Sunday 7 May 2023

Πάνω από 100.000 παιδιά δυσκολεύονται στο σχολείο λόγω πείνας 😒 Πώς το ανεχόμαστε;;;

Θέλω να γίνω καλός στο σχολείο.
Αλήθεια, το θέλω.
Θέλω να ακούω τους Δασκάλους μου, να διαβάζω τα μαθήματά μου
Να κάνω φίλους.
Θέλω να κάνω τους δικούς μου περήφανους
Θέλω να γίνω το μέλλον που όλοι ονειρεύεστε
Να γίνω το αύριο αυτού του κόσμου
Σε μία περίοδο που ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, το Ινστιτούτο Prolepsis απευθύνει έκκληση για να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα γεύματα σε μαθητές που έχουν ανάγκη.

Η προσφορά οποιουδήποτε ποσού στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ μπορεί να βοηθήσει για να στηρίξουμε παιδιά που αντιμετωπίζουν πείνα και επισιτιστική ανασφάλεια, τόσο αυτή τη σχολική χρονιά όσο και την επόμενη.
Μπες στo diatrofi.prolepsis.gr ή κάλεσε μας στο 210-6255700.
Βοήθησέ μας, να τα βοηθήσουμε.

Η Καθηγήτρια κα Αθηνά Λινού, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών είναι η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.
Ως εκ τούτου και η παραμικρή προσφορά μας θα πιάσει τόπο.

Σας αρέσουν τα μούσμουλα;

Τα μούσμουλα, οι καρποί της μουσμουλιάς. 
Προέρχονται από την ορεινή Κίνα και αργότερα εξαπλώθηκαν ευρέως στην Ινδία, τη Μεσόγειο, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 8 μέτρα και ο κορμός του είναι σχεδόν ευθύγραμμος. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και δερματώδη, σκληρά πράσινα στο πάνω μέρος και ελαφριά πράσινα χνουδωτά στο κάτω, φτάνουν δε στο μήκος τα 25 εκατοστά.
    Ο καρπός είναι ράγα και είναι στρογγυλός ή ωοειδής ανάλογα με την ποικιλία. Όταν ωριμάσει, αποκτά κίτρινο χρώμα. 
Περιέχει 1-2 μεγάλα ή 2-4 μικρότερα σπόρια, χρώματος σκούρου καφέ , τα οποία θεωρούνται μειονέκτημα γιατί αφήνουν λίγο χώρο για τη σάρκα, η οποία είναι γλυκόξινης γεύσης που θυμίζει μάνγκο και είναι πολύ νόστιμη. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν κάποιες ποικιλίες με πολύ μικρά σπόρια.

    Τα μούσμουλα είναι από τα λίγα υποτροπικά φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μήλων και των αχλαδιών. Τα φρούτα είναι μικρά και στρογγυλά, το σχήμα τους μοιάζει με αυτό των δαμάσκηνων, η φλούδα τους έχει το χρώμα του βερίκοκου, από ωχρό κίτρινο μέχρι σκούρο πορτοκαλί και η σάρκα τους είναι άσπρη ή κιτρινοπορτοκαλιά.

    Το δέντρο ανθίζει από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο και δίνει ώριμους καρπούς από τον Απρίλιο ως το Μάιο. 
Η καρποφορία του δέντρου αρχίζει από τον 6ο – 7ο χρόνο της ζωής του, ενώ σε πλήρη καρποφορία είναι μετά τον 12ο χρόνο. Η μουσμουλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και στη ζέστη.

    Οι βασικές ποικιλίες μούσμουλων είναι δύο , η στρογγυλή και η μακρύκαρπη, που θεωρείται και η πιο νόστιμη. Τα μούσμουλα, εμφανίζονται στα δέντρα προς το τέλος του χειμώνα, αλλά είναι ώριμα και έτοιμα για συλλογή στα μέσα της Άνοιξης και ως τον Ιούνιο.

    Όταν τα μούσμουλα είναι ώριμα έχουν καφετιά σημάδια. Όταν δεν έχουν σημάδια σημαίνει ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμη, πράγμα που γίνεται σε λίγες μέρες, αν τα αφήσετε στην κουζίνα σας. Όταν τα μούσμουλα δεν είναι ώριμα δεν έχουν καλή γεύση και μυρωδιά. Επίσης, όταν τα αγοράζουμε, θα πρέπει να ελέγχουμε αν έχουν και το κοτσάνι τους γιατί διαφορετικά, χαλούν γρηγορότερα. Τα βρίσκουμε στην αγορά από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο.

    Αν έχουμε μουσμουλιά στην αυλή μας, θα πρέπει να ξέρουμε ότι από τη στιγμή που θα κοπούν οι καρποί από το δένδρο, θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε μια εβδομάδα, γιατί διαφορετικά, σαν ευαίσθητα φρούτα που είναι, μαυρίζουν πολύ γρήγορα.

    Τα μούσμουλα μπορούν να διατηρηθούν σχετικά καλά μέχρι και 2 εβδομάδες στο διαμέρισμα φρούτων / λαχανικών του οικιακού ψυγείου. Πριν από την κατανάλωση τα μούσμουλα πρέπει να πλένονται καλά με νερό. Η φλούδα αφαιρείται εύκολα και η σάρκα που είναι κοντά στην φλούδα είναι πιο γλυκιά από εκείνη που βρίσκεται κοντά στο κουκούτσι.

    Τα μούσμουλα είναι νόστιμα και τρώγονται φρέσκα και με τη φλούδα τους αλλά μπορούν να καταναλωθούν και βραστά μέσα σε ελαφρύ σιρόπι. Η γεύση τους «δένει» καλά με τα μήλα, τα αχλάδια και τα ροδάκινα.

Τι περιέχουν τα μούσμουλα
    Τα μούσμουλα περιέχουν υψηλό ποσοστό ινών, γνωστών και ως πηκτίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται στο σώμα. Περιέχουν επίσης, σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών και βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φολικό οξύ, θειαμίνη, πυριδοξίνη και νιασίνη.

    Από ορυκτά, περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και φώσφορο. Από ηλεκτρολύτες, νάτριο και κάλιο και από φυτοθρεπτικά συστατικά, φλαβονοειδή. Ακόμη, περιέχουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνες σε μικρές ποσότητες.

    Η περιεκτικότητα του μούσμουλου σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και φυλλικό οξύ βοηθάει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC). Επίσης, το μούσμουλο περιέχει βιταμίνη C η οποία αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα.

    Μια μερίδα μούσμουλα, περίπου 150 γρ. παρέχουν 70 θερμίδες. Ο συνδυασμός χαμηλών θερμίδων με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθάει στην καταστολή της όρεξης και την υγιεινή απώλεια βάρους.

Ιστορία και παράδοση

    Η μουσμουλιά θεωρείται ένα από τα πιο αρχαία δένδρα. Προέρχεται από την Κίνα, όπου συγγενικά είδη μπορούν να βρεθούν ακόμα στην άγρια φύση και αργότερα εισήχθη στην Ιαπωνία το 1100μ.Χ.Το μούσμουλο αναφέρεται συχνά στην αρχαία κινεζική λογοτεχνία, όπως στα ποιήματα του Λι Μπάι.

    Στην πορτογαλική λογοτεχνία, αναφέρεται ήδη πριν από την Εποχή των Ανακαλύψεων. Η μουσμουλιά διαδόθηκε ευρέως στην Ευρώπη μετά το 1712 και στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα της δεκαετίας του 1800.

    Στην Ελλάδα εισήχθη στα μέσα του 19ου αιώνα, το δε ενδιαφέρον για την καλλιέργειά της αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι τα μούσμουλα εμφανίζονται στην αγορά, σε μια περίοδο που υπάρχει πραγματικό έλλειμμα από φρέσκα φρούτα.

Μούσμουλα – Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις
-μπορεί να μας προστατέψει από τον καρκίνο, τη φλεγμονή και τις εκφυλιστικές ασθένειες.
-βοηθούν στην υγεία των ματιών, βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
-βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.
-προστατεύουν από τον καρκίνο του παχύ εντέρου.
-ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
-ενισχύουν τα οστά και τα δόντια.
-βοηθούν στην διαδικασία σχηματισμού του αίματος.
-προάγουν την απώλεια βάρους.
-προστατεύουν από τον καρκίνου του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.
-μια πολύ σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στα φύλλα της μουσμουλιάς είναι η δράση τους ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.
-το τσάι από τα φύλλα της μουσμουλιάς, τα οποία έχουν αντιϊκή δράση, ενισχύουν το πάγκρεας και το ήπαρ, είναι αντιδιαρροϊκά και καταπολεμούν την κατάθλιψη.
-έρευνα έδειξε ότι το εκχύλισμα φύλλων μουσμουλιάς επιφέρει κυτταρικό θάνατο σε κύτταρα λευχαιμίας και αποτρέπει την εξάπλωση των καρκινικών κύτταρων.

Άλλες χρήσεις
...........
στην πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Διάλογος για τη Δικαιοσύνη από την Πολιτεία του Πλάτωνα - Plato's Concept Of Justice

Το μείζον πρόβλημα που συζητείται στην Πολιτεία είναι η Δικαιοσύνη. Στην αρχή του διαλόγου διατυπώνονται διάφορες απόψεις περί του τι είναι δικαιοσύνη.

Ο Κέφαλος που εκπροσωπεί την παλιά γενιά νομίζει ότι Δικαιοσύνη είναι η εντιμότητα στις συναλλαγές. Έτσι ο πλούσιος έχει τη δυνατότητα να είναι δίκαιος, επειδή μπορεί να εξοφλεί τα χρέη του. 

Ο Πολέμαρχος διισχυρίζεται ότι δικαιοσύνη είναι να αποδίδεις τα ίσα, καλό στον φίλο, κακό στον εχθρό. Παραβλέπει όμως το γεγονός ότι ο φίλος ενδέχεται να είναι άδικος και ο εχθρός δίκαιος. 

Ο σοφιστής Θρασύμαχος είναι ωμός· το συμφέρον του ισχυρού καθορίζει το τι είναι δίκαιο. 

Ο Γλαύκων, που είναι κατά κάποιο τρόπο το φερέφωνο της αριστοκρατικής ηθικής, θεωρεί τη δικαιοσύνη ως μια υποκριτική κοινωνική σύμβαση που επιβάλλεται από τους πολλούς και αδύνατους για την αυτοπροστασία τους. 
Όλοι αυτοί οι ορισμοί εμπεριέχουν ένα κόκκο αλήθειας, αλλά αποδεκτός τελικά γίνεται ο ορισμός του Σωκράτη: 
«τὸ τὰ αὑτοῦ πράττειν», με άλλα λόγια: ο καθένας οφείλει να πράττει για το κοινωνικό σύνολο εκείνο «εἰς ὃ αὐτοῦ ἡ φύσις ἐπιτηδειοτάτη πεφυκυῖα εἴη»(433a).
    Ο ορισμός αυτός μπορεί να είναι σωτήριος για μιαν επιχείρηση, αλλά σε μια κοινωνία ποιος, όσο σοφός και αδέκαστος κι αν είναι, και με ποια κριτήρια θα καθορίσει τι πρέπει να πράττει ο άλλος; 
Δεν αναιρείται η ισότητα όταν εφαρμοσθεί η αρχή αυτή; 
Για να κατανοήσουμε τη σκέψη του Πλάτωνα θα πρέπει να την εντάξουμε σε ένα παραδοσιακό πλαίσιο προβληματισμού που συμπεριλαμβάνει ακόμη και κοσμολογικές αντιλήψεις. 
Σύμφωνα με τον Ηράκλειτο (απ. 94), «Ἥλιος οὐχ ὑπερβήσεται μέτρα· εἰ δὲ μή, Ἐρινύες μιν Δίκης ἐπίκουροι ἐξευρήσουσιν». 
 
Ούτε ο ήλιος λοιπόν δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια μέσα στα οποία κινείται. Αν τυχόν και τα υπερβεί, τότε οι Ερινύες, οι βοηθοί της Δικαιοσύνης (πρόσεξε τη χρήση του όρου επίκουρος· και στην ιδεώδη πολιτεία επίκουροι ονομάζονται όσοι επιβλέπουν την επιβολή της τάξης) θα τον βρουν και θα τον επαναφέρουν στην τροχιά του. 
Ξεφεύγοντας από τα όριά του ο Ήλιος διαπράττει ὕβριν που τιμωρείται αυστηρά. Έτσι λοιπόν και ο άνθρωπος, για να μην διαπράττει αδικία, οφείλει να μην υπερβαίνει τα προσωπικά του όρια. 
Αν ο ίδιος δεν είναι σε θέση είτε από φιλαυτία είτε από ματαιοδοξία είτε από αδυναμία κρίσης να οριοθετήσει τον τομέα της δραστηριότητάς του, τότε τουλάχιστον θα πρέπει να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του εμπειρότερου, του σοφότερου, του σωφρονέστερου. 
Δικαιοσύνη λοιπόν είναι ένα είδος αρμονίας των αντιμαχομένων τάσεων της ψυχής. Η αρμονία αυτή πηγάζει από το γνῶθι σαυτόν και τον συνακόλουθο αυτοπεριορισμό. Αν ο άνθρωπος διευρευνήσει τον εαυτό του και αποδεχτεί τα όριά του, τότε η συμπεριφορά του απέναντι στους συναθρώπους του, στην πόλη, στους θεούς, στη φύση είναι η ορθή.
Από την άποψη αυτή στη Δικαιοσύνη εμπεριέχονται και οι τρεις άλλες αρετές, η Σοφία που διαβλέπει και εκτιμά το βάρος της προσωπικότητάς μας, η Ανδρεία που έχει το θάρρος να αποδεχθεί την εκτίμηση, και τέλος η Σωφροσύνη που επιβάλλει τον αυτοέλεγχο.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki