Sunday 27 August 2017

«Σ' αγαπώ ακόμη και ηττημένο.... Παιδί, που δεν το ετοιμάζεις για την ήττα, δεν θα γίνει ποτέ νικητής»

Καλός πατέρας
Ο π. Χαράλαμπος Λίβυος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός μέσα σε λίγες ώρες σε όλη τη χώρα, όταν μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook συνεχάρη τον γιο του για την προσπάθεια του στις πανελλήνιες και του είπε ένα μεγάλο «μπράβο» παρότι δεν πέρασε πουθενά.

«Σήμερα βγήκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων 2017. Συγχαρητήρια στον τρίτο γιό μου τον Αλέξανδρο!!! Δεν πέρασε Πουθενά!!! Μπράβο που "απέτυχε". Μια χαρά. 

Κι αν πετύχαινε πάλι μπράβο θα του έλεγα γιατί ήθελε πολύ την σχολή της Πληροφορικής. Αλλά και τώρα που δεν τα κατάφερε, είναι όλα όμορφα. Και είμαι το ίδιο περήφανος γι αυτόν, και στην επιτυχία μα ιδιαιτέρως στην αποτυχία του», έγραφε μεταξύ άλλων και σημείωνε πως "οι μεγάλες στιγμές στην ζωή μας συγγενεύουν με μεγάλες ατυχίες και αποτυχίες'.
Τώρα, μετά τις διαστάσεις που πήρε η πρώτη του ανάρτηση, επανήλθε με νέα δημοσίευση.
"Εκείνο που ευτυχώς ελάχιστοι πλην αιχμηρά δεν κατάλαβαν, είναι ότι εγώ με την ανάρτηση μου αυτή, περί αποτυχίας, δεν επαινώ αυτούς που δεν διαβάζουν ή τεμπελιάζουν στην ζωή τους, αλλά εκείνους που προσπαθούν μα βιώνουν την ήττα. 
Και παιδί που δεν το ετοιμάζεις για την ήττα δεν θα γίνει ποτέ νικητής", διευκρινίζει και επικαλείται τη ρήση του Μάικ Τάισον:
"οι σημερινοί ηττημένοι, είναι οι αυριανοί νικητές..... Είμαι νικητής γιατί γεννήθηκα ηττημένος...".
Στη συνέχεια, ο ίδιος προσθέτει: "προσπαθώ να έχω την εσωτερική άνεση, να πω Μπράβο, Συγχαρητήρια, με τον ίδιο τρόπο και χαμόγελο τόσο στην επιτυχία όσο και στην αποτυχία και στην ήττα και στην νίκη. Και τούτο γιατί για μένα είναι απλά άλλοι δρόμοι με κοινό προορισμό".

"Ένα πράγμα είναι λυτρωτικό να καταλάβουμε, ότι όλα είναι δρόμος. Και δεν υπάρχουν καλά και κακά γεγονότα στην ζωή μας, όμορφα και άσχημα, ιερά και βέβηλα, αμαρτωλά και ενάρετα, τα πάντα είναι μαθήματα που μας μαθαίνουν τον δρόμο και την τέχνη της ύπαρξης....", καταλήγει ο ιερέας, σε έναν λόγο που πραγματικά αποτελεί παράδειγμα προς όλους.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του στο Facebook:
Εκείνο που ευτυχώς ελάχιστοι πλην αιχμηρά δεν κατάλαβαν, είναι ότι εγώ με την ανάρτηση μου αυτή, περί αποτυχίας, δεν επαινώ αυτούς που δεν διαβάζουν ή τεμπελιάζουν στην ζωή τους, αλλά εκείνους που προσπαθούν μα βιώνουν την ήττα. 
Και παιδί που δεν το ετοιμάζεις για την ήττα δεν θα γίνει ποτέ νικητής. Γιατί στην πρώτη στραβή που θα έρθει, διότι θα έρθει, θα χάσει τον προσανατολισμό του. 
Πρέπει να μάθουμε να χάνουμε εάν θέλουμε να κερδίσουμε. 
Αυτοί που κάποτε στέφθηκαν νικητές ή επιτυχημένοι, είχαν βιώσει άπειρες φορές την αποτυχία στην ζωή τους. 
Γιατί όπως έλεγε και ο βασανισμένος Τάισον, «οι σημερινοί ηττημένοι, είναι οι αυριανοί νικητές..... Είμαι νικητής γιατί γεννήθηκα ηττημένος...».
Αυτούς είχε παραλήπτες η επιστολή μου, τα παιδιά που απέτυχαν ενώ προσπάθησαν, τους γονείς οι οποίοι σιώπησαν ή απογοητεύθηκαν, και δεν αγκάλιασαν ή δεν φίλησαν εχθές τα παιδιά τους, λέγοντας του «Σ' αγαπώ ακόμη και ηττημένο...»
Τέλος θέλω να πω, ότι ο δικός μου λόγος, που ίσως γι αυτούς που δε με γνωρίζουν, (καλά δεν χάνουν και τίποτε), είναι μόνο υπαρξιακός και βιωματικός. 
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι προσπαθώ να έχω την εσωτερική άνεση, να πω "Μπράβο", "Συγχαρητήρια", με τον ίδιο τρόπο και χαμόγελο τόσο στην επιτυχία όσο και στην αποτυχία και στην ήττα και στην νίκη. 
Και τούτο γιατί για μένα είναι απλά άλλοι δρόμοι με κοινό προορισμό. Εάν μπεις σε ένα ποτάμι, είτε ράθυμα είτε ορμητικά, σε ένα μέρος θα σε βγάλει, στην θάλασσα. 
Οπότε το ποιος είναι επιτυχημένος ή αποτυχημένος θα μας το φανερώσει η ροή της ζωής που ο Θεός με μοναδική μαεστρία σταλάζει στα σωθικά και βήματα μας.
Είδα στην ζωή μου πολλούς «επιτυχημένους» να ζουν την απόλυτη τραγωδία και αρκετούς «αποτυχημένους» να ζουν την ευτυχία. 
Είδα πολλούς "αρρώστους" να είναι υγιείς και υγιείς απόλυτα "άρρωστους". "Φυλακισμένους" λεύτερους και "λεύτερους" φυλακισμένους......
Για μένα λοιπόν δεν είναι παράδοξο να καλωσορίζω την «αποτυχία» όπως προσπαθώ με την ίδια χαρά να λέω καλημέρα στον ηλιόλουστο ουρανό ή στον βροχερό, στο γέλιο και το δάκρυ, στην θλίψη και χαρά, γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι στο βάθος είναι τα ίδια πράγματα, εμείς και ο νους μας, τα ερμηνεύει ως καλά ή κακά. Αυτά απλά είναι καθημερινοί δρόμοι εξέλιξης.
Ένα πράγμα είναι λυτρωτικό να καταλάβουμε ότι όλα είναι δρόμος. Και δεν υπάρχουν καλά και κακά γεγονότα στην ζωή μας, όμορφα και άσχημα, ιερά και βέβηλα, αμαρτωλά και ενάρετα, τα πάντα είναι μαθήματα που μας μαθαίνουν τον δρόμο και την τέχνη της ύπαρξης....
Εκείνο που ευτυχώς ελάχιστοι πλην αιχμηρά δεν κατάλαβαν, είναι ότι εγώ με την ανάρτηση μου αυτή, περί αποτυχίας, δεν επαινώ αυτούς που δεν διαβάζουν ή τεμπελιάζουν στην ζωή τους, αλλά εκείνους που προσπαθούν μα βιώνουν την ήττα. 
Και παιδί που δεν το ετοιμάζεις για την ήττα δεν θα γίνει ποτέ νικητής. Γιατί στην πρώτη στραβή που θα έρθει, διότι θα έρθει, θα χάσει τον προσανατολισμό του. 
Πρέπει να μάθουμε να χάνουμε εάν θέλουμε να κερδίσουμε. 
................
περισσότερα εδώ: news247

Αυτά που θέλω να ξέρει ο γιος μου πριν μπει στην εφηβεία

Αν η ζωή σας περιστρέφεται γύρω από ένα ή περισσότερα αγόρια στα πρόθυρα της εφηβείας, είστε στο σωστό μέρος τη σωστή χρονική στιγμή. Γιατί αυτή η μαμά, με τρία αγόρια λίγο πριν αλλά και μέσα στην εφηβεία, έχει να τους δώσει ορισμένα σημαντικά μαθήματα ζωής –αν καταφέρει να τους κάνει να την ακούσουν!
Πράγματα, όπως:

1. Το να έχεις καλούς φίλους είναι ευλογία. Για να το καταφέρεις, όμως, πρέπει να είσαι καλός φίλος και εσύ.

2. Τα κορίτσια έχουν περισσότερο ανεπτυγμένη την αίσθηση της οσμής. Χρειάζεται να πω περισσότερα;

3. Το να καλύπτεις τα λάθη σου, αποκαλύπτει ότι κάτι πάει λάθος στον χαρακτήρα σου. Οι πραγματικοί άντρες παραδέχονται τα λάθη τους, ζητούν συγγνώμη και προσπαθούν να τα διορθώσουν.

4. Μην φωτογραφίζεις τα απόκρυφα σημεία σου. Πριν ακόμα το καταλάβεις η φωτογραφία θα έχει φτάσει στο Facebook της… γιαγιάς σου και -πίστεψέ με- δεν θα χαρείς καθόλου όταν συμβεί αυτό.

5. Το να είσαι καθαρός είναι σέξι. Το να νοιάζεσαι είναι σέξι. Το να είσαι τύφλα στο μεθύσι είναι αξιολύπητο.

6. Τα video games μπορεί να μη σε κάνουν βίαιο, αλλά σίγουρα δεν σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο, μαθητή ή φίλο. Παίζε με μέτρο.

7. Ο ύπνος δεν θα λύσει όλα σου τα προβλήματα, αλλά το να μην κοιμάσαι θα σου δημιουργήσει περισσότερα.

8. Διάβαζε βιβλία και εφημερίδες. Δεν φαντάζεσαι πόσο πιο έξυπνος θα γίνεις.

9. Το junk food είναι για τους έφηβους. Μεγαλώνοντας θα καταλάβεις ότι το σώμα σου χρειάζεται πραγματικό φαγητό για να λειτουργεί σωστά.

10. Τα αθλήματα θα σε κάνουν χαρούμενο και υγιή. Μην τα βγάλεις ποτέ από τη ζωή σου.

11. Η επιλογή της συντρόφου σου θα είναι η πιο σημαντική που θα κάνεις ποτέ στη ζωή σου. Μην αφήσεις την καρδιά να αγνοήσει το μυαλό σου, ούτε το αντίστροφο.

12. Οι φίλες σου, κοπέλες που σε αγαπούν αλλά δεν θέλουν να κάνουν σεξ μαζί σου, θα αποτελέσουν κάποιους από τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή σου. Να τους φέρεσαι όμορφα.

13. Ποτέ μην εγκαταλείψεις τα αδέλφια σου. Είναι αναντικατάστατα. Θα είναι οι πιο μακροχρόνιες φιλίες της ζωής σου και κάποια μέρα θα είναι οι μόνοι άνθρωποι που θα θυμούνται τα παιδικά σου χρόνια.

14. Όταν έχεις αμφιβολίες για το αν θα ενέκριναν οι γονείς σου αυτό που ετοιμάζεσαι να κάνεις, σταμάτα, βεβαιώσου ότι είσαι απολύτως σίγουρος πως έχεις απαντήσει στον εαυτό σου όλες τις ερωτήσεις που θα σου έκαναν και έπειτα συνέχισε, χρησιμοποιώντας τη δική σου κρίση.

15. Φρόντιζε πάντα να έχεις πολλά εσώρουχα. Θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο πόσα πλυντήρια θα βάζεις κάθε εβδομάδα.

16. Όταν κάνεις σεξ με ένα κορίτσι, επικοινώνησε μαζί του το επόμενο πρωί, έστω και με ένα μήνυμα. Αν διανοηθείς να προσποιηθείς ότι δεν την ξέρεις, φαντάσου την έκφρασή μου.

17. Να αγοράζεις μικρά δωράκια για τη μέρα του Αγ. Βαλεντίνου, για τα γενέθλια ή για άλλες ιδιαίτερες περιστάσεις. Οι μικρές εκπληξούλες που γίνονται με σκέψη και φροντίδα, κάνουν ένα κορίτσι να νιώθει ότι τη σκέφτεσαι. Ωστόσο, αν δείξει απογοήτευση που δεν ξόδεψες πολλά χρήματα, παράτα την.

18. Να τελειώνεις πάντα αυτό που αρχίζεις. Αυτό ισχύει τόσο για το σωληνάριο της οδοντόκρεμας, όσο και για τα ακριβά πιάτα στα εστιατόρια, αλλά και για τις δεσμεύσεις σου προς τους άλλους και προς τον εαυτό σου.

19. Ο λόγος σου μετράει όσο δεν φαντάζεσαι! Κρίνεται ο χαρακτήρας σου από αυτόν.

20. Η τεχνολογία δεν θα σε κάνει χαρούμενο. Οι άνθρωποι με τους οποίους σε συνδέει θα σε κάνουν. Μην μπερδεύεις αυτά τα δύο.

21. Όταν μια γυναίκα προσπαθήσει να σε αλλάξει, πάρε τα βουνά. Εκτός αν πρόκειται για θέματα υγιεινής, άσκησης και διατροφής –τότε άκου την.

22. Οι τρόποι σου λένε πολλά για εσένα, αλλά και για το πώς σε μεγαλώσαμε. Μη μας κάνεις ρεζίλι.

23. Η ζωή θα σε απογοητεύσει. Κάποιοι άνθρωποι θα σε απογοητεύσουν. Εσύ ο ίδιος μπορεί να απογοητεύσεις τον εαυτό σου. Γι’αυτό έχεις τους γονείς σου, για να σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις αυτές τις απογοητεύσεις.

24. Τα σκουλαρίκια στους άντρες θα βγουν από τη μόδα –αν δεν έχουν βγει ήδη. Μην παραπλανηθείς πιστεύοντας το αντίθετο.

25. Όταν πας στα μαγαζιά με ένα κορίτσι για να ψωνίσει ρούχα, μην πεις ότι της πάνε όλα –θα χάσεις την αξιοπιστία σου. Μην της πεις ότι δείχνει άσχημη με κάτι –θα καταστρέψεις τη σχέση σας. Πες της με ποια ρούχα δείχνει όμορφη –είναι κάτι που οι γυναίκες δεν κουράζονται ποτέ να ακούνε.

26. Αν οι φίλοι σου είναι παλιοχαρακτήρες, δεν θα απέχεις πολύ κι εσύ. Επίλεξε προσεκτικά.

27. Να είσαι καλός με τους γονείς σου. Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να έχεις τα χρήματα να πας μόνος σου διακοπές.

28. Να απαντάς στα μηνύματα της μανούλας άμεσα, αν θέλεις να συνεχίσει να σου πληρώνει το κινητό.

29. Στα παπούτσια η ποιότητα πάντα κερδίζει την ποσότητα.

30. Οι οδοντόβουρτσες δεν κρατάνε για πάντα.

31. Μην χρησιμοποιείς ποτέ τη σωματική σου διάπλαση για να εκφοβίσεις κάποιον, αγόρι ή κορίτσι, εκτός κι αν πρόκειται για κάποιο οργανωμένο άθλημα. Αν το κάνεις, θα σε στείλω πίσω στη σπηλιά όπου ανήκεις.

32. Τα ναρκωτικά θα σε κάνουν χαζό, θα σου φάνε όλα τα λεφτά, θα σε φέρουν σε επαφή με ανθρώπους που δεν θέλεις να γνωρίσεις, θα σου δημιουργήσουν προβλήματα με τον νόμο και θα γίνουν μία συνήθεια που δύσκολα θα καταφέρεις να κόψεις. Είμαι σαφής;

33. Να χαμογελάς και να βγάζεις τον καλό σου εαυτό σε όλες τις φωτογραφίες –ποτέ δεν ξέρεις πού θα καταλήξουν.

34. Αν βγάλεις ένα εξάνθημα, αν κοπείς ή καείς, βγάλε το φωτογραφία και στείλ’τη μου. Οι μαμάδες συνήθως κάνουν την καλύτερη διάγνωση.

35. Το να τηλεφωνείς στη μαμά και τον μπαμπά, ακόμα κι αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, είναι πάντα μα πάντα καλή ιδέα!

36. Μη βγάζεις ποτέ εύκολα συμπεράσματα για την οικονομική κατάσταση, την υγεία ή την ευτυχία κάποιου –πολλές φορές θα κάνεις λάθος.

37. Κατέβαζε το κάθισμα της λεκάνης. Μη γκρινιάζεις. Απλά κατέβαζέ το.

38. Το κορίτσι σου ή η μέλλουσα γυναίκα σου μπορεί να είναι η καλύτερή σου φίλη –ειλικρινά, ελπίζω να είναι. Αλλά η συμβίωση μαζί της δεν θα είναι σα να μένεις με τους κολλητούς σου –να φέρεσαι αναλόγως.

39. Κάθε φορά που ακουμπάς τα δάχτυλά σου στο πληκτρολόγιο να θυμάσαι πως ό,τι γράφεται στο ίντερνετ… δεν ξεγράφεται!

40. Έχε γενικά στο μυαλό σου πως όταν κάποτε αποφασίσεις να κάνεις παιδιά, είναι καλό να βρίσκεσαι σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 50 χιλιόμετρα από τους παππούδες. Γιατί όταν γίνεσαι γονιός, χρειάζεσαι τους γονείς περισσότερο από πριν.

41. Να θυμάσαι ότι είσαι προϊόν του τρόπου που σε μεγαλώσαμε και των σχολείων σου. Να δείχνεις ευγνωμοσύνη και πίστη στους δασκάλους σου και στα ιδρύματα από τα οποία αποφοίτησες.

42. Να είσαι ο άνθρωπος στον οποίον οι άλλοι θα στρέφονται όταν έχουν πρόβλημα. Οι άνθρωποι που πονάνε, έχουν ανάγκη από αυτούς με καλή καρδιά.

Κάποιες μαμάδες ήθελαν πάντα κόρες και θρηνούν για χρόνια που δεν απέκτησαν έστω μία. Χάρη σε εσένα δεν ήμουν ποτέ μία από αυτές.

από Έλενα Μπούλια
scarymommy.com
mama365.gr

Κ. Λαλαούνης: Αποπλανούσε τα παιδιά στο «Παιδικό Σπίτι»

Κ. Λαλαούνης, «Παιδικό Σπίτι» 
Διάλεγε τα πιο Αδύναμα Αγόρια για τις Αποτρόπαιες Πράξεις του στο Οικοτροφείο-Κολαστήριο του Πειραιά
Την Θέμιδα δεν την αποπλάνησε
Συντάκτης: 


Σε 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή καταδίκασε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον 86χρονο Κωνσταντίνο Λαλαούνη, πρώην πρόεδρο του οικοτροφείου Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά, από το 1963 μέχρι το 2012, που κρίθηκε ένοχος για τα κακουργήματα της κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνησης ανηλίκων και κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, όπως και της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης από εργαζόμενο σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας (τα δύο πρώτα αδικήματα με πλειοψηφία 6-1, το τελευταίο ομόφωνα). 
Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Η απόφαση δικαιώνει όσα παιδιά βρήκαν το θάρρος να καταθέσουν στην ανάκριση και στο δικαστήριο όσα φοβερά έζησαν και είδαν στο οικοτροφείο από το 2001 ώς το 2012, κάποια ακόμα σε ηλικία 5 και 7 ετών, έχοντας να αντιμετωπίσουν τη δυσπιστία των πάντων, πλην ελάχιστων εκπαιδευτικών και ανάδοχων μητέρων που τα εμπιστεύτηκαν.
«Τα παιδιά αισθάνονται δικαιωμένα και ευχαριστούν κάθε έναν ξεχωριστά που τα στήριξε στον δύσκολο αυτό αγώνα τους», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η Σοφία-Αλεξία Βέννη, συνήγορος τριών παιδιών που παραβρέθηκαν στο δικαστήριο ως πολιτική αγωγή.

Ανεπαρκείς έλεγχοι
Η υπόθεση, την οποία ανέδειξε με ανταποκρίσεις από τη δίκη η εφημερίδα μας, αποκαλύπτει τις σοβαρές ανεπάρκειες των εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών των ιδιωτικών οικοτροφείων ανηλίκων.

Το Παιδικό Σπίτι, το οποίο το χαρακτήρισαν «φυλακή», «χούντα», «Κατοχή» και «Γκουαντάναμο» τα παιδιά, παρουσιαζόταν με ιδιαίτερα κολακευτικές αναφορές στα ΜΜΕ και είχε συγκεντρώσει 20 βραβεία, μεταξύ των οποίων έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών.

Χρειάστηκε να κινηθεί το 2013 η ανακριτική διαδικασία για να διαπιστώσουν οι κοινωνικοί λειτουργοί του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι «παρουσιάζει ουσιαστικά προβλήματα, όπως κοινωνικού αποκλεισμού των φιλοξενούμενων ανηλίκων αγοριών, [...] μη ουσιαστική ανάληψη ευθυνών των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της θητείας τους, απουσία κοινωνικού λειτουργού, ανομοιογένεια του πληθυσμού, αναχρονιστικό-αντιπαιδαγωγικό περιβάλλον, που [...] μπορεί να χαρακτηριστεί έως και κακοποιητικό [...]».

Στη δίκη παρέλασαν τα σημερινά μέλη του Δ.Σ. του οικοτροφείου και πρώην τρόφιμοι για να υπερασπιστούν τον κατηγορούμενο, επιφανές μέλος της πειραϊκής κοινωνίας, που περιγραφόταν στα ΜΜΕ σαν «ήρωας της ανθρωπιάς, της κατανόησης, της αγάπης για τα παιδιά».
Ενδεικτικά, δείτε εδώ 
Νωρίτερα χτες, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου, παραπέμποντας στις μελέτες της καθηγήτριας εγκληματολογικής ψυχολογίας Όλγας Θέμελη, που δείχνουν ότι αρκετά από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε η υπεράσπιση για να αμφισβητήσει τις καταθέσεις των θυμάτων παραπέμπουν στην πραγματικότητα σε τυπική περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης.
Η υπεράσπιση επιχείρησε να ισχυριστεί μεταξύ άλλων ότι κίνητρο των καταθέσεων των παιδιών ήταν είτε η εκδίκηση για την αυστηρότητα του δράστη και η περιορισμένη πρόσβασή τους σε πολυτελή αγαθά, όπως ρούχα, παπούτσια, κινητά και υπολογιστές, είτε ο στόχος να διεκδικήσουν οικονομική αποζημίωση από τον κατηγορούμενο, υποβάλλοντας αστική αγωγή σε περίπτωση της ποινικής καταδίκης του.
Παραγνωρίζοντας το γεγονός πως τα παιδιά δεν υπέβαλαν μήνυση, αλλά κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της ανάκρισης που διέταξε η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών, η υπεράσπιση υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις δόθηκαν αρκετά χρόνια μετά την κακοποίηση, ότι ήταν πολύ πιο αναλυτικές κατά την ανάκριση σε σχέση με την προκαταρκτική εξέταση, ότι ήταν αναξιόπιστες διότι αφορούσαν πράξεις που δεν άφηναν σωματικό τραύμα και δεν μπορούσαν να διαπιστωθούν ιατρικά και ότι, στην περίπτωση του Γ. που παρουσίαζε διανοητική υστέρηση, ήταν προϊόν φαντασιοπληξίας.


«Τρέλανε» και τον πρόεδρο
Παρόμοιους ισχυρισμούς είχε επιχειρήσει ο ψυχίατρος Μανώλης Μυλωνάκης, βασικός μάρτυρας υπεράσπισης, ο οποίος, αν και είχε προσληφθεί από την οικογένεια του κατηγορούμενου για να εξετάσει τον ίδιο, αφιέρωσε την κατάθεσή του για να κάνει το ψυχογράφημα των παιδιών-μαρτύρων κατηγορίας και να αμφισβητήσει την αξιοπιστία τους, χωρίς να τα έχει εξετάσει προσωπικά, βασισμένος μόνο στη δικογραφία.

Η κατάθεσή του προκάλεσε την αγανάκτηση της έδρας. «Αν είναι να αποφανθεί για την αξιοπιστία των καταθέσεων ο μάρτυρας, να κατέβουμε εμείς από την έδρα και να ανέβει ο κ. Μυλωνάκης», είπε προς την υπεράσπιση ο πρόεδρος.

Ο κ. Μυλωνάκης είχε επικαλεστεί μέχρι και τον Τσόρτσιλ για να ισχυριστεί ότι τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται στις ηλικίες 12 με 15 ετών.
Ενδέχεται όμως να είχε διαπιστώσει ο Τσόρτσιλ ότι τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες, αν είχε παραβρεθεί στη συγκεκριμένη δίκη και είχε ακούσει τον 79χρονο κ. Μυλωνάκη να καταθέτει.
Όπως επισήμανε η εισαγγελέας, η αποκάλυψη των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, ενώ κοινός τόπος στις περισσότερες υποθέσεις είναι η μεγάλη καθυστέρηση της αποκάλυψης αυτής.
Το 30-80% των παιδιών αρνείται μέχρι την ενηλικίωσή του να αποκαλύψει ότι υπήρξε θύμα, ενώ η διαδικασία της αποκάλυψης συναντά υπέρμετρες δυσκολίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα παιδιά είχε εξομολογηθεί σε ιερέα όσα του είχαν συμβεί, αλλά ο ιερέας έσπευσε να ενημερώσει τον δράστη, με τον οποίο διατηρούσε καλές σχέσεις.
Τα παιδιά είχαν επίσης επιχειρήσει να μιλήσουν στους γονείς τους, αλλά αυτοί αδιαφόρησαν.
Άλλωστε, άλλος τρόφιμος του ιδρύματος, με προνομιακές σχέσεις με τον τότε πρόεδρο, έχει κατηγορηθεί από τα παιδιά ότι τα κακοποιούσε και αυτός σεξουαλικά, ενώ τα μέλη του Δ.Σ. ήταν ουσιαστικά απόντα και έτρεφαν τυφλή πίστη στον δράστη.
«Τα παιδιά δεν κατέθεσαν νωρίτερα λόγω του φόβου της τιμωρίας και γιατί είχαν εκπαιδευτεί από τον κατηγορούμενο να θεωρούν σωστά όσα τους συνέβαιναν. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φτάσουν όλα αυτά στην ακροαματική διαδικασία. 
Είναι δείγμα εξαιρετικού ψυχικού σθένους ότι μπόρεσαν να ξεπεράσουν την τοξική ντροπή και την τεράστια σύγκρουση και αμφιθυμία κάθε ανήλικου η ζωή του οποίου εξαρτάται από τους ενήλικους. 
Οι μαρτυρίες είναι αξιόπιστες και αληθείς. Δεν υπήρχε περίπτωση σε ίδρυμα τόσο αδιαφανές και κλειστό, που διοικούνταν από ένα άτομο τόσο συγκεντρωτικό, να πέσει το παραμικρό στην αντίληψη οποιουδήποτε τρίτου πλην των ανηλίκων», σημείωσε η εισαγγελέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki