Monday 12 December 2022

Αμυγδαλωτοί κουραμπιέδες: Συνταγή από τη Μικρά Ασία - Kourambiedes: Greek Christmas and Wedding Cookies

Είναι η συνταγή για τους φημισμένους κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης Καβάλας
και προέρχεται από τη Μικρά Ασία


Υλικά
600 γραμμάρια αμύγδαλο ψίχα με τη φλούδα
600 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
225 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή
900 γραμμάρια αλεύρι
2 κουταλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι μπράντι
άχνη ζάχαρη


Ετοιμασία

  • Χτυπάμε το βούτυρο πάρα πολύ καλά. Δεν το λυπόμαστε καθόλου.
  • Όταν ασπρίσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Μόλις αφομοιωθεί η ζάχαρη προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και το κονιάκ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
  • Συνεχίζουμε με τα αμύγδαλα και το αλεύρι. (Σ΄ αυτή τη φάση θα χρειασθεί να αλλάξουμε τα αναδευτήρια του μίξερ γιατί το μείγμα παίρνει πλέον μορφή ζύμης.) Στο τέλος πρέπει να είναι μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
  • Όταν τους βγάλουμε τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους κυλούμε σε άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε στην πιατέλα στρώσεις-στρώσεις και σε κάθε μία στρώση πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Και επειδή έπαθα, έμαθα:
Ο φούρνος να ανάβει στο πάνω-κάτω. Ποτέ στον αέρα.
Αν τυχόν όταν τους βγάλετε από το ταψί διαλύονται, είναι πιθανόν να σας έχει ξεφύγει το βούτυρο. Βάλτε τους σε απορροφητικό χαρτί και ζαχαροαχνώστε τους την επομένη.
Το χαρτί θα έχει απορροφήσει το επιπλέον βούτυρο.


από Ξάνθη Κουραμπιέδες

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki