Wednesday 3 December 2014

Οδυσσέας Ελύτης: Η τρελή ροδιά

Το ποίημα «Η τρελή ροδιά» είναι διάχυτο από χαρά, ζωή και κίνηση. Η τρελή ροδιά είναι ένα ποιητικό σύμβολο μέσα από το οποίο ο ποιητής περνάει τα θαύμα της ζωής.
ΙΔΕΕΣ
Η ζωή είναι ένα θαύμα.
Η ζωή είναι γεμάτη δύναμη, ομορφιά και αξίες.
Ο άνθρωπος πρέπει να απολαμβάνει με όλο του το είναι τη μαγεία της ζωής.


Η τρελή ροδιά
Σ’ αυτές τις κάτασπρες αυλές όπου φυσά ο νοτιάς
Σφυρίζοντας σε θολωτές καμάρες, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που σκιρτάει στο φως σκορπίζοντας το καρποφόρο γέλιο της
Με ανέμου πείσματα και ψιθυρίσματα, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που σπαρταράει με φυλλωσιές νιογέννητες τον όρθρο
Ανοίγοντας όλα τα χρώματα ψηλά με ρίγος θριάμβου;

Όταν στους κάμπους που ξυπνούν τα ολόγυμνα κορίτσια
Θερίζουνε με τα ξανθά τους χέρια τα τριφύλλια
Γυρίζοντας τα πέρατα των ύπνων, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που βάζει ανύποπτη μεσ’ στα χλωρά πανέρια τους τα φώτα
Που ξεχειλίζει από κελαηδισμούς τα ονόματά τους, πέστε μου
Είναι η τρελή ροδιά που μάχεται τη συννεφιά του κόσμου;

Στη μέρα που απ’ τη ζήλια της στολίζεται μ’ εφτά λογιώ φτερά
Ζώνοντας τον αιώνιον ήλιο με χιλιάδες πρίσματα
Εκτυφλωτικά, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που αρπάει μια χαίτη μ’ εκατό βιτσιές στο τρέξιμό της
Πότε θλιμμένη και πότε γκρινιάρα, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που ξεφωνίζει την καινούρια ελπίδα που ανατέλλει;

Πέστε μου, είναι η τρελή ροδιά που χαιρετάει στα μάκρη
Τινάζοντας ένα μαντίλι φύλλων από δροσερή φωτιά
Μια θάλασσα ετοιμόγεννη με χίλια δυο καράβια
Με κύματα που χίλιες δυο φορές κινάν και πάνε
Σ’ αμύριστες ακρογιαλιές, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που τρίζει τ’ άρμενα ψηλά στον διάφανον αιθέρα;

Πανύψηλα με το γλαυκό τσαμπί που ανάβει κι εορτάζει
Αγέρωχο, γεμάτο κίνδυνο, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που σπάει με φως καταμεσής του κόσμου τις κακοκαιριές του δαίμονα
Που πέρα ως πέρα την κροκάτη απλώνει τραχηλιά της μέρας
Την πολυκεντημένη από σπαρτά τραγούδια, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που βιαστικά ξεθηλυκώνει τα μεταξωτά της μέρας;

Σε μεσοφούστανα πρωταπριλιάς και σε τζιτζίκια δεκαπενταυγούστου
Πέστε μου, αυτή που παίζει, αυτή που οργίζεται αυτή που ξελογιάζει
Τινάζοντας απ’ τη φοβέρα τα κακά μαύρα σκοτάδια της
Ξεχύνοντας στους κόρφους του ήλιου τα μεθυστικά πουλιά
Πέστε μου, αυτή που ανοίγει τα φτερά στο στήθος των πραγμάτων
Στο στήθος των βαθιών ονείρων μας, είναι η τρελή ροδιά;

 Χαρακτηριστικό της ποίησης του Ελύτη είναι ο υπερρεαλισμός. Πρόκειται για λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό-πολιτικό κίνημα που γεννήθηκε στη Γαλλία το 1924 με ιδρυτή τον Αντρέ Μπρετόν, που έγραψε και το μανιφέστο του. Οι οπαδοί του, οι υπερρεαλιστές (ή σουρεαλιστές) ήταν επηρεασμένοι από την πολιτικο-κοινωνικο-οικονομική θεωρία του μαρξισμού και φιλοδοξούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Με την επίδραση, επίσης, της ψυχανάλυσης του Φρόιντ επιχείρησαν να αναδείξουν τον κόσμο του ονείρου και να απελευθερώσουν τη φαντασία, χρησιμοποιώντας ως μέσα την ύπνωση και την αυτόματη γραφή, που άφηνε το μηχανισμό της τύχης να προσδιορίσει τη μορφή και το περιεχόμενο του λογοτεχνικού κειμένου. Το ποίημα γραφόταν χωρίς προκαθορισμένο στόχο και χωρίς να υπακούει σε κανόνες της λογικής, με στόχο να αναδειχτεί ο κόσμος του υποσυνειδήτου, «οι σκοτεινοί θάλαμοι της ψυχής».

Τα υπερρεαλιστικά στοιχεία του ποιήματος
Ο Ελύτης αντλεί από τον υπερρεαλισμό τη μαγεία των λέξεων, τη μεταφορική χρήση τους και την άλογη σύνδεσή τους, την έμφαση στις αισθήσεις. Από μορφική άποψη δανείζεται την αστιξία: είναι χαρακτηριστικό ότι στο ποίημα χρησιμοποιείται μόνο το ερωτηματικό, που προαναγγέλλεται άλλωστε στον υπότιτλο. Τι δεν οφείλει στον υπερρεαλισμό; Τη λογική συγκρότηση, τη σφιχτοδεμένη αρμονική μορφή.
 

Ελληνικός υπερρεαλισμός
Στην Ελλάδα ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού είναι ο Ανδρέας Εμπειρίκος (1901-1975), που έκανε την πρώτη εμφάνισή του με τη συλλογή Υψικάμινος (1935). Με τη συλλογή του Νίκου Εγγονόπουλου (1907-1985) Μην ομιλείτε εις τον Οδηγόν, που δημοσιεύτηκε το 1938, προκαλείται σημαντική αντίδραση στον υπερρεαλισμό. Αντίθετα, έγινε δεκτή με ευμένεια η υπερρεαλιστική ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη Προσανατολισμοί (1940) καθώς και Ήλιος ο πρώτος (1943), με τις οποίες ο ποιητής είχε μυηθεί στο νέο επαναστατικό κίνημα. Ωστόσο ο Οδυσσέας Ελύτης δεν θεωρείται γνήσιος υπερρεαλιστής, ούτε και ο ίδιος δεχόταν αυτό τον τίτλο, όπως φαίνεται από τα Ανοιχτά Χαρτιά. Στις κατοπινές συνθέσεις του, ιδιαίτερα τις μεγάλες, υπάρχει αυστηρή δομή και πειθαρχημένος λόγος, που δεν αποτελούν γνωρίσματα του υπερρεαλισμού.
 

Το ποίημα
Το ποίημα αυτό θεωρείται το ωριμότερο της συλλογής Προσανατολισμοί. Όλο το ποίημα βασίζεται σ' ένα λυρικό ερωτηματικό που επανέρχεται σε όλο το ποίημα σα μουσικό μοτίβο και δένει μεταξύ τους λαμπρές συστοιχίες εικόνων (Καραντώνης). Με το σύμβολο της ροδιάς ο ποιητής εκφράζει μέσα από μεθυστικές εικόνες που απεικονίζουν τη γέννηση μιας μέρας το πάθος του για την ομορφιά της ζωής και τον έρωτα. Αναφέρεται στο Αιγαίο, το οποίο τόσο αγαπάει. Όλες οι εικόνες προέρχονται από εκεί, οι κάτασπρες αυλές και οι θολωτές καμάρες είναι χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής των νησιών του Αιγαίου.
 

Η τρελή ροδιά
Η τρελή ροδιά αποτελεί ένα ποιητικό σύμβολο της γονιμότητας και της εύθραυστης ομορφιάς. Συμβολίζει τη ζωή που δίνει κίνηση και ενέργεια σ' όλα όσα υπάρχουν γύρω μας. Η τρελή ροδιά ζωντανεύει και εμψυχώνει τα πάντα. Μεταμορφώνει τα πράγματα σε ζωογόνους οργανισμούς. Φέρνει τη χαρά και την ευτυχία και γεμίζει το είναι του ανθρώπου. Ο Ελύτης ως φυσιολάτρης, πάνω απ' όλα αγαπάει την Ελλάδα. Η Ελλάδα του μιλάει και η τρελή ροδιά πιθανόν να την προσωποποιεί. Πιο επίκαιρο από ποτέ το ποίημα κάνει λόγο για την ελπίδα της αλλαγής, της μετάβασης από μία ζωή σε άλλη, του περάσματος σε μία καλύτερη ζωή.
 

Το μότο
Ο ποιητής έχει δώσει στο ποίημα ένα μότο:
"πρωινό ερωτηματικό
 κέφι a pleine haleine"
 Το μότο αυτό ταιριάζει απόλυτα με το περιεχόμενο και τον τόνο του ποιήματος. Το ποίημα είναι πραγματικά γεμάτο κέφι, χαρά και αισιόδοξη διάθεση που αντλείται από το θαύμα της ζωής. Με μια ανάσα ξεκινάει η ημέρα. Είναι βέβαια και ερωτηματικό γιατί ο ποιητής εκφράζει σε κάθε στροφή την απορία του και το θαυμασμό του για το θαύμα που βλέπει να γίνεται στη φύση από την επενέργεια της τρελής ροδιάς. Τέλος είναι γραμμένο σ' ένα γρήγορο ρυθμό ώστε σου κόβεται η ανάσα καθώς το διαβάζεις και καθώς περνάς από το ένα σκηνικό στο άλλο με την εναλλαγή των εικόνων.


περισσότερα εδώ: theotsizante

Στολίζω αληθινό ζωντανό έλατο σε γλάστρα
Στολίζω αληθινό υλοτομημένο έλατο
Tips on Choosing the Christmas Tree

  • Προσέχω από πού θα το προμηθευτώ. Από κάποιο έμπειστο φυτώριο. Η λαθροϋλοτομία είναι πολύ συχνό φαινόμενο.
  • Προσέχω να είναι καταπράσινο και να μην έχει ίχνη από πιθανά έντομα ή χρωματικές αλλοιώσεις στα κλαδιά και στις βελόνες του.
Ολοζώντανα καταπράσινα κλαδιά
  • Προσέχω να είναι φυτεμένο στο κέντρο μίας μεγάλης γλάστρας και όχι σφηνωμένο άτσαλα σε μικρή γλάστρα.
Σωστό μέγεθος γλάστρας για το έλατο
  • Προσέχω να υπάρχει ο επικόρυφος βλαστός, δηλαδή ο βλαστός που μεγαλώνει προς τα πάνω. Αν δεν υπάρχει, σημαίνει ότι θα μεγαλώνει μόνο σε πλάτος και αλλόκοτα. Άσε που δε θα έχει θέση για το grand σουξέ αστέρι.
-Ναι, καλημέρα, ο επικόρυφος είναι εκεί;
Μου τον δίνετε λίγο;
  • Δε το βάζω μέσα στο σπίτι στους 25 βαθμούς κελσίου, για τις γιορτές για να το καμαρώνω, ώστε μετά να το ξαναβγάλω έξω στους 0. Το αφήνω έξω συνέχεια όπου και το στολίζω.
περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι

Ο «Έκπτωτος Άγγελος» της Ελληνικής Αστυνομίας
απέφερε τρεις συλλήψεις για παιδική πορνογραφία!

Τρεις άντρες είχαν στην κατοχή τους βίντεο και φωτογραφίες ανηλίκων συνολικού μεγέθους 1 Terra


Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε την επιχείρηση, που με το κωδικό όνομα «Fallen Angel» (Εκπτωτος Άγγελος), οδήγησε τις αρχές στη σύλληψη ενός 53χρονου Πολωνού, ενός 45χρονου Έλληνα στην Τρίπολη και ενός 25χρονου επίσης Έλληνα στην Κομοτηνή, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) - συνολικού μεγέθους άνω του ενός Terabyte, με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Οι άντρες της Δίωξης έφτασαν στα ίχνη τους μέσω του ειδικού λογισμικού προγράμματος CPS (Child Protection System).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, οι τρεις αυτοί άντρες χρησιμοποιώντας 339 διαφορετικές IP διευθύνσεις, που ανήκουν σε διάφορες εταιρίες παροχής υπηρεσιών, κατείχαν αρχεία (εικόνες και βίντεο) με σκληρότατο υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, που μπορούσαν να διακινούν μέσω διαδικτύου.

Από την έρευνα της αστυνομίας κατασχέθηκαν δεκαπέντε σκληροί δίσκοι και τέσσερις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα οποία θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις.

Οι τρεις συλληφθέντες με την αυτόφωρη διαδικασία, θα οδηγηθούν ενώπιων των κατά τόπους αρμοδίων Εισαγγελικών Αρχών.

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης «Έκπτωτος Άγγελος», οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη ακόμα δύο αντρών, ενός 50χρονου στη Ρόδο και 26χρονου στην Αθήνα, οι οποίοι είχαν διαγράψει το επίμαχο υλικό, όπως και το πρόγραμμα που τους επέτρεπε την πρόσβαση. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας ενώ αναζητείται ένας ακόμη άντρας για τους ίδιους λόγους.

protothema

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki