Monday 17 August 2020

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι φορέας του κορωνοϊού

Μπορεί οι επιστήμονες να επιμένουν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν πιο ήπια ή και συχνά καθόλου συμπτώματα του κορωνοϊού, αυτό ωστόσο είναι λογικό να μην καθησυχάζει 100% τους γονείς.

Όσο υπάρχουν περιπτώσεις, έστω «λίγες», θανάτων μικρών παιδιών, τόσο οι γονείς θα ανησυχούν, καθώς κανένας γονιός δεν θέλει να παίξει με τις πιθανότητες να είναι το δικό του παιδί η εξαίρεση στον κανόνα.

Σύμφωνα με τον δρ. Σον Ο’Λέρι, αντιπρόεδρο του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, «90 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό στις ΗΠΑ, μέσα σε λίγους μήνες».

«Δεν είναι σωστό να λέμε ότι αυτός ο ιός είναι εντελώς αβλαβής απέναντι στα παιδιά», προσθέτει.

Και καθώς η έναρξη του σχολικού έτους σε πολλές χώρες είναι προ των πυλών, ο γονεϊκός φόβος απέναντι στο άγνωστο μέλλον ενισχύεται ενώ η ερώτηση γίνεται όλο και πιο επιτακτική: θα είναι τα παιδιά μας ασφαλή;

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν αυτή την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, τα κρούσματα του κορωνοϊού ανάμεσα σε παιδιά αυξήθηκαν κατά 90% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στις ΗΠΑ.

Κι ενώ η συγκράτηση των ανήλικων κρουσμάτων στην αρχή της πανδημίας θεωρήθηκε φυσιολογική, με τα σχολεία κλειστά, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ψυχολογικό, εκτός των άλλων, αντίκτυπο που θα έχει μια πιθανή εκτόξευση των κρουσμάτων, ανάμεσα σε παιδιά.
Για να μην μιλήσουμε καν για πιθανούς θανάτους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά είναι τα ίδια με εκείνα στους ενήλικες: καταπόνηση, βήχας, πυρετός, απώλεια της αίσθησης της όσφρησης.


Άλλα βασικά σημάδια περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή, εξανθήματα και ειδικά ένα που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, έλλειψη ενέργειας και δυσκολία να κρατήσουμε ένα παιδί ξύπνιο, προσθέτει ο Δρ. Ντάνιελ Κοέν, γιατρός στη Νέα Υόρκη.
«Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε αμέσως τον γιατρό αν το παιδί μας αποκοιμιέται συνεχώς ή φαίνεται απλώς εξαντλημένο, αν δεν πίνει, δεν τρώει και δεν κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες», προσθέτει η γιατρός.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό
Καμία ανησυχία δεν είναι υπερβολικά μικρή προκειμένου να ειδοποιήσετε τον παιδίατρο, λένε οι ειδικοί. Οι γονείς είναι οι καλύτεροι ντετέκτιβ καθώς γνωρίζουν την τυπική συμπεριφορά των παιδιών τους.

«Μπορεί να υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε, αλλά σας απασχολεί», λέει ο Κοέν. «Συχνά λέω στους γονείς: ‘Αν κάτι σας αγχώνει, τότε πρέπει να αγχώσει κι εμένα. Έτσι έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή’. Το μόνο λάθος τηλεφώνημα είναι αυτό που δεν έγινε ποτέ»

Ο Ο’ Λίρι συμφωνεί. Αν οι γονείς «δουν ότι το παιδί τους φαίνεται αρκετά άρρωστο ή πιο άρρωστο από όσο θα ανέμεναν σε ένα τυπικό κρύωμα ή αδιαθεσία, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στον παιδίατρό τους για να το συζητήσουν».

Η πανδημία επηρεάζει τον τρόπο άσκησης της ιατρικής. Πάρτε για παράδειγμα τον πυρετό: «Σήμερα, αν έχω ένα παιδί με πυρετό, μιλάω με τους γονείς του σε καθημερινή βάση, εξαιτίας της αμφιβολίας και του φόβου που όλοι μας έχουμε», λέει ο Κοέν. «Δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε ένα παιδί».

Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, δεν πρέπει να παραλείπουμε και τον αντίκτυπο της ασθένειας στην ψυχολογία των παιδιών.
«Παιδιά που είναι πιο απομονωμένα, πιο αγχωμένα, πιο καταθλιπτικά», λέει ο Ο’ Ρέιλι. «Αυτά είναι πράγματα που –ακόμη κι αν δεν συνδέονται απευθείας με την Covid- χρήζουν προσοχής».

Πότε ένα παιδί είναι άρρωστο
Ένα ασυμπτωματικό παιδί με κορωνοϊό είναι μια δύσκολη πραγματικότητα για έναν γονιό, αλλά και μια ανακούφιση αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών τους, καθώς ένα τέτοιο παιδί με Covid-19 ανταποκρίνεται καλά στον ιό, με τον ρόλο του παιδιάτρου να περιορίζεται στη στήριξη και την καθοδήγηση των γονιών κατά τη διάρκεια της ασθένειας.


Η ανησυχία στρέφεται τότε στην προστασία των άλλων, όπως τα αδέλφια, οι γονείς, οι παππούδες και η κοινότητα. Ο μόνος τρόπος για να υποπτευτεί ένας γονιός ότι το παιδί του είναι ασυμπτωματικό είναι με το να εντοπίσει την έκθεση του παιδιού του σε άλλους φορείς του ιού και να μάθει τι συμβαίνει στο σχολείο όπου πηγαίνει το παιδί.

Αν ένα ασυμπτωματικό παιδί πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ κορωνοϊού εξαρτάται από το «πόσο συχνά εκτίθεται τα παιδιά σε άλλους ανθρώπους» και τη διαθεσιμότητα των τεστ στην κοινότητά τους,, λέει ο Ο’ Ρέιλι.

«Το πιο σημαντικό πράγμα για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία είναι να μπορείς να θέτεις υπό έλεγχο στην γύρω κοινότητα», προσθέτει.

Σπάνιες αλλά σοβαρές ασθένειες που συνδέονται με την Covid-19
Μία άλλη ανησυχία των γονέων είναι το σύνδρομο πολυοργανικής φλεγμονής (MIS-C). Πρόκειται για μια σπάνια και ασυνήθιστη επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί στο παιδί λίγες μέρες ή εβδομάδες μετά την έκθεσή του στον ιό.


«Μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, η οποία είναι ένα ακόμη σύνδρομο φλεγμονής στο σώμα. Και μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικό για τα παιδιά», λένε οι ειδικοί.

Ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί το τελευταίο διάστημα. Μέχρι τις 6 Αυγούστου το αμερικανικό CDC είχε επιβεβαιώσει 570 περιπτώσεις MIS-C σε 40 πολιτείες, μεταξύ αυτών 40 θάνατοι. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 8 έτη και το 70% των περιπτώσεων ήταν παιδιά ισπανόφωνα ή μαύρα.

Το πρώτο σύμπτωμα αυτής της πολύ σοβαρής ασθένειας είναι ένας επίμονος πυρετός χωρίς εμφανή αιτία. Αν αυτό εμφανιστεί σε ένα παιδί που είχε πρόσφατα εκτεθεί σε κάποιον που είχε τη νόσο, τότε πρέπει να «εγείρει υποψίες».

Άλλα σημάδια είναι κοιλιακοί πόνοι, διάρροια, πρησμένοι αδένες, κόκκινα ή πρησμένα χέρια και πόδια, κόκκινα μάτια, ή μία ασθένεια που ονομάζεται φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων. Η γρήγορη αναπνοή ή άλλα αναπνευστικά σημάδια μπορεί να είναι παρόντα, αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένα.

Τα παιδιά με MIS-C αρρωσταίνουν γρήγορα και μπορεί τάχιστα να εμφανίσουν σημάδια σοκ. Κατά την εξέτασή τους εμφανίζουν σημάδια πολυοργανικής δυσλειτουργίας και υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο αίμα.

Τα περισσότερα παιδιά που αρρωσταίνουν από MIS-C χρειάζεται να νοσηλευτούν, λέει ο CDC, ενώ κάποια θα χρειαστούν να μπουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η ασθένεια αυτή μπορεί να αποφευχθεί με τον ίο τρόπο που μπορούμε να αποφύγουμε τον κορωνοϊό: να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, τόσο εμείς όσο και η οικογένειά μας, να συμμορφωνόμαστε στη χρήση μάσκας και να διατηρούμε τις αποστάσεις.

Αν και πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο, οφείλουμε να επαγρυπνούμε, λένε οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από How to tell if your child is sick from Covid-19, based on pediatricians’ advice, by Sandee LaMotte, Katia Hetter, Kristen Rogers and Ryan Prior, CNN

tameteora.gr

Δυσλεξία και ομιλία στο παιδί: Δείτε τα συμπτώματα ανά κάθε στάδιο ηλικίας

Τα σημάδια της δυσλεξίας διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Εάν το παιδί σας έχει ένα ή δύο από τα παρακάτω συμπτώματα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει δυσλεξία.

Αλλά εάν έχει πολλά από τα παρακάτω συμπτώματα ανά ηλικία, τότε το παιδί σας να πρέπει να δει έναν ειδικό γιατρό για πιθανή δυσλεξία.

Δυσλεξία: Συμπτώματα στην προσχολική ηλικία
Μιλάει αργότερα από ό,τι τα περισσότερα παιδιά.
Έχει μεγαλύτερη δυσκολία από ό,τι τα άλλα παιδιά να προφέρει λέξεις. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να διαβάσει αλλάζει το πρώτο γράμμα από κάποιες λέξεις, καθώς τις προφέρει δυνατά.
Καθυστερεί να εμπλουτίσει με νέες λέξεις το λεξιλόγιό του και δυσκολεύεται να θυμηθεί τη σωστή λέξη.


Έχει πρόβλημα στην εκμάθηση της αλφαβήτου, των αριθμών, των ημερών της εβδομάδας, των χρωμάτων, των σχημάτων, στο πώς να συλλαβίσει και στο πώς να γράψει το όνομά του.


Έχει δυσκολία να απαγγέλλει απλά ποιηματάκια ή λέξεις με ομοιοκαταληξία.Καθυστερεί να αναπτύξει επιδέξιες κινητικές ικανότητες. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να καθυστερήσει να μάθει το πώς να κρατήσει ένα μολύβι σε θέση γραφής, το πώς να χρησιμοποιήσει τα κουμπιά και το φερμουάρ, ή το πώς να βουρτσίσει τα δόντια του.

Δυσλεξία: Συμπτώματα από το νηπιαγωγείο μέχρι τα 9-10 χρόνια Έχει δυσκολία στην ανάγνωση μεμονωμένων λέξεων που δεν περιβάλλονται από άλλες λέξεις.


Δυσκολεύεται να μάθει τη σχέση μεταξύ γραμμάτων και ήχων.


Συγχέει μικρές λέξεις όπως “σε” και “με”.

Κάνει συχνά συγκεκριμένα λάθη στην ανάγνωση και αντίστοιχα ορθογραφικά λάθη, όπου συνήθως αλλάζει τη θέση γραμμάτων σε μια λέξη, ή εναλλάσσει το πρώτο με το τελευταίο γράμμα σε μικρές λέξεις.

Συμπτώματα από την ηλικία των 10 έως την ηλικία των 14 ετών


Κάνει ανάγνωση σε πιο αργό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν.


Αλλάζει τη σειρά των γραμμάτων σε κάποιες λέξεις.

Καθυστερεί να αναγνωρίσει και να μάθει προθέματα, επιθήματα, λέξεις ρίζες και άλλες παραμέτρους ανάγνωσης και ορθογραφίας.

Έχει δυσκολία στην ορθογραφία και μπορεί να γράψει την ίδια λέξη με διαφορετικούς τρόπους στην ίδια σελίδα.

Αποφεύγει την ανάγνωση φωναχτά.

Έχει δυσκολία με ασκήσεις/προβλήματα λέξεων στα μαθηματικά.

Γράφει με δυσκολία ή έχει δυσανάγνωστη γραφή. Ή ο τρόπος που πιάνει το μολύβι/στυλό είναι περίεργος (με ολόκληρη την παλάμη) ή πολύ σφιχτός.

Αποφεύγει να γράφει γενικώς.Δυσλεξία: Συμπτώματα από το γυμνάσιο και μετά
Πολύ αργή ανάγνωση με πολλές ανακρίβειες.

Εξακολουθεί να συλλαβίζει λανθασμένα, ή να γράφει την ίδια λέξη με διαφορετικούς τρόπους σε ένα ενιαίο κομμάτι κειμένου.

Αποφεύγει τα τεστ που απαιτούν ανάγνωση και γραφή και χρονοτριβεί σε τέτοιου είδους σχολικά προβλήματα/ασκήσεις.

Έχετε πρόβλημα να κάνει περιλήψεις ενός κειμένου.

Έχει μειωμένη ικανότητα μνήμης και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει μια εργασία για το μάθημα από ό,τι αναμενόταν.

Έχει φτωχό λεξιλόγιο και δεν μπορεί να αποθηκεύσει πολλές πληροφορίες από την ανάγνωση ενός κειμένου.

thermisnews.gr

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζετε βιβλία στα παιδιά, ακόμα κι αν διαβάζουν μόνα τους

Τα παιδιά δύσκολα πείθονται να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους στην ανάγνωση ενός εξωσχολικού βιβλίου.

Γιατί πρέπει να διαβάζετε στα παιδιά:
Μαθαίνει να αγαπά το διάβασμα
Όταν η ανάγνωση αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας, το παιδί τη συνηθίζει και την αποζητά. Όσο περισσότερο δε το παιδί, βλέπει να διαβάζετε κι εσείς βιβλία τόσο πιο πιθανό είναι να σας μιμηθεί. Όταν καλλιεργείτε λοιπόν την αγάπη για τα βιβλία διαβάζοντας από μικρή ηλικία στα παιδιά σας, ενσταλάζετε τη δύναμη μιας συνήθειας που θα διαρκέσει για μια ζωή.

Περνά λιγότερο χρόνο στις οθόνες
Αναμφίβολα, ο κόσμος του ίντερνετ ασκεί μεγάλη γοητεία στα παιδιά και τους είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Όμως τα παιδιά χρειάζονται παρότρυνση για να κάνουν κι άλλα πράγματα και κυρίως να περιορίσουν το χρόνο μπροστά στις οθόνες. Έτσι, η ανάγνωση ενός βιβλίου μαζί σας, όπου θα μπορεί να συζητήσει ή να λύσει τυχόν απορίες σίγουρα είναι προτιμότερο από το να διαβάσει μόνο του.

Το παιδί αποκτά δεξιότητες
Διαβάζοντας περισσότερα βιβλία το παιδί αποκτά μεγαλύτερη ευφράδεια λόγου και διευρύνει τους ορίζοντές του. Επίσης αν συνηθίζει να διαβάζει δυνατά για να το ακούτε, βελτιώνει την προφορά και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του. Το βέβαιο είναι ότι το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων με το παιδί σας έχει πολλά οφέλη για όλους.

newsbomb.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki