Saturday 21 April 2018

Ο δήμαρχος που άλλαξε τη ζωή των φτωχών
και των άστεγων της πόλης του...

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ξεχωρίζει με πρωτοβουλίες και δράσεις ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση και αποδεικνύει έμπρακτα πως «τα παιδιά και οι ανάγκες τους δεν είναι κόστος»
Να τι κατάφερε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης
  1. Εξασφάλισε την ημερήσια διατροφή για όλους τους απόρους της πόλης.
  2. Κάνει την διανομή κατ’ οίκον των μερίδων φαγητού μέσω δικύκλων, για όσους άπορους αδυνατούν να βγουν από το σπίτι είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ασθένειας, είτε λόγω ηλικίας.
  3. Έφτιαξε κεντρικά μαγειρεία στην Πλαζ για να φτιάχνουν το φαγητό.
  4. Προμηθεύτηκε βαν για να μεταφέρει εγκαίρως το ζεστό φαγητό από τα κεντρικά μαγειρεία προς τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία.
  5. Καθιέρωσε από από αυτή την σχολική χρονιά κολατσιό για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των γονιών τους, προκειμένου να μην γίνεται διάκριση ανάμεσα σε εύπορους και μη.
  6. Έχει ήδη ετοιμάσει 13 δομές σε όλη την πόλη, που καλύπτουν γεωγραφικά όλη την Πάτρα, για την διανομή του φαγητού.
  7. Μείωση δημοτικών τελών, αύξηση για τη μεγάλη ιδιοκτησία.
Το σύνθημα του Δήμου είναι ένα: “κανείς μόνος του στην κρίση”.
Και οι εργαζόμενοι στο Δήμο προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους.

Έργο των 300.000, στοίχισε μόνο 1000 ευρώ

Χαρακτηριστικό της δημαρχίας Πελετίδη είναι και το έργο της αποκατάστασης της πλαζ στην οποία διασφάλισε πολύ μικρό κόστος, καταφέρνοντας έτσι να λύσει ένα πρόβλημα που σοβούσε εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι αυτή η αποκατάσταση των περίπου 800 μέτρων της Πλαζ, που ένας συμβατικός προϋπολογισμός θα απαιτούσε περί τις 300.000 ευρώ και κατά συνέπεια θα καθιστούσε απαγορευτικό το έργο, ολοκληρώθηκε με μόλις… 1000 ευρώ!

Κι όμως: Τόσο περίπου στοίχησε στους Πατρινούς η αποκατάσταση του δρόμου που οδηγεί στην Πλαζ, ο οποίος επιτρέπει πλέον να φιλοξενούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι λουόμενοι, αλλά παράλληλα να κάνει ασφαλή την διέλευση τροχοφόρων και περιπατητών.

Βασικό μερίδιο σε αυτό τον φθηνό και αποτελεσματικό σχεδιασμό, πιστώνονται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος, ο (άμισθος) σύμβουλος του Δημάρχου, Δημήτρης Αϊβαλής και ο προϊστάμενος του Γραφείου Κίνησης του Δήμου Πατρέων, Κώστας Ξούρας.

Οι οποίοι κατάφεραν να αξιοποιήσουν κατά το καλύτερο δυνατό τις Υπηρεσίες, τα μηχανήματα και το προσωπικό του Δήμου και με πρακτικές λύσεις, να αποκαταστήσουν το οδόστρωμα. Καθαρίζοντας αρχικά την παραλία από τις μεγάλες πέτρες και τα κομμάτια οδοστρώματος που εδώ και χρόνια είχαν καταρρεύσει και μπαζώνοντας στη συνέχεια όλη την έκταση.

Και βέβαια χρειάστηκε και η πολιτική παρέμβαση του Κώστα Πελετίδη, ο οποίος σε αγαστή συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και την Εισαγγελία, παρέκαμψαν δεξιοτεχνικά, τα όποια τυπικά προσκόμματα έφερνε στο έργο, η κρατική γραφειοκρατία…

Ο Πελετίδης έδωσε σε άπορους στην Πάτρα την εκμετάλλευση ελαιόδεντρων

Ο Δήμαρχος Πάτρας είχε πρωτοστατήσει και στο να δοθούν ελαιόδεντρα σε άπορους.

Οι διοικούντες τον δήμο σκέφτηκαν κάτι απλό: 
να αξιοποιήσουν κατά τον πιο πρόσφορο τρόπο την δημοτική περιουσία. Κι ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία τού δήμου υπάρχουν και… ελιές! 
Μιας και στο σχέδιο πόλης έχουν ενταχθεί αγροί και χωράφια, πολλά των οποίων έχουν ήδη απαλλοτριωθεί προκειμένου να ανοιχτούν δρόμοι, να γίνουν πλατείες, να χτιστούν σχολεία κλπ, είναι λογικό να υπάρχουν μεταξύ τους και κάποια με ελιές. 
Η απλή σκέψη της δημοτικής αρχής, λοιπόν, ήταν να καταγράψει τις ελιές των απαλλοτριωμένων εκτάσεων και στην συνέχεια να παραχωρήσει το δικαίωμα συλλογής και εκμετάλλευσης του ελαιοκάρπου τους σε άπορες οικογένειες, άνεργους, πολύτεκνους κλπ.

Μοίρασε τις σχετικές άδειες στους δικαιούχους κι εκείνοι ξαμολύθηκαν να βγάλουν το λάδι των οικογενειών τους.

Η συνέχεια εδώ: ideopigi

Απλές ασκήσεις για εμπλουτισμό λεξιλογίου και βελτίωση γραπτής έκφρασης

Απλές και ωραίες ασκήσεις για βελτίωση στην προφορική και γραπτή έκφραση και εμπλουτισμό λεξιλογίου, κατάλληλες και για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Μπορούν να γίνουν σε παιδιά από Β' Δημοτικού και πάνω, μέσα στη σχολική τάξη ή στο σπίτι.
- Δίνετε στο παιδί ένα χαρτί με εικόνες αντικειμένων (ψάχνοντας θα βρείτε πλούσιο υλικό για να τυπώσετε αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτοκόλλητα!)
 
Έπειτα η άσκηση μπορεί να γίνει με 4 τρόπους:
1) Γράφετε λίστες επιθέτων και ζητάτε από το παιδί να βρει σε ποιο αντικείμενο ταιριάζουν
π.χ. άνετα, αθλητικά, άσπρα, δερμάτινα (παπούτσια)
        ψηλό, πράσινο, ανθισμένο, ξερό (δέντρο)
        γρήγορο, παλιό, καινούριο, χαλασμένο (αυτοκίνητο)
        ανοιχτή, κλειστή, υφασμάτινη, αδιάβροχη (ομπρέλα)
2) Γράφετε ανακατεμένα επίθετα και ζητάτε από το παιδί να αντιστοιχίσει όσα ταιριάζουν σε κάθε εικόνα.
3) Ζητάτε από το παιδί να βρει δικά του επίθετα ή περισσότερα επίθετα ή φράσεις, που ταιριάζουν σε κάθε εικόνα. 
4) Δίνουμε φράσεις περιγραφής και ζητάμε αντιστοίχιση
π.χ. Είναι μεταλλικό, το χρησιμοποιούμε για να φάμε (πιρούνι)
       Είναι μεγάλο, δυνατό και άγριο ζώο με μεγάλη χαίτη (λιοντάρι)
        Μπορεί να είναι ξύλινη, σιδερένια ή τσιμεντένια. Έχει σκαλιά που μας οδηγούν σε άλλο όροφο (σκάλα)
        Είναι γυάλινο ή πλαστικό και με αυτό πίνω νερό, χυμό, ποτό (ποτήρι)
Επιπλέον, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να γράψει μερικές προτάσεις με το αντικείμενο της εικόνας ή συνδυαστικά με περισσότερες εικόνες. 
Η θεματολογία και ο βαθμός δυσκολίας, αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία αλλά και τις γνώσεις του παιδιού. 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός

Αμπούλες φυσιολογικού ορού για υγιεινό καθαρισμό

Συμβουλές υγιεινού καθαρισμού για το μωρό σας και όλη την οικογένεια

Ο υγιεινός καθαρισμός και η φροντίδα του μωρού αλλά και όλης της οικογένειας είναι η Νο1 προτεραιότητα κάθε μανούλας. Το ξέρατε ότι έχετε έναν πολύτιμο σύμμαχο σε αυτή την αποστολή;

Είναι οι αμπούλες φυσιολογικού ορού!

Γιατί;
Είναι απόλυτα φυσικό, υγιεινό και ασφαλές προϊόν καθώς δεν περιέχει συντηρητικά, φαρμακευτικές ουσίες και χημικά πρόσθετα
Είναι 100% αποστειρωμένο καθώς οι αμπούλες είναι μιας χρήσης
Είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό
Είναι εύκολο στη χρήση και πρακτικό γιατί μπορείτε να το έχετε πάντα και παντού μαζί σας
Συνιστάται από παιδιάτρους και ΩΡΛ
Και τέλος έχει 6+1 χρήσεις που μπορεί να μην ξέρατε….ανακαλύψτε τες!

Νο1 – Υγιεινή της μύτης

Η καθαρή μύτη είναι ο Νο1 παράγοντας προστασίας της υγείας μας, καθώς ο ρινικός βλεννογόνος λειτουργεί ως φυσικός φραγμός σε κάθε είδους παθογόνο μικροοργανισμό όπως βακτήρια, ιούς, ρύπανση, σκόνη. Ειδικά για τον 1ο χρόνο της ζωής τους, που τα μωρά δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους, οι ρινικές πλύσεις με αμπούλες φυσιολογικού ορού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για λιγότερες ιώσεις αλλά και για ένα πιο χαρούμενο μωρό, αφού η βουλωμένη μύτη το δυσκολεύει στην αναπνοή, το φαγητό και τον ύπνο. Οι αμπούλες αποστειρωμένου φυσιολογικού ορού ρευστοποιούν τις βλέννες που απομακρύνονται ευκολότερα, και επίσης αποκαθιστούν άμεσα το πρόβλημα της ξηρότητας στο ρινικό βλεννογόνο.

Νο2 – Ρινικός καθαρισμός με χρήση αποφρακτήρα

Σε επίμονες περιπτώσεις συστήνεται η συνδυαστική χρήση φυσιολογικού ορού και ρινικού αποφρακτήρα για βρέφη. Πρόκειται για μία εύχρηστη συσκευή, ειδικά σχεδιασμένη για να εφαρμόζει τέλεια στα βρεφικά ρουθουνάκια. Έτσι εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα καθαρίζει η μυτούλα από τις ρινικές εκκρίσεις και τυχόν υπολείμματα επιτρέποντας στο παιδί να αναπνεύσει και πάλι ελεύθερα, μέσα σε λίγα µόνο λεπτά!

Μάθετε πως θα το χρησιμοποιήσετε σωστά εδώ!

Νο3 – Καθαρά αυτιά

Η υγιεινή των αυτιών είναι σημαντική καθώς στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού μαζεύονται σκόνες, χνούδι, μικρόβια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις, ερεθισμούς, αλλεργίες κ.ά. Η καλύτερη στιγμή για τον καθαρισμό των αυτιών είναι μετά το καθημερινό μπάνιο. Χρησιμοποιούμε μία μπατονέτα, βαμβάκι, ή γαζούλα που έχουμε βρέξει με φυσιολογικό ορό και καθαρίζουμε το εξωτερικό μέρος και τις πτυχές πίσω από το αυτί. Προσοχή, ποτέ δεν βάζουμε τίποτα μέσα στον ακουστικό πόρο δηλαδή στην τρύπα του αυτιού.

Νο4 – Οφθαλμική υγιεινή

Αν το μωράκι σας εμφανίσει τσίμπλες, κρατήστε με το ένα χέρι σας το κεφαλάκι του από το σβέρκο και με το άλλο ρίξτε μερικές σταγόνες διαλύματος φυσιολογικού ορού σε κάθε ματάκι προσέχοντας να μην αγγίξετε με τον οφθαλμό με την αμπούλα. Σκουπίστε το πλεονάζον υγρό με μια αποστειρωμένη γάζα. Φυσικά η ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί σε μεγαλύτερα παιδιά και σε ενήλικες.

Νο5 – Καθαρισμός φακών επαφής

Σας τελείωσε το υγρό φακών επαφής και τα καταστήματα είναι κλειστά; Είστε έξω όλη μέρα και θέλετε να καθαρίσετε γρήγορα και εύκολα τους φακούς σας ή να τους ενυδατώσετε; Οι αμπούλες φυσιολογικού ορού δίνουν τη λύση γιατί μπορείτε να τις έχετε πάντα στην τσάντα σας και …καθαρίσατε!

Νο6 – Εισπνοές μέσω νεφελοποιητή

Σε περιπτώσεις λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού (πχ λαρυγγίτιδα, βρογχιολίτιδα), πολλοί παιδίατροι συστήνουν εισπνοές με φυσιολογικό ορό σε αρχικό στάδιο ή σε πιο προχωρημένο στάδιο θεραπεία αερολύματος όπου ο φυσιολογικός ορός είναι απαραίτητος για την αραίωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας και τις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος σχετικά με την αραίωση.

Νο7 – Καθαρισμός πληγών και τραυμάτων

Ο φυσιολογικός ορός είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος ως η ιδανικότερη και πιο ασφαλής μέθοδος καθαρισμού τραυμάτων και πληγών ανεξάρτητα από την αιτία, καθώς το πλεονέκτημα της συσκευασίας σε αμπούλες διατηρεί το περιεχόμενο 100% αποστειρωμένο.
 

infokids.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki