Monday 4 January 2021

4χρονο αγοράκι πέθανε τρώγοντας κανέλα - Το νέο επικίνδυνο challenge του TikTok - Four Year Old Boy Dies After Ingesting Cinnamon

Αυτό το 4χρονο αγοράκι έφυγε πολύ άδικα από την ζωή. 
Κι ενώ όλοι οι γονείς αγωνιούμε για τα παιδιά μας και θέλουμε να τα προστατεύσουμε από κάθε κίνδυνο, αυτόν τον κίνδυνο δε θα τον σκεφτόμασταν. 
Γιατί αυτό το κοινό μπαχαρικό, χαρίζει απίστευτη γεύση και μυρωδιά στα φαγητά μας και είναι φαινομενικά ακίνδυνο.
Δυστυχώς όμως δεν μπορούν οι γονείς να προβλέψουν τα πάντα. Η σημερινή μας ιστορία είναι σίγουρα μία ιστορία με τραγικό τέλος, που μας κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου. 

Διαβάστε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες:

Το τραγικό δυστύχημα του Matthew Radar που πέθανε τρώγοντας ένα μπαχαρικό

O Matthew Radar ήταν 4 χρονών και ήταν ένα κλασικό και χαρούμενο αγοράκι. Εκείνη την μέρα, τριγυρνούσε στο σπίτι, έπαιζε, χοροπηδούσε πάνω στα έπιπλα και διασκέδαζε. Κάποια στιγμή, βρήκε το ντουλάπι που οι γονείς του αποθήκευαν τα μπαχαρικά και φυσικά το άνοιξε.

Ξεκίνησε να παίζει με τα μπαχαρικά που βρισκόντουσαν στο ντουλάπι και ξαφνικά η μητέρα του συνειδητοποίησε ότι το παιδί της, είχε σπασμούς. Η μητέρα του, Brianna, πήγε στο νοσοκομείο εσπευσμένα το παιδί της. Σύμφωνα με τους γιατρούς ο θάνατός θεωρήθηκε ατύχημα ύστερα από ασφυξία που προκλήθηκε από την κατανάλωση κανέλας.

Η κανέλα είναι ένα κοινό και ακίνδυνο φαινομενικά μπαχαρικό. Κανένας γονιός δε θα προστάτευε τα παιδιά του από τα μπαχαρικά. 
Ξεχνάμε όμως ότι τα μπαχαρικά πολλές φορές είναι αλλεργιογόνα. Γι’ αυτό, αν δεν γνωρίζουμε ότι το παιδί μας έχει αλλεργία σε κάποιο μπαχαρικό, δεν πρέπει να το αφήνουμε να έχει πρόσβαση σε αυτά!
Το νέο challenge με τα μπαχαρικά!

Με την έξαρση των social media στις ζωές μας και ειδικά του TikTok νέα challenges εμφανίζονται διαρκώς. Μερικά είναι ακίνδυνα και έχουν ως μόνο στόχο την διασκέδαση. Άλλα παρόλο που σε πολλούς φαίνονται διασκεδαστικά, είναι πολύ επικίνδυνα. Ένα τέτοιο challenge είναι και αυτό που θα σας παρουσιάσουμε.

Πρόκειται για ένα νέο challenge που αν είστε τακτικός χρήστης των social media και του διαδικτύου γενικότερα, μπορεί και να το έχετε ακούσει. 
Ονομάζεται η “πρόκληση της κανέλας” όπου έφηβα παιδιά όπως και ενήλικες καλούνται σε αυτό το challenge να καταπιούν μία μεγάλη κουταλιά κανέλας.

Η πρόκληση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που θα καταναλώσουν την κανέλα, καλούνται να την καταπιούν μέσα σε 60 δευτερόλεπτα χωρίς να πιούν νερό.
Η κανέλα είναι ξηρή και η ξηρότητά της προκαλεί στο άτομο μία ανάγκη να την φτύσει προτού καλά καλά την καταπιεί.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν μέρος σε αυτό το challenge ανεβάζουν βίντεο με την πρόκληση σε όλο το διαδίκτυο με σκοπό να προκαλέσουν γέλιο. Όμως ένα τέτοια challenge είναι αρκετά επικίνδυνο και θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο σε μερικές περιπτώσεις.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της κατάποσης κανέλας;

Το challenge που σας περιγράψαμε παραπάνω είναι επικίνδυνο αφού θα μπορούσε να οδηγήσει σε πνιγμό, αναρρόφηση σκόνης κανέλας στους πνεύμονες και αναπνευστική ανεπάρκεια που χρήσει υποστήριξης με μηχανήματα σε ακραίες περιπτώσεις.

Μπορεί η κανέλα να είναι μία ωραία προσθήκη στα φαγητά και τα γλυκά μας, όμως στις συνταγές την προσθέτουμε σε μικρές δόσεις. Η εισπνοή της κανέλας, μπορεί να θεωρηθεί θανατηφόρα όταν καταναλώνεται σε τόσο μεγάλες δόσεις.

Είναι λοιπόν σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας θα κατανοήσουν τους κινδύνους αυτού του νέου challenge. Μπορεί να φαίνεται ένα ακίνδυνο challenge όπως μπορεί μία κακιά στιγμή να σας αλλάξει την ζωή για πάντα.

daddy-cool
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το 10χρονο παιδί σας θα πρέπει να μάθει...

... να σέβεται όλους τους ανθρώπους

Θα πρέπει να ξέρει από την ηλικία των 10 ετών ότι κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως φύλλου θα πρέπει να είναι σεβαστός. 
Δεν πρέπει να είναι αγενής με κανέναν και δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ευγενικός με κανέναν, εφόσον η συμπεριφορά του δεν το αξίζει.
Το 10χρονο παιδί σας πρέπει να κυνηγάει τις γνώσεις και όχι τους βαθμούς

Ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό και βαθμοθηρικό σύστημα παιδείας, που τα παιδιά από μικρή ηλικία προτιμούν να μάθουν ένα μάθημα παπαγαλία με στόχο το 10 παρά να εμπεδώσουν αυτά που τους λέει αυτό το μάθημα. 
Ως γονείς, πρέπει να τα διδάξουμε ότι η γνώση είναι πιο σημαντική από τους βαθμούς.
Να τα ενθαρρύνετε να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία. 
Να μη φοβούνται να ρωτούν τον δάσκαλο τους και φυσικά να μην απογοητεύονται επειδή στους βαθμούς είναι μέτριοι. 
Να τους εξηγήσετε, ότι το σημαντικό είναι να μαθαίνουν από την ζωή και να καταλαβαίνουν αυτά που διαβάζουν και όχι ένα 10.
Να μάθετε στο 10χρονο παιδί σας να μην φοβάται να σας ζητήσει βοήθεια

Τα κρούσματα του σχολικού εκφοβισμού έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. 
Τα παιδιά δυστυχώς φοβούνται να μιλήσουν σε γονείς και καθηγητές, με το σκεπτικό ότι θα είναι “σπασικλάκια” ή “μαμόθρεφτα”. 
Το παιδί σας πρέπει να ξέρει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να βασιστεί πάνω σας.
Δεν πρέπει να φοβάται να σας μιλήσει. Πρέπει να γνωρίζει ότι η βοήθεια των γονιών σε πολλές δύσκολες καταστάσεις της ζωής είναι απαραίτητη. 
Φυσικά αυτό πρέπει να το κάνετε χωρίς να ξεχνάτε ότι ένα παιδί πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει και μερικά προβλήματα μόνο του, έτσι ώστε να γίνει ανεξάρτητο.

Το 10χρονο παιδί σας πρέπει να ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό του!

Ένα 10χρονο παιδί μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με σχόλια και με συμπεριφορές που θα το προσβάλλουν. 
Πρέπει να ξεκινήσετε να μαθαίνετε στα παιδιά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, χωρίς φυσικά να ασκούν σωματική βία. 
Πρέπει να μάθουν να απαντούν και να θέτουν όρια στους άλλους.
Το 10χρονο παιδί σας δεν πρέπει να κάνει πράγματα μόνο και μόνο για να αρέσει στους άλλους

Ένα παιδί 10 χρονών μπορεί να μπει στον πειρασμό να κάνει πράγματα που δεν το εκφράζουν μόνο και μόνο για να γίνει αποδεκτό από το σύνολο. 
Εσείς πρέπει να του δείξετε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός ακριβώς γι’ αυτό που είναι και δεν πρέπει να αλλοιώσουν τίποτα στην προσωπικότητά τους, απλά και μόνο για να αρέσουν στους άλλους.
Αν η προσωπικότητά τους, δεν βλάπτει κανέναν, τότε σίγουρα έχουν μία όμορφη προσωπικότητα και πρέπει να μάθουν να κερδίζουν τους ανθρώπους με αυτή. 
Αν τα παιδιά από 10 χρονών μάθουν να πηγαίνουν με το ρεύμα θα γίνουν έφηβοι και ενήλικες χωρίς προσωπικότητα.
Το 10χρονο παιδί σας δεν πρέπει να φοβάται να ρωτήσει

Το είπαμε και πιο πάνω. Οι απορίες είναι για τους ανθρώπους και το παιδί σας δεν πρέπει να φοβάται να ρωτήσει είτε τον δάσκαλο είτε τους γονείς του.
Όταν δεν αισθάνεται καλά πρέπει να το λέει στον δάσκαλο

Πολλές φορές τα παιδιά δεν νιώθουν καλά και φοβούνται να το πουν στον δάσκαλο. Αυτό όμως πρέπει να τους μάθετε ότι δεν είναι σωστό. 
Δεν έχουμε κάθε μέρα την ίδια ενέργεια και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούμε.

Πρέπει να σέβεται το περιβάλλον

Από τα 10 του χρόνια πρέπει να μάθει ότι τον πλανήτη τον έχουμε όσο καθαρό θα θέλαμε να έχουμε και το σπίτι μας. 
Πρέπει να μάθει την αξία της ανακύκλωσης. 
Να μην κόβει άσκοπα λουλούδια και δέντρα. 
Να μην πετάει τα σκουπίδια του κάτω. 
Δεν είναι μόνο η οικολογία στην μέση. Είναι και δείγμα πολιτισμού.
Να του μάθετε να λέει “όχι”

Πολλοί ενήλικες δυσκολεύονται να πουν “όχι” από φόβο μην δεν γίνουν αποδεκτοί. 
Το “όχι” όμως είναι σημάδι ισχυρής προσωπικότητας και είναι το ίδιο θεμιτό και απαραίτητο με το “ναι” 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς το παιχνίδι επιδρά στην ανάπτυξη των παιδιών;

To παιχνίδι συμβαίνει για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών, 

γράφει η Αργυρώ Κατσαρή Ψυχολόγος, MSc Εκπαιδευτική Ψυχολόγος.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ σε σημαίνουσες, ποικίλες εμπειρίες που το παιδί αποκτά όταν παίζει. 

Εμπειρίες πολυαισθητηριακές, που αφορούν τόσο στη γνωστική και ψυχοσυναισθηματική πρόοδο, όσο και την φυσική ανάπτυξη ενός παιδιού. Άλλωστε, τα παιδιά αποζητούν το παιχνίδι ήδη από τις πολύ μικρές ηλικίες της ζωής τους και αφιερώνουν σε αυτό ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους. 

Δεν πρόκειται για μία κατάσταση που συμβαίνει παράλληλα με την ανάπτυξή τους, το παιχνίδι θα μπορούσα να πω ότι συμβαίνει για την ανάπτυξή τους!

Κυνήγι θησαυρού με lego : Lego hunt

Γιατί το παιχνίδι θεωρείται από τους ειδικούς τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών;

Αρχικά, είναι αδιαμφισβήτητο πως το παιχνίδι προσφέρει ευχάριστες στιγμές στα παιδιά, ενώ παράλληλα είναι και μία πολύτιμη ευκαιρία «σύνδεσης», καθώς ενέχει την αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ή και άλλα παιδιά, συνομήλικα ή μη. 

Οι κοινωνικές συσχετίσεις των παιδιών με άλλους, όσο εκείνα παίζουν, τα βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους, να συνεργάζονται στο πλαίσιο κανόνων που οριοθετούν το παιχνίδι, να μάθουν να αποδίδουν σε συμπεριφορές τους σχέσεις αιτίου και αιτιατού και εν τέλει να ωριμάσουν συναισθηματικά.

Σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, η κίνηση που προϋποθέτει το παιχνίδι εξασκεί το σώμα, αλλά και δεξιότητες λεπτής κινητικότητας σε σχετικές δραστηριότητες που τα παιδιά χρησιμοποιούν τα χέρια τους και χρειάζεται να προσεγγίσουν μικροαντικείμενα με λεπτές κινήσεις. Τα παιδιά με ένα πλήθος δραστηριοτήτων, καθώς παίζουν, χτίζουν τη φυσιολογική μυϊκή τους ανάπτυξη.

Επιπλέον, το παιχνίδι παρέχει ευκαιρίες ελεύθερης έκφρασης ιδεών και σκέψεων του παιδιού, συχνά και μέσα από διαδικασίες συμβολικού παιχνιδιού. 

Η δημιουργικότητα και η φαντασία του παιδιού ενεργοποιούνται, ακόμα, μέσα από τέτοιες ευκαιρίες, ενώ οξύνεται και η μνήμη τους. Γενικά, τα παιδιά αγαπούν να εξερευνούν τον κόσμο που τα περιβάλλει, ορμώμενα από τη φυσική περιέργειά τους, να πειραματίζονται, να υποδύονται ρόλους και να βρίσκουν τους δικούς τους τρόπους να νοηματοδοτήσουν την πραγματικότητα. Το παιχνίδι μεταξύ άλλων είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση του ψυχισμού του παιδιού και τη διαπραγμάτευσή του ίδιου με τα συναισθήματα του.

Το παιχνίδι συμβάλει στις καθοριστικότερες πτυχές ανάπτυξης που παρατηρούνται σε ένα παιδί καθώς αυτό μεγαλώνει και αυτό το κατανοούμε καλύτερα αν εστιάσουμε σε νευροαπεικονιστικό επίπεδο, στις συνδέσεις που δημιουργούνται στον εγκέφαλο καθώς εκείνο παίζει. 

Φαίνεται πως τα παιδιά «χτίζουν» γερά θεμέλια για τη μετέπειτα γνώση που πρόκειται να αποκτήσουν μέσω του παιχνιδιού, μαθαίνουν και εξασκούνται ουσιαστικά όταν παίζουν με τους άλλους ή μόνα τους. 

Πολλές έρευνες άλλωστε έχουν ασχοληθεί σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν και τα σημεία που ενεργοποιούνται στον εγκέφαλο των παιδιών, όταν αυτά λαμβάνουν διάφορα ερεθίσματα μέσω του παιχνιδιού. 

Αν επρόκειτο να περιγράψουμε πως ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και πως αυτό σχετίζεται με το παιχνίδι, θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν διαφορετικά μικρά σημεία στον εγκέφαλο, σαν τον έναστρο ουρανό τη νύχτα και με κάθε εμπειρία, μία σύνδεση δημιουργείται ανάμεσα σε δύο σημεία. Και όσο πιο συχνά συμβαίνουν αντίστοιχες εμπειρίες τόσο πιο δυνατές γίνονται αυτές οι συνδέσεις.

Παιχνίδια με μπαλόνια στο σπίτι!

Και αυτό μπορούμε να το δούμε στον τρόπο που τα παιδιά, φυσικά, επαναλαμβάνουν πράγματα στο παιχνίδι τους και αυτό συμβαίνει γιατί αναπτυξιακά οι εγκέφαλοί τους κάνουν αυτές τις συνδέσεις πιο δυνατές. Και αυτές οι συνδέσεις δημιουργούνται με πολλούς τρόπους και αφορούν σε φυσικές καταστάσεις, όπως μαθαίνουμε να μιλάμε και να περπατάμε, αλλά επίσης δημιουργούνται και αφορούν σε κοινωνικές και συναισθηματικές συνδέσεις. 

Όπως, ότι σχετιζόμαστε με άλλα άτομα, πώς σχετιζόμαστε με την αγάπη, τον φόβο και διάφορα άλλα συναισθήματα. Και αυτές οι συνδέσεις ισχυροποιούνται, επίσης και καθιστούν σταδιακά ένα παιδί περισσότερο ολοκληρωμένο αναπτυξιακά. Αργότερα, περίπου στην ηλικία-ορόσημο των 8, οι ισχυρές συνδέσεις εδραιώνονται και αποτελούν τη βάση του εγκεφάλου ενός ενήλικα. Και το παιχνίδι, όπως πολύ εύστοχα παρομοιάζει η ειδικός σε θέματα παιχνιδιού Catherine Sewell, μοιάζει με ένα πυροτέχνημα που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο. 

Δημιουργεί τις κατάλληλες συνδέσεις και βοηθάει το παιδί να αναπτυχθεί φυσικά, γνωστικά, κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά!

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς σχετικά με το παιχνίδι και την ανάπτυξη των παιδιών τους;

Οι γονείς είναι σημαντικό να ενθαρρύνουν το παιδί ώστε να αξιοποιεί το χρόνο του παίζοντας και όχι να το κατακρίνουν γι' αυτό. Πρέπει να είναι και οι ίδιοι θετικά διακείμενοι στις προσπάθειες κοινωνικοποίησης και συναναστροφής του παιδιού τους με άλλα παιδιά και να μην είναι υπερπροστατευτικοί απέναντί του. 

Αφιερώστε χρόνο και εμπλακείτε μαζί με το παιδί σας σε ευχάριστες δραστηριότητες κεφιού και ξεγνοιασιάς, «το καλύτερο παιχνίδι που μπορεί να έχει ένα παιδί είναι ένας γονιός που θα καθίσει στο πάτωμα να παίξει μαζί του».

polkadots.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki