Sunday 17 October 2021

Η τρυφερότητα που δείχνουμε στα παιδιά μας είναι ο τρόπος για να τα κάνουμε ευτυχισμένα για μια ζωή

Τα συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών είναι αποκαλυπτικά.

Όταν αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας όχι μόνο τα βοηθάμε να χαλαρώσουν και να νιώσουν την αγάπη μας την ίδια στιγμή, αλλά επιπλέον θέτουμε τις βάσεις για να είναι μακροπρόθεσμα ευτυχισμένα και υγιή.

Πράγματι, η επιστημονική έρευνα των τελευταίων χρόνων επισημαίνει την άμεση σχέση ανάμεσα στην τρυφερότητα των γονιών και τη μελλοντική ευτυχία και υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ΜΚΟ Child Trends, τα παιδιά που «βομβαρδίζονται» από τους γονείς τους με αγκαλιές και φιλιά μεγαλώνοντας απολαμβάνουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση, καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, λιγότερα ψυχικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Από την άλλη, τα παιδιά που δεν έχουν τρυφερούς γονείς στην ενήλικη ζωή τους κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, να νιώθουν αποξενωμένα, να παρουσιάζουν επιθετικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Ενδεικτικά, σε μια μελέτη του 2010 οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ντιούκ παρακολούθησαν 500 άτομα από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα 30 χρόνια τους. Όσοι στην παιδική ηλικία απολάμβαναν γενναιόδωρα τη μητρική τρυφερότητα, μετά την ενηλικίωσή τους ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάζουν επιθετικότητα, προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Πώς εξηγούν οι ειδικοί τέτοια ευρήματα; Μεταξύ άλλων ίσως «ευθύνεται» η ωκυτοκίνη, η ορμόνη που εκκρίνουμε όταν νιώθουμε οικειότητα και αγάπη και η οποία θεωρείται ότι βοηθάει τους γονείς να έρθουν πιο κοντά στα παιδιά τους, καλλιεργώντας τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Η ωκυτοκίνη συμβάλλει στα λεγόμενα θετικά συναισθήματα, τόσο στο παιδί όσο και στους γονείς.

Από την άλλη όταν η έλλειψη τρυφερότητας αγγίζει τα όρια της συναισθηματικής κακοποίησης ανοίγει ο δρόμος για διάφορα προβλήματα νοητικής ανάπτυξης, σωματικής και ψυχικής υγείας.

Ειδικά η σωματική επαφή ανάμεσα στη μαμά και το μωρό έχει συνδεθεί με λιγότερο κλάμα και καλύτερο ύπνο στη βρεφική ηλικία, αλλά και με την εγκεφαλική ανάπτυξη ενός παιδιού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο του Scientific American, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα συναισθητικά στερημένο περιβάλλον όπως σε ιδρύματα παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες, η οποία με τη σειρά της έχει συσχετιστεί με ψυχικά και σωματικά προβλήματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε, ως γονείς; Από τη βρεφική ηλικία του παιδιού μας να του προσφέρουμε απλόχερα αγκαλιές, φιλιά, χάδια και τρυφερές κουβέντες. Μπορούμε επίσης να του κάνουμε μασάζ, που όπως έχει αποδεχτεί επίσης ανακουφίζει τα παιδιά από το άγχος και δυναμώνει τη σχέση τους με τους γονείς.

childit.gr

Η σημασία του ελεύθερου χρόνου για τους εφήβους

  • Η αξία του ελεύθερου χρόνου στην εφηβεία.
  • Πότε κάνουν κακή χρήση του ελεύθερου χρόνου οι έφηβοι.
  • Πρέπει να παρεμβαίνουν οι γονείς στο πώς περνούν τα έφηβα παιδιά τους τον ελεύθερο χρόνο τους; 

Στον ελεύθερο χρόνο μας, διασκεδάζουμε και ξεκουραζόμαστε. Τα παιδιά συνήθως παίζουν, ζωγραφίζουν ή περνούν χρόνο με τους γονείς τους.

Από την άλλη, οι έφηβοι αρχίζουν να αποστασιοποιούνται από τις οικογένειές τους και προτιμούν την παρέα των φίλων τους. Ωστόσο, εάν δεν αξιοποιήσουν σωστά τον ελεύθερο χρόνο τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα.

Πολλές φορές, οι γονείς ανησυχούν και παραπονιούνται για τους φίλους που έχουν τα παιδιά τους. Νομίζουν ότι μπορεί να ασκούν κακή επιρροή και προσπαθούν να παρέμβουν.

Είναι όμως σωστό;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι γονείς πρέπει να έχουν λόγο στις επιλογές των παιδιών τους πριν φτάσουν στην εφηβεία. Μετά είναι δύσκολο να πουν τι πρέπει να κάνουν καθώς σε αυτό το στάδιο το παιδί δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην άποψη των φίλων και λιγότερη σε εκείνη των γονιών.

Γιατί μερικοί έφηβοι κάνουν πιο καλές επιλογές από άλλους;
Αξίες

Η οικογένεια είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για να βοηθήσει τα παιδιά να χτίσουν την ταυτότητά τους και να υιοθετήσουν βασικές αξίες . Αυτό σίγουρα θα τους βοηθήσει να καθορίσουν τις μελλοντικές επιλογές τους. Εάν μεγαλώσετε τα παιδιά σας με αγάπη, θα έχουν καλή αυτοεκτίμηση και πιθανότατα θα κάνουν καλές επιλογές για το πώς θα περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.Οι έφηβοι τείνουν να περνούν χρόνο με συνομήλικους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και έχουν τους ίδιους στόχους. Επομένως, τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό δεν θα είναι πρόθυμα να περάσουν το χρόνο τους με εκείνα που πειραματίζονται με ουσίες, ενώ οι έφηβοι με αυτοπεποίθηση θα έχουν λιγότερα προβλήματα όταν θα έρθουν αντιμέτωπα με δύσκολες συμπεριφορές φίλων τους.

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι έφηβοι που έχουν καλή σχέση με τους γονείς τους δεν θα αισθάνονται την ανάγκη να τους αμφισβητήσουν και να τους παρακούσουν. Εν ολίγοις, εάν θέλετε να αποτρέψετε τα παιδιά σας από το να αναμειχθούν με λάθος παρέα, εστιάστε σε αυτά και όχι στους φίλους τους. Βοηθήστε τα να χτίσουν μια ισχυρή προσωπικότητα και θα επιλέξουν τον σωστό δρόμο.

Επιλογές

Μερικές φορές, οι έφηβοι κάνουν κακή χρήση του ελεύθερου χρόνου τους επειδή δεν έχουν πολλές δραστηριότητες για να διαλέξουν. Και, όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν, μπορεί να καταλήξουν να χάνουν το χρόνο τους ή να κάνουν λάθος πράγματα. Έτσι, είναι σημαντικό να τους προσφέρετε επιλογές, ανάλογα με την ηλικία τους.

Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους . Αυτό συμβαίνει γιατί τους βοηθά να διατηρούνται σε φόρμα και επιπλέον συμβάλλει στην απόκτηση αξιών, όπως η προσπάθεια, η πειθαρχία και η ομαδική εργασία.

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τα παιδιά σας να σκεφτούν διασκεδαστικές δραστηριότητες για να κάνουν με τους φίλους τους. Προσφερθείτε να τους πάτε σε ένα πάρκο ψυχαγίωγίας ή να κάνετε μια μάζωξη στο σπίτι.

Όρια

Τέλος, θυμηθείτε ότι είναι επίσης σημαντικό να καθορίσετε ορισμένα όρια για τα παιδιά σας. Παρόλο που μπορεί να διαμαρτύρονται για τον έλεγχο , στην πραγματικότητα αισθάνονται ότι υποστηρίζονται και καθοδηγούνται.Επομένως, δώστε προσοχή στα σχέδια των παιδιών σας και των φίλων τους. Σεβαστείτε την ανάγλη τους για ανεξαρτησία αλλά φροντίστε για την ασφάλειά τους.

Η σημασία του ελεύθερου χρόνου για τους εφήβους

Οι δραστηριότητες και οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί για τους εφήβους. Ωστόσο, δεν αφορά μόνο την απασχόλησή τους ή την ανάγκη τους να βρουν νέους φίλους. Αυτό που κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους θα τους βοηθήσει να χτίσουν την ταυτότητά τους.

Οι εμπειρίες κατά την εφηβεία έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ενήλικη ζωή τους. Και, αυτό μπορεί να είναι καλό ή κακό. Ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι μπορεί να γίνουν ευάλωτοι ή δυνατοί. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να τους καθοδηγήσετε και να τους προσφέρετε τις καλύτερες ευκαιρίες ώστε να επιλέξουν το σωστό δρόμο.

Πηγή: youaremom.com

mothersblog.gr

Πώς ωφελεί τα μικρά παιδιά ο χορός;

Ο χορός του μικρού σας κάνει πολλά περισσότερα από το να σας ψυχαγωγεί

Όλα τα παιδιά είναι φυσικά συντονισμένα με τον ήχο και τον ρυθμό (ένας λόγος για τον οποίο τα μουσικά μόμπιλε είναι τόσο χαλαρωτικά για τα βρέφη) και εδώ και μήνες, το μικρό σας πιθανότατα ανταποκρίνεται στη μουσική με χαμόγελα, κίνηση και ίσως χτυπώντας και τα χεράκια του. 

Μάλιστα, μόλις το νήπιο σταθεί στα πόδια του και καταφέρει να περπατήσει, θα έχει αρκετό έλεγχο στο σώμα του για να χορέψει.

Φυσικά, μην περιμένετε ότι από την πρώτη μέρα η χορογραφία του θα θυμίζει… Μπιγιονσέ. 

Περίπου στους 14 μήνες, το νήπιο μπορεί να αρχίσει να χορεύει κινούμενο πάνω-κάτω, με τα πόδια του στηριγμένα στο πάτωμα, κάθε φορά που ακούει μια μελωδία ή απλά τη δική σας φωνή. 

Μεταξύ 17 και 18 μηνών,  μπορεί να αρχίσει να δοκιμάζει πιο περίπλοκες χορογραφίες, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης από πλευρά σε πλευρά και της περιστροφής σε κύκλους. 

Καθώς μαθαίνει να συντονίζει καλύτερα τις κινήσεις του γύρω στην ηλικία των 2, τα χέρια του θα εμπλέκονται περισσότερο στον χορό.

Γιατί αξίζει να ενθαρρύνετε τον χορό του μικρού σας

Η απλή ακρόαση μουσικής βοηθά τα μικρά παιδιά να σκεφτούν και να εκφραστούν πιο δημιουργικά, μια δεξιότητα που σίγουρα θα βοηθήσει το μικρό σας αργότερα στο σχολείο. 

Επιπλέον, ο χορός βελτιώνει τον συντονισμό των νηπίων και την αίσθηση του πώς τα σώματά τους ταιριάζουν στο περιβάλλον τους. Επίσης, ο χορός τα βοηθά να προετοιμαστούν για μια δραστήρια παιδική ηλικία γεμάτη με κάθε είδους κίνηση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Τα νήπια ανταποκρίνονται καλύτερα στη μουσική όταν τη βιώνουν ενεργά. Η παθητική ακρόαση (π.χ. στο αυτοκίνητο) είναι ωραία, αλλά εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες για να κάνετε το παιδί σας να ανταποκριθεί χορεύοντας στον ρυθμό (αν και μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνει κάποιες κινήσεις έως ότου περάσει τα 2 έτη). 

Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να επενδύσετε σε ένα ακριβό ηχοσύστημα: Το μόνο που απαιτείται για τον χορό των μικρών παιδιών είναι μια χαρωπή μελωδία και χώρος για κινήσεις. 

Μάλιστα, μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι τους τραγουδιστές (το μικρό σας άλλωστε λατρεύει να ακούει τη φωνή σας) και -γιατί όχι- να χορέψετε μαζί του.

vita.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki