Monday 22 March 2021

Ανησυχητικά σημάδια που ενδέχεται να σχετίζονται με την ψυχική ασθένεια σε ένα παιδί

Τέτοια σημάδια κάνουν συχνά τους γονείς να αισθάνονται σύγχυση και να μην είναι σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν.

Οι περισσότεροι γονείς έχουν μία άμεση επιθυμία να προστατεύσουν τα παιδιά τους και είναι εκεί όταν χρειαστούν τη βοήθειά τους: Εάν εμφανιστεί ένα ανεξήγητο εξάνθημα ή έχουν υψηλό πυρετό ή σπάσουν το χέρι τους, τα πηγαίνουν στον γιατρό.

Οι ορατές πληγές είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Είναι διαφορετικό όμως όταν ένα παιδί αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο ή με τους φίλους του ή αν δεν συνεργάζεται και έχει ανεξήγητα ξεσπάσματα. Τέτοια περιστατικά κάνουν συχνά τους γονείς να αισθάνονται σύγχυση και να μην είναι σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν.

Σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά επηρεάζεται από μια συναισθηματική ή συμπεριφορική διαταραχή. Μπορεί να αναγνωρίσετε ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά το τι είναι αυτό ή το τι πρέπει να κάνετε δεν είναι εύκολο.

Τα προειδοποιητικά σήματα και το γονεϊκό ραντάρ

Ένας γιατρός, ένας συγγενής ή ένας φίλος μπορεί να σας πει ότι είναι «μια φάση», αλλά αισθάνεστε ότι αυτή η «φάση» έχει διαρκέσει πάρα πολύ, η συμπεριφορά είναι πολύ αποδιοργανωτική ή η αποτυχία των βαθμών δεν βελτιώνεται ανεξάρτητα από το τι προσπαθείτε να κάνετε εσείς ή το σχολείο.

Τα παρακάτω προειδοποιητικά σήματα ενδέχεται να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα που χρήζει εξειδικευμένης προσοχής. (Η λίστα έχει επιλεγεί από το βιβλίο της Ann Douglas, Parenting Through the Storm: Find Help, Home, and Strength When Your Child Has Psychological Problems). Το παιδί σας μπορεί να βιώνει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, τα οποία είναι επίσης άτυπα για το αναπτυξιακό του στάδιο και δεν σχετίζονται με μετακόμιση, διαζύγιο ή άλλο αγχωτικό συμβάν:

  1. Το παιδί σας αντιμετωπίζει περισσότερη δυσκολία στο σχολείο.
  2. Το παιδί σας χτυπά ή εκφοβίζει άλλα παιδιά.
  3. Το παιδί σας προσπαθεί να αυτοτραυματιστεί.
  4. Το παιδί σας αποφεύγει τους φίλους και την οικογένεια.
  5. Το παιδί σας παρουσιάζει συχνές διακυμάνσεις της διάθεσης.
  6. Το παιδί σας παρουσιάζει έντονα συναισθήματα, όπως θυμωμένες εκρήξεις ή ακραίο φόβο.
  7. Το παιδί σας στερείται ενέργεια ή κίνητρο.
  8. Το παιδί σας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.
  9. Το παιδί σας έχει δυσκολία στον ύπνο ή έχει πολλούς εφιάλτες.
  10. Το παιδί σας έχει πολλά παράπονα για το σώμα του.
  11. Το παιδί σας παραμελεί την εμφάνισή του.
  12. Το παιδί σας είναι εμμονή με το βάρος, το μέγεθος ή την εμφάνισή του.
  13. Το παιδί σας τρώει σημαντικά περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο.

Ακούγοντας το γονεϊκό σας ραντάρ, αναγνωρίστε τις ανησυχίες σας και ξεκινήσετε να βρείτε την υποστήριξη (και την καταπολέμηση) που μπορεί να χρειαστεί το παιδί σας.

Ακόμη και όταν το παιδί σας έχει διαγνωσθεί με ψυχική ασθένεια, είναι σημαντικό να ακούτε το γονεϊκό σας ραντάρ. Ο Μαρκ, ο πατέρας ενός 12χρονου που διαγνώστηκε με διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης, μια διαταραχή άγχους και μια μέτρια αναπτυξιακή αναπηρία, είπε ότι ο γιος του δεν είχε τη δυνατότητα να πει αυτό που ήθελε πραγματικά... Μέχρι το παιδί σας να μπορέσει να σας βοηθήσει με αυτό το κομμάτι, εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και γίνετε εσείς η φωνή του.

Βρίσκοντας τον δρόμο μέσα στην φουρτούνα

Εάν νιώσετε τον εαυτό σας και το παιδί σας να βρίσκεται σε μία συνθήκη ψυχικής ασθένειας, θα χρειαστείτε βοήθεια και ελπίδα. Πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας και να είστε δυνατοί για το παιδί σας και να γνωρίζετε πότε να δημιουργείτε φιλίες με άλλους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις, ώστε να μην αισθάνεστε απομονωμένοι και μόνοι.


«Επιστολή του Ιωάννου Μακρυγιάννη προς τους Νέους»

«Άν θέλουμε το λίγο να γένη μεγάλο,
πρέπει να λατρεύωμεν Θεόν,
να αγαπάμε πατρίδα *νάχωμεν αρετή*
τα παιδιά μας να τα μαθαίνωμεν γράμματα και ηθική»
«… Η Επανάσταση δεν έγινε μονάχα το ’21…»
Στρατηγός Μακρυγιάννης.



Αγαπητά μου Παιδιά,

Μαζί με πολλούς άλλους άξιους και γενναίγους Έλληνες πολεμήσαμε και λευτερώσαμε τούτο τον τόπο που πατάτε εσείς, και να στοχάζεστε πως τον λευτερώσαμε για σας που γεννηθήκατε σε πατρίδα ελεύθερη, γιατί εμείς λίγο την απολάψαμε, ότι, μόλις εδιώξαμε τους Τούρκους, αρχίσαμε να τρώμε ο ένας τον άλλον κι έτσι μας βρήκαν διαιρεμένους οι Μπαυαροί και μας τζαλαπάτησαν.

Μα ο Θεός, το έλεός του μεγάλο, δεν συνερίστη τα κρίματά μας και στέριωσε το έθνος, όπου καταφανίστηκε τόσους χρόνους στη σκλαβιά και ήρθε ο καιρός πάλι να δικαιωθεί. Ότι το δίκιο μας μάς το ‘δινε ο Θεός και το χαλούσαμε εμείς. Κι απ’ το λίγο που δεν προκάναμε να χαλάσουμε εστερεώθη το έθνος αυτό, που εγέννησε κι εσάς. Εσείς τώρα μάθατε και γράμματα, ότι σκολάσατε από τις αγγαρείες και τους κιντύνους και κατατρεγμούς οπού ‘χαμεν εμείς – εγώ εμεγάλωσα αγράμματος, με άσπρα τα μαλλιά, όψιμος έπιασα κοντύλι στο χέρι μου. Και τα γράμματα που μάθατε σας δίδαξαν πως είστε Έλληνες και Χριστιανοί της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας. Αν ήθελ’ εμείς, για να γλυτώσουμε από την τυραγνία και τα βάσανα, να γίνουμε Τούρκοι, όπως έγιναν καμπόσοι τότε, θα σας είχαν γεννημένους χανούμισσες κι όχι Ρωμαίϊσσες Χριστιανές και με τούτο θα ήστενε κι εσείς Τούρκοι. Και θα παίρνατε πάνω σας και τα κρίματα του μολεμένου αυτού Έθνους, που εσώριασε τόσα αδικοχαμένων και ατιμασμένων κουφάρια απάνω στη γη.
Κι αν θέλαμε μεις να σεργιανάμε με τες καρρότσες της βασιλείας, φορτωμένοι τα παράσημα, και να μας φυλεύουν οι Μπαυαροί τιμές και περιουσίες, ήθελ’ αφήσομε τον Κωλέττη με τους μισσιονάριους και τους ξένους πρέσβεις να μας αλλάξουνε την πίστη και τότε κι εσείς θα ‘χατε γεννηθεί από μάννες Φράγκισες και θα κάνατε ανάποδα το σταυρό σας. Και θα στοχαζόσασταν ότι εχρειάστη να χυθεί ποτάμι το αίμα τόσων παλληκαριών και ηρώων της πατρίδος, για να χάσετε ελεύτεροι την πίστη που είχατε σκλαβωμένοι.
Τώρα όμως ζείτε πάνω σε τούτο το ματωμένο και καπνισμένο χώμα και λογαριάζεστε Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί και όσοι έχετε μέσα σας καρδιά και νου, το ‘χετε για την πιο τρανή χαρά σας, κορώνα στο κεφάλι. Να μη θαρρείτε όμως πως έτσι κοιμηθήκαμε από βραδίς Τούρκοι και ξυπνήσαμε Έλληνες. Εχρειάστηκε να θυσιάσουμε αρετή καντάρια και κόπους και αίματα γι’ αυτή την ελευθερία που έχετε εσείς. Ότι η επανάσταση δεν έγινε το ’21 μονάχα κάθε ώρα και στιγμή από τότε που πήρε ο Αγαρηνός την Πόλη, με κάθε σφαγή και αρπαγή και ατιμία που σήκωνε ο σβέρκος του σκλάβου, για να προσκυνήσει και δεν προσκύναγε, γίνονταν μια επανάσταση. Κι όλες αυτές οι επαναστάσεις γνωστών και αγνώστων ηρώων της πίστης και της πατρίδος έτρεξαν σαν τα ρυάκια στο μεγάλο ράμμα και έτσι έγινε το ’21 που ήθελε ο Θεός και μας έκανε λεύτερους.

Γι’ αυτό, παιδιά μου, τέτοιες μέρες, που γιορτάζετε το σηκωμό του γένους, να μνημονεύετε αυτούς τους ήρωες που θυσίασαν και τη ζωή τους και το βιος τους για πίστη και πατρίδα κι άφησαν τις φαμίλιες τους γυμνές να διακονεύουν. Και τούτη την πίστη να τη λογαριάζετε ως ένα τζιβαΐρι που το κρατά ο άνθρωπος και περπατεί και φόβος είναι να μην του πέσει. Και η πατρίδα δεν είναι ενός ούτε ολίγων αλλά την έχουμε όλοι μαζί, ότι όλοι μαζί την ελευτερώσαμε.

Ώστε αν αμελήσετε την πίστιν όπου σας παραδώσαμεν Ορθόδοξην Ανατολικήν και σας την κλέψουν, αν πέσετε στες παραλυσίες και αφήσετε τα κάστρα αφύλακτα και σας τα πάρουν, ούτε να ζήσετε μπορείτε ούτε να πεθάνετε παρηγοριέστε, ότι θα βρείτε εκεί που θα πάτε τους γενναίγους πατέρες σας, το Διάκο, τον Υψηλάντη, τον Κολοκοτρώνη, το Δυσσέα, και θα σας ζητήσουν τα αίματα πίσω που χύθησαν για την ελευθερία της πατρίδος. Και καθώς τα αίματα δεν γυρίζουν πλέον, θε να είστε καταδικασμένοι. Όθεν, αγαπητά μου Ελληνόπουλα, κάνετε τα καλά σας και μη σκολάτε τις μετάνοιες σας για τούτη την άγια πατρίδα, τηράτε να ‘χετε το νου καθαρό και Ορθόδοξο και το σώμα τυραννισμένο, για να αντέχει τους κόπους και να πηγαίνετε τούτες τις μέρες στους τάφους μας και να στοχάζεστε τα χρέη σας. Ότι εμείς από μέσ’ απ’ αυτούς τους τάφους μας μια μέρα θ’ αναστηθούμε και θα σας κρίνουμε.

Στρατηγός Μακρυγιάννης 

Για την αντιγραφή 20210321
Μυργιώτης Παναγιώτης
Μαθηματικός
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ο Απόλυτος Ευτελισμός (κοιν. Ξεφτίλα) 😠

Τελικά θα φωνάξουμε όλοι μαζί «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»;

Χωρίς άλλα λόγια... 
😠



© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki