Saturday 29 March 2014

Αλλεργικό παιδί... καθαρό περιβάλλον!

Τα αλλεργικά νοσήματα είναι πολύ συχνά στα παιδιά.
Εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα της συνεργικής δράσης της κληρονομικότητας και του περιβάλλοντος.

Της Μάγδας Γκίκα - Παιδιάτρου,

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον του αλλεργικού παιδιού;
-Κατ'αρχήν αερίζουμε πολύ καλά το σπίτι.
-Αποφεύγουμε το κάπνισμα.
-Τα κατοικίδια ζώα είναι καλό να απομακρύνονται. Αν αυτό είναι αδύνατον, φροντίζουμε την καθαριότητά τους πολύ συχνά.

Περιορίζουμε τα ακάρεα της οικιακής σκόνης:
-Αερίζουμε και τινάζουμε τα κλινοσκεπάσματα καθημερινά.
Τα πλένουμε μία φορά την εβδομάδα σε θερμοκρασία άνω των 55°C.
θερμοκρασία στο σπίτι και στο δωμάτιο του παιδιού να μην ξεπερνά τους 19°C και η υγρασία να είναι μικρότερη από 50%.
-Πλένουμε τακτικά τα χνουδωτά παιχνίδια (κάθε 2-3 εβδομάδες).
-Σκουπίζουμε με ηλεκτρική σκούπα και ξεσκονίζουμε με υγρό πανί 2-3 φορές την εβδομάδα και όταν το παιδί λείπει από το σπίτι.
-Αποφεύγουμε τις μοκέτες, τα υφασμάτινα έπιπλα, τις ταπετσαρίες.
-Χρησιμοποιούμε συνθετικά ή βαμβακερά παπλώματα και μαξιλάρια.
-Τοποθετούμε μη διαπερατά καλύμματα στα στρώματα, μαξιλάρια, παπλώματα.
-Διαλέγουμε κοντές κουρτίνες που μπορούν να πλένονται σε θερμοκρασία άνω των 55°C και τις πλένουμε κάθε 3 μήνες.

mikroimegaloi

Ασράφ: Το παιδί του πολέμου

ΦΩΤΟ-Ασράφ: Το παιδί του πολέμου

Ο Ασράφ γεννήθηκε την 15.3.2011, την ημέρα που ξέσπασε η κρίση στη Συρία.
Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε κι ο μικρούλης γιόρτασε μαζί την επέτειο αυτού του τραγικού πολέμου με τα γενέθλιά του.
Ο τρίχρονος είναι το 7ο παιδί μιας οικογένειας που ζούσε στην πόλη Homs που έχει πλήρως καταστραφεί. Την πρώτη εβδομάδα της ζωής του,  η σύγκρουση έφτασε στη γειτονιά του . Για μήνες, η οικογένειά του σπάνια απομακρυνόταν από το σπίτι . Υπήρχαν ημέρες που οι βομβαρδισμοί δεν σταματούσαν ούτε για λίγο  κι άλλες που η ησυχία ήταν τόσο… ανησυχητική που κάθε λεπτό αγωνιούσαν. Μία τέτοια ημέρα , η μητέρα του Ασράφ, τον πήρε στην αγκαλιά της κι έτρεξε στην τοπική κλινική για να ελέγξει την υγεία του και να του κάνει εμβόλια.
Όταν ο Ασράφ ήταν περίπου 18 μηνών, η θεία , ο θείος και ο ξάδερφός του δολοφονήθηκαν. Τρομοκρατημένη η οικογένεια  στριμώχτηκε σε ένα αυτοκίνητο  και οδήγησε μέχρι τα σύνορα .
Το σπίτι τους, λίγες  ημέρες μετά λεηλατήθηκε και καταστράφηκε.
Ο φωτογράφος Andrew McConnell επισκέφθηκε την οικογένεια στο νέο σπίτι της στον Λίβανο, στην κοιλάδα Μπεκάα . Το σπίτι είναι ένα συνονθύλευμα πλαστικών, πανιών και παλιοσίδερων . Το πάτωμα είναι καλυμμένο με κουβέρτες και στρώματα από τον ΟΗΕ .
Καθημερινά παλεύουν για τα αυτονόητα: λίγη ζέστη, λίγο φαγητό και ακόμα λιγότερα… ποντίκια!
Η μητέρα του Aσράφ λέει ότι ο μικρός παθαίνει πανικό κάθε φορά που ακούει έντονους θορύβους αλλά ο γιατρός της διαβεβαιώνει ότι κάποια στιγμή θα συνηθίσει.
Δείτε τις φωτογραφίες

Πηγές: 

Μητέρα ανάπηρου παιδιού δημιούργησε συσκευή
που το βοήθησε να περπατήσει

Τα παιδιά κινούνται με τη βοήθεια της συσκευής και του συνοδού τους - Θα διατίθεται από τον Απρίλιο στην παγκόσμια αγορά μέσω ιρλανδικής εταιρίας 

.
Η Debby Elnatan από το Ισραήλ είναι η μητέρα ενός ανάπηρου παιδιού, που δεν μπορούσε να περπατήσει. Ακριβώς αυτή η αδυναμία του γιου της ώθησε τη γυναίκα στην πρωτοποριακή συσκευή που σήμερα διατίθεται παγκοσμίως σε ανάπηρα παιδιά και τα βοηθά, όχι μόνο να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και να περπατήσουν.
«Η ιδέα ήρθε μέσα από τον πόνο και την απελπισία μου», είπε χαρακτηριστικά για τον μηχανισμό που ουσιαστικά επιτρέπει στα παιδιά να στέκονται και να κινούνται ταυτόχρονα με τους συνοδούς τους.

Μια Ιρλανδική επιχείρηση μετέτρεψε την ιδέα της Debby Elnatan σε προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να μεταλλάξει τις ζωές άπειρων παιδιών με κινητικά προβλήματα.
Η μουσικοθεραπεύτρια μητέρα, είχε αυτή την ιδέα καθώς έψαχνε να βρει λύση βοηθείας για τον γιο της ο οποίος έχει εγκεφαλική παράλυση.
Σχεδίασε λοιπόν το προστατευτικό υποστήριγμα που θα επέτρεπε στον Rotem να σταθεί όρθιος, και όντας δεμένος πάνω της, να μπορέσουν να κάνουν μαζί τα βήματα.

Αφού έκανε μια παγκόσμια έρευνα σχετικά με ποια εταιρεία θα μπορούσε να αναλάβει τη μαζική παραγωγή του προϊόντος 'Upsee' (βλέπω από ψηλά), η Ισραηλινή μητέρα επέλεξε την Ιρλανδική εταιρεία κατασκευής Leckey, η οποία έχει μεγάλο ιστορικό στην κατασκευή ειδών για παιδιά με αναπηρίες.
Μετά από επιτυχημένες δοκιμές σε οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά το 'Upsee' παρουσιάστηκε στην παγκόσμια αγορά.

«Είναι υπέροχο να βλέπεις πως το προϊόν που σκέφτηκες είναι διαθέσιμο για όλες τις οικογένειες στον κόσμο» είπε η κα. Elnatan, η οποία παραβρέθηκε στα επίσημα αποκαλυπτήρια που έγιναν στο εργοστάσιο της Leckey στο Lisburn.
«Όταν ο γιος μου ήταν 2 ετών, με ενημέρωσαν οι γιατροί πως δεν θα μπορούσε να έχει συναίσθηση των ποδιών του».
Το Upsee λοιπόν, επιτρέπει στα βρέφη και στα μικρά παιδιά να σταθούν και να καταφέρουν εκπαιδευτικό επαναληπτικό βηματισμό με την υποστήριξη ενός ενήλικα.

Περιλαμβάνει ένα υποστήριγμα για το παιδί, το οποίο ουσιαστικά συνδέεται σε μια ζώνη που τη φοράει ο ενήλικας. Ειδικά υποβοηθήματα στα πόδια που επιτρέπουν στο γονέα και στο παιδί να περπατάνε ταυτόχρονα, αφήνοντας ελεύθερα τα χέρια για παιχνίδι και άλλες ασχολίες.
Ο μηχανισμός έχει ιδιαίτερη απήχηση στο διαδίκτυο και έχει αποσπάσει εύλογα, μόνο θετικά σχόλια. Κάπως έτσι, στις 7 Απριλίου αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην παγκόσμια αγορά.
Η τιμή του θα είναι 500 δολάρια και θα διατίθεται μέσω του fireflyfriends.com.
Μετάφραση και επιμέλεια: Έφη Λαγωνίκα

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki