Friday 21 August 2009

Ατυχήματα στην παραλία



Προσοχή, γι αυτούς που συνεχίζουν τις διακοπές τους
andronianoi

«Azadi - Azadi»: «Ελευθερία - Ελευθερία»
Ο ξεσηκωμός των αθλίων


Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση που επικρατεί πλέον στο Κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών 
της Παγανής στη Μυτιλήνη. 
Νεαρή Σομαλή, έγκυος στον τελευταίο μήνα, ξαπλωμένη στο έδαφος φώναζε: 
«Αφήστε με να πεθάνω»

Χθες και για ακόμη μία φορά οι ανήλικοι που παρά τις συσκέψεις και τις προσπάθειες παραμένουν στο μεγαλύτερό τους αριθμό κρατούμενοι, ξεσηκώθηκαν. Μαζί τους κι όλοι οι άλλοι κρατούμενοι. Ανήλικα παιδιά, άνδρες, γυναίκες, 930 στον αριθμό, κρεμασμένοι στα κάγκελα των παλιών αποθηκών φώναζαν συνθήματα, ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Ταυτόχρονα έκαναν γνωστό πως πραγματοποιούν ακόμα μια απεργία πείνας. Την ίδια ώρα έξω από το Κέντρο διαδήλωναν Ελληνες και ξένοι ακτιβιστές που συμμετέχουν στο αντιρατσιστικό κάμπινγκ «Νο border 2009».

«Azadi - Azadi», που στα αφγανικά θα πει «ελευθερία - ελευθερία», φώναζαν χθες οι μετανάστες που κρατούνται στο Κέντρο της Παγανής. Ενα χώρο δυναμικότητας περίπου 300 ατόμων, όπου και οι συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών χαρακτηρίζονται τουλάχιστον άθλιες. Μια βιντεοκάμερα, που χθες από τα κάγκελα του Κέντρου της Παγανής πέρασε στους ανήλικους κρατουμένους, κατέγραψε το εσωτερικό του θαλάμου όπου χθες κρατούνταν συνολικά 160 άτομα. Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα και αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα http:// lesvos09. antira. info/ είναι συγκλονιστικές και κάνουν τον γύρο του κόσμου. 

Πολυώροφα κρεβάτια μέχρι το ταβάνι του θαλάμου, στρώματα στο πάτωμα πάνω σε κάθε ένα από τα οποία κοιμούνται δυο δυο ή και τρεις τρεις ανήλικοι μετανάστες, σχεδόν παιδιά. Κάποια στιγμή ένας νεαρός δείχνει στην κάμερα το βαριά ανάπηρο πόδι του από τις κακουχίες στην πατρίδα του και ένας άλλος το πρησμένο και πληγωμένο πόδι του για το οποίο όπως λέει έχει διαμαρτυρηθεί, αλλά δεν υπάρχει μέριμνα να εξεταστεί από γιατρούς. Ας σημειωθεί πως οι ανήλικοι κρατούμενοι σε όλη τη διάρκεια της ταινίας φωνάζουν ότι κάνουν απεργία πείνας και ζητάνε την απελευθέρωσή τους.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ένας 13χρονος κρατούμενος από το θάλαμο των ανήλικων έχασε τις αισθήσεις του και υπήρξε άμεση ανάγκη μεταφοράς του στο νοσοκομείο. 
Οι αστυνομικοί απώθησαν τους συγκεντρωμένους στην πόρτα ανήλικους προκειμένου να βγάλουν τον 13χρονο που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ότι πάσχει από κολικό νεφρού. Σύμφωνα με καταγγελίες όμως, ο νεαρός διαμαρτυρόταν επί τρεις μέρες για έντονους πόνους και μάλιστα προχθές το βράδυ τού έγινε παυσίπονη ένεση. Ο 13χρονος πάντως από χθες νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Αλλο τραγικό περιστατικό: μια νεαρή Σομαλή, που μιλώντας αγγλικά επαναλάμβανε «Θέλω να μείνω εδώ να πεθάνω. Αφήστε με να πεθάνω». Η νεαρή Σομαλή, έγκυος στο τελευταίο στάδιο. Βρισκόταν χθες έξω από τους θαλάμους στο προαύλιο του Κέντρου της Παγανής ξαπλωμένη στο έδαφος, αρνείται δε να μεταφερθεί το νοσοκομείο αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στο ότι τα άλλα ανήλικα παιδιά της βρίσκονται κρατούμενα στην Παγανή, και δεν θέλει να φύγει μακριά τους.
Την ίδια ώρα που αυτά συνέβαιναν στην Παγανή στις ακτές της Λέσβου «αποβιβάζονταν» άλλοι 97 μετανάστες. 

πηγή

Έκθεση-κόλαφος: «Καταστρέφετε τον Υμηττό»


Από δάσος σε... «περιαστικό πάρκο» με αυτοκινητόδρομους, ογκώδη κτίρια και τουριστικές εγκαταστάσεις μετατρέπεται ο Υμηττός, σύμφωνα με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ. 
Την ίδια στιγμή, το ΣτΕ επιτρέπει την ανέγερση 36 κατοικιών αξιωματικών του στρατού, στο πρώην στρατόπεδο Σακέτα. 
Τις εξελίξεις στην υπόθεση σχολιάζει στο tvxs ο κ.Πάνος Τότσικας, περιβαλλοντολόγος και μέλος της «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού».

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki