Sunday 30 July 2017

Παιδικό άγχος: Συμπτώματα, Αίτια κι Αντιμετώπιση

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η ζωή ενός παιδιού είναι χαρούμενη και ανέμελη, χωρίς πολλές έννοιες και σκοτούρες. Άρα και χωρίς κανένα λόγο για άγχος και ανησυχίες. 

Είναι όμως το άγχος "προνόμιο" μόνο των ενηλίκων;
Είναι γεγονός πως το άγχος εμφανίζεται στη ζωή του ανθρώπου από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του. Και μην φανταστείτε πως όσο πιο μικρός είσαι, τόσο μικρότερη είναι και η επίδραση και η έντασή του. 
Όπως νιώθετε εσείς όταν είστε αγχωμένοι, ακριβώς έτσι νιώθει και ένα παιδί. Και μάλιστα πολλές φορές για το παιδί είναι πολύ πιο έντονο αλλά και πολύ πιο δύσκολο να το αντιμετωπίσει, αφού για εκείνο είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και δεν έχει αποκτήσει ακόμα τους απαραίτητους μηχανισμούς για να ανταπεξέλθει.

Τι είναι το άγχος
Το άγχος προκαλείται όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει καθημερινά παραπάνω πιέσεις από αυτές που μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά. Το πώς βιώνει ο κάθε άνθρωπος το άγχος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, δείχνοντας περισσότερες ή λιγότερες αντοχές. 
Όταν το άγχος λειτουργεί εποικοδομητικά, μπορεί να δράσει σαν κινητήρια δύναμη για αυτόν. 
Όταν όμως ο άνθρωπος φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να το ελέγξει, βρίσκεται σε μια διαρκή εγρήγορση και ανησυχία, χωρίς να μπορεί να ηρεμήσει ούτε λεπτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, από κινητήρια δύναμη και ερέθισμα για καλύτερη απόδοση του ατόμου, να λειτουργεί αρνητικά στη ζωή, στη δουλειά, στις σχέσεις και στην υγεία του.

Από ποια ηλικία παρατηρείται το άγχος στα παιδιά
Ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα άγχους από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά αισθάνονται συχνά άγχος και ανησυχούν για πολλούς λόγους, άλλα σε μικρότερο κι άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό και ένταση. 
Το παιδί βιώνει το άγχος σαν ένα δυσάρεστο συναίσθημα ενός αόριστου κινδύνου και το εκφράζει γενικά και απροσδιόριστα. 
Κατέχεται από αβάσιμες ανησυχίες για το μέλλον, οι οποίες κυρίως αφορούν τις καθημερινές του συνήθειες και δραστηριότητες. Έτσι μπορεί να ανησυχεί για ανύπαρκτους κινδύνους, ή ακόμα για πιθανούς τραυματισμούς, αρρώστιες ή και το θάνατο. 
Τα μικρότερα παιδιά εκλογικεύουν το άγχος τους λέγοντας πως φοβούνται ότι μπορεί να έρθουν κλέφτες στο σπίτι, ή αν είναι μικρότερης ηλικίας μην εμφανιστούν θηρία, τέρατα κτλ.

Από πού πηγάζει το άγχος
Οι παράγοντες που προκαλούν πιέσεις μπορεί να προέρχονται τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον όπως είναι η οικογένεια, οι φίλοι, όσο κι από τον ίδιο τον εαυτό. 
Μάλιστα, οι πιέσεις που δέχεται το παιδί από τον εαυτό του μπορεί να είναι και οι πιο σημαντικές. 
Τους πρώτους μήνες της ζωής του σαν μωρό, μπορεί να νιώσει άγχος όταν δεν καλύπτονται οι βιολογικές του ανάγκες, όπως τροφή, ύπνος, τρυφερότητα, καθώς και όταν αποχωρίζεται από την μητέρα του. 
Καθώς μεγαλώνει, οι παράγοντες που μπορεί να του προκαλέσουν άγχος αρχίζουν να ποικίλλουν περισσότερο.
Κάποιοι από αυτούς είναι:

Οικογενειακοί παράγοντες
Η σχέση του παιδιού με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Πίεση που μπορεί να υφίσταται προκειμένου να ικανοποιήσει γονεϊκά ή κοινωνικά πρότυπα.
Αυστηρός ή πολύ χαλαρός τρόπος διαπαιδαγώγησης.
Ο ερχομός νέου μωρού στην οικογένεια.
Οι εντάσεις ή οι διαφωνίες μεταξύ των γονιών.
Η έντονη οικονομική ανασφάλεια.
Το διαζύγιο και η απομάκρυνση του ενός γονέα.
Η σοβαρή ασθένεια ή ο θάνατος κάποιου μέλους της οικογένειας.
Ο δεύτερος γάμος ενός από τους δύο χωρισμένους γονείς. Ψυχολογικά προβλήματα ενός γονιού.
Η αλλαγή σπιτιού.

Ατομικοί παράγοντες
Μια πιθανή ασθένεια ή τραυματισμός και η παραμονή του στο νοσοκομείο.
Οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης ή σκληρής τιμωρίας.
Σωματικές ή ψυχικές ιδιαιτερότητες του παιδιού.
Οι αλλαγές στο ατομικό του πρόγραμμα.
Η σχέση του με τους άλλους.
Οι επισκέψεις στους γιατρούς.
Η αρχή της εφηβείας ή οι αλλαγές στο σώμα.

Σχολικοί παράγοντες
Η αρχή ή το τέλος του σχολείου.
Η απόδοση στα μαθήματα.
Η αποδοχή του από το κοινωνικό σύνολο της τάξης.
Η σχέση του με τον δάσκαλο.
Η επανάληψη τάξης στο σχολείο.
Η αλλαγή σχολείου.
Πώς εκδηλώνεται το άγχος στα παιδιά
Το άγχος εκδηλώνεται με συμπτώματα σωματικά, ψυχολογικά, καθώς και με συμπτώματα συμπεριφοράς αλλά και με προβλήματα στις σχέσεις του με τους άλλους. 
Κάποια από τα συμπτώματα αυτά είναι:
Σωματικά συμπτώματα:
Υπερβολικό κλάμα χωρίς πάντα να υπάρχει σοβαρή αιτία. Προβλήματα ύπνου, όπως υπνοβασία, εφιάλτες, αϋπνία ή μεγάλης διάρκειας ύπνος.
Προβλήματα στην διατροφή.
Παράπονα για πόνους στην κοιλιά ή γαστρεντερικές διαταραχές. Υπερκινητικότητα ή συνεχής κούραση.
Νευρικά τικ, όπως παίξιμο των ματιών ή μυών του προσώπου. Νυχτερινή ενούρηση.
Τραύλισμα.
Πονοκέφαλοι.
Δυσκολία στην συγκέντρωση και διάσπαση προσοχής.

Συμπτώματα συμπεριφοράς:
Παλινδρόμηση σε νεότερη ηλικία.
Προσκόλληση στην μητέρα ή σε άλλο πρόσωπο.
Άσχημη απόδοση στο σχολείο.
Σκληρότητα σε ανθρώπους ή ζώα.
Κλέψιμο.
Καταστροφή αντικειμένων.
Ψέματα ή εξαπάτηση.
Εκρήξεις θυμού ή ξαφνικής οργής.
Υπερβολική ονειροπόληση.
Τελειομανία.
Άρνηση να δώσει σε άλλον τα παιχνίδια του και άσχημη αντίδραση όταν τα αγγίζει κάποιος άλλος.

Προβλήματα στις σχέσεις του με τους άλλους:
Απόσυρση ή αποφυγή της προσπάθειας για δημιουργία σχέσεων. Συναισθήματα ανικανότητας.
Υποτίμηση των δυνατοτήτων του και του εαυτού του.
Δηλώσεις παραίτησης και απογοήτευσης, όπως «θα ήθελα να πεθάνω» ή «τι καλά να μην είχα γεννηθεί».
Υπερβολικοί φόβοι.
Μη συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες.

Τι μπορείτε να κάνετε
😕 Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για ένα δυνατό και υγιή οργανισμό είναι καταλυτικής σημασίας. Η ξεκούραση και η καλή διατροφή ενισχύουν τις αμυντικές δυνάμεις του παιδιού για την αντιμετώπιση του άγχους.
😕 Προσπαθήστε να αναζητήσετε την αιτία που προκαλεί άγχος στο παιδί, αμέσως μόλις εντοπίσετε τα συμπτώματα. Σκεφτείτε αν συνέβη κάτι το διάστημα που παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα αυτά, που μπορεί να είναι η πηγή του άγχους, π.χ. μια μετακόμιση, η έναρξη του σχολείου κ.λ.π.
😕 Ο διάλογος με το παιδί είναι απαραίτητος. Συζητήστε μαζί του τι είναι ακριβώς αυτό που το αγχώνει, πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή και για ποιο λόγο. Μιλήστε του για το άγχος και εξηγήστε του πως είναι φυσιολογικό. Κάτι που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι, κάποιες στιγμές ακόμα κι εσείς. Ενθαρρύνετέ το να εκφράσει κι εκείνο ελεύθερα τα συναισθήματά του.
😕 Συζητήστε μαζί του τις αλλαγές που συμβαίνουν ή που πρόκειται να συμβούν. Ενημερώστε το και προετοιμάστε το για καταστάσεις που ενδεχομένως του δημιουργούν άγχος.
😕 Δείξτε κατανόηση χωρίς να αμφισβητείτε το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η καθημερινότητα του παιδιού. Μπορεί να μην έχει αυξημένες εργασιακές ή συζυγικές υποχρεώσεις, ωστόσο μπορεί να γνωρίσει το άγχος με ποικίλους τρόπους και μάλιστα με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσωματική του υγεία.
😕 Προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του. Τονίστε τις καλές του στιγμές και όλα όσα έχει καταφέρει με τις δικές του δυνάμεις. Με υγιή αυτοπεποίθηση, η αντιμετώπιση του άγχους θα είναι πιο εύκολη υπόθεση.
😕 Παροτρύνετε το παιδί να επιδίδεται σε σωματικές δραστηριότητες, όπως σπορ, ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες και παιχνίδια, που θα το βοηθήσουν να ελέγξει ή και να αποβάλλει το άγχος του.
😕 Μην εστιάζετε πολύ στην εικόνα του παιδιού, όπως για παράδειγμα πόσο υψηλούς βαθμούς πήρε ή πόσο δημοφιλές είναι, αλλά με την ουσία των πραγμάτων. Με το αν δηλαδή μπορεί να αποδώσει στο σχολείο σύμφωνα με τις δυνατότητές του και με το αν είναι ευτυχισμένο με τις κοινωνικές του δραστηριότητες και παρέες.
😕 Μετριάστε τις δραστηριότητές του όταν αυτές κατακλύζουν τη μέρα του. Ένα βαρύ καθημερινό πρόγραμμα στρεσάρει το παιδί και δεν του αφήνει τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστεί, ή να κάνει κάτι που το ευχαριστεί.
😕 Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί σας και βοηθήστε το να μην έχει ούτε αυτό από τον εαυτό του.

Όταν το άγχος και το στρες επικρατούν σε μια οικογένεια, αυτό επιδρά στη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Όχι μόνο μπορεί να παρουσιάσει και το ίδιο άγχος, αλλά το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πιο ευάλωτο και είναι πιθανό να παρουσιάζει συχνά ασθένειες και άλλα σωματικά συμπτώματα.
Να θυμάστε πως το δικό σας πρότυπο είναι πολύ σημαντικό. Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους με άγχος, τότε έτσι θα μάθει και το παιδί να αντιμετωπίζει τη ζωή.
Πότε χρειάζεται η βοήθεια ειδικού
Είναι πολύ πιθανό, τα περισσότερα παιδιά να εμφανίσουν κάποια στιγμή της ζωής τους μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα. Αυτό που πρέπει να προσέξετε, είναι αν τα συμπτώματα αυτά παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και αν εμφανίζονται πολλά από αυτά ταυτόχρονα. 
Αν δεν μπορείτε να καθησυχάσετε τις ανησυχίες του και παρατηρείτε πως η καθημερινή του ζωή παρουσιάζει πολύ σημαντικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα στην συναναστροφή του με τους άλλους, στον ύπνο, στο φαγητό, στη διάθεσή του ή στην απόδοσή του στο σχολείο, τότε θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.
xamogelakia

Μαθήματα που χρειάζεται να πάρει το αγόρι από τη μαμά

Είναι στο χέρι κάθε μαμάς να μεγαλώσει τον άντρα των ονείρων της κόρης μιας άλλης μαμάς.
👦👩👦👩
Όλα τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους -χρειάζονται υπομονή, αγάπη, φροντίδα, σταθερότητα, προσοχή. Ταυτόχρονα, όμως, αγόρια και κορίτσια, έχουν διαφορετικές ανάγκες, διαφορετική σεξουαλικότητα και, εν τέλει, είναι συνήθως φτιαγμένοι από διαφορετικά υλικά. 
Κάθε φύλο έχει ξεχωριστή θέση με τον μπαμπά και τη μαμά κι απ' αυτό το σύνολο, εμείς ξεχωρίζουμε και εξετάζουμε εδώ τη σχέση μητέρας - γιου. 

Ενώ η σχέση πατέρα-γιου είναι κομβική και το πατρικό πρότυπο καταλυτικό, η σχέση ενός εκκολαπτόμενου άντρα με τη μαμά του είναι αντίστοιχα καθοριστική και καλύπτει πλευρές και... γωνίτσες του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του πολύ διαφορετικές -στις περισσότερες περιπτώσεις- απ' αυτές που «φτάνει» η σχέση με τον μπαμπά.
Τι χρειάζεται, λοιπόν, ένα αγόρι από τη μαμά του για να εξελιχθεί σε έναν ισορροπημένο, ευγενικό άντρα με αυτοπεποίθηση που -πώς να το πούμε;- κάτι ξέρει από γυναίκες;
Να μάθει ότι καμία γυναίκα δεν (πρέπει να) είναι «δούλα και κυρά»
Πρόσφατα έκανε το γύρο του διαδικτύου η επιτυχημένη ατάκα 
«Η Ελληνίδα μάνα μεγαλώνει τον γιο που δεν θα ήθελε ποτέ για άντρα της» - μαντέψτε γιατί έγινε τόσο επιτυχημένη... 
Ως κοινωνία, ακόμη και το σωτήριο έτος 2016, πάσχουμε από άντρες-πασάδες και γυναίκες-δούλες. 
Κάντε την χάρη στη μελλοντική σύντροφο του γιου σας και αναθρέψτε τον έτσι, ώστε να γίνει ένας άντρας υπεύθυνος και σοβαρός, που δεν παρερμηνεύει τον ρόλο του «αρσενικού». 
Να έχει το σωστό αντρικό (ναι, αντρικό) πρότυπο
Αν δεν είναι χρέος της εκάστοτε γυναίκας που θέλει να κάνει παιδιά, να επιλέξει τον «σωστό» μπαμπά για τα παιδιά της, τότε ποιο είναι; 
Ένα αγόρι θα αφουγκραστεί ποιον άντρα αγάπησε, φρόντισε και διάλεξε η μαμά του και η επιλογή αυτή θα είναι καταλυτική. 
Το μοτίβο της δικής σας σχέσης είναι το πρώτο πρότυπο σχέσης με το οποίο θα έρθει το αγοράκι σας σε επαφή, επομένως φροντίστε να είναι είναι ένα πρότυπο υγιές που διέπεται από αλληλοσεβασμό και αγάπη.

Να μάθει τι αρέσει στις γυναίκες
Είστε ο καταλληλότερος άνθρωπος να εξοικειώσει το αγόρι που μεγαλώνετε με το γυναικείο φύλο. 
Δεν χρειάζεται να μπείτε σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες -ή να αναπτυχθεί μια ιδιάζουσα σχέση εξάρτησης και υποφώσκοντος ερωτισμού -αρκεί να του δείξετε τι πραγματικά σας αρέσει. 
Πείτε του ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα, αφήστε τον κόψει ένα λουλουδάκι από τον δρόμο και να σας το προσφέρει, δείξτε του πόσο εκτιμάτε την ευγένεια και την τρυφερότητα.
Να φτιάχνει ένα φαγητό της προκοπής (και όχι μόνο)
Ουκ ολίγοι ενήλικοι άντρες είναι πραγματικά ανίκανοι να επιβιώσουν αν μείνουν μόνοι σε ένα σπίτι. 
Κοιτάζουν με ειλικρινή απορία τις ηλεκτρικές συσκευές, αδυνατούν να ψήσουν μια μπριζόλα και πιστεύουν ότι οι δουλειές γίνονται μόνες τους μαγικά. 
Μια μαμά απαλλαγμένη από τον ρόλο του... ευνουχιστικού φροντιστή, μια μαμά δηλαδή που πιστεύει ότι κανείς άντρας δεν κινδυνεύει να αναφλεγεί πιάνοντας μια σφουγγαρίστρα ή μια κουτάλα, θα μάθει στον γιο της πώς να επιβιώνει και χωρίς αυτήν ή μια αντικαταστάτριά της.

Να είναι τρυφερός
Λίγο οι μπαμπάδες που ενίοτε γίνονται βαρείς κι ασήκωτοι, λίγο τα στερεότυπα που δεν πολυανέχονται εκδηλώσεις και τρυφερότητες από τους άντρες, πολλά αγόρια κάθε ηλικίας καταλήγουν να καταπιέζουν τον συναισθηματισμό τους ή -ακόμη χειρότερα- να μην ανακαλύπτουν καν την συναισθηματική τους πλευρά. 
Δώστε φιλιά, ακούστε τους προβληματισμούς του, αφήστε τον να μοιραστεί τα μυστικά του και βοηθήστε τον να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Η δική σας τρυφερή πλευρά είναι που θα βοηθήσει τη δική του να αναπτυχθεί.

Να αναπτύξει τα ταλέντα του

Συχνά, ανάμεσα στους δύο γονείς, η σχετικότερη με τα καλλιτεχνικά φύση είναι η μαμά -ενδέχεται να είστε πιο θεατρόφιλη από τον καλό σας ή να διαβάζετε περισσότερο ή ίσως να σας συγκινούν καθημερινά πράγματα που αφήνουν αδιάφορο το άλλο σας μισό. Μια μαμά μπορεί να μάθει τον γιο της να εκτιμά την ομορφιά -κάθε είδος ομορφιάς. 
Μπορεί με την αγάπη και τις ευαισθησίες της να του δείξει πώς να αναπτύξει τα ταλέντα και τις πιο ευαίσθητες πτυχές του, να χορέψει μαζί του, να του βάλει τα αγαπημένα τις τραγούδια, να του τραγουδήσει τραγούδια για έρωτες ή να του επισημάνει πόσο γλυκιά είναι η Αθήνα την Άνοιξη.
Να αγαπάει τους αδύναμους (ή τους λιγότερο δυνατούς)
Τα θηριώδη αλλά και τα πατριαρχικά ένστικτα που έχει κληρονομήσει η ανθρωπότητα σε συνδυασμό με την λάθος παιδαγωγική, κάνουν καμιά φορά τα αγόρια επιρρεπή στη βία. 
Μεγαλώνοντας πλάι σε μια μαμά ευγενική και δοτική, που φροντίζει για όσους αγαπά και νοιάζεται για όσους δεν ξέρει, ένα αγόρι θα εξελιχθεί σε έναν άντρα που ξέρει ότι η δύναμή του είναι ένα όπλο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει εναντίον κανενός. 
Είναι στο χέρι των μαμάδων να μεγαλώσουν άντρες αληθινά θαρραλέους και με ρώμη ψυχής!

Να αγαπάει την οικογένειά του

Η μαμά έχει ρόλο ρυθμιστικό σε μια οικογένεια. Είναι -κακά τα ψέματα- το θεμέλιο, ο αρχηγός και ο μαέστρος της. 
Μέσα από την αγάπη και την ατελείωτη προσφορά της μαμάς τους, τα αγόρια μαθαίνουν να αγαπούν και να στηρίζουν την οικογένειά τους. 
Βλέποντας την αγάπη της να πολλαπλασιάζεται αντί να μοιράζεται, μαθαίνουν να... παράγουν και να δίνουν αγάπη στους κοντινούς τους ανθρώπους.
👦👩👦👩
Η κάθε μαμά είναι μια ανεξάντλητη πηγή αγάπης (και νόστιμων φαγητών και χρήσιμων συμβουλών, αλλά αυτά είναι εκτός θέματος) που μπορεί να γίνει φωτεινός φάρος για την ψυχή των παιδιών της. 
Μεγαλώστε τα αγόρια σας δείχνοντάς τους όλη την αγάπη, τη στοργή και την τρυφερότητά σας, απαλλάξτε τα από το ευνουχιστικό πρότυπο της «Ελληνίδας μάνας» και αφήστε τα ξεδιπλώσουν κάθε πτυχή της προσωπικότητάς τους. Είναι στο χέρι κάθε μαμάς να μεγαλώσει τον άντρα των ονείρων της κόρης μιας άλλης μαμάς.

από Φοίβη Γλύστρα
mama

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki