Monday 15 February 2021

Λέσβος: Το σπαρακτικό γράμμα ενός 20χρονου Σύρου που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Ο ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ζήτησε από έναν 20χρονο Σύρο να σκεφτεί και να γράψει κάτι που τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα και του δίνει θάρρος

Είναι μόλις 20 χρονών. Από τη Συρία. Έφτασε στη Λέσβο τον Μάιο του 2019 με νωπά τα ψυχικά του τραύματα από τον πόλεμο και την φυλάκιση στη χώρα του. Τον περασμένο μήνα παραπέμφθηκε στην κλινική ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Ο ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα του ζήτησε ως μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας να σκεφτεί και να γράψει κάτι που τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα και του δίνει θάρρος, παρά τις αντιξοότητες που βιώνει στον καταυλισμό.

«Το όνειρό μου είναι να φύγω από τη Μυτιλήνη, να γίνω ενεργός πολίτης της κοινωνίας, να αφομοιωθώ και να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου. Θέλω μία μέρα να γίνω δικηγόρος για να υπερασπίζομαι όλους αυτούς τους αδύναμους και ανήμπορους ανθρώπους, τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες.

Όμως, τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές αισθάνομαι βαθιά λυπημένος, ευάλωτος και στη χειρότερη ψυχολογική κατάσταση. Εδώ και καιρό έχω χάσει την όρεξή μου, τρώω μόνο ένα γεύμα την ημέρα ή ακόμη και κανένα.

Ειλικρινά, αποφεύγω να κοιμηθώ και περνάω ξάγρυπνος όλες τις νύχτες για να μην βλέπω εφιάλτες. Προσπαθώ να κοιμηθώ μόνο για λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θέλω να φύγω από αυτό το μέρος. Να ξανασυναντήσω τα αδέλφια και τα ανίψια μου. Εδώ νιώθω σαν να βρίσκομαι σε μια ζούγκλα γεμάτη τέρατα που είναι πιο δυνατά από μένα. Είμαι πολύ αδύναμος να αντιμετωπίσω αυτές τις σκληρές συνθήκες στον καταυλισμό μόνος μου.

Προτιμώ να μένω μόνος μου και να αποφεύγω τους πάντες γύρω μου, γιατί ξεσπούν συνέχεια διαμάχες ή διάφορα προβλήματα μέσα στον καταυλισμό. Έχω ακούσει ιστορίες για κακοποιήσεις παιδιών που με κάνουν να φοβάμαι και μου ξυπνούν μνήμες από όσα βίωσα τις μέρες που πέρασα στη φυλακή στη Συρία. Υπήρχε εκφοβισμός εκεί από τους άλλους κρατούμενους προς μένα.

Ελπίζω εσείς να μείνετε δίπλα μου. Είμαι μόνος εδώ χωρίς υποστήριξη και είστε η μόνη μου ελπίδα. Ένιωσα αρκετά άνετα να μοιραστώ τις σκέψεις μου και τους χειρότερους φόβους μου, γιατί εμπιστεύομαι τους γιατρούς εδώ και το προσωπικό που με αντιμετώπισε πολύ καλά. Ένιωσα ότι με σέβεστε και με καταλαβαίνετε. Ευχαριστώ πολύ όλους σας».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να βλέπουν καθημερινά στα προγράμματά τους στην Ελλάδα τον πόνο των αιτούντων άσυλο που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ και της Ελλάδας και καλούν τις ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές:

- Να εγκαταλείψουν τη πρακτική των απάνθρωπων συστημάτων κράτησης και εγκλωβισμού ανθρώπων στα ελληνικά νησιά.

- Να προχωρήσουν στην άμεση μεταφορά των ευάλωτων ομάδων και ατόμων που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης σε ασφαλή καταλύματα.

- Να διασφαλίσουν τη σταδιακή μεταφορά του συνόλου του πληθυσμού των αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε ασφαλή και αξιοπρεπή καταλύματα στην ενδοχώρα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

- Να διασφαλίσουν τον επιμερισμό των ευθυνών τόσο για τη διαδικασία ασύλου όσο και για την υποδοχή και εγκατάσταση του πληθυσμού σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

- Να υιοθετήσουν στρατηγικές προστασίας της δημόσιας υγείας και όχι διακριτικής μεταχείρισης του προσφυγικού πληθυσμού εν μέσω της πανδημίας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην Ελλάδα από το 1996. Το 2014 επαναπροσδιόρισαν τις δράσεις τους στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών που έφταναν στα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα από την Τουρκία. Από το 2016, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θεραπεία για χρόνια νοσήματα, υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, φυσιοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ολοκληρωμένη φροντίδα κοινωνικής στήριξης. Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προγράμματα στη Λέσβο, τη Σάμο και την Αθήνα.

*Για τη δημοσίευση του γράμματος έχει ληφθεί η άδεια από τον ίδιο τον ασθενή, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται μετά από δική του επιθυμία και για λόγους προστασίας.

Πηγή www.news247.gr
lesvospost.com

 Καρατεπέ και Μήδεια




www.vg.no
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki