Sunday 9 February 2014

Η Χορωδία του Θεού - God's Chorus


Ο Συνθέτης Jim Wilson κατέγραψε τον ήχο από τα τριζόνια και στη συνέχεια επιβράδυνε την καταγραφή, αποκαλύπτοντας κάτι καταπληκτικό.

Τα τριζόνια ακούγεται σαν να τραγουδάνε την πιο αγγελική χορωδία σε τέλεια αρμονία. Αν και ακούγεται σαν ανθρώπινες φωνές, όλα όσα θα ακούσετε στην ηχογράφηση είναι οι ίδιοι οι γρύλοι.
Η καταγραφή περιλαμβάνει δύο κομμάτια που παίζονται ταυτόχρονα:
Το πρώτο είναι ο φυσικός ήχος από τα τριζόνια, που παίζεται σε κανονική ταχύτητα, και το δεύτερο είναι η έκδοση με την επιβράδυνση των φωνών από τα τριζόνια.
«Ανακάλυψα ότι, όταν επιβράδυνα αυτή την ηχογράφηση σε διάφορα επίπεδα, αυτό ο απλός γνώριμος ήχος άρχισε να μεταμορφώνονται σε κάτι πολύ μυστικιστικό και πολύπλοκο ........ σχεδόν ανθρώπινο.»
 

 


Αυτή είναι η μουσική που ακούγεται Επάνω.
Αυτή τη μουσική ακούν οι Άγιοι.
Αυτή τη μουσική ψάλλουν οι Άγγελοι.

Τέτοιες μουσικές ακούν πρώτα στο μυαλό τους αυτοί που γράφουν σπουδαίες μουσικές.
Έτσι λειτουργεί η έμπνευσή τους.
Έτσι γράφηκαν οι ψαλμοί και οι υμνωδίες.
Και είναι όλες εκδοχές της θείας μουσικής, της μουσικής του Παραδείσου.

Τα πάντα στη πλάση τραγουδούν τη θεία μουσική. Τα αστέρια, οι πλανήτες, τα νερά, τα ποτάμια, οι θάλασσες, τα κύματα, οι μέλισσες, το χιόνι.
Τα πάντα αναπαράγουν τη Μουσική του Θεού. Όλα μετέχουν στη χορωδία του Θεού. Ο αέρας, η χλόη και το χορταράκι, τα φυτά, τα τζιτζίκια, όλα τα έντομα, τα βατραχάκια. Το κάθε Είδος αναπαράγει το δικό του μέρος της Θείας μουσικής.
Όλο το στερέωμα υμνεί τη Δόξα του Θεού. Τα μωρά και οι Άγιοι άνθρωποι την ακούν και την αναπαράγουν κι αυτοί. Τα πάντα δοξάζουν το Θεϊκό μεγαλείο.
Αυτή είναι η Αρμονία, η Μουσική και ο Κόσμος για τα οποία μίλησε ο Πυθαγόρας.

Ότι όμορφο, ότι ωραίο γίνεται σ’ αυτό τον κόσμο, πρώτα το ακούν, πρώτα το βλέπουν οι άνθρωποι και μετά το αποτυπώνουν. Τα αποτυπώνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν για να μη χάσουν την εμπειρία. Έτσι λειτουργεί η Έμπνευση. Έτσι συνέθεσε ο Μότσαρτ, έτσι δημιούργησαν οι σπουδαίοι. Έτσι δημιουργήθηκαν τα Καλά και τα Ωραία.

Όλα μέρος της Δημιουργίας, του αέναου «Γεννηθήτω», της διαρκούς Μουσικής και όλα τα δημιουργήματα, αναπαραγωγοί της Θείας Μουσικής.
Όλα πηγάζουν από την Πρώτη Εντολή: «Γεννηθήτω». Όλα τέλεια, όλα αρμονικά και κάθε δημιούργημα, στο δικό του βαθμό, αναπαράγει και μετέχει της Θείας Μουσικής.
Τα ξέρουμε καλά αυτά υποσυνείδητα, γι’ αυτό την κάθε σπουδαία μουσική την λέμε αγγελική. Γι’ αυτό οι βυζαντινοί ύμνοι, οι αγιογραφίες είναι ανυπόγραφα. Επειδή δόθηκαν. Γνώριζαν ότι δεν ήταν δικά τους. Ούτε η Μουσική, ούτε τα Χρώματα.

Οι Πυθαγόρειοι πίστευαν ότι όλη η ύλη προήλθε από μουσικές αποχρώσεις, ωστόσο, ήταν σε ένα επίπεδο όπου κανείς δεν μπορούσε να τις ακούσει. Το σύμπαν δημιουργεί μουσική. Το 2006, στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, το ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων Κρήτης, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Λονδίνου, Εδιμβούργου, Παρισίων, Uppsala, Νέας Υόρκης, Cornell και Columbia και τιμώμενο τον Μίκη Θεοδωράκη, έκανε Συμπόσιο με θέμα: «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ / MUSIC AND UNIVERSAL HARMONY» και μίλησαν για την «Μουσική των Σφαιρών και των Ημισφαιρίων» για να εξετάσουν αν βρίσκεται στη ρίζα της ύπαρξης του Ήλιου, της Γης και της ίδιας της ύπαρξής μας, για το τι δείχνουν οι σύγχρονες τεχνικές νευροαπεικόνισης για τη λειτουργία των δύο ημισφαιρίων και του Λόγου για τις περιοχές του Λόγου στον εγκέφαλο, την «Η Μουσική των Ειδών», όπου βιολόγοι και ψυχολόγοι εξέθεσαν νέα ερευνητικά ευρήματα μαζί με οπτικο-ακουστικό υλικό για τα τραγούδια των φαλαινών, των ελεφάντων και των γιβώνων, την «Η Μουσική των Ανθρώπων»
την «Συμπαντική, Μουσική και Κοινωνική Αρμονία».

Λόγος και Αρμονία. Ο Λόγος, η αναλογία στα μαθηματικά κλάσματα, η Συμμετρία στα πάντα, η Αρμονία, επειδή ακριβώς Λόγος είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού και ο Θεός έδωσε τον Λόγο Του στον άνθρωπο.

χαμομηλάκι



© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki