Sunday, 10 December 2023

Πτι-Μπερ (Petit-Beurre): Τα μπισκότα των παιδικών μας χρόνων

Πόσες στιγμές και πόσες αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία – και όχι μόνο – είναι συνδεδεμένες με το μπισκότο Petit-Beurre; Ήταν το κολατσιό μας σε απογευματινές βόλτες, πικ νικ, για να μην αναφερθούμε και στα Κυριακάτικα τραπέζια που τελείωναν με ένα ταψί μπισκοτογλυκό – must της εποχής. 
Αυτό το υπέροχο μπισκότο, έχει ένα ιδιαίτερο, αλλά καθόλου τυχαίο, σχήμα.
Τα petit-beurre εφευρέθηκαν το 1886 από τον βιομήχανο Louis-Lefèvre Utile, τον ιδρυτή της βιομηχανίας μπισκότων LU. Η γαλλική εταιρεία LU πρωτοστάτησε με το μπισκότο της, το οποίο φτιάχτηκε μόνο με τέσσερα υλικά: αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και γάλα. 
Αυτό το απλό μπισκότο, κέρδισε το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία των μπισκότων στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900 στο Παρίσι.

Ο Louis το τρίτο παιδί οικογένειας ζαχαροπλαστών, ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του, τελειομανής και αναζητούσε ύψιστη ποιότητα στις πρώτες ύλες των προϊόντων του. Υποστήριζε δε, ότι «για να ξυπνήσει η λαιμαργία πρέπει πρώτα να σαγηνευτεί το μάτι». Γι’ αυτό και για κάθε νέο προϊόν, συνεργαζόταν με καλλιτέχνες τους οποίους συχνά προσκαλούσε στο σπίτι του και μαζί αποφάσιζαν για το σχήμα και την εικόνα, τόσο των μπισκότων όσο και των συσκευασιών τους.

Το σχήμα του μπισκότου petit-beurre δεν είναι τυχαίο. Ένας κόφτης σε σχήμα Petit Beurre χρονολογείται από τις 8 Σεπτεμβρίου 1886. Ο δημιουργός τους Louis-Lefèvre Utile το εμπνεύστηκε από το σχήμα των πετσετών (σουπλά) οι οποίες χρησιμοποιούνταν για το σερβίρισμα του τσαγιού την εποχή εκείνη. Αναζητώντας το τέλειο σχέδιο, μετέτρεψε το σχήμα αυτό σε «αλληγορία του χρόνου».

Έτσι, το μπισκότο petit-beurre έχει 4 «αυτιά» (4 γωνίες) που αντιστοιχούν στις 4 εποχές του έτους, 52 δόντια για τις 52 εβδομάδες του έτους και 24 σημεία τομής σε ένα φανταστικό πλέγμα, που συμβολίζουν τις ώρες της ημέρας. Αυτή εδώ είναι μια πληροφορία που δεν περιμέναμε να μάθουμε, απολαμβάνοντας όλα αυτά τα χρόνια τα μπισκότα μας!

Μέρος του σχεδιασμού του αρχικού μπισκότου της LU ήταν και η γραμμένη φράση “LU PETIT-BEURRE NANTES” σε τρεις γραμμές, με γραμματοσειρά που σύμφωνα με το EatDessertFirstGreece, θυμίζει τα βιβλία που διάβαζε η γιαγιά ενός δημιουργού της.

Επίσης, το πάχος των οκτώ μπισκότων είναι ίσο με το μήκος ενός, γεγονός που διευκολύνει τη συσκευασία του.

Σήμερα η μάρκα LU ανήκει στην Kraft Foods (τώρα Mondelēz International) και υπάρχουν πολλές άλλες εταιρείες που παράγουν μπισκότα petit-beurre. Καθώς η LU είχε πολλούς ανταγωνιστές από την αρχή, ονόμασε το μπισκότο της “Véritable petit-beurre”, που σημαίνει “το πραγματικό petit-beurre”! Μερικά από τα μπισκότα που πωλούνται σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να παρασκευάζονται κοντά στη Νάντη, στο εργοστάσιο La Haye-Fouassière, του Louis-Lefèvre Utile.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μην αναβάλλεις τη Χαρά των Μικρών Πραγμάτων

Μια από τις βασικές αιτίες που δεν χαιρόμαστε είναι ότι περιμένουμε να συμβεί κάτι σπουδαίο, μεγάλο, φοβερό και εκπληκτικό, για να πούμε «έχω αιτία να είμαι χαρούμενος»
Άδικα περιμένουμε. Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. 
Η ζωή είναι μικρά πολύ μικρά καθημερινά πράγματα. Εκεί είναι η ομορφιά της.
Μαθαίνουμε να μην αναβάλουμε την χαρά, περιμένοντας μια μεγάλη στιγμή. 
Η χαρά είναι κρυμμένη στο πρωινό ξύπνημα, στην χαραυγή, 
στον καφέ ή τσάι που φτιάχνεις ή πίνεις. 
Στην προσευχή που έχει ευχαριστία και δοξολογία. 
Σε ένα καντήλι που θα ανάψεις, σε ένα λιβάνι που θα μυρίσεις, 
στο φαγητό που ετοιμάζεις για σένα ή την οικογένεια σου.
Στην δουλειά που κάνεις ή μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους.
Στον περίπατο με έναν καλό φίλο ή το αγαπημένο μας ζώο. 
Στην βροχή που σε πλένει, 
στην γη που σε κρατά, 
στον αέρα που σε σκορπά, 
στη φωτιά που μέσα σου κεντά.
Στην χειραψία που είσαι παρών. 
Στην αγκαλιά που δεν είσαι απών. 
Στο φιλί που λαχταράς, 
στην ψυχή που αγαπάς 
στον έρωτα που δεν ρωτά.
Πάψε να τα αναβάλλεις όλα για μετά, δεν υπάρχει παρά μόνο στον νου σου, το μόνο που υπάρχει είναι το τώρα, και εσύ δυστυχώς έμεινες στο πουθενά.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki