Thursday 21 March 2019

Σάμος, Βίλια, Κόνιτσα: Το ξενοφοβικό πρόσωπο της Ελλάδας

Την τιμήσαμε την Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
Πέρα από τα λόγια περάσαμε και σε πράξεις κατά του Ρατσισμού.
Και τί έκαναν οι ακραίοι;
Απαγόρευσαν στα παιδιά τους να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με τα προσφυγάκια.
Χτύπησαν προσφυγόπουλα στο ξενοδοχείο φιλοξενίας τους.
Βάλανε κουκούλες και στήσανε ενέδρα στα παιδάκια χωρίς πατρίδα.

Αλλά είναι μόνο οι ακραίοι;

Κι εμείς όλοι, που επιτρέπουμε να γίνονται αυτά;
Πως τα αφήνουμε να εξελίσσονται;

Πόσο μπορούμε να ανεχόμαστε την υποκρισία; Από την μια μεριά να παίρνουν τα φράγκα για να νοικιάζουν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες κι από την άλλη να διώχνουν τα παιδιά του κόσμου από την αυλή τους!


Τί είναι αυτά; Από πότε οι Έλληνες υποστηρίζουν την Καθαρή φυλή;Από πότε οι Έλληνες φοβούνται μη μολυνθεί η καθαριότητα και η καθαρότητά μας;
Πόση αντίφαση βιώνουμε, να αρνούμαστε τον εμβολιασμό από την μια και να φοβόμαστε την επαφή με τα εμβολιασμένα παιδάκια από την άλλη;
Η πατρίδα μας, που έδειξε το καλύτερο πρόσωπο σε όλο τον πλανήτη, υποστηρίζοντας τους πρόσφυγες κατατρεγμένους του πολέμου, τώρα πάει να αμαυρώσει την εικόνα χιλιάδων χρόνων για κάποιους άθλιους, ξενοφοβικούς ρατσιστές, που άμα τους δώσεις κι αυτούς φράγκα, μια χαρά θα καταπιούν το ποτήρι της υποκρισίας και του τσαμπουκά της κουκούλας.


Το χαμομηλάκι

«Φυσάει Στα Σταυροδρόμια Του Κόσμου»
Το απαγορευμένο αριστούργημα του Τάσου Λειβαδίτη

«Ένα κοριτσάκι κάθεται στο κατώφλι
έχει τυλίξει μ’ ένα πανί, σαν κούκλα, το δεκανίκι του πατέρα της
και το νανουρίζει
νάνι νάνι»
...............
«Μια λεχώνα ουρλιάζει κάτω απ’ τον παραμορφώμενο ουρανό
ο άντρας της γυρίζει τους δρόμους ζητιανεύοντας ένα κερί
ν’ ανάψει δίπλα στο νηογέννητο»
Παγωνιά
φυσάει στους έρημους δρόμους της πολιτείας
ο άνεμος στροβιλίζει τη σκόνη
παρασέρνει τ’ αποτσίγαρα τα σύννεφα τα χαρτιά
λίγοι μοναχικοί διαβάτες περνάνε βιαστικοί στους δρόμους
φυσάει
φυσάει στις καμινάδες στις στέγες κάτω απ’ τις γέφυρες
φυσάει μες απ’ τ’ αχαμνά σκέλια των κατάδικων που
σουλατσάρουν στα προαύλια των φυλακών
φυσάει στις ματωμένες κοιλιές των γυναικών που γεννάνε έξω
απ’ τις κλειστές πόρτες των νοσοκομείων
φυσάει στις παράγκες στα παραπήγματα στα καπηλειά


φυσάει κάτω απ’ τα παλιά ανάχτορα

Μνημόσυνο για τους πεσόντες

Εξέδρες
τα ψηλά καπέλα των υπουργών
μονύελα
γάντια
ακριβές γούνες
οι φαντάροι στη γραμμή παρουσιάζουν όπλα
πίσω απ’ τις ξιφολόγχες που γυαλίζουν
στριμώχνεται ο λαός

Φάτσες τετράγωνες ρυτιδωμένες
φάτσες μελανιασμένες απ’ το κρύο μελανιασμένες απ’
τις καπνιές
χοντρά δυνατά σαγώνια σαπισμένα δόντια
μάτια κάτω απ’ τα τσαλακωμένα κασκέτα
κόκκινα και βλοσυρά

Ανάπαυσον ο Θεός τους δούλους σου
αλληλούια
φυσάει

Ένας γέρος μισοκοιμάται
ένας σοβατζής με τη φόρμα του χιονισμένη απ’ ασβέστη
δεν υπάρχει διέξοδος
οι Σλάβοι μας απειλούν
ο πόλεμος
ησυχία ησυχία μιλάει ο κύριος υπουργός
ο πόλεμος
αλληλούια
φυσάει μες απ’ τα δεκανίκια των σακάτηδων που χτυπάνε
τις πόρτες των πολιτειών
φυσάει μες στις κιθάρες των τυφλών που παίζουν στις γωνιές
των δρόμων
φυσάει ανάμεσα στα κόκκαλα των νεκρών

Μια γυναίκα σφίγγει τρομαγμένη το παιδί της
εκείνο πονάει και μπήγει τις φωνές
σκασμός λοιπόν μιλάει ο υπουργός
................
ολόκληρο το ποίημα στα Τετράδια της Αμπάς 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Rebecca Eanes: «Θετική ανατροφή» - Positive Parenting

Η φιλοσοφία της θετικής ανατροφής δεν είναι ένα σύνολο στυγνών κανόνων που περιμένουν την κατά γράμμα εφαρμογή τους. 
Είναι περισσότερο μια στάση ζωής που συνοψίζεται στην πεποίθηση ότι τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, χωρίς τον φόβο της βίας, της υποτίμησης, της τιμωρίας. 
Rebecca Eanes quotes
Χωρίς μάχες εξουσίας και μεθόδους που στραγγαλίζουν την συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού. 
Η θετική ανατροφή είναι μια προσέγγιση που απορρίπτει την τιμωρία χωρίς να συμφωνεί με την άκρατη ανεκτικότητα, λέει «ναι» στα όρια προωθώντας την άποψη ότι ένα παιδί δεν μπορεί να μάθει να πειθαρχεί μένοντας άπραγο, αλλά ενεργώντας.
Κι επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν σωστότατα αλλά εντελώς θεωρητικά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ακολουθούν πρακτικές λύσεις και παραδείγματα για το πώς θα εφαρμόσετε την εν λόγω προσέγγιση.
Διαβάσαμε το βιβλίο της Rebecca Eanes «Θετικοί γονείς Ευτυχισμένα παιδιά», που κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις Πεδίο και παρουσιάζει ολοκληρωμένα όλη τη φιλοσοφία της θετικής ανατροφής.

Πού βασίζεται, λοιπόν, η προσέγγιση που εξαίρει τη συνεργασία και την ηρεμία; 

Σε πέντε θεμελιώδεις αρχές, που εμείς διαβάσαμε στο βιβλίο της Eanes και σας παρουσιάζουμε συνοπτικά.

Αξίζει να σημειώσετε τα λόγια της συγγραφέως «Αυτές οι πέντε αρχές δεν είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Είναι αλληλένδετες και αμοιβαία εξαρτώμενες, και έτσι πρέπει να τις αντιλαμβάνεστε αν θέλετε να οικοδομήσετε έναν ισχυρό δεσμό και να αναλάβετε τον ρόλο του αποτελεσματικού καθοδηγητή που το παιδί σας έχει ανάγκη.»

1. Σύνδεση
Σύμφωνα με τη θεωρία του δεσμού (όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Άγγλο ψυχίατρο John Bowlby και την Αμερικανίδα ψυχολόγο Mary Ainsworth), η σύνδεση ανάμεσα στο μωρό και στο πρόσωπο που το φροντίζει ευθύνεται για τη διαμόρφωση των μελλοντικών του σχέσεων, για την ικανότητα συγκέντρωσής του, την αυτογνωσία, την ηρεμία και τη δυνατότητα ανάκαμψης στις δυσκολίες. 

Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που δεν καταφέρνουν να αναπτύξουν έναν ασφαλή δεσμό με τους γονείς τους κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, αργότερα θα εμφανίσουν προβλήματα στη συμπεριφορά τους και στις σχέσεις τους. 
Με δυο λόγια: πρόκειται για την ικανότητα να καταλαβαίνετε τις ανάγκες των παιδιών και να ανταποκρίνεστε με αγάπη σ’ αυτές.

Πρακτικά:

-Ανταποκριθείτε άμεσα και με στοργή στο κλάμα του παιδιού ή στη συναισθηματική του αναστάτωση.
-Να είστε σε επαγρύπνηση για τα μηνύματα του παιδιού που αφορούν την τροφή, την ξεκούραση, το παιχνίδι και την άνεσή του και να καλύπτετε άμεσα τις ανάγκες αυτές.
-Να του αφιερώνετε όλη σας την προσοχή και συγκέντρωση, χωρίς περισπάσεις.
-Να του δίνετε πολλή θετική προσοχή – μιλώντας, παίζοντας, γελώντας κ.λπ.

2. Σεβασμός
Πρόκειται για την ικανότητα να σέβεστε το παιδί, ακόμα και τις φορές που δεν μπορείτε να το καταλάβετε. Όπως γράφει στο σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου της η Eanes 

«Ως ανθρώπινα όντα, τα παιδιά αξίζουν τον ίδιο σεβασμό που δείχνουμε και στους ενήλικες. Είναι σημαντικό να τα αντιμετωπίζουμε με καλοπροαίρετο, κόσμιο κι ευγενικό τρόπο, όπως ακριβώς συμπεριφερόμαστε και στους άλλους ανθρώπους». 
Η αρχή του σεβασμού, λοιπόν, πρεσβεύει τον σεβασμό στο σώμα, την αξιοπρέπεια, το μυαλό, την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού.

Πρακτικά:

-Γίνετε καλοί ακροατές.
-Σεβαστείτε το σώμα τους κι αποφύγετε τις έντονα παρεμβατικές κινήσεις (όπως να ορμάτε ξαφνικά κατά πάνω του για να του χτενίσετε, για παράδειγμα, τα μαλλιά).
-Δίνετε στο παιδί το δικαίωμα της επιλογής κι επιτρέψτε του να παίρνει αποφάσεις για μικρά πράγματα, ώστε να αισθάνεται ότι έχει κάποιον έλεγχο στην καθημερινότητά του.
-Να είστε ειλικρινείς.
-Να ζητάτε συγγνώμη όταν αδικείτε το παιδί.
-Να σέβεστε τον χώρο του και τη διάθεσή του για απομόνωση.

3. Προληπτική παρέμβαση
Πρόκειται, με δυο λόγια, για την εκ των προτέρων δράση κι όχι για την εκ των υστέρων αντίδραση σε συμπεριφορές του παιδιού. Προτιμήστε να αφιερώσετε χρόνο προκαταβολικά για να οικοδομήσετε μια στέρεη σχέση με το παιδί, παρά να ενεργήσετε παρορμητικά όταν μια δύσκολη κατάσταση κάνει την εμφάνισή της.
Πρακτικά:
-Φροντίστε να θέσετε εγκαίρως τα απαραίτητα όρια και να κάνετε σαφείς τους κανόνες που περιμένετε να ακολουθήσει το παιδί.
-Δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης βάσει του οποίου θα ενεργήσετε όταν προκύψει κάποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά και μην περιμένετε το ένστικτό σας να σας υποδείξει πώς θα τη διαχειριστείτε.
-Ένα παράδειγμα μέσα απ’ το βιβλίο: 

αν το παιδί εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με άλλα παιδιά, ο γονέας που εφαρμόζει την προληπτική παρέμβαση θα ξεκινήσει να του μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται το συναισθήματά του, θα δημιουργήσει μια «γωνία χαλάρωσης» και θα θέσει ένα όριο στην επιθετική της συμπεριφορά.

4. Καθοδήγηση με κατανόηση
Οι θετικοί γονείς διατηρούν τον ηγετικό τους ρόλο, γιατί αντιλαμβάνονται ότι προκαλούν τεράστια ζημιά στα παιδιά αν δεν τους παρέχουν καθοδήγηση για το πώς να πορευτούν στον κόσμο των μεγάλων. Κατανόηση σημαίνει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και να διαμορφώνουμε μαζί τους σχέσεις τέτοιες, που να καταλαβαίνουν ότι τα ακούμε και τα «νιώθουμε», διατηρώντας παράλληλα τα όρια που έχουμε θέσει.
Πρακτικά:
-Δείξτε στο παιδί ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του και ότι είστε με το μέρος του ακόμα κι όταν η συμπεριφορά του είναι αρνητική.
-Ένα παράδειγμα μέσα απ’ το βιβλίο:

Παρατηρήστε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο αντιδράσεις του γονιού απέναντι στη συμπεριφορά του παιδιού, που κλωτσάει μια μπάλα μέσα στο σπίτι και σπάει ένα βάζο.
Αντίδραση 1η (χωρίς κατανόηση): «Ξέρεις ότι απαγορεύεται να κλωτσάς τη μπάλα μέσα στο σπίτι! Τι απρόσεκτος που είσαι! Τιμωρία για μια βδομάδα!»
Αντίδραση 2η (με κατανόηση): «Ωχ! Έσπασες το βάζο! Σίγουρα νιώθεις άσχημα γι’ αυτό. Βλέπω δάκρυα στα μάτια σου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είχαμε τον κανόνα να μην πετάμε την μπάλα μέσα στο σπίτι. Ήταν μια άτυχη στιγμή, αλλά λάθη γίνονται. Θα ήθελες να σκεφτείς πώς θα το διορθώσεις;»

5. Θετική πειθαρχία
Αντί να «απαντούν» στις λάθος συμπεριφορές με θυμό, επιθετικότητα και τιμωρία, οι θετικοί γονείς επιλέγουν την προσέγγιση κατά την οποία το παιδί δεν μειώνεται και η ευκαιρία για διδασκαλία που προσφέρει η λάθος αυτή συμπεριφορά αξιοποιείται στο έπακρο.
«Δεν είναι μόνο η πειθαρχία που μετράει, αλλά το σύνολο των εμπειριών που προσφέρετε στα παιδιά σας κατά την παιδική τους ηλικία. Τα παιδιά διαμορφώνονται όχι μόνο όταν τα επιπλήττουμε και τα διορθώνουμε, αλλά και από αμέτρητες άλλες στιγμές -από τα χαμόγελα και τα δάκρυα, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, την ενθάρρυνση και την αποθάρρυνση, το γέλιο και τη θλίψη, την αποδοχή και την απόρριψη, την απομάκρυνση και την επανασύνδεση- που σηματοδοτούν την παιδική τους ηλικία.», 

επισημαίνει στο βιβλίο της η Rebecca Eanes.
Πρακτικά:
Η συγγραφέας του βιβλίου προτείνει τρία βήματα που οδηγούν στη θετική πειθαρχία.
Βήμα 1ο : 

Αξιολογήστε την ανάγκη. Κάθε συμπεριφορά είναι ένδειξη μιας εσωτερικής ανάγκης. Ανακαλύψτε αυτήν την ανάγκη κι αξιολογήστε την.
Βήμα 2ο: 

Ηρεμήστε τον εαυτό σας και το παιδί σας. Έχει σημασία να ηρεμήστε πρώτα εσείς πριν αρχίσετε να χειρίζεστε την κατάσταση. Στη συνέχεια, βοηθήστε και το παιδί να ηρεμήσει (εδώ μπορείτε να δείτε μερικούς τρόπους να το καταφέρετε).
Βήμα 3ο: 

Διδάξτε το παιδί και επιλύστε το πρόβλημα. Στις μικρές ηλικίες, η τήρηση των ορίων με την απομάκρυνση του παιδιού είναι αρκετή. Μπορούμε επίσης να του διδάξουμε τι μπορεί να κάνει («Δεν θα σ’ αφήσω να παίξεις με την μπάλα μέσα στο σπίτι, αλλά μπορείς να παίξεις στην αυλή»).

*Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο «Θετικοί γονείς Ευτυχισμένα παιδιά» των εκδόσεων πεδίο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

mamagers.gr
Φιλοξενία: Το
Χαμομηλάκι

Πίνακες ζωγραφικής για την επανάσταση του 1821

Ζήση Ανθή : Έργα τέχνης από Έλληνες και ξένους ζωγράφους.

Έργα τέχνης για την 25η Μαρτίου 

Έργα ξένων ζωγράφων 

Delacroixi , Η Ελλάδα πάνω στα ερείπια του Μεσολλογγίου, 1826. Oil on canvas. Musιe des Beaux-Arts, Bordeaux, France

Delacroix , Η καταστροφή της Χίου . 1824. Oil on canvas. Louvre, Paris, Franceθήκη λεζάντας

Ludovico Liparini , Μπότσαρης

Peter von Hess , Ανδρέας Μιαούλης 

Peter von Hess, Μπουμπουλίνα 
Peter von Hess, Palicar troops, 1829
Peter von Hess, Ο Αντώνης Οικονόμου, ήρωας της ελληνικής επανάστασης, που ξεκίνησε τον αγώνα στην Ύδρα.

Adam Friedel, Λιθογραφία της Μαντώς Μαυρογένους, 1827

Delacroix, έφιππος Έλληνας αγωνιστής 

Έργα Ελλήνων ζωγράφων 


Αλέξανδρος Ησαΐας, Η μάχη στην Αλαμάνα 

Θεόφιλος, Αθανάσιος Διάκος 

Νικόλαος Γύζης, Κρυφό σχολείο 

Κωνσταντίνος Βολανάκης,
Η άφιξη του Καραΐσκάκη στο Φάληρο 

Θεόφιλος, Ρήγας και Αδαμάντιος Κοραής 

Νικόλαος Γύζης, Το παιδομάζωμα 

Πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη 

Πίνακας ζωγραφικής του Θεόφιλου

Θεόφιλος:
Μάρκος Μπότσαρης,
Οδυσσέας  Ανδρούτσος και Αθανάσιος Διάκος 

Θεόδωρος Βρυζάκης,
Η έξοδος του Μεσολογγίου, λάδι σε μουσαμά, 1855 
Θεόδωρος Βρυζάκης,
Το στρατόπεδο του Καραΐσκάκη, 1855

Σπυρίδων Προσαλέντης, Δημήτριος Υψηλάντης 

Θεόδωρος Βρυζάκης,
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός
ευλογεί τη σημαία της επανάστασης
Θεόδωρος Βρυζάκης,
Προσωπογραφία Αναγνωστόπουλου 
Θεόδωρος Βρυζάκης,
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης 
Θεόδωρος Βρυζάκης, Δύο πολεμιστές

Θεόδωρος Βρυζάκης, Η μονή Αρκαδίου 

Θεόφιλος, Ο θάνατος του Μπότσαρη
στη μάχη κοντά στο Καρπενήσι, (1823) 

Θεόδωρος Βρυζάκης, Η Ελλάς ευγνωμονούσα 

Θεόφιλος, Κολοκοτρώνης 

Θεόφιλος, Κατσαντώνης 

Θεόδωρος Βρυζάκης, Η μάχη στα στενά 

Νικόλαος Γύζης, Μετά την καταστροφή των Ψαρών 

Διονύσιος Τσόκος, Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη 

Θεόφιλος Τσόκος, Ο όρκος των Φιλικών 

Νικηφόρος Λύτρας,
Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας 

Νικηφόρος Λύτρας, Το ψαριανό  μοιρολόι

Πίνακας του Θεόφιλου 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki