Monday 15 June 2015

Μαμά, μπαμπά, θα πάμε για μπάνιο;
Πεντακάθαρες παραλίες της Αττικής με αμμουδιά

Συγκεντρώσαμε πέντε πεντακάθαρες παραλίες της Αττικής με άμμο, για να φτιάξουν τα παιδιά τα απαραίτητα καστράκια. Σπεύσατε όσο ακόμη δεν είναι ασφυκτικά γεμάτες και... καλές βουτιές!

Πόρτο Γερμενό -Προσήλι
Το Πόρτο Γερμενό βρίσκεται λίγο μετά το Αλεποχώρι και την Ψάθα. Θα χρειαστεί να οδηγήσετε λίγο παραπάνω, αλλά τόσο το τοπίο, όσο και οι πέντε παραλίες σε παράταξη θα σας αποζημιώσουν για τον χρόνο σας. Τα πεντακάθαρα νερά σχεδόν βρέχουν τα αρμυρίκια που θα σας προσφέρουν γενναιόδωρα τη σκιά τους. Προσπερνώντας την βοτσαλωτή, και πιο πολυσύχναστη από τις πέντε παραλίες, αλλά και αυτήν του Αγίου Νικολάου, θα βρείτε τη μικρή καταπράσινη αμμουδερή παραλία δίπλα στο λιμανάκι, που είναι ιδανική για οικογένειες -όπως και το Σκάλωμα, στο Προσήλι.
Θα βρείτε παραλιακές ψαροταβέρνες που θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν την μετά το μπάνιο πείνα σας.
Aπόσταση: Βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα μακρυά από το κέντρο της Αθήνας. Υποθέτοντας ότι ξεκινάτε από το Σύνταγμα, θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο από μία ώρα για να φτάσετε στις παραλίες του Πόρτο Γερμενό. 
Δείτε τον χάρτη,
εδώ
Κόκκινο λιμανάκι
Αν θέλετε να κατευθυνθείτε προς Ανατολάς, το Κόκκινο Λιμανάκι, 1,5 χιλιόμετρο από το λιμάνι της Ραφήνας, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το όνομά της οφείλεται στα κόκκινα βράχια που την περιβάλλουν, χαρίζοντάς της την απαραίτητη προστασία απ’ τους καλοκαιρινούς βοριάδες.
Η παραλία είναι κατάλληλη για παιδιά, αφού διαθέτει άμμο, φυσική σκιά και είναι, συνήθως, ήσυχη.
Ακριβώς πάνω από τα σκαλάκια της το «Μπαλκόνι», με την υπέροχη θέα, σερβίρει θαλασσινές νοστιμιές αλλά και ωραία κρεατικά.
Απόσταση: Ξεκινώντας από το κέντρο, μπορείτε να είστε εκεί σε λιγότερο από 40 λεπτά. Θα την βρείτε εύκολα μετά τη Ραφήνα, ακολουθώντας τις πινακίδες που γράφουν (σωστά μαντέψατε) «Κόκκινο Λιμανάκι».
Δείτε 
εδώ τον χάρτη.

περισσότερες παραλίες στο πράσινο χαμομηλάκι

Η Διαφήμιση Ανθυγιεινών Τροφίμων σε παιδιά
στο στόχαστρο του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας

Αθήνα
 
Με στόχο τον περιορισμό του μαρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών στα παιδιά συνεδριάζει, σήμερα και αύριο, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας, στην Αθήνα.

Οι αντιπροσωπείες των 28 χωρών-μελών του δικτύου, υπό τον συντονισμό της επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής και Υγείας του ΠΟΥ στην Αθήνα, Αντωνίας Τριχοπούλου, θα επιχειρήσουν να βρουν τρόπους περιορισμού της πίεσης που ασκείται στα παιδιά από την προώθηση προϊόντων πλούσιων σε αλάτι, θερμίδες και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά.

Απώτερος στόχος ειναι

η προστασία της υγείας και ευημερίας των παιδιών μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να μειωθεί η έκταση των επιπτώσεων από την κατανάλωση των ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών από τα παιδιά.

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν
αναδείξει την ανθυγιεινή διατροφή ως βασική αιτία της αύξησης της συχνότητας της παιδικής παχυσαρκίας και των χρόνιων διατροφο-εξαρτώμενων νοσημάτων.

Στον σχεδιασμό αποτελεσματικών προληπτικών πολιτικών, καθοριστικό ρόλο παίζει και ο περιορισμός της πίεσης που ασκείται προς τα παιδιά, ιδίως μέσω της προώθησης τροφίμων και ποτών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και των φτωχών σε θρεπτικά συστατικά.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα που προωθούνται, είτε μέσω διαφήμισης, είτε άλλων μορφών μαρκετινγκ, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών.

Ο Ελέφαντας και η Πεταλούδα -- Elephant and the Butterfly

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ελέφαντας που όλη μέρα καθόταν και δεν έκανε τίποτα. Ζούσε μόνος του σ’ ένα σπιτάκι πέρα ψηλά στην κορφή ενός στριφογυριστού δρόμου.
cummingsfairytales12
Από το σπίτι του ελέφαντα, ο στριφογυριστός δρόμος κατέβαινε, όλο κατέβαινε γεμάτος στροφές κι έφτανε σε μία πράσινη κοιλάδα, όπου ήταν ένα άλλο σπιτάκι. Στο σπιτάκι εκείνο ζούσε μία πεταλούδα.
Μια μέρα, εκεί που ο ελέφαντας καθόταν στο σπιτάκι του πλάι στο παράθυρο και κοίταζε έξω και δεν έκανε τίποτα (κι ήταν πολύ χαρούμενος, γιατί αυτό ακριβώς του άρεσε να κάνει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο), είδε κάποιον ν’ ανεβαίνει, ολοένα ν’ ανεβαίνει το στριφογυριστό δρόμο κατά το σπιτάκι του∙ κι άνοιξε διάπλατα τα μάτια του και σάστισε πολύ. «Ποιος να ‘ναι αυτός που ανεβαίνει κι ολοένα κι ανεβαίνει το στριφογυριστό δρόμο κατά το σπιτάκι μου;» αναρωτήθηκε ο ελέφαντας.
Και μια στιγμή αργότερα, είδε πως ήταν μία πεταλούδα που πετάριζε χαρούμενα στο στριφογυριστό δρόμο∙ κι ο ελέφαντας είπε: «Απίστευτο! Θα περάσει άραγε απ’ το σπιτάκι μου να μου κάνει επίσκεψη;» Όσο πλησίαζε η πεταλούδα, τόσο η αγωνία του ελέφαντα μεγάλωνε – ώσπου η πεταλούδα ανέβηκε τα σκαλιά του μικρού σπιτιού και χτύπησε πολύ απαλά με το φτερό της την πόρτα. «Είναι κανείς εδώ;» ρώτησε.
Ο ελέφαντας ήταν ενθουσιασμένος, μα δεν είπε λέξη.
Η πεταλούδα χτύπησε ακόμη μια φορά με το φτερό της, λίγο πιο δυνατά αλλά πάλι πολύ απαλά, και είπε: «Μένει κανείς σ’ αυτό το σπίτι;»
Ούτε και τότε ο ελέφαντας είπε τίποτα, γιατί απ’ τη χαρά του δεν μπορούσε να μιλήσει.
Την τρίτη φορά η πεταλούδα χτύπησε την πόρτα αρκετά δυνατά και ρώτησε: «Είναι κανείς μέσα;» Αυτήν τη φορά ο ελέφαντας είπε με φωνή που έτρεμε: «Εγώ». Η πεταλούδα κοίταξε δειλά απ’ τη μισάνοιχτη πόρτα και είπε: «Ποιος είσαι εσύ που ζεις σ’ αυτό το σπιτάκι;» Κι ο ελέφαντας κοίταξε δειλά από τη μισάνοιχτη πόρτα και είπε: «Είμαι ο ελέφαντας που δεν κάνει τίποτα όλη μέρα». «Ω» είπε η πεταλούδα. «Να περάσω;» «Κόπιασε» είπε ο ελέφαντας μ’ ένα μεγάλο χαμόγελο, γιατί ήταν τρισευτυχισμένος. Η πεταλούδα έσπρωξε απαλά την πόρτα με το φτερό της, την άνοιξε και μπήκε.
cummingsfairytales2
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν εφτά δέντρα που ζούσαν πλάι στο στριφογυριστό δρόμο. Κι όταν η πεταλούδα έσπρωξε την πόρτα με το φτερό της και μπήκε στο σπιτάκι του ελέφαντα, ένα από τα δέντρα είπε σ’ ένα από τα δέντρα: «Μου φαίνεται πως θα βρέξει».
«Ο στριφογυριστός δρόμος θα γίνει μούσκεμα και θα μοσχοβολάει», είπε ένα άλλο δέντρο σ’ ένα άλλο δέντρο.
Ένα από τ’ άλλα δέντρα είπε τότε σ’ ένα από τ’ άλλα δέντρα: «Τι τυχερή που είναι η πεταλούδα που είναι ασφαλής στο σπιτάκι του ελέφαντα. Έτσι δεν θα πάθει τίποτα απ’ τη βροχή».
Μα το μικρότερο απ’ τα δέντρα είπε: «Άρχισε κιόλας να βρέχει, το νιώθω». Και πράγματι, την ώρα που η πεταλούδα κι ο ελέφαντας συζητούσαν μες στο σπιτάκι του ελέφαντα, πάνω ψηλά στην κορφή του στριφογυριστού δρόμου, άρχισε παντού να πέφτει μια απαλή βροχή∙ κι η πεταλούδα με τον ελέφαντα κάθισαν μαζί πλάι στο παράθυρο και κοίταζαν έξω κι ένιωθαν ασφαλείς και χαρούμενοι, ενώ ο στριφογυριστός δρόμος είχε μουσκέψει κι είχε αρχίσει να μοσχοβολάει, όπως ακριβώς είχε πει το τρίτο δέντρο.
Δεν πέρασε πολλή ώρα κι η βροχή σταμάτησε. Ο ελέφαντας αγκάλιασε πολύ απαλά τη μικρή πεταλούδα και είπε: «Μ’ αγαπάς λιγάκι;»
Κι η πεταλούδα χαμογέλασε και είπε: «Όχι, σ’ αγαπώ πάρα πολύ».
Ο ελέφαντας τότε είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος, νομίζω πως πρέπει να πάμε να κάνουμε μια βόλτα μαζί εσύ κι εγώ: η βροχή σταμάτησε πια κι ο στριφογυριστός δρόμος μοσχοβολάει».
Η πεταλούδα είπε: «Ναι, αλλά πού να πάμε εσύ κι εγώ;»
Ας κατεβούμε το στριφογυριστό δρόμο κι ας πάμε πέρα μακριά, εκεί που δεν έχω πάει ποτέ» είπε ο ελέφαντας στη μικρή πεταλούδα. Κι η πεταλούδα χαμογέλασε και είπε: «Πολύ θέλω να κατεβώ μαζί σου το στριφογυριστό δρόμο και να πάμε πέρα μακριά – ας βγούμε απ’ την πορτούλα του σπιτιού σου κι ας κατεβούμε τα σκαλιά μαζί – τι λες;»
Βγήκαν λοιπόν μαζί απ’ το σπιτάκι, και το χέρι του ελέφαντα αγκάλιαζε πολύ απαλά την πεταλούδα. Το μικρότερο απ’ τα δέντρα είπε τότε στους έξι φίλους του: «Μου φαίνεται πως η πεταλούδα αγαπάει τον ελέφαντα όσο κι ο ελέφαντας αγαπάει την πεταλούδα, και χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί θα μείνουν αγαπημένοι για πάντα».
cummingsfairytales10
Κι ο ελέφαντας με την πεταλούδα κατέβαιναν, ολοένα και κατέβαιναν το στριφογυριστό δρόμο.
Μετά τη βροχή είχε βγει ένας υπέροχος λαμπερός ήλιος.
Στο στριφογυριστό δρόμο τα λουλούδια μοσχοβολούσαν.
Ένα πουλί άρχισε να τραγουδάει σ’ ένα θάμνο και τα σύννεφα χάθηκαν απ’ τον ουρανό κι ήταν παντού Άνοιξη.
Όταν έφτασαν στο σπίτι της πεταλούδας κάτω στην πράσινη κοιλάδα, που ήταν πράσινη όσο ποτέ, ο ελέφαντας είπε: «Αυτό είναι το σπίτι σου;»
Κι η πεταλούδα είπε: «Ναι, αυτό είναι».
«Να περάσω;» είπε ο ελέφαντας.
«Ναι» είπε η πεταλούδα. Ο ελέφαντας λοιπόν έσπρωξε ελαφρά την πόρτα με την προβοσκίδα του και μπήκαν στο σπίτι της πεταλούδας. Τότε ο ελέφαντας φίλησε την πεταλούδα πολύ απαλά κι η πεταλούδα είπε: «Γιατί δεν είχες έρθει ποτέ μέχρι τώρα εδώ κάτω στην κοιλάδα που μένω;» Κι ο ελέφαντας απάντησε: «Γιατί δεν έκανα τίποτα όλη μέρα. Τώρα όμως που ξέρω πού μένεις, θα κατεβαίνω κάθε μέρα το στριφογυριστό δρόμο για να σε βλέπω, αν δεν σε πειράζει – σε πειράζει;» Τότε η πεταλούδα φίλησε τον ελέφαντα και είπε: «Σ’ αγαπώ και θέλω πολύ να έρχεσαι».
Κι από τότε ο ελέφαντας κατέβαινε κάθε μέρα το στριφογυριστό δρόμο που μοσχοβολούσε (περνώντας πλάι απ’ τα εφτά δέντρα και το πουλί που κελαηδούσε μες στο θάμνο) για να πάει στη μικρή του φίλη την πεταλούδα.
Κι έμειναν αγαπημένοι για πάντα.
~~~~~~~~~
e.e.cummings, Παραμύθια (εκδ. Νεφέλη).
Πηγή: to23ogramma

8χρονο αγοράκι χαροπαλεύει μετά από ατύχημα σε πισίνα

ΠΟΤΕ τα παιδιά χωρίς επιτήρηση στη θάλασσα και τις πισίνες, όσο μικρές κι αν είναι.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έως τώρα ένα 8χρονο παιδί, ενώ κολυμπούσε σε πισίνα ιδιωτικού ψυχαγωγικού πάρκου στα Γιάννενα, έχασε τις αισθήσεις του και βρέθηκε στον πάτο των νερών της. 
Αμέσως, έφτασε στο σημείο μονάδα του ΕΚΑΒ, όπου παρέλαβε το μικρό παιδί και το μετέφερε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Οι γιατροί δίνουν μάχη λεπτό προς λεπτό, για να καταφέρουν να κρατήσουν το παιδί στη ζωή. Μέχρι αυτή την ώρα, το παιδί παραμένει διασωληνωμένο ενώ οι γονείς του αγωνιούν σε κατάσταση σοκ για την πορεία της υγείας του.

topnews

σχετικά
11 Αυγ 2014
Διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης ένα 4χρονο παιδί, το οποίο κινδύνευσε να πνιγεί ενώ κολυμπούσε σε πισίνα ...
14 Μαι 2010
Οι γονείς του άτυχου παιδιού πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης σε εξοχική κατοικία, όταν το αγοράκι ξέφυγε της προσοχής τους και έπεσε στην πισίνα, όπου βρήκε τραγικό θάνατο. Posted by Melissa Bee at 21:20 ...
19 Ιουν 2009
Σε τραγωδία κατέληξε ένα παιδικό πάρτι σε πισίνα καφετέριας στον Άλιμο, όπου ένα 9χρονο αγοράκι που ξέφυγε της προσοχής των γονιών του, έπεσε στη μία από τις δύο πισίνες χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, ούτε οι δύο ...
22 Ιουν 2009
Σε κάποια στιγμή το κοριτσάκι πήγε να κολυμπήσει στην πισίνα του ξενοδοχείου όπου έγινε το περιστατικό. Το κοριτσάκι ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις του. Αμέσως έγινε αντιληπτό από ένοικο του ξενοδοχείου που έσπευσε να ...
18 Αυγ 2010
Σε τραγωδία μετατράπηκαν οι καλοκαιρινές διακοπές ενός ζευγαριού από την Ολλανδία, καθώς χθες το πρωί το τετράχρονο αγοράκι τους πνίγηκε στην πισίνα ξενοδοχείου όπου διέμεναν στην περιοχή Ψαλίδι της Κω. Το άτυχο ...
15 Σεπ 2011
Οι δραστηριότητες εκτός σχολείου έλκουν παιδιά και γονείς, καθώς αποτελούν το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στην εσωστρέφεια του χειμώνα. Η πισίνα κατακτά ολοένα και περισσότερους φίλους, αφού αποδεδειγμένα το ...
01 Ιουλ 2012
Τα κείμενα αυτά θα τα βρείτε γράφοντας το λήμμα «θάλασσα» στην αναζήτηση και σχετίζονται με το καλοκαίρι, τη θάλασσα, τις πισίνες, τις ακτές και τους κινδύνους που παραμονεύουν , τόσο για μεγάλους, όσο και κυρίως, για ...
29 Ιουλ 2012
Αν η πισίνα είναι στο σπίτι σας, πρέπει να είναι πλήρως περιφραγμένη, με πόρτα που κλείνει και ασφαλίζει αυτόματα. Καλό είναι να υπάρχουν ανιχνευτές κίνησης με συναγερμό στις πόρτες που οδηγούν στην πισίνα, ώστε να ...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki