Tuesday 27 March 2007

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1. ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΙΣΣΑΣ (ΡΟΔΟΣ)
Ένα μουσείο αφιερωμένο στη μέλισσα και το μέλι - εδώ μαθαίνει κανείς λεπτομέρειες για τη βιολογία της μέλισσας, τα διαφορετικά είδη μελιού ανά τον κόσμο, βλέπει τα εργαλεία, τις κυψέλες αλλά και όλα τα μηχανήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του μελιού μέσα στο χρόνο.
2. ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΟΎΖΟΥ (ΛΕΣΒΟΣ)
Ιδιοκτησία της οικογένειας Βαρβαγιάννη, το μουσείο του ούζου είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο έκθεμα είναι οι πρώτοι αποστακτήρες ούζου, χωρίς να λείπουν και εργαλεία κατασκευής βαρελιών, γυάλινα και μεταλλικά δοχεία για τη φύλαξη του ούζου, παλιά ποτήρια και
φιάλες ούζου αλλά και όργανα αλκοομέτρησης.

3. ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΞΗΣ (ΣΟΥΦΛΙ)
Εδώ παρουσιάζονται όλα τα στάδια παρασκευής του μεταξιού, από τη διαδικασία εκτροφής μεταξοσκώληκα μέχρι την επεξεργασία του μεταξιού.

4. ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΊΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ (ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ)
Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο, το οποίο απλώνεται σε μια έκταση πάνω από ένα στρέμμα. Η ιδέα είναι ότι εδώ παρουσιάζονται οι βασικές προβιομηχανικές τεχνικές
που χρησιμοποιούσαν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διάφορων προϊόντων από νεροτριβή και ροκοκάζανο μέχρι ένα ολόκληρο βυρσοδεψείο.

5. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΉΣ ΤΈΧΝΗΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
Το μοναδικό μουσείο Ασιατικής τέχνης στην Ελλάδα στεγάζεται στο Ανάκτορο των Αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ. Το μουσείο ξεκίνησε χάρη στη δωρεά 9.500 περίπου έργων
κινέζικης, κορεατικής και ιαπωνικής τέχνης του Γρηγορίου Μάνου, πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία. Η δωρεά του Μάνου λειτούργησε ως μαγνήτης και για άλλους συλλέκτες, που σύντομα δώρισαν αντικείμενα από την Ιαπωνία, την Κορέα, το Νεπάλ, το Θιβέτ, το Πακιστάν, την Ινδία, το Σιάμ και τη Καμπότζη.

LIFO

Έκθεση του ΟΗΕ για την φτώχεια - Κάθε 3 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από την πείνα!

Κάθε 3 δευτερόλεπτα σε κάποιο σημείο του πλανήτη, πεθαίνει ένα παιδί, σαν αποτέλεσμα της φτώχειας, κάτι που σημαίνει 1.200 παιδιά κάθε μια ώρα!Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία ετήσια Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι 1.200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα...
Βραζιλία, Βολιβία 
Όσον αφορά στη Λατινική Αμερική, η Έκθεση επισημαίνει και πάλι το πρόβλημα της ανισότητας στην περιοχή, ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν την Ανάπτυξη. Ένα παράδειγμα είναι η Βραζιλία, που χαρακτηρίζεται ως η χώρα με την μεγαλύτερη ανισότητα στην περιοχή. Δέκα εκατομμύρια Βραζιλιάνοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές επιβιώνουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
Άλλο παράδειγμα η Βολιβία, όπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι καλλιεργούν 5 εκατομμύρια στρέμματα γης, τη στιγμή που μόλις 100 «οικογένειες» κατέχουν 25 εκατομμύρια στρέμματα!


Αργεντινή, Κολομβία, Γουατεμάλα 
Στην Αργεντινή, μεταξύ των ετών 2000 και 2003 ο πληθυσμός που ζει σε πλήρη ένδεια τριπλασιάστηκε.
Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η Κολομβία, που λόγω των ένοπλων συγκρούσεων με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, παρατηρείται ύφεση δυο εκατοστιαίων μονάδων στην οικονομική της ανάπτυξη από το 1992, δηλαδή περισσότερο από 10 χρόνια...
Ο δείκτης ανάπτυξης δεν φανερώνει μόνο την διαμόρφωση του εισοδήματος των πολιτών, αφού χώρες όπως η Γουατεμάλα, έχουν καταφέρει την τελευταία δεκαετία, μια αύξηση στις εξαγωγές σε ποσοστό περισσότερο από 8% ετησίως, κάτι που έχει βελτιώσει την κατάσταση της στην Έκθεση του ΟΗΕ.

  
Δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση. 
Για το λόγο αυτό, η Έκθεση περιγράφει ένα γενικότερο πανόραμα της κατάστασης στην οποία ζουν οι πληθυσμοί, και επισημαίνει και άλλους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.Για παράδειγμα, στη Λατινική Αμερική, μόνο ένα ποσοστό 40% των εργατών είναι προστατευμένοι από την εργατική νομοθεσία και έχουν ασφάλεια ζωής.


Οι δείκτες 
Στον κατάλογο με τον δείκτη ανάπτυξης των χωρών της Λατινικής Αμερικής, η Αργεντινή φαίνεται πως είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή, καταλαμβάνοντας την 34 θέση, την ίδια με πέρυσι. Ακολουθεί η Χιλή, στην 37η που ανέβηκε 6 θέσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ ακολουθούν η Ουρουγουάη (46), η Κόστα Ρίκα (47), η Κούβα (52), και το Μεξικό που διατήρησαν αυτόν τον χρόνο τις θέσεις τους.


Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης. 
Κατάταξη:

Αργεντινή
Χιλή
Ουρουγουάη
Κόστα Ρίκα
Κούβα
Μεξικό
Παναμάς
Βραζιλία
Κολομβία
Βενεζουέλα
Περού
Εκουαδόρ
Παραγουάη
Δομινικανή Δημοκρατία
Ελ Σαλβαδόρ
Νικαράγουα
Βολιβία
Ονδούρα
Γουατεμάλα
Αϊτή


Ο Παναμάς ανέβηκε στην θέση 61 από την 56η, όπως και η Βραζιλία στην 63η από την 72η ανάμεσα στο 2004 και 2005. Η Κολομβία έπεσε από την 73η στην 69η θέση, όπως και το Περού που έπεσε από την 85η στην 79η.
Ωστόσο, ίσως η πιο αξιοσημείωτη πτώση είναι αυτή του Εκουαδόρ, το οποίο μέσα σε 12 μήνες έπεσε από την 100η θέση στην 82η... Η πιο απότομη πτώση ανάμεσα στις Λατινοαμερικάνικες χώρες ανήκει στην Βενεζουέλα, η οποία κατέβηκε από την 69η θέση στην 75η. Η Δομινικανή Δημοκρατία από την 95θέση έπεσε στην 98. Η Βολιβία στην θέση (113) και η Αϊτή (153) είναι τα τελευταία Κράτη στην περιοχή όσον αφορά στην Ανθρώπινη Ανάπτυξη.

Παιδική πορνογραφία - Η έκταση του προβλήματος

Τα στοιχεία για τη διακίνηση του παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω του διαδικτύου είναι τουλάχιστον αποθαρρυντικά. Οι διαδικτυακοί τόποι που "φιλοξενούν" παιδική πορνογραφία αυξάνονται ραγδαία από το 2001.

Από τότε μέχρι σήμερα η αύξηση έχει ξεπεράσει το 350%. Η αυξητική τάση συνεχίζεται ακάθεκτη αφού μηνιαία εμφανίζονται 67 με 82 νέοι τόποι και περίπου 8 με 21 σε καθημερινή βάση.
Είκοσι παιδιά (2-12 ετών) εμφανίζονται κάθε μήνα σε τέτοιες ιστοσελίδες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία - πληροφορίες που δίνουν κατά καιρούς στη δημοσιότητα οι διάφορες Υπηρεσίες και Οργανισμοί καταπολέμησης της παιδοφιλίας στην Ευρώπη, κάθε εβδομάδα γύρω στις 20.000 φωτογραφίες με άσεμνες στάσεις παιδιών, από οκτώ μηνών μέχρι 17 ετών, προωθούνται στις 100 και πλέον χιλιάδες πορνογραφικές ιστοσελίδες του κυβερνοχώρου. Τα δύο σημαντικότερα κέντρα διακίνησης πορνογραφικού υλικού είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Το φαινόμενο όμως παρουσιάζει έξαρση και στην Ανατολική Ευρώπη, τη Βρετανία και τη Λατινική Αμερική.
Στην Ελλάδα, ενώ το 1997 απασχολούσαν τις αρμόδιες αρχές 1 ή 2 τέτοιες υποθέσεις το τρίμηνο, σήμερα εντοπίζονται καθημερινά 5-7 σχετικά ηλεκτρονικά ίχνη.
Μόνο τους τελευταίους 15 μήνες και παρόλα τα εμπόδια, νομικά και άλλα, το σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έφερε στο φως 30 τέτοιες υποθέσεις ενώ από τους 85 συνολικά κατηγορούμενους οι 40 έχουν συλληφθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ελληνικών υπηρεσιών, χιλιάδες άτομα στη χώρα μας πληρώνουν ετησίως για να έχουν πρόσβαση σε υλικό παιδιών που έχουν πέσει θύματα της "σεξουαλικής βιομηχανίας".


πηγή: ΣΚΑΪ.gr
22/02/2007

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki