Wednesday 21 June 2017

Κρέμασε το παιδί από το παράθυρο και ζήτησε likes για να μην το αφήσει! - 1,000 likes on the photo or " I drop him."

1,000 likes on the photo or " I drop him."
Τρομάζει για τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο των likes στα social media, η φωτογραφία που ανήρτησε στο Facebook άντρας στην Αλγερία.
Ο άντρας, «κρέμασε» ένα μικρό παιδί έξω από το παράθυρο πολυώροφου κτιρίου με σκοπό να μαζέψει «likes», γράφοντας στη λεζάντα «1.000 likes ή θα το αφήσω».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Al Arabiya, το περιστατικό συνέβη στο Αλγέρι, πρωτεύουσα της χώρας, σε διαμέρισμα του 15ου ορόφου.
Εξοργισμένοι χρήστες ζήτησαν τη σύλληψη του, με τις Αρχές να προβαίνουν άμεσα στη σύλληψη του ενώ ακολούθησε δίκη, με την ποινή να είναι διετής φυλάκιση.
Κατά την διάρκεια της δίκης, ο πατέρας ζήτησε να μην καταδικαστεί ο άντρας, που ήταν συγγενής, υποστηρίζοντας πως ήταν απλά ένα παιχνίδι.
Και ο ίδιος ο κατηγορούμενος είπε πως η φωτογραφία είχε αλλοιωθεί από χρήστες των μέσων ενημέρωσης, ενώ δεν έβαλε την ζωή του παιδιού σε κίνδυνο.

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν
το παιδί να ψηλώσει;

Είναι σημαντικό μέσω ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, διατροφής, επαρκούς ανάπτυξης και άσκησης να εξασφαλιστεί ότι το παιδί θα φτάσει σε ένα υγιές βάρος και θα πάρει το μέγιστο δυνατό ύψος που προδιαθέτουν τα γονίδια που έχει κληρονομήσει.
👦👧👦👧👦👧
Το ύψος του παιδιού και το πώς θα εξελιχθεί η ανάπτυξή του προβληματίζει πολύ τους γονείς αλλά και τα παιδιά. 
Οι γονείς αγχώνονται για το αν παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες στα παιδιά για να ψηλώσουν και τα παιδιά δέχονται τα επικριτικά σχόλια των υπολοίπων παιδιών στο σχολείο για το ύψος τους και αγχώνονται εξίσου.
Συνήθως οι γονείς ή εκείνοι που ασχολούνται με τη διατροφή των παιδιών χρησιμοποιούν την φράση "φάε το τάδε φαγητό για να ψηλώσεις" ώστε να πείσουν τα παιδιά να καταναλώσουν κάποια τρόφιμα που δεν τους είναι αρεστά. 
Άραγε υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να ψηλώσει; 
Στο άρθρο αυτό θα δώσουμε απάντηση.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού κατά την παιδική ηλικία είναι αρκετά βραδύτερος από τον ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης κατά τη βρεφική ηλικία (ειδικά τον πρώτο χρόνο ζωής). 
Συγκεκριμένα, το βάρος του παιδιού αυξάνεται κατά 2-2,5 κιλά το χρόνο, ενώ το ύψος του κατά 7,5 εκατοστά μέχρι την ηλικία των 7 ετών και 5 εκατοστά μέχρι την αρχή της εφηβείας. Ακόμη, παρατηρούνται διαφορές στην ανάπτυξη μεταξύ των δύο φύλων. Μέχρι το παιδί να φτάσει στην εφηβεία παρατηρείται ξανά ραγδαία ανάπτυξη για τα κορίτσια στην ηλικία 8-13 ετών και για τα αγόρια στην ηλικία 10-15.

Γενικά, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σταθερός και αργός κατά την προσχολική και τη σχολική ηλικία, αλλά μπορεί να είναι ακανόνιστος σε κάποια παιδιά. 
Ορισμένα παιδιά μπορεί να βρίσκονται σε περίοδο στασιμότητας για αρκετούς μήνες, μετά την οποία εμφανίζουν μια απότομη αύξηση του ύψους και του βάρους τους προς ανώτερες τιμές. 
Να αναφέρουμε ότι αυτές οι διακυμάνσεις συμπίπτουν με ανάλογες αλλαγές στην όρεξη και στην πρόσληψη τροφής.
Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών και πόσο θα είναι τελικά το ύψος του είναι η γενετική προδιάθεση και το φύλο. 
Συνακολούθως, οι παράγοντες που συμβάλλουν στο να επιτευχθεί το ανώτερο δυνατό ύψος είναι η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα (π.χ περπάτημα, ποδήλατο, αθλήματα), ο ύπνος (10-12 ώρες από τις 8-9 μ.μ.) και η αξιολόγηση της υγείας του παιδιού από τον γιατρό (βάρος, ύψος, νανισμός, γιγαντισμός, υποθυρεοειδισμός, κ.α).

Η διατροφή του παιδιού για να ψηλώσει πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη, πλούσια στα εξής μέταλλα:
ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο 
και στις εξής βιταμίνες: 
βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη D (η οποία κυρίως συντίθεται στο σώμα μας με την έκθεση στον ήλιο). 
Όμως, για να δούμε συγκεκριμένα ποια τρόφιμα μας παρέχουν τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, ώστε να τα εντάξουμε στη διατροφή των παιδιών.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που συστήνονται για την αύξηση του ύψους του παιδιού είναι άπαχα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό), κοτόπουλο, ψάρι (προτιμούμε και αυτά που τρώγονται με το κόκαλο: γαύρος, σαρδέλες, μαρίδα για να καλύψουμε και το ασβέστιο), όσπρια (μας καλύπτουν και σε σίδηρο), αυγό και ημι-αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι και τυρί, που μας καλύπτουν και σε ασβέστιο). 
.............
Τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο είναι: 
τυρί, γάλα, γιαούρτι, σαρδέλες με ψαροκόκαλο, σολομός, μύδια, στρείδια, σύκο, αμύγδαλο, πατάτα, μπρόκολο, όσπρια, φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα.
Τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο είναι: 
εντόσθια, κόκκινο κρέας, συκώτι, μύδια, στρείδια, δημητριακά ολικής αλέσεως ή εμπλουτισμένα, φασόλια, ξηροί καρποί, αυγά, σύκο, αρακάς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι: 
συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, κάβουρας, στρείδια, αρακάς, δημητριακά ολικής αλέσεως, φύτρο σιταριού
Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α: 
κολοκύθι, σπανάκι, καρότο, μπρόκολο, συκώτι, γλυκοπατάτα, πράσινα ραδίκια.
Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C: 
λαχανικά Βρυξελλών, πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριά, σπαράγγι, κουνουπίδι, μπρόκολο, παπάγια, φράουλες.
Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D: 
πλήρες γάλα, τυρί, βούτυρο, αυγό, συκώτι, βοδινό, μοσχάρι, σαρδέλες, ρέγκα, τόνος, σολομός, μαργαρίνη

Επομένως, για να ψηλώσει το παιδί μας πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε άπαχο κρέας (κόκκινο και λευκό), ημι-αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (Προτιμούμε πλήρες ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα για τα παιδιά;), όσπρια, αυγό, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. 
Έτσι, προτρέπουμε το παιδί να δοκιμάζει τροφές, να συμμετέχει στην επιλογή των τροφών και την παρασκευή των φαγητών και το μυούμε σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση, επαρκή ύπνο, αποτελώντας εμείς οι ίδιοι πρότυπα για εκείνα.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki