθεια του σχολείου και κοινωνικών υπηρεσιών.

Υπάρχουν φυσικά και οι καλές τοξικές σχέσεις, όπου τα δύο παιδιά είναι δεμένα και φέρονται καλά αλλά το άλλο παιδί οδηγεί το δικό σας σε παραβατικές και επικίνδυνες συμπεριφορές. Αντί να του πείτε ότι δεν θέλετε να κάνει παρέα με αυτόν το φίλο, επισημάνετε τη συμπεριφορά που έχει όταν είναι μαζί του.

Τι να μην κάνετε: μην μιλήσετε στους άλλους γονείς, εκτός αν τίθεται θέμα ναρκωτικών. Μην κάνετε κριτική για τους φίλους και μην του απαγορεύετε να τους δει γιατί αυτό θα λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ.

πηγή

juniorsclub.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κύκλωμα έστελνε ανήλικα παιδιά από Ελλάδα στην Γερμανία

Το σήμα της Europol έκανε λόγο για τη δράση ατόμων Αραβικής καταγωγής που μένουν στην Αθήνα αλλά και τη Γερμανία και συνεργάζονταν από κοινού για τις προωθήσεις.

Επτά κατηγορούμενοι ανάμεσα τους και 3 γυναίκες φέρονται να προωθούσαν ανήλικα παιδιά μεταναστών από την Ελλάδα στη Γερμανία

Το σήμα της Europol έκανε λόγο για τη δράση ατόμων Αραβικής καταγωγής που μένουν στην Αθήνα αλλά και τη Γερμανία και συνεργάζονταν από κοινού για τις προωθήσεις.

Η μία από τις κατηγορούμενες που μένει μόνιμα στη Γερμανία ταξίδευε στην Ελλάδα προκειμένου να παραλάβει και να συνοδέψει ανήλικους μετανάστες προς τη Γερμανία προσποιούμενη ότι είναι παιδιά της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μεριμνούσε για την προμήθεια γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων κυρίως ελληνικών διαβατηρίων προσφύγων Συριακής καταγωγής τα οποία επιδείκνυε στις Ελεγκτικές Αρχές ώστε να τους εξαπατήσει χρησιμοποιώντας τη γνωστή μέθοδο του «Σωσία».

Για να στείλουν τα παιδιά στη Γερμανία προτιμούσαν πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και πλοία από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ιταλία.

Για κάθε παιδί που προωθούσαν έπαιρναν 4.500 - 6.000 ευρώ

Δυο από τους κατηγορούμενους αναλάμβαναν να κάνουν τις συμφωνία με τους γονείς των παιδιών ενώ επέστρεφαν στην βασική κατηγορουμένη τα ταξιδιωτικά έγγραφα που είχαν χρησιμοποιήσει προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν για νέες παράνομες προωθήσεις.

Οι παράνομες προωθήσεις παιδιών που εντοπίστηκαν.

H δράση τους ξεκινά το 2019. Στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη προώθηση ενός ανήλικου κοριτσιού ηλικίας περίπου 3 ετών αεροπορικώς από την Ελλάδα στη Γερμανία μέσω Ιταλίας χρησιμοποιώντας ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτου προσώπου. Όταν οι αρχές έκαναν έλεγχο στην υποτιθέμενη μητέρα δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για την μεταξύ τους συγγένεια όμως τελικά επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο.

Ένα έκτακτο γεγονός όμως ανάγκασε το αεροπλάνο να προσγειωθεί στην Ιταλία στο Μπρίντιζι και τελικά η κατηγορουμένη άλλαξε αεροπλάνο και μαζί με το παιδί πέταξαν για Βερολίνο.

Στις 4.11.2019 πραγματαποιήθηκε η παράνομη προώθηση 2 ανήλικων παιδιών (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) αυτή την φορά μέσω Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές η βασική κατηγορουμένη συνελήφθη στη Γερμανία για την μεταφορά ενός παιδιού από την Αθήνα στις 13.07.2020. Μάλιστα πριν γίνει η διακίνηση απέστειλε φωτογραφία του γιου της σε άλλη κατηγορουμένη η οποία φέρεται να σύναψε τη συμφωνία με τον πατέρα του υπό προώθηση παιδιού προκειμένου να συγκρίνουν τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των δυο παιδιών.

Η έρευνα της αστυνομίας

Στις 22 Νοεμβρίου 2021 οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν από τους κατηγορουμένους να βγαίνει από πολυκατοικία με ανήλικο κορίτσι. Στη συνέχεια τους παρέλαβε άλλος άντρας και πήγαν όλοι μαζί στο Ελ.Βενιζέλος. Οι αστυνομικοί τους παρακολουθούσαν μέσω καμερών. Διαπίστωσαν ότι ο πρώτος άντρας επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τις Βρυξέλλες. Προσπάθησε δυο φορές να ξεγελάσει τους υπαλλήλους αλλά δεν το κατάφερε και στη συνέχεια αποχώρησε από το αεροδρόμιο μαζί με το παιδί.

1η Φεβρουαρίου 2022 υπό τον συντονισμό της Europol διοργανώθηκε κοινή ημέρα δράσης στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Στο σπίτι του πρώτου από τους επτά κατηγορούμενους βρέθηκαν 12 δελτία ταυτότητας τέσσερις άδειες διαμονής 4 κάρτες Ασφάλισης Υγείας Γερμανικών Αρχών, πέντε διαβατήρια, 10 δελτία ταυτότητας και δύο άδειες διαμονής που είχαν δηλωθεί ως απωλεσθέντα.

Η δικηγόρος των κατηγορουμένων Μαρία Αμμάρι δήλωσε στο newpost τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι και τις επόμενες κινήσεις.

Υπάρχει μεγάλη απόκλιση των ευρημάτων στην συγκεκριμένη υπόθεση σε σχέση με το προανακριτικό υλικό. Η δικογραφία εισήχθη στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης για τα αδικήματα μεταξύ άλλων της εγκληματικής οργάνωσης, της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου και εξόδου μεταναστών κατ’ επάγγελμα και εκ κερδοσκοπίας, της κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και της πλαστογραφίας.

Παρά το βαρύ διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ, το κατηγορητήριο κατέπεσε εξαιτίας της απόκλισης των ευρημάτων σε σχέση με το προανακριτικό υλικό που ερείδεται κυρίως σε παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών. Έτσι ασκήθηκε ποινική δίωξη μόνο τα αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου και εξόδου κατά συναυτουργία και κατ’ επάγγελμα εκ κερδοσκοπίας και της κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Κατέπεσε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης πριν καν φθάσει στα χέρια της ανακρίτριας ενώ ακολούθως μετά τη λήψη προθεσμίας από την ανακρίτρια και πριν την απολογία του φερόμενου ως αρχηγού κατέπεσε και η κατηγορία της πλαστογραφίας. Εκ των ανωτέρω εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η δικογραφία έχει πολλά κενά.

Ο φερόμενος ως «αρχηγός» ο οποίος τυγχάνει εντολέας μου μετά τη σύλληψη και απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τόπου κατοικίας του δύο φορές τον μήνα και της παροχής εγγύησης ποσού δύο χιλιάδων ευρώ.

Έχω ήδη ενημερώσει την αξιότιμη ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση ότι και οι λοιποί φερόμενοι ως «δράστες» είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης και ότι προτίθενται να εμφανιστούν ενώπιον της και να απολογηθούν.

Ο ένας μάλιστα εκ των φερόμενων δραστών, ενώ το ίδιο βράδυ προσήχθη στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής λίγες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος επειδή δεν βρέθηκε τίποτα μεμπτό σε βάρος του. Το γεγονός όμως αυτό, δεν αναφέρεται καν στην δικογραφία με φυσικό επακόλουθο να αφήνονται υπόνοιες ότι αυτός ο άνθρωπος είναι φυγόδικος και καταζητείται.

Τις επόμενες μέρες προτίθεται να εμφανιστεί στην ανακρίτρια και να απολογηθεί μαζί με έτερη συγκατηγορούμενή του η οποία φέρεται ως φυγόδικη ενώ στην πραγματικότητα παρότι εντοπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές το βράδυ της 1/2/2022 δεν συνελήφθη. 

της Τασούλας Παπανικολάου - Δημοσίευση 8 Φεβρουαρίου 2022, 10:00 / Ανανεώθηκε 8 Φεβρουαρίου 2022, 10:48
newpost.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα μικρά παιδιά λατρεύουν την ρουτίνα / A Daily Routine is Important for Your Child

     Σε εσάς μπορεί να φαίνεται αρκετά βαρετό το γεγονός ότι το παιδάκι σας τρώει σχεδόν το ίδιο γεύμα, περίπου την ίδια ώρα κάθε ημέρα, ακόμα και στο ίδιο πιάτο με το ίδιο πιρουνάκι. 
     Αλλά στο μεγάλο και μερικές φορές τρομακτικό κόσμο που ζουν τα νήπια, οι ρουτίνες μπορεί να αποτελούν μια μεγάλη πηγή άνεσης και ασφάλειας, καθώς ξέρει τι να περιμένει ανά πάσα στιγμή. 
Η επιλογή του ίδιου παιχνιδιού ή ακόμα και όταν επιλέγει το ίδιο βιβλίο για να διαβάσετε πριν κοιμηθεί, του δίνει την αίσθηση του ελέγχου.

Η ρουτίνα ωφελεί και εσάς
Τα οφέλη της ρουτίνας δεν αφορούν μόνο τα νήπια αλλά και εσάς ή τον σύντροφό σας. Εάν το μικρό σας έχει συνηθίσει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένη ώρα και με συγκεκριμένο τρόπο, είναι λιγότερο πιθανό να αντισταθεί ή να νευριάσει κατά την μετάβαση από την μία δραστηριότητα στην άλλη.
Εάν έχει συνδυάσει την δύση του ηλίου με το τέλος της βόλτας, τότε σχεδόν από μόνο του θα είναι έτοιμο να γυρίσει σπίτι, δίχως κλάματα και υστερίες.
Ο τρόπος που συνδυάζει μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας με μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, όχι μόνο το γεμίζει ασφάλεια αλλά δίνει και σε εσάς την δυνατότητα ενός μικρού προγραμματισμού.
Όταν ξέρετε τις ώρες του παιχνιδιού, του φαγητού αλλά και του ύπνου του τότε είναι εύκολο για εσάς να οργανωθείτε και να κατανείμετε τον χρόνο σας κατάλληλα, ώστε να προλάβετε να κάνετε οτιδήποτε σας ενδιαφέρει.
Για να διατηρήσετε λοιπόν το ήρεμο και χαλαρό κλίμα ανάμεσα σε εσάς και το μικρό σας θα ήταν καλό να δοκιμάσετε να ενσωματώσετε καθημερινά μία ρουτίνα για την ώρα που θα πάει για ύπνο ή που θα ξυπνήσει, για τα γεύματά του ακόμα και για το μπάνιο.
Με αυτόν τον τρόπο, τα νήπια εξοικειώνονται με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας κι έτσι είναι πιθανότερο να συνεργαστούν δίχως να προκληθεί ένταση.

Τι θα ήταν καλό να προσέξετε
Όσο κι αν το μικρό σας λατρεύει την ρουτίνα του, θα ήταν καλό να προσέξετε καθώς ορισμένα παιδιά τείνουν με την πάροδο του χρόνου να αντιστέκονται σθεναρά στις αλλαγές, ακόμα και αν πρόκειται για το πιο μικρά πράγματα, όπως η χρήση ενός ποτηριού με διαφορετικό χρώμα.

Μπορείτε να αποφύγετε τέτοια περιστατικά, επενδύοντας σε αντικείμενα που μοιάζουν αρκετά με το αγαπημένο του, ώστε να χρησιμοποιεί κάποιο άλλο, όταν το αγαπημένο του δεν είναι διαθέσιμο.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, αντιμετωπίστε το κλάμα ή τον ενδεχόμενο θυμό του με συμπόνια, δίνοντας του να καταλάβει ότι είναι εντάξει που αισθάνεται απογοήτευση, λύπη ή και θυμό. Τονίστε του, ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά νέα αντικείμενα που μπορεί να εξερευνήσει και να τα αγαπήσει εξίσου.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki