Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

Αυτά δεν πρέπει να τα λέτε στα παιδιά σας στο τραπέζι

Ακόμα κι αν είστε 99% σίγουρη ότι δεν πρόκειται να του αρέσει ένα φαγητό, δεν πρέπει ποτέ να το αποθαρρύνετε από το να δοκιμάσει.
Τα μηνύματα που δίνετε στο παιδί σας κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι εξίσου σημαντικά με αυτά που του σερβίρετε. 
Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγετε να του λέτε τα εξής:

"Μπορείς να φας γλυκό μόνο αν φας τα λαχανικά σου". 
Όχι μόνο εξυψώνετε το γλυκό στα μάτια του αλλά στέλνει το μήνυμα ότι τα λαχανικά είναι χάλια και το γλυκό υπέροχο. 
Αν βλέπετε ότι το παιδί αφήνει όλο του το φαγητό και τρώει επιδόρπιο, απλώς περιορίστε το και μην το σερβίρετε καθημερινά.

"Είσαι τόσο ιδιότροπο". 
Εσείς μπορείτε να το λέτε μεταξύ σας ώστε να καταλαβαίνετε τι θέλετε να πείτε, αλλά το να βάζετε αυτήν την ταμπέλα στο παιδί, δεν είναι καθόλου βοηθητικό. 
Το παιδί θα το εσωτερικεύσει και θα πιστεύει για τον εαυτό του ότι δεν μπορεί να δοκιμάσει νέα πράγματα.

"Φάε 5 ακόμα μπουκιές κοτόπουλο και 3 μπουκιές αρακά". 
Αν και υπάρχει καλή πρόθεση πίσω από αυτή σας την κίνηση, το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει έτσι πότε έχει χορτάσει και το κάνει ψυχαναγκαστικά, επειδή εσείς το ζητάτε.

"Δεν θα σου αρέσει". 
Ακόμα κι αν είστε 99% σίγουρη ότι δεν πρόκειται να του αρέσει ένα φαγητό, δεν πρέπει ποτέ να το αποθαρρύνετε από το να δοκιμάσει. Εκτός αν πρόκειται για κάτι υπερβολικά καυτερό.

"Πρέπει να το δοκιμάσεις". 
Σε κάποια παιδιά λειτουργεί το να τα προτρέπετε να δοκιμάσουν έστω και μία μπουκιά. 
Υπάρχουν όμως και άλλα που δεν είναι έτοιμα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ολόκληρη μάχη στο τραπέζι.

imommy.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Οι Συμπαθητικοί Άνθρωποι
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

«Όχι, όχι» είπε, «δεν ήταν σε καμία περίπτωση η εμφάνισή της. Ξέρεις, στην εμφάνιση κάποια στιγμή δε δίνεις σημασία. Είναι δεδομένη αν υπάρχει. Αυτό που έχεις ανάγκη είναι κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω είναι που σε κάνει να ξεχωρίζεις, που σε κάνει συναρπαστικό. 
Εκείνη ήταν διαφορετική. 
Ήταν ευχάριστη, χαμογελούσε, ήξερε πώς να μιλάει, πώς να σε μαγνητίζει, είχε ένα δικό της μοναδικό στυλ.
Νομίζω πως από όπου και αν περνούσε άφηνε την «σφραγίδα» της. Κανένας δεν μπορούσε να ξεχάσει, πόσο όμορφα ένιωθε κοντά της. Πράγματι, ήταν ο τρόπος που επικοινωνούσε. Καμία σχέση με την εμφάνιση. Άλλο πράγμα να είσαι όμορφος και άλλο να μαγεύεις, να συναρπάζεις με κάθε σου κίνηση, με κάθε σου λέξη».

Φαινόταν καθαρά πως τον είχε μαγέψει. Δυσκολεύτηκε να συνηθίσει την απουσία της και πάνω απ’ όλα δυσκολεύτηκε να βρει κάποια άλλη, τόσο μοναδική και τόσο ιδιαίτερη. 

Τι είναι όμως αυτό που κάνει κάποιους να ξεχωρίζουν από το πλήθος. 
Πώς κερδίζουν την συμπάθεια και το ενδιαφέρον μας; Μήπως κάνουν τα παρακάτω;
Συμπαθούν τους ανθρώπους
Ναι, είναι αλήθεια. Χρειάζεται να φαίνεται ότι συμπαθούμε τους ανθρώπους. 
Ένα ανέκφραστο, μίζερο, ‘cool’ και μυστήριο ύφος μόνο κάτι τέτοιο δε δείχνει. Σίγουρα θα προσελκύσουμε κάποιους ανθρώπους, αλλά τι είδους ανθρώπους; 
Και πώς δείχνουμε ότι συμπαθούμε τους ανθρώπους; 
Με ένα χαμόγελο (και δύο και τρία αν χρειαστεί). Ένα χαμόγελο στέλνει το εξής μήνυμα: “Είμαι ένα συμπαθητικό άτομο. Και εσύ μου είσαι συμπαθής. Είμαι σίγουρος/η για τον εαυτό μου, είμαι αισιόδοξος/η και γεμάτος ζωντάνια”. 
Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη το ύφος “βαρύ πεπόνι”, ας χαμογελάμε περισσότερο, ας είμαστε πιο χαλαροί και ας βρίσκουμε τα όμορφα πράγματα στους άλλους.

Είναι ο εαυτός τους
Πολλοί άνθρωποι καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να γίνουν συμπαθητικοί και αυτό είναι λειτουργικό μέχρι ενός σημείου. 

Γνώριζα μια καλή κοπέλα η οποία μπορούσε να προσποιηθεί ότι έχει κάνει τα απίστευτα πράγματα προκειμένου να αρέσει. 
«Ααα, αλήθεια; Λατρεύω το scuba diving/ την πτώση από ανεμόπτερο / να συλλέγω γραμματόσημα της Παταγονίας του 19ου αιώνα! Μα τι σύμπτωση! Ταιριάζουμε εμείς οι δύο!». 
Οι άνθρωποι κάποια στιγμή καταλαβαίνουν αν προσποιούμαστε ή όχι. Να αισθανόμαστε άνετα με τον εαυτό μας, να έχουμε την δική μας άποψη, τα δικά μας ενδιαφέροντα, τις δικές μας ιδέες. Αυτό θα μας κάνει συμπαθητικούς.

Είναι διαφορετικοί από τους άλλους
Σε μια κοινωνία που πρεσβεύει το να είμαστε όλοι από το ίδιο καλούπι και το να γινόμαστε κλώνοι, είναι καλό να υιοθετήσουμε ένα δικό μας στυλ τόσο εμφανισιακά όσο και επικοινωνιακά. 
Δε χρειάζεται να προσαρμόζουμε το σώμα μας, την εμφάνισή μας, τα ρούχα μας και τις απόψεις μας σύμφωνα με τις σκέψεις κάποιων άλλων ανθρώπων. 
Ο καθένας μας είναι μοναδικός και ιδιαίτερος και αυτό πρέπει να γίνεται αισθητό, διαφορετικά δε θα μας θυμάται κανείς.

Δεν κάνουν αρνητικές συζητήσεις
Αν θέλουμε να γίνουμε συμπαθητικοί, καλό θα ήταν να μην επικοινωνούμε με αρνητικό τρόπο. Ο κυνισμός είναι καταθλιπτικός. Οι παλιές αγάπες ας μείνουν στο συρτάρι με την επιγραφή «παρελθόν». 
Όταν επί ώρες εξιστορούμε πόσο πολύ μας πλήγωσαν οι πρώην μας και πόσο άδικοι ήταν μαζί μας (και όλα αυτά με αρνητικά κοσμητικά επίθετα), ο ακροατής μας μπορεί να αισθάνεται τόσο περιττός όσο ένα αντηλιακό τα μεσάνυχτα μιας παγωμένης νύχτας. 
Και αν είναι και του αντίθετου φύλου τότε μάλλον θα πάρει μια πρώτη γεύση για το πώς θα είναι η σχέση του/της μαζί μας. Κακή πρόβλεψη αυτή!

Είναι καλοί ακροατές
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν αφήνουν να προφέρουμε ούτε το πρώτο γράμμα μιας λέξης. Ειλικρινά πόσο συμπαθητικοί μπορεί να είναι; 
Καθόλου μάλλον. 
Και υπάρχουν και εκείνοι που συνεχώς μας διακόπτουν πιστεύοντας πως αυτά που έχουν να πουν είναι πιο σημαντικά από αυτά που λέμε εμείς. Ακόμα και έτσι να είναι, ούτε αυτοί είναι συμπαθητικοί. Χρειάζεται να μάθουμε να ακούμε προσεκτικά αυτό που μας λέει ο συνομιλητής μας.

Αν είμαστε επικεντρωμένοι στην απάντηση που θα δώσουμε πάνω σε αυτά που λέει, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μάθουμε πολλά πράγματα για τον εσωτερικό κόσμο του συνομιλητή μας, για τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Έτσι με τη νέα αυτή γνώση η επικοινωνία θα είναι πιο αποτελεσματική και όμορφη. Οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι είναι σημαντικοί και να αισθάνονται ότι τους δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον. 
Ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε κάτι τέτοιο είναι να ακούμε προσεκτικά αυτά που μας καταθέτουν.

Φυσικά χρειάζεται να γνωρίζουμε και άλλους τρόπους που συνθέτουν μια επιτυχημένη επικοινωνία και οδηγούν σε μια άμεση και στιγμιαία σύνδεση με αυτούς που μας ενδιαφέρουν. Για την αρχή όμως τα πιο πάνω θα φανούν χρήσιμα και αποτελεσματικά. Ας θυμόμαστε λοιπόν να είμαστε ο εαυτός μας, να χαμογελάμε, να δείχνουμε πραγματικό ενδιαφέρον ακούγοντας προσεκτικά, να είμαστε χαλαροί και φιλικοί.

Βίκυ Τσώκου
enallaktikidrasi

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Οι Αντιπαθητικοί Άνθρωποι
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Όλοι παλεύουν να κάνουν καλή εντύπωση, να είναι αρεστοί και αγαπητοί, αλλά για κάποιους τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. 
Είναι κάποιες συμπεριφορές ή συνήθειες που τους κάνουν αντιπαθητικούς και βαρετούς και οι άνθρωποι τους αποφεύγουν.
 
Είναι παρτάκηδες
Πολλοί είναι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. 
Είναι επικεντρωμένοι μόνο στον εαυτό τους και τις περισσότερες φορές δεν τους ενδιαφέρει πώς νιώθουν οι άλλοι . Θεωρούν ότι είναι το κέντρο του κόσμου. 
Και επειδή έχουν ακούσει ότι οι Δελφοί θεωρούνται το κέντρο του κόσμου, συχνά θα τους βρεις εκεί να πέφτουν σε βαθύ στοχασμό και να παίρνουν ενέργεια. Πραγματικά εκεί νιώθουν ότι είναι στο φυσικό τους περιβάλλον. (;)
Ενδιαφέρονται μόνο για το «φαίνεσθαι»
Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, η πραγματική ομορφιά προέρχεται από μέσα. 
Η εξωτερική ομορφιά δεν έχει καμία σημασία εκτός και αν είναι κανείς μοντέλο. 
Αλλά οι άνθρωποι, με αντιπαθητική συμπεριφορά, πιστεύουν πως μόνο αυτό είναι που μετράει, άσχετα αν δεν έχουν ποτέ περπατήσει σε πασαρέλα και δεν τους έχουν ζητήσει να γίνουν εξώφυλλο ούτε σε περιοδικό για σκύλους.

Είναι ανταγωνιστικοί
Είναι αυτοί που τα κάνουν όλα καλύτερα, που κάνουν περισσότερα πράγματα από τους υπόλοιπους και φυσικά γνωρίζουν τα πάντα. Μπορεί να έχεις ανέβει στον Όλυμπο και εκείνοι θα σου πούνε: «τι μόνο αυτό έχεις καταφέρει να κάνεις; Εγώ έχω ανέβει στο Έβερεστ». Με τον καλό τον λόγο πάντα!

Βλέπουν παντού εχθρούς
Οι αντιπαθείς άνθρωποι συνήθως βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με όλους γύρω τους και ειδικά με τους φίλους τους και την οικογένειά τους. 
Αντί να είναι δεμένοι μαζί τους, περιμένουν στη γωνία πότε θα βγάλουν τα όπλα. Τα έχουν πάντα μαζί τους και δεν πάνε πουθενά χωρίς αυτά και το φούμο τους.

Θέλουν να νιώθουν σημαντικοί
Συνεχώς αναρωτιούνται γιατί οι άλλοι δεν τους βλέπουν τόσο σημαντικούς, όσο οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι. 
Αν δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μια συνάντηση φίλων και οι φίλοι συναντηθούν χωρίς την παρουσία της Αυτού Μεγαλειότητος, τότε θα παρεξηγηθούν και θα κάνουν φασαρία. Είναι πολύ καλοί σε αυτό.

Θέλουν να είναι πάντα το αφεντικό
Πρέπει συνεχώς να παίρνουν εκείνοι τις αποφάσεις και να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα, διαφορετικά η γη δε θα γυρίζει και το οξυγόνο δε θα φτάνει για όλη την ανθρωπότητα. 
Ναι, κάπως έτσι το βλέπουν.

Είναι ανειλικρινείς και κρυψίνοες
Οι περισσότεροι αντιπαθητικοί άνθρωποι είναι ανειλικρινείς. 
Λένε ψέματα σχεδόν για τα πάντα, κάνουν διερευνητικές ερωτήσεις στις ερωτήσεις που τους κάνουν, και δεν μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα. 
Με λίγα λόγια θέλουν να μαθαίνουν για τους άλλους, αλλά να μην αποκαλύπτουν τίποτε για αυτούς και αν αποκαλύψουν κάτι συνήθως δεν είναι η αλήθεια. 
Φοβούνται μάλλον ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν, όπως εκείνοι συνηθίζουν να κρίνουν τον κόσμο, δηλαδή με μια εκλεπτυσμένη ηλιθιότητα.

Είναι αγενείς
Συνήθως είναι προσβλητικοί, επιθετικοί και ντροπιάζουν τους φίλους τους κάνοντας χοντροκομμένα σχόλια και τις περισσότερες φορές το κάνουν μπροστά στους άλλους. 
Νομίζουν πως με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνουν στα μάτια των άλλων, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να έχουν το τέλος του Joker στο Batman.

Δεν είναι εκεί για κανέναν
Είναι συνεχώς απασχολημένοι αν κάποιος τους χρειαστεί. 
Δεν μπορεί κανείς να βασιστεί πάνω τους ενώ εκείνοι θέλουν πάντα να υπάρχει κάποιος όταν τον χρειαστούν. 
Μεγάλες προσωπικότητες βλέπεις…

Είναι πάντα αρνητικοί
Η απαισιοδοξία δεν είναι όμορφο χαρακτηριστικό. Βλέπουν τα πάντα από μια μαύρη κα μίζερη σκοπιά. 
Δε βλέπουν τίποτε το θετικό σε αυτό που τους λες παρά μόνο σε αυτό που εκείνοι έχουν να πουν ή να κάνουν. 
Βέβαια, αφού έχουν το χρίσμα από 44 νεραΐδες και 5 μάγους… Πώς να μην έχουν δίκαιο.

Δεν ξέρω αν πρέπει κανείς να δυσανασχετεί, όταν ανακαλύπτει κάποια από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, ή πρέπει απλά να τους αφήνει να ζουν στο δικό τους κόσμο αποφεύγοντάς τους. Για τη ψυχική μας ηρεμία και γαλήνη ας διαλέξουμε το δεύτερο.

Βίκυ Τσώκου, Coach του HeartMath Institute

enallaktikidrasi
antikleidi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι