Monday 23 September 2013

Παρατήσαμε τα παιδιά μας στο διαδίκτυο

Εδώ κι ένα χρόνο μπήκα στην κουζίνα μου και ανακάλυψα μισή ντουζίνα έφηβους να κάθονται εκεί, ο καθένας απολύτως βυθισμένος σιωπηλά στην προσωπική του οθόνη. Τότε συνειδητοποίησα πως πήγαιναν μήνες από τότε που είχα δει έφηβο χωρίς υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο στο χέρι. 
«Τα πορνό είναι φανταστικά και τζάμπα,
αλλά καταστρέφουν σε όλους μας την ικανότητα
να αγαπήσουμε»
μου δήλωσε στενοχωρημένο
ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι.
Αποφάσισα αυτοστιγμεί να γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ για το ζήτημα αυτό. Έτσι ξεκίνησε ένα ετήσιο ταξίδι που με οδήγησε από τις οπτικές ίνες στους υπονόμους του Λονδίνου ως το να ξοδεύω ατέλειωτες άχρηστες ώρες σε υπνοδωμάτια εφήβων αγοριών που έβλεπαν πορνό.
Σχεδόν όλα τα κορίτσια με τα οποία συναντήθηκα μου μίλησαν για κοινωνική πίεση· για τις απαιτήσεις να είσαι πάντοτε σε σύνδεση· για τα προβλήματα του «unfriending» ·για το ότι βρίσκεσαι στο οπτικό πεδίο ανθρώπων που μόλις συνάντησες· και για τον απόλυτο τρόμο να κοιτάς πώς σε παρατάνε -πράγμα πολύ πιεστικότερο από αυτό που ένα κορίτσι περιέγραψε ως «εμμονή των γονιών με τα καμάκια και την πορνογραφία».
Αυτό που με εξέπληξε ήταν η οργή των εφήβων που νιώθουν παραμελημένοι από τους γονείς τους που είναι επίσης απορροφημένοι από ηλεκτρονικές συσκευές.
 Ακόμα πιο σοκαριστικό ήταν η συνειδητοποίηση πως υφίσταται μια ολόκληρη βιομηχανία που συστηματικά προωθεί τους νέους στον αστραφτερό και απατηλό της κόσμο, χωρίς να δείχνει να νοιάζεται για τις παράπλευρες απώλειες. Όπως λέει ο Λιούις Βον Αν (Luis Von Ahn), ο εφευρέτηςτου «Captcha» και του «reCaptcha» (του λαμπρού -αν και εκνευριστικού- συστήματος ασφαλείας που σου ζητάει να πληκτρολογήσεις γράμματα σε ένα κουτί για να αποδείξεις πως είσαι ανθρώπινο ον), «όλοι όσοι φτιάχνουν στο διαδίκτυο κάτι για επαγγελματικούς λόγους επανεξετάζουν διαρκώς τους ιστοτόπους τους ώστε οι επισκέπτες τους να τους ξαναεπισκεφθούν». Παραδέχεται ανοικτά πως η βιομηχανία αυτή γνωρίζει πώς να δημιουργεί εξάρτηση, αλλά θέλει να πιστεύει πως κατά κανόνα οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτή είναι καλοί κι έχουν χρηστές αξίες. Δεν είμαι τόσοβέβαιη.
Οι συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας παραδίδονται εκ κατασκευής με κάθε είδους ακουστικά και ηχητικά εξαρτήματα και δονήσεις για να είναι έτοιμες προς λειτουργία.  
Κάθε νέα «εφαρμογή», ιστοσελίδα, τουιτ, και μήνυμα προσθέτει άλλο ένα επίπεδο παρείσφρησης στην προσωπική τους σφαίρα, και κάθε παρείσφρηση είναι κυνικά σχεδιασμένη να απαντηθεί, με την κάθε απάντηση να δημιουργεί την επιθυμία για μια ακόμα παρείσφρηση.
 Το να ζητάς από έναν νέο να κλείσει το «Xbox» του ή να σταματήσει να κοιτάει το κινητό του, είναι σαν να ζητάς από έναν αλκοολικό να παρατήσει το ποτό του. Πίσω από τα χαρούμενα χρώματα και τα χαϊδευτικά ονόματα που αποτελούν την επιτομή των εταιρειών του διαδικτύου, κρύβεται ένας κόσμος που είναι αμείλικτα εμπορικός. Κάθε αλληλεπίδραση σημαίνει δεδομένα -δεδομένα που κοστίζουν μια περιουσία. Τα παιδιά μας χειραγωγούνται ώστε να μετατραπούν σε ιδεώδεις καταναλωτές και παραδέχονται ...

Ψέμματα που λέμε (σχεδόν) κάθε μέρα στα παιδιά μας

* «Κι εμείς θα πάμε τώρα για ύπνο». 
* «Δεν μπορείς να το δεις τώρα, κοιμάται» (το φεγγάρι, το παραμύθι, η παιδική σειρά στην τηλεόραση, το παιχνίδι…)  
* «Δεν νομίζω ότι θα σου κάνει ένεση» (τότε το εμβόλιο γιατί το πήραμε μαζί;) 
* «Δεν έχω δει τίποτα πιο όμορφο» –από αυτό το περίεργο κατασκεύασμα από πλαστελίνη, lego και ωμά μακαρόνια που μοιάζει σαν να το έβγαλε βίαια από το στομάχι του κάποιος που έφαγε κάτι πολύ χαλασμένο.
* «Α, είναι ο πλανήτης Κρόνος. Μα, και βέβαια, το είχα καταλάβει». «Σήμερα είναι κλειστά» (το μαγαζί με τα παιχνίδια, η παιδική χαρά, το παγωτατζίδικο…) 
* «Πρέπει να φύγουμε γιατί αυτή την ώρα κλείνει» (το μαγαζί με τα παιχνίδια, η παιδική χαρά, το παγωτατζίδικο…)
* «Δεν έχεις τίποτα». (και γιατί κλαίει, πονάει κι έχει ένα τεράτιο καρούμπαλο στο κούτελο;) 
* «Δεν πήρα μαζί μου λεφτά». 
* «Αν μου πεις την αλήθεια, δεν θα σε μαλώσω…» 
* «Δεν ξέρω να βάζω μπρος το DVD/να φτιάχνω πύργους από τουβλάκια/να συναρμολογώ αυτοκινητάκια. Περίμενε να έρθει ο μπαμπάς σου». 
* «Σε πέντε λεπτά φτάνουμε» (τόσο δεν ήταν και πριν από πέντε λεπτά όταν ρώτησε πάλι «κοντεύουμε;») 
* «Δεν πέταξα τις ζωγραφιές σου. Τις μαζεύω όλες σε ένα μυστικό κουτί»
* «Την επόμενη φορά θα παίξεις περισσότερο στις κούνιες /θα μείνεις να ταΐσεις τις μαϊμούδες στο ζωολογικό κήπο/θα μείνεις κι άλλο στο σπίτι του φίλου σου. …» 
* «Ο οδοντίατρος δεν σε πονάει». (Ε, βέβαια, αν τον αποφεύγεις εδώ και μια δεκαετία πού να θυμάσαι…) 

Το παιδί και το παιχνίδι στην Ηγουμενίτσα

Το παιχνίδι είναι το μέσο εκείνο που μας διασκεδάζει, μας μαθαίνει κανόνες, μας κοινωνικοποιεί.
Ελάτε στης 28 Σεπτέμβρη να παίξουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, στον πεζόδρομο Ηγουμενίτσας στις 11:00 π.μ. μαζί με "Το σπίτι της Ρένας" αναδεικνύοντας τα παιχνίδια της παλιάς εποχής.
Το απόγευμα στης 17:30 μμ "Το σπίτι της Ρένας" σε συνεργασία με το κέντρο ειδικών θεραπειών "κιβωτός εξέλιξης" διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα "το παιχνίδι και η φύση του"
Ομιλητές:
-Λούλα Βέρμπη - Αυδή Παιδίατρος, Μετεκπαιδευθείσα στην Αναπτυξιακή Παιδιατρική
-Αναστάσιος Μώκας Λογοθεραπευτής S.I.
-Μαρία Ταρασούδη Συμπεριφορική Οπτομέτρης - Vision Trainer

ipiros

Καταγγέλλουν 82χρονο γείτονα τους για ασέλγεια
στο ανήλικο παιδί τους

Πρέβεζα
Ένας 82χρονος ασελγούσε σε 10χρονο κορίτσι, σύμφωνα με καταγγελία που έκαναν οι γονείς του. Ο ηλικιωμένος, που συνελήφθη, είναι γείτονας τους.


Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν το κοριτσάκι ανέφερε στους γονείς του ότι ο ηλικιωμένος, ο οποίος είναι γείτονας στον Μύτικα Πρέβεζας, την άγγιζε σε ευαίσθητα σημαία.
Οι γονείς απευθύνθηκαν στην αστυνομία, με την τελευταία να προχωράει στη σύλληψη του 82χρονου, ο οποίος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.
Πληροφορίες από prevezabest.blogspot.gr

Τροφική Νεοφοβία:
Πως θα κάνετε το παιδάκι σας να τρώει τα πάντα!

Πόσες φορές σαν γονείς καμαρώνετε για το παιδί της φίλης σας που τρώει τα πάντα και ανησυχείτε που το δικό σας έχει μια συνεχή άρνηση στο φαγητό και αναγκάζεστε να το κυνηγάτε με την μπουκιά στο χέρι; 
Μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό… και για αυτό άλλωστε μοναδικό!
.
Τροφική Νεοφοβία: Τι μπορώ να κάνω όταν το παιδί μου αρνείται να δοκιμάσει νέα τρόφιμα; 
.
Children's nutrition: 10 tips for picky eaters
 
Υπομονή και επιμονή… συνεχίστε να παρουσιάζετε
ξανά και ξανά στο παιδί το τρόφιμο που απορρίπτει.
Βλέπετε λοιπόν ότι το παιδί σας είναι δύστροπο και αρνείται να δοκιμάσει νέα τρόφιμα; Αυτή η συμπεριφορά είναι γνωστή ως νεοφοβία… μη σας αγχώνει όμως καθώς είναι σύνηθες στη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού και είναι μια κατάσταση που υποχωρεί.  
Αυτό που έχετε να κάνετε εσείς σαν γονείς…; 
Υπομονή και επιμονή… συνεχίστε να παρουσιάζετε ξανά και ξανά στο παιδί το τρόφιμο που απορρίπτει. 
Η επαναλαμβανόμενη έκθεση του παιδιού σε νέα τρόφιμα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να εξοικειωθεί με αυτά και μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 15 φορές έκθεση του τροφίμου για να αποφασίσει το παιδί να το δοκιμάσει… Τη στιγμή που θα το δοκιμάσει έχει γίνει το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα.
Μέσα σε όλη αυτή σας την προσπάθεια, φροντίστε να προλάβετε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις και απρόοπτα… όπως ένα κόκαλο στο ψάρι ή ένα πικρό λαχανικό. Η μνήμη του παιδιού δεν το απατά και δύσκολα θα φάει στο μέλλον το φαγητό που του προκάλεσε «κακό».
Ήρθε ένας φίλος ή μια φίλη του παιδιού σας για παιχνίδι στο σπίτι; Εκμεταλλευτείτε την κατάσταση… 
Σερβίρετε ένα νέο τρόφιμο την ώρα που παίζουν τα παιδιά για να το μοιραστούν. Τα παιδιά «αντιγράφουν» το ένα το άλλο, οπότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το παιδί σας να δοκιμάσει ή και να ενθουσιαστεί με το νέο τρόφιμο αν δει και το φίλο του να το τρώει.
Ακόμα και αν αποτύχουν οι προσπάθειες σας… είπαμε… υπομονή και επιμονή!
Τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε; 
Πάρτε το παιδί μαζί σας για τα ψώνια του σπιτιού. Μη σας τρομάζει η ιδέα. Κάντε το σαν παιχνίδι… Ψωνίστε μαζί με το παιδί τα υλικά για ένα φαγητό και στη συνέχεια βάλτε το στην κουζίνα μαζί σας να συμμετέχει στην προετοιμασία. Μπορεί να πλύνει τα φρούτα ή τα λαχανικά ή ακόμα και να στρώσει το τραπέζι. Όταν το παιδί νιώθει ότι βοήθησε για να ετοιμαστεί το φαγητό, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες και να το φάει! Σκεφτείτε τι ωραία παίζουν με την παιδική κουζίνα… καιρός να μάθουν και κάτι από την πραγματική κουζίνα!
Το ίδιο παιχνίδι μπορείτε να κάνετε και με το φαγητό… φροντίστε δηλαδή τα τρόφιμα να έχουν ωραία εμφάνιση ή και αστεία εμφάνιση, σχηματίζοντας σχέδια που θα διεγείρουν την φαντασία των μικρών. Σε γενικές γραμμές, η μερίδα του παιδιού πρέπει να είναι μικρή, με ζωηρά χρώματα, ήπια μυρωδιά, γεύση και θερμοκρασία. Καλό είναι στο πιάτο τα τρόφιμα να είναι διαχωρισμένα μεταξύ τους, ώστε να διακρίνονται από το παιδί. Προσπαθήστε να βάλετε μάλιστα ένα καινούριο τρόφιμο δίπλα σε ένα τρόφιμο που ήδη τρώει… το καινούριο τρόφιμο γίνεται έτσι πιο οικείο.
Και πάνω από όλα.. φροντίστε το παιδί σας να πεινάει την ώρα των γευμάτων
Είστε και εσείς από τους γονείς που του δίνεται κάτι να κρατάει στο χέρι όπως ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι μήλο, όλη την μέρα μήπως και το φάει…; Ξεχάστε το και σταματήστε να το πιέζετε… Τα παιδιά έχουν πιο ανεπτυγμένο το αίσθημα του κορεσμού και της πείνας από ό,τι οι ενήλικες. Αν λοιπόν, το παιδί τσιμπολογάει, θα χάσει κάθε ενδιαφέρον να δοκιμάσει το νέο τρόφιμο, γιατί απλά ... δεν θα πεινάει.
Μην ξεχνάτε και τούτο: ότι η άρνηση για φαγητό από ένα παιδί είναι ένας τρόπος να δηλώσει και την ανεξαρτησία του.  
Πόσες φορές το έχετε μαλώσει ή να έχει ζηλέψει το αδερφάκι του και βλέπετε ότι η αντίδραση του βγαίνει στο φαγητό; Θέλει λοιπόν το παιδί σας χώρο και χρόνο για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Αφιερώστε του χρόνο, δώστε του την προσοχή σας και δείξτε πολλήηηη υπομονή αλλά και επιμονή!!
Ξεκινήστε από σήμερα και οργανώστε ένα πλάνο εφαρμογής των στρατηγικών που αναφέραμε παραπάνω. Δοκιμάστε το! 
Τα παιδιά σας μπορεί να είναι μικρά… αλλά έχουν απαιτήσεις!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki