Sunday 1 June 2008

Το μήνυμα της ημέρας

Μεγαλώνοντας το παιδί μας

Μεγαλώνοντας το παιδί μας ας έχουμε υπόψη μας τα εξής:
  1. ΑΝΤΙΛΗΨΗ: Το παιδί μας δεν είναι κουτό. Αντιλαμβάνεται τα πάντα. Όσο μικρό και αν είναι αντιλαμβάνεται όλα μας τα συναισθήματα, τη διάθεσή μας, και κυρίως την αγάπη μας γι αυτό.
  2. ΕΥΘΥΤΗΤΑ: Του μιλάμε κοιτώντας το στα μάτια. Έτσι απορροφούν τις ιδέες στο μέγιστο, κατανοώντας και τα μη λεγόμενα.
  3. ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ: Μιλάμε υπεύθυνα και για σοβαρά θέματα. Όπως όταν απευθυνόμαστε σε μεγάλους. Μπορούμε στις αφηγήσεις μας να περιλαμβάνουμε ακόμα και δύσκολες έννοιες. Το παιδί αντιλαμβάνεται περισσότερα από όσα νομίζουμε.
  4. ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ: Στο παιδί μας καταθέτουμε μόνον αλήθειες και φροντίζουμε να είμαστε αξιόπιστοι απέναντί του.
  5. ΟΥΣΙΑ: Σ’ αυτό πού διαβάζουμε στο παιδί μας να εντοπίζουμε την ουσία. Δεν διαβάζουμε απλά ένα παραμύθι στο παιδί, συζητάμε μετά μαζί του την ουσία.
  6. ΗΠΙΟΤΗΤΑ: Η φωνή μας να είναι ήπια και σταθερή και η συμπεριφορά μας ήρεμη. Είμαστε σταθεροί στις απόψεις και τις θέσεις μας.
  7. ΟΧΙ ΦΟΒΟΣ: Δεν καλλιεργούμε το φόβο στην ψυχή του παιδιού. Για παράδειγμα παραμύθια και εκφοβισμός με μάγισσες και τέρατα λειτουργούν πολύ αρνητικά.
  8. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Αναπτύσσουμε την ελευθερία του.
  9. ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ: Το ενθαρρύνουμε να κάνει μόνο του πράγματα. Του δίνουμε τον χρόνο του.
  10. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αποφυγή χτυπημάτων. Προστατεύουμε τα παιδιά από τα χτυπήματα στα χέρια και το κεφάλι. ΟΧΙ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ. Κάθε χτύπημα στο παιδί, επιφέρει ψυχικά τραύματα.

Αμαλία, δε σε ξεχνάμε ... παλεύουμε για το καλύτερο

«Ο ασθενής έχει το δικαίωμα
του σεβασμού του προσώπου του
και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του.»



Ανοίξτε και μελετήστε το: fakellaki.blogspot.com

ΕΡΕΥΝΑ 2007:
Πρωταθλητές, δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας. Φόρο διαφθοράς πλήρωσαν 440.000 ελληνικές οικογένειες

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Νέα στοιχεία-σοκ για το ύψος, το κόστος και την έκταση της διαφθοράς στη χώρα φέρνει στο φως έρευνα της Public Issue για τη ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς».

Για πρώτη φορά υπολογίζεται ότι το συνολικό «μαύρο χρήμα», που αναγκάστηκε να δώσει ένας στους πέντε Ελληνες πολίτες το 2007 σε δημόσιες υπηρεσίες -αλλά και στον ιδιωτικό τομέα- για μικρά και μεγάλα «ρουσφέτια» ανέρχεται σε 613 εκατ. ευρώ!
........................................................................

Στην Υγεία
Πρωταθλητές της διαφθοράς στην Ελλάδα αναδεικνύονται τα δημόσια νοσοκομεία από τη μια και οι ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας από την άλλη.


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ελληνες εμφανίζονται να πληρώνουν σε ποσοστό 34% οικονομική συνεισφορά για καλύτερη μεταχείριση στα δημόσια νοσοκομεία (εγχειρήσεις, εισαγωγή, εξετάσεις κ.λπ.).

Οι πολεοδομίες, άλλη μεγάλη εστία διαφθοράς, ακολουθούν πολύ πίσω με ποσοστό 15% και έπονται οι εφορίες με 14%. Μικρότερα ποσοστά διαφθοράς παρατηρούνται στο υπουργείο Μεταφορών 6%, στους δήμους 3% (για υποθέσεις που αφορούν άδεια καταστημάτων, έκδοση δικαιολογητικών, προσλήψεις, ηλεκτροδότηση, μεταφορά ρολογιού, διαγωνισμούς κ.ά.). Σε ποσοστό 2% διαφθορά καταγράφηκε ακόμη στις Νομαρχίες και τη ΔΕΗ, ενώ με 1% ακολουθούν το Κτηματολόγιο, οι τράπεζες, ο ΟΤΕ, τα Δασαρχεία, ο ΟΕΚ.

Στον ιδιωτικό τομέα προηγούνται και πάλι τα ιδιωτικά νοσοκομεία με 18% και ακολουθούν οι γιατροί και τα ιδιωτικά ιατρεία με ποσοστό 10%!

Οι ιδιωτικές τράπεζες συγκεντρώνουν επίσης μεγάλο ποσοστό διαφθοράς (10%), ενώ οι δικηγόροι-νομικοί ακολουθούν στην τέταρτη θέση με ποσοστό 8%. Οπως προκύπτει από την έρευνα, η διαφθορά στους δικηγόρους αφορά χρήματα που ζητήθηκαν από πελάτες, πέραν του νομίμου, για διευθέτηση υποθέσεών τους, όπως δικαστικές υποθέσεις γενικά (41%), χορηγήσεις πιστοποιητικών (5%), δάνεια (5%), μεταβιβάσεις περιουσίας (5%), προώθηση υποθέσεων(5%), πράσινη κάρτα (5%), μεσολαβήσεις στο Δημόσιο (5%) κ.ά.
Μεταξύ 3% και 4% κινείται και η διαφθορά στους ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και άλλους τεχνίτες (για εργασίες χωρίς απόδειξη, υπερτιμολόγηση κ.ά.). Στον κατασκευαστικό κλάδο τα περιστατικά διαφθοράς αφορούν την ανέγερση οικοδομής (29%), την οικοδομική άδεια (24%), τις εργασίες στο σπίτι (19%), τη νομιμοποίηση παραβάσεων (10%).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/01/2008

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki