Monday 11 August 2008

ΝΕΟΙ και ΑΛΚΟΟΛ - Στα 11 δοκιμάζουν, στα 15 τα τσούζουν

Από την ηλικία των… 11 ετών φαίνεται ότι αρχίζουν να δοκιμάζουν το αλκοόλ τα Ελληνόπουλα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα στα δέκα αγόρια ηλικίας 11 ετών και το 3,2% των κοριτσιών της ίδιας ηλικίας βρίσκονται με ένα ποτήρι στο χέρι συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα.


Την ίδια στιγμή τραγική είναι η εικόνα των 15χρονων, καθώς περίπου τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι καταναλώνουν, συχνά μέσα στην εβδομάδα, οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Μάλιστα δύο στα δέκα αγόρια και ένα στα δέκα κορίτσια προτιμούν τα βαριά ποτά, όπως το ουίσκι και τη βότκα.
Ταυτόχρονα, όπως ομολογούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων, ανήλικοι καταναλώνουν αλκοόλ όταν διασκεδάζουν, φαινόμενο που πολλές φορές είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί και κατ' επέκταση να περιοριστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επισκέψεις σχολείων σε νυχτερινά μαγαζιά κατά τη διάρκεια εκδρομών. Στους μαθητές δεν προσφέρονται αλκοολούχα ποτά, εκτός από μπίρες με πολύ μικρή αναλογία σε αλκοόλ. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που στέλνουν ενηλίκους να παραγγείλουν γι' αυτούς ή έχουν μαζί τους ποτά, τα οποία έχουν αγοράσει νωρίτερα από το περίπτερο ή το σούπερ μάρκετ. 
Σανίδα σωτηρίας ίσως αποτελέσει η απαγόρευση της πώλησης αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους από την 1η Ιανουαρίου 2009, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα, αν και στην Ελλάδα η εφαρμογή των νόμων συναντά δυσκολίες. 
 

“Η ηλικία στην οποία οι νέοι έρχονται σε επαφή με το ποτό μικραίνει διαρκώς. Οι κύριες αιτίες είναι η μεγάλη προβολή του αλκοόλ μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας και το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πιο ελεύθερα και ακούν λιγότερο τους γονείς τους. Θέλουν να δείχνουν με την κατανάλωση αλκοόλ ότι έχουν την ανεξαρτησία της γνώμης και της ζωής τους”, εξηγεί στη “Μ” ο καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, κοινωνιολόγος, Νικόλαος Ιντζεσίλογλου.  Παράλληλα αναφέρει ότι στα πάρτι που διοργανώνονται οι νέοι πίνουν θέλοντας να δείξουν ότι έχουν ωριμότητα και ότι δεν φοβούνται τις συνέπειες μιας συμπεριφοράς, που θεωρείται παρεκκλίνουσα. 
Αναφερόμενος στα έκτροπα που παρατηρούνται σε ελληνικά νησιά από αλλοδαπούς τουρίστες, ο κ. Ιντζεσίλογλου επισημαίνει ότι συνήθως πρόκειται για άτομα που πρέπει να ζουν πειθαρχημένα και υπό περιοριστικούς κανόνες. Πίνοντας αλκοόλ σε μία ξένη χώρα έχουν την ευκαιρία να ξεσπάσουν. Άλλη αιτία για τη συμπεριφορά τους είναι η έλλειψη ιδανικών και νοήματος ζωής.


ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απογοητευτική είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς ιδιαίτερα αυξημένα παρουσιάζονται τα ποσοστά των νέων ηλικίας 18-24 ετών, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων "Όασις", η πλειοψηφία των νέων (43,8%) καταναλώνει αλκοόλ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό παρατηρείται στους νέους που πίνουν αλκοόλ πολύ συχνά, πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα, το οποίο φτάνει το 18,7%.
Τα δημοφιλέστερα μέρη κατανάλωσης είναι οι καφετέριες, τα κλαμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Το 96,5% δήλωσε ότι πίνει για διασκέδαση,
το 75,7% για χαλάρωση,
το 75,2% επειδή πίνει η παρέα ή ο σύντροφος και
το 54,2% για να ξεφύγει από τα καθημερινά προβλήματα.
Πάντως, όπως προκύπτει από την έρευνα, η σημαντικότερη συνέπεια κατανάλωσης αλκοόλ είναι η αδυναμία ανταπόκρισης στη δουλειά ή τις σπουδές την επόμενη μέρα, ενώ ακολουθούν και τα προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας. Επίσης το 37,1% δήλωσε ότι την επόμενη μέρα έχει "κενά μνήμης", ενώ το 32,5% απάντησε ότι έχει κάποιον συγγενή ή φίλο που αντιμετωπίζει ή αντιμετώπισε στο παρελθόν προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ.
 

“Δυστυχώς η κατανάλωση ποτού αρχίζει από όλο και μικρότερες ηλικίες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η μαγκιά, η ανασφάλεια ωθούν τα νέα παιδιά στο ποτό. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το αλκοόλ είναι εξαρτησιογόνος ουσία, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Κανείς δεν ξεφεύγει εύκολα. Γι’ αυτό και οι γονείς δεν πρέπει να τηρούν ‘ελαφρά’ στάση απέναντι στα παιδιά τους”, συμβουλεύει ο υπεύθυνος του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων "Όασις", Δαμιανός Δουίτσης.
 

Το κέντρο ιδρύθηκε το 2002, με πρωτοβουλία πρώην εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά, αλκοόλ και τζόγο. Βρίσκεται στην οδό Μοσκώφ 12 στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 2310 508598) και λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, παρέχοντας υποστήριξη και ενημέρωση σε εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.

Της Νικολέτας Μπούκα
πηγή: εφημερίδα Μακεδονία, Ιουλ 31, 2008

Ο τυφώνας Μορακότ προκαλεί βιβλικές καταστροφές - Typhoon Morakot

Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσε ο τυφώνας Μορακότ στη Κίνα, σημειώθηκε κατολίσθηση στη πόλη Pengxi που βρίσκεται στην επαρχία Zhejiang, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 6 πολυκατοικίες να θαφτούν κάτω από τόνους λάσπης.
Τόνοι λάσπης και βράχοι από το βουνό, στο οποίο είναι χτισμένη στους πρόποδες του η εν λόγω πόλη, έχουν καλύψει μέχρι στιγμής 6 πολυκατοικίες.
Τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει 6 ενοίκους ζωντανούς από τα ερείπια των κτιρίων.
Εν τω μεταξύ στη Ταιβάν, εκφράζονται φοβίες ότι 100 άνθρωποι έχουν θαφτεί από κατολίσθηση που προκάλεσε ο τυφώνας Μορακότ στο πέρασμα του.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας, τη Δευτέρα 11 Αυγούστου το βράδυ 10.30 τοπική ώρα, έγινε κατολίσθηση στη πόλη Pengxi που βρίσκεται στην επαρχία Zhejiang.
Μέχρι στιγμής δύο νεκροί έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός, δήλωσε κινέζος επίσημος αξιωματούχος.
Τα σωστικά συνεργεία αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες καθώς στο σημείο που έχει γίνει η καταστροφή έχει καλυφθεί από παχύ στρώμα λάσπης.
Ο τυφώνας Μόρακοτ έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε Κίνα και Ταιβάν.
Περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και τουλάχιστον 12 νεκροί έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη νοτιοανατολική Κίνα.
Ο εν λόγω τυφώνας προκάλεσε με τις καταστροφικές βροχές το Σαββατοκύριακο στη Ταιβάν, τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.
Τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 600 αγνοούμενους, μετά από κατολίσθηση που έγινε στο νοτιοδυτικό ορεινό χωριό Shiao Lin.

Το γάλα μυστικό μακροζωίας - Milk and your Child's Nutrition

Μία μελέτη το 1930 εξέταζε τις διατροφικές συνήθειες 4374 παιδιών. Σήμερα, οι ερευνητές έψαξαν και βρήκαν εκείνα τα παιδιά και ανέλυσαν τα τότε δεδομένα σε συνδυασμό με τη σημερινή κατάσταση της υγείας τους. 
Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πολύ σημαντικό. 
Τα παιδιά που κατανάλωναν πολύ γάλα και τυρί (τουλάχιστον 400 mg ασβεστίου), ως ενήλικες προστατεύονταν από καρδιακά επεισόδια και άλλες αιτίες πρόωρου θανάτου. 
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Heart, τονίζει πως παρά το γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν λίπος και χοληστερόλη που είναι επιβλαβή για τα αγγεία, η μεγάλη κατανάλωσή τους δεν αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά ένα τέταρτο ενώ ο κίνδυνος εγκεφαλικού κατά 60%.

Άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως δικαιολογούν τα αποτελέσματα της μελέτης είναι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση αυτών των παιδιών (σημερινών ενηλίκων). Για παράδειγμα τα παιδιά που έπιναν πολύ γάλα τότε, ανήκαν σε πιο ευκατάστατες οικογένειες και είχαν συνολικά καλύτερη ποιότητα διατροφής.

Ωστόσο υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι το ασβέστιο είναι ευεργετικό για την αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων επίσης επηρεάζει μία σημαντική ορμόνη η οποία έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής και θανάτου από καρδιακή νόσο.

Οι συστάσεις προς τους γονείς είναι να συνεχίσουν να δίνουν καθημερινά γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα στα παιδιά τους. Οι ίδιοι όμως θα πρέπει να προτιμούν εκείνα που είναι αποβουτυρωμένα ή χαμηλά σε λιπαρά.
A study in 1930 examined the eating habits of 4,374 children. Today, investigators searched and found those children and then analyzed the data in conjunction with the current state of health. 
What we discovered was very important. Children who consumed a lot of milk and cheese (at least 400 mg calcium), as adults are protected from heart attacks and other causes of premature death. 
The study, published in reputable scientific journal Heart, stresses that despite the fact that dairy products contain fat and cholesterol that is harmful to the arteries, the high consumption did not increase the risk of cardiovascular disease. 
Specifically, the risk of death fell by a quarter while the risk of stroke by 60%. Other factors that may justify the results of the study is the socioeconomic situation of these children (now adults). For example, children who drank milk too then, belonged to wealthy families and most had a better overall diet quality. 
But there is clear scientific evidence that calcium is beneficial for blood pressure, which increases the risk of stroke. The daily consumption of dairy products also affect an important hormone which has been observed that reduces the risk of cardiac arrest and death from heart disease. The recommendations for parents is to continue to give daily milk and other dairy products in children. The same would have to prefer those that are skimmed or low fat.

Added by: andronianoi 2009 » Ιούλιος » 30 14.30.37

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki