Thursday 11 July 2019

Πώς μεγαλώνουμε αισιόδοξα παιδιά;

Όλοι οι γονείς θέλουν να μεγαλώσουν το παιδί τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να του προσφέρουν τα απαραίτητα εφόδια και να τον προετοιμάσουν κατάλληλα για όταν χρειαστεί να πάρει τη ζωή στα χέρια του.
Τα αισιόδοξα παιδιά θα μάθουν από τη μικρή τους ακόμα ηλικία να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις όποιες προκλήσεις βρεθούν στη ζωή τους.

Πώς όμως μπορούμε εμείς σαν γονείς να συμβάλουμε στο να γίνουν τα παιδιά μας αισιόδοξα;

1. Γκρίνια τέλος

Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται συμπεριφορές και στο σπίτι αναπόφευκτα οι συμπεριφορές από τις οποίες παραδειγματίζονται είναι οι δικές μας. Ας σταματήσουμε λοιπόν την γκρίνια η οποία στο κάτω κάτω δεν είναι τίποτε άλλο, πέρα από την εξωτερίκευση των αρνητικών σκέψεων. Αντικαθιστούμε το "δεν θα φτάσουμε ποτέ στο σχολείο" ή το "πάντα αργούμε να φτάσουμε"  με το "ας βιαστούμε λίγο περισσότερο. Θα τα καταφέρουμε!". Έτσι θα μάθει από μικρό να βλέπει τη λύση στο πρόβλημα και όχι την απελπισία και το αρνητικό αποτέλεσμα.

2. Έχουμε προσδοκίες

Είναι σημαντικό να μάθουμε στο παιδί μας να έχει στόχους από την μικρή του ακόμα ηλικία. Οι στόχοι αυτοί δε χρειάζεται να είναι δύσκολοι ή επίπονοι. Μπορεί να είναι πιο καθημερνοί και απλοί, οι οποίοι όμως θα πετύχουν το πιο δύσκολο και ουσιαστικό πράγμα. Να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Αυτό θα δημιουργήσει στο μικρό μας ένα αίσθημα υπερηφάνειας και θα το κάνει να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση.

3. Λέμε "ναι" στην ανεξαρτησία

Αυτό είναι κάτι που καλλιεργείται από τη μικρή του ακόμα ηλικία. Δώστε του το χώρο να αντιδράσει στα καθημερινά ερεθίσματα, να μάθει τον εαυτό του και να παίρνει αποφάσεις για ασήμαντα αλλά και σημαντικά πράγματα.

4. Το παν είναι θέμα προοπτικής

Οι απογοητεύσεις που μπορεί να βιώσει ένα παιδί στα σχολικά του χρόνια είναι πολλές. Ένας κακός βαθμός, μία δυσκολία στις εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να του κόψουν τα φτερά για αυτό και είναι σημαντικό να του εξηγήσουμε ότι είναι λογικό κάποια πράγματα να τον δυσκολεύουν και ότι δεν πρέπει να απογοητεύεται, αλλά μόνο να συνεχίσει να προσπαθεί.

5. Positive vibes

Όπως είπαμε και πριν, τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές και εμείς είμαστε το βασικό πρότυπο που επηρεάζει τον χαρακτήρα του. Αν λοιπόν θέλουμε το παιδί μας να γίνει ένας αισιόδοξος άνθρωπος μεγαλώνοντας, πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε το ίδιο και εμείς.

mothersblog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ρουμανία: Σχεδόν 1 στα 3 παιδιά καπνίζει πριν γίνει 10 ετών

Το 28% των παιδιών στη Ρουμανία έχει την πρώτη του επαφή με καπνικά προϊόντα πριν συμπληρώσει την ηλικία των δέκα ετών.
Το 28% των παιδιών στη Ρουμανία έχει την πρώτη του επαφή με καπνικά προϊόντα πριν συμπληρώσει την ηλικία των δέκα ετών, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση "Σώστε τα Παιδιά" (Save the Children), απευθύνοντας παράλληλα έκκληση, για αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας με στόχο την προστασία των ανηλίκων και την αποφυγή της έκθεσής τους σε τέτοιου είδους προϊόντα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η μη κυβερνητική οργάνωση, το 14,6% των παιδιών ηλικίας από 13 έως 15 ετών, έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες τριάντα ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι, συνολικά 90.699 παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν συστηματικοί καπνιστές, προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση. Παράλληλα, το 8,2% των παιδιών της ίδιας ηλικιακής ομάδας δήλωσε ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ρουμανίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα παιδιά τείνουν να δοκιμάζουν καπνικά προϊόντα από πολύ μικρή ηλικία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Μία από τις αιτίες της κατανάλωσης καπνού από την παιδική ηλικία είναι - σύμφωνα με την οργάνωση - η εύκολη πρόσβαση των ανηλίκων σε καπνικά προϊόντα, παρά την απαγόρευση πώλησης στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα : Το 70,7% των παιδιών ηλικίας 13 έως 15 δήλωσαν ότι αγοράζουν τσιγάρα από το κατάστημα, δηλαδή από νόμιμη 'πηγή'. Σχεδόν το 80% (78,4%) των παιδιών αυτών δήλωσε ότι δεν εμποδίστηκαν να αγοράσουν τσιγάρα εξαιτίας της ηλικίας τους.

Η μη κυβερνητική οργάνωση "Save the Children" τάσσεται υπέρ της αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας για τον καπνό λόγω της υψηλής κατανάλωσης καπνικών προϊόντων και της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων από τα παιδιά. Αυτό σχετίζεται - όπως τονίζει - με την εύκολη πρόσβαση στα προϊόντα αυτά και την έκθεση σε διαφημιστικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η ΜΚΟ, υποστηρίζει την απαγόρευση του καπνίσματος στα οχήματα όπου είναι παρόντες ανήλικοι ή έγκυες γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Free-Photos/Pixabay
thetoc.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki