Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Γιάννης Ρίτσος — Η Κυρά των Αμπελιών

Γιάννης Ρίτσος — Η Κυρά των Αμπελιών (ΑΘΗΝΑ, 1945-1947)

Στο ποίημα παρουσιάζονται όλες οι γωνιές της Ελλάδας μαζί με την ιστορία τους. 
Η Κυρά διασχίζει τον τόπο και τον χρόνο. 
Είναι η Παναγία, η Μπουμπουλίνα, η Περσεφόνη, η Μάνα 
και η περήφανη Αγωνίστρια.

Κι έτσι στητή και δυνατή καταμεσής στον κόσμο
κρατώντας στο ζερβί σου χέρι τη μεγάλη ζυγαριά και στο δεξί 

την άγια σπάθα
είσαι η ομορφιά κι η λεβεντιά κι είσαι η Ελλάδα.
--------------
«Ο Ρίτσος, κυρίως με τα μεγάλα ποιήματα "Ρωμιοσύνη" και "Η Κυρά των Αμπελιών", στρέφεται προς το ελληνικό τοπίο, που κοντά του έζησε τα φωτεινά διαλείμματα των παιδικών του χρόνων, αλλά τώρα με καινούργια προοπτική.
Το τοπίο συμμετέχει κι αυτό στην ιστορική αυτογνωσία του Έλληνα. Έχει επάνω του χαραγμένη την ιστορία της ρωμιοσύνης, είναι η ίδια η ρωμιοσύνη. 
Ο Ρίτσος προσπαθεί να μυηθεί και να μυήσει στο βαθύτερο νόημα που αποκτά ο ελληνικός χώρος και τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, αλλά και σε όλο το εύρος της ελληνικής ιστορίας. [...] Ο Ρίτσος ερμηνεύοντας τη γένεση του Επιτάφιου τονίζει ότι “κάθε φορά που μια χώρα κινδυνεύει από εξωτερικό κίνδυνο, από τη δράση ξένων παραγόντων, από κατοχή, για να διατηρήσει τη φυσιογνωμία της, καταφεύγει σε αναγνωρίσιμες από όλο το λαό μορφές”. Είναι η περίπτωση που αιτιολογεί και την τωρινή επανασύνδεση με γνώριμες στο λαό μορφές.... »


Διαλησμάς Στ., 1981, Εισαγωγή στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, Αθήνα: Επικαιρότητα, σελ. 35-42 
πηγή

Η πικρή αλήθεια για τον εθισμό με τα κινητά μας…

Στο βίντεο για το “These Systems Are Failing”, ανόητοι άνθρωποι, εθισμένοι στο κινητό δημοσιεύουν τις selfie τους, στέλνουν emojis, κυνηγάνε τον Pikachu ή σύρουν δεξιά ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και αγνοούν εντελώς την πραγματικότητα γύρω τους.
«Πριν από μερικά χρόνια είδα το βίντεο “Man” του Steve Cutts και ήταν εκπληκτικό και ανάρπαστο», ανέφερε ο Moby για το βίντεο σε μια δήλωση. 
«Έκανα μία έρευνα στο διαδίκτυο και βρήκα την ηλεκτρονική του διεύθυνση και ταπεινά του ζήτησα να κάνει ένα βίντεο για ‘μένα. Και είμαι τυχερός που συμφώνησε. Το βίντεο που έκανε για το “Are You Lost In The World Like Me?” είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα βίντεο που έχουν γίνει ποτέ για τραγούδι μου.»
Ο Cutts πρόσθεσε: «Για μένα το βίντεο είναι σχετικό με την αύξηση της εξάρτησής μας από την τεχνολογία και για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση σήμερα ή μια κάποια έλλειψη που εστιάζει στον τρόπο που η τεχνολογία μας αλλάζει – Πώς έχουμε γίνει απευαισθητοποιημένοι.»
Δείτε το νέο βίντεο του Moby και την πικρή αλήθεια για τον εθισμό με τα κινητά μας…

Πηγή: Rolling Stone
Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα καλύτερα βίντεο που έχουν γίνει ποτέ για τραγούδι του.
PROPAGANDA