Saturday 4 February 2023

«Μπήκε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τα 'χει χάσει ... »

Μπήκε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τα `χει χάσει
και παλτουδιά καινούργια τρέχει ν’ αγοράσει
μα το δικό μου κι αν επάλιωσε παλτό
φράγκο δε δίνω κι ούτε νοιάζομαι γι’ αυτό
Κι αν ο καθένας τουρτουρίζει από το κρύο
θα την περνώ στην αγκαλιά σου μεγαλείο
κι όταν το τζάκι μας θα μένει πια σβηστό
θα με θερμαίνει το φιλί σου το ζεστό.

Κι αν δεν ανάβουμε κουκλίτσα μου μαγκάλι
θα 'μαι ζεστός στην αγκαλιά σου τη μεγάλη
Βρε, (και) θα κοιμόμαστε κι οι δυο απ’ τις εννιά
να μη μας πιάνει ξεροβόρι ή παγωνιά
Κι έτσι δε θα 'χουμε ανάγκη από φώτα
θα την περνούμε μια χαρά ζωή και κότα
το πιο θερμό καλοριφέρ ειν’ τα φιλιά
σαν θα κοιμόμαστε κουκλίτσα μου αγκαλιά

Χαρακτηριστικά των Αυταρχικών Ανθρώπων...

... σύμφωνα με την ψυχολογία    

    Οι εξουσιαστικοί άνθρωποι προβάλλουν αυτήν την επιμήκη σκιά που πάντα κρύβεται σε πολλά καθημερινά σενάρια. Είτε σε οικογενειακό επίπεδο, είτε σε επίπεδο εταιρείας είτε σε πολιτικό επίπεδο, αυτό το προφίλ αναγνωρίζεται αμέσως από τη χρήση και κατάχρηση εξουσίας. Στο μυαλό του οι ζωντανές προκαταλήψεις και η ανάγκη για κυριαρχία, καθώς και ο κυνισμός, η ηθική και η μισαλλοδοξία διπλού πυθμένα.
    Η μελέτη της αυταρχικής προσωπικότητας προέκυψε λίγο μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και το Ολοκαύτωμα. Σε ένα τόσο κακό, τόσο αποσπασματικά και παράξενο κοινωνικό πλαίσιο, η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν θα σταματήσει να αναρωτιέται πώς ο ρατσισμός, η προκατάληψη και τον αυταρχισμό ήταν σε θέση να αποκτήσουν αρκετή δύναμη για να μετακινήσoυν τον κόσμο προς μια τέτοια μοίρα.
.............
1. Τυφλή αφοσίωση σε ορισμένες αξίες, έθιμα και ιδανικά
    Οι εξουσιαστικοί άνθρωποι κατηγοριοποιούν τον κόσμο με την απλότητα και την ακαμψία ενός παιδιού ηλικίας 5 ετών. Τα πράγματα είναι "καλά ή κακά" και όποιος έχει τις ίδιες προοπτικές, αξίες και απόψεις θα είναι στο σωστό δρόμο. 
Ωστόσο, οποιοσδήποτε παρουσιάζει οποιαδήποτε απόκλιση ή εναλλακτική άποψη προς τη δική τους, θα είναι ένας δυνητικός εχθρός.
    Με τη σειρά του, είναι πολύ κοινό για αυτό το είδος της αυταρχικής προφίλ έχει καλά καθορισμένο ό, τι για το άτομό του είναι, για παράδειγμα, «καλός άνθρωπος», «ένας καλός πατέρας», «ένας καλός γιος» ή «μια καλή γυναίκα " Οι πολιτικές τους κλίσεις, η θρησκεία τους ή ακόμα και η αγαπημένη τους αθλητική ομάδα είναι σαν τους ανέγγιχτους ναούς που οι άλλοι πρέπει να σέβονται και να υποθέτουν με την ίδια λατρεία.

2. Εθνοκεντρισμός σε αυταρχικούς ανθρώπους
    Όλα μου είναι το καλύτερο. Ακόμη περισσότερο, όχι μόνο η χώρα μου, η κουλτούρα μου και η γλώσσα μου είναι το πιο αξιόλογο πράγμα που μπορεί να υπάρχει, αλλά είναι η μόνη δυνατή και αποδεκτή.
Αυτή η στάση και νοοτροπία προκαλεί αυτό έξω διακρίσεις και προσβλητικές συμπεριφορές, πρακτικές που φορτώνονται επικίνδυνες προκαταλήψεις που απορρίπτουν το «διαφορετικό», που υποτιμά όλα όσα δεν συμμορφώνονται με αυτά τα συστήματα...

3. Η κουλτούρα του φόβου
    Με την εκλογή του Donald Trump ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουμε χωρίς αμφιβολία απεριόριστα παραδείγματα πολλών από τις προαναφερθείσες διαστάσεις. Ο ρατσισμός, εθνοκεντρισμός, εθνικιστικές ιδεολογίες.... 
Ωστόσο, υπήρξε μια ιδιαίτερη στιγμή στην εκστρατεία, όπου ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, έδωσε ακριβή ορισμό του τι σήμαινε γι 'αυτόν το ποσό των Trump: μια αυταρχική προσωπικότητα, ο οποίος ασκεί η δύναμη από το φόβο. Όποιος προέρχεται από τα σύνορα της επικράτειας των ΗΠΑ είναι μια «απειλή» και γι 'αυτό είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί αυτός ο φόβος, αυτή η απόρριψη του «άλλου», όποιος κι αν είναι....
    .....
4. Τα επιτεύγματά μου θα είναι πάντα καλύτερα από τα δικά σας
    Δεν έχει σημασία πού ξεχωρίζεις, ανεξάρτητα από το τι σπούδασε ή τι σου αρέσει, γιατί οι αυταρχικοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν πάντα να είναι ένα βήμα πιο πάνω σου. Τώρα, οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξή της θα βασιστούν στην πιο σίγουρη και επιθετική περιφρόνηση.
    Εάν έχετε πολλά προσόντα, θα σας πει ότι δεν έχετε εμπειρία ζωής, αυτό που η αυταρχική πρέπει να διαφυλάξει και στις τέσσερις πλευρές. Εάν είστε ικανός και ικανός στην εργασία σας, θα προσπαθήσετε να μην ξεχωρίσετε εμποδίζοντας τα καθήκοντα που σας εμπιστεύονται να είναι εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα στις ικανότητές σας, επειδή αυτός ο τύπος προφίλ δεν αντιλαμβάνεται ότι μπορεί κανείς να ξεχωρίσει. Κανείς, εκτός από αυτόν, φυσικά.

5. Επιθετική ηγεσία
    ... οι εξουσιαστικοί άνθρωποι επιθυμούν να έχουν μια θέση εντολής, κυριαρχίας έναντι άλλων, είτε στο οικογενειακό περιβάλλον είτε άσκησης εξουσίας σε επιχειρησιακό ή πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, η ηγεσία του δεν είναι δημοκρατική, ποτέ δεν θα κάνει χρήση αυτής της δυναμικής που βασίζεται στην Συναισθηματική Νοημοσύνη όπου προωθούν το ανθρώπινο κεφάλαιο, που ευνοούν ένα κλίμα αρμονίας, εμπιστοσύνης και συνύπαρξης και έτσι διευκολύνουν την ευτυχία και την παραγωγικότητα. Το αντίθετο.
    Ο αυταρχικός ηγέτης είναι επιθετικός, στερείται συμπάθειας, επιδιώκει να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες και έχει επίσης πολύ χαμηλή ανοχή για απογοήτευση. Αυτό τον καθιστά ανίκανο να αντιληφθεί τις ανάγκες άλλων ανθρώπων, επιπλέον αντιδρά συχνά εναντίον τους.....

6. Προλήψεις και άκαμπτες σκέψεις
    Συχνά λέγεται ότι είναι πιο δύσκολο να σπάσει μια προκατάληψη από ένα άτομο. Είναι κάτι απόλυτα αληθινό, και αυτό χαρακτηρίζει και τις αυταρχικές προσωπικότητες. Εκείνοι των οποίων η διανοητική εστίαση έχει τη στενότητα μιας τρύπας με βελόνες: όπου δεν υπάρχει άλλη άποψη από την δική του, περισσότερη πεποίθηση από την δική του και περισσότερη αλήθεια από αυτή που έχει διαμορφωθεί κάποια στιγμή.
    Οι προκαταλήψεις και η άκαμπτη σκέψη είναι τερμίτες η κοινωνία μας, διαστάσεις που αποδυναμώνουν την ευκαιρία μας να οικοδομήσουμε μια αυθεντική συνύπαρξη, αυθεντικό κοινωνικό σεβασμό και, ουσιαστικά, έναν πιο δημοκρατικό και αξιοπρεπή κόσμο για όλους.

7. Απλοϊκή συλλογιστική
    Οι εξουσιαστικοί άνθρωποι ζουν μέσα από καθαρή τεχνική. Με την πρώτη ματιά μας επιβάλλονται και ίσως μας φοβίσουν. Συνήθως τοποθετείται σε υψηλό βάθρο, ξέρουμε, αλλά η βάση που τους στηρίζει είναι τόσο αδύναμη που μόλις ακούσουν τα επιχειρήματά τους ανακαλύπτουν ότι πίσω τους υπάρχει ένα απλό μυαλό, ένα μυαλό με κούφια επιχείρημα, άγονες εκτάσεις των ιδεών και απλούς ήχους συλλογισμών.
    Το προσωπικό τους σύμπαν περιορίζεται στην υπεράσπιση αυτού που είναι η καθολική αλήθεια. Ωστόσο, είναι αρκετό συχνά να τους αμφισβητήσουμε με ορισμένα επιχειρήματα για να ανατρέψουμε αυτήν την απλοϊκή προσέγγιση στην οποία στηρίζουν όλη την ιδεολογία τους.
    Παρ' όλα αυτά, το μεγαλύτερο πρόβλημα της αυταρχικής προσωπικότητας είναι ότι πίσω από αυτή την απλοϊκή σκέψη η ρίζα της επιθετικότητας μπορεί να βρεθεί. Επομένως, είναι σύνηθες ότι όταν αισθάνονται ότι απειλούνται ή τοποθετούνται σε κατώτερη θέση αντιδρούν με τον χειρότερο τρόπο.
    Ως εκ τούτου και για να καταλήξουμε, θα ήταν πάντα σκόπιμο να γνωρίζουμε με προσοχή πώς να χειριζόμαστε αυτόν τον τύπο προφίλ, όπου η προληπτική απόσταση είναι η καλύτερη στρατηγική και ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τη δική μας ψυχολογική και συναισθηματική ακεραιότητα ασφαλή.... 
    Με τη σειρά του, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε την αυταρχική προσωπικότητα όχι μόνο να υπερασπιστούμε τον εαυτό της, αλλά να αποφύγουμε την προσκόλλησή της και την επέκταση μιας εξουσίας που στερείται σημασίας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις πιο ευγενείς αξίες της κοινωνίας μας.
.....
περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki