Wednesday 1 January 2014

Βρογχιολίτιδα: Η λέξη που πανικοβάλλει τους γονείς -- Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Αρχίζουν τα ερωτήματα.
«Μα δηλαδή το παιδί μου θα έχει άσθμα;»
«Χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο;»



Η βρογχιολίτιδα παρουσιάζεται σε παιδιά ηλικίας 2-18 μηνών. Τα περισσότερα περιστατικά βρογχιολίτιδας αφορούν παιδιά ηλικίας 6 μηνών. Εμφανίζεται συχνά σε επιδημίες το χειμώνα και την άνοιξη.

Βρογχιολίτιδα – Αιτία
Η βρογχιολίτιδα οφείλεται συνήθως σε έναν ιό ο οποίος λέγεται
αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή σε άλλους ιούς όπως ο ιός της
ινφλουέντσας, παραϊνφουέντσας, αδενοϊός. Οι πιο πάνω ιοί προσβάλουν τους πνεύμονες. 
Πιο συγκεκριμένα προσβάλλονται τα βρογχιόλια (μικροί σωλήνες οι οποίοι μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες). Η μόλυνση λοιπόν των βρογχιολίων από τους πιο πάνω ιούς, προκαλεί οίδημα (φούσκωμα) και υπερπαραγωγή φλεγμάτων. Το αποτέλεσμα είναι να μπλοκάρονται τα βρογχιόλια και ο αέρας να μην μπορεί εύκολα να κυκλοφορεί.

Βρογχιολίτιδα – Συμπτώματα 
Όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, η μόλυνση προκαλεί μπλοκάρισμα των βρόγχων και δυσκολία στη διακίνηση του αέρα μέσα στους πνεύμονες. Άρα το κυρίως σύμπτωμα της βρογχιολίτιδας είναι η δυσκολία στην αναπνοή.
Τα πρώτα συμπτώματα σε ένα παιδί με βρογχιολίτιδα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος.
Το παιδί έχει «μύτη που τρέχει» καθώς και βήχα. Ο βήχας σταδιακά επιδεινώνεται, το παιδί αρχίζει να δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
Εσείς οι γονείς συνήθως λέτε, ότι το στήθος του παιδιού μου «σφυρίζει». Ο ρυθμός της αναπνοής αυξάνεται, καθώς επίσης και οι σφίξεις της καρδίας.
Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, τότε θα παρατηρήσετε ότι το σημείο του δέρματος στην κορυφή του στέρνου (το κεντρικό μεγάλο κόκαλο στο θώρακα) μπαινοβγαίνει όταν κατά την διάρκεια της αναπνοής του παιδιού.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τα σημεία μεταξύ των πλευρών. Το παιδί μπορεί να έχει πυρετό, αλλά δεν είναι απαραίτητο σύμπτωμα στη βρογχιολίτιδα. Το χαρακτηριστικό με τα παιδιά που πάσχουν από βρογχιολίτιδα είναι ότι παρά τη δύσπνοιά τους είναι ζωηρά.

Βρογχιολίτιδα - Χρόνος επώασης
Χρόνος επώασης είναι ο χρόνος, που χρειάζεται από την ώρα που μπαίνει ο μικροοργανισμός στο σώμα ενός παιδιού μέχρι να αρχίσουν τα πρώτα συμπτώματα της αρρώστιας. Στη βρογχιολίτιδα ο χρόνος επώασης έχει άμεση σχέση με το είδος του μικροοργανισμού που προσβάλλει το μικρό παιδί, συνήθως βρέφος. Κυμαίνεται από μερικές μέρες μέχρι μια βδομάδα.

Βρογχιολίτιδα – Διάγνωση 
Η διάγνωση της βρογχιολίτιδας γίνεται από το παιδίατρο χωρίς να
χρειαστούν οποιεσδήποτε εξετάσεις. Ο γιατρός σας θα ακούσει το ιστορικό της αρρώστιας του παιδιού σας. Στη συνέχεια θα εξετάσει το παιδί. Η ακρόαση του θώρακα είναι αυτή, που θα βοηθήσει το παιδίατρο να θέσει τη διάγνωση της βρογχιολίτιδας. Συνήθως δε χρειάζονται να γίνουν άλλες εξετάσεις. Σπάνια μπορεί ο παιδίατρος να ζητήσει να γίνει ακτινογραφία θώρακα στο παιδί.

Βρογχιολίτιδα – Διάρκεια
Η βρογχιολίτιδα διαρκεί περίπου 7-10 μέρες. Υπάρχουν όμως παιδιά, τα οποία χρειάζονται περισσότερες μέρες για να αναρρώσουν. Μερικά μάλιστα είναι πολύ σοβαρά και χρειάζονται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Σπάνια η βρογχιολίτιδα μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές όπως πνευμονία ή ωτίτιδα.

Βρογχιολίτιδα – Μετάδοση 
Οι ιοί που προκαλούν βρογχιολίτιδα βρίσκονται συνήθως στις εκκρίσεις της μύτης. Για αυτό οι μικροοργανισμοί αυτοί, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με το βήχα και το φτάρνισμα. Τα παιδιά που βρίσκονται σεπαιδικούς σταθμούς βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από βρογχιολίτιδα.

Βρογχιολίτιδα - Θεραπεία
Τα περισσότερα περιστατικά βρογχιολίτιδας αντιμετωπίζονται στο σπίτι με οδηγίες από τον παιδίατρο, ο οποίος εξέτασε το παιδί
  • Φάρμακα. Τα παιδιά με βρογχιολίτιδα ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για το άσθμα. Τα φάρμακα αυτά συνήθως χορηγούνται με nebulizer (ειδική συσκευή που ατμοποιεί τα φάρμακα για να τα εισπνεύσει το παιδί). Αν το παιδί έχει πυρετό, τότε χρειάζεται να χορηγείτε κάποιο αντιπυρετικό. Αντιβίωση δε χρειάζεται , εκτός εάν το κρίνει ο παιδίατρος σας (πιθανό να υπάρχει κάποια επιπλοκή που να χρειάζεται αντιμετώπιση με αντιβιοτικό).
  • Υδρατμοί. Ο ξηρός αέρας επιδεινώνει το βήχα. Αντίθετα, η εισπνοή ζεστών υδρατμών βοηθά στο να χαλαρώνουν τα πηχτά φλέγματα τα οποία βρίσκονται μέσα στους πνεύμονες του παιδιού. Κυκλοφορούν στην αγορά ειδικές συσκευές που παράγουν ζεστούς υδρατμούς.
  • Όχι κάπνισμα. Το κάπνισμα επιδεινώνει αναμφίβολα το βήχα και φυσικά τη βρογχιολίτιδα. Μην αφήνετε κανένα να καπνίζει μέσα στο σπίτι ή κοντά στο παιδί. Ο καπνός θα επιδεινώσει το παιδί με βρογχιολίτιδα.
  • Διατροφή. Το παιδί με βρογχιολίτιδα κουράζεται πολύ όταν τρώει. Να του δίνετε μικρά, συχνά γεύματα, ανάλογα με την ηλικία του. 

Προσπαθήστε να δίνετε:
  • Αρκετά υγρά
  • Εύπεπτα φαγητά
Εάν η κατάσταση ενός παιδιού με βρογχιολίτιδα επιδεινωθεί μπορεί να κριθεί αναγκαία η εισαγωγή στο νοσοκομείο για τους πιο κάτω λόγους:
  1. Χορήγηση οξυγόνου.
  2. Χορήγηση υδρατμών.
  3. Ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.
  4. Αντιβίωση δε χρειάζεται το παιδί, εκτός εάν παρουσιάσει κάποια επιπλοκή.
  5. Στενή παρακολούθηση από γιατρούς, νοσοκόμες. Σπανιότατα, μπορεί να χρειαστεί να υποστηριχθεί η αναπνοή ενός παιδιού με βρογχιολίτιδα με ειδικό μηχάνημα αναπνοής.
Βρογχιολίτιδα – Τρόποι προφύλαξης για το παιδί
Δυστυχώς δεν υπάρχουν κατάλληλα εμβόλια για να προφυλάξουν τα παιδιά από την βρογχιολίτιδα. Αν όμως έχετε παιδιά ηλικίας 2-18 μηνών καλό είναι να αποφεύγετε τους χώρους έντονου συγχρωτισμού, γιατί πιθανότατα κάποιος να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει στο παιδί σας.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τις περιόδους χειμώνα, άνοιξης. Αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας έχετε πυρετό ή συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, τότε να κρατήσετε το παιδί μακριά από τον άρρωστο. Αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της βρογχιολίτιδας έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα ή τα παιδιά που πάσχουν από κάποιο άλλο νόσημα των πνευμόνων (πχ άσθμα).

Συμβουλές για γονείς – Ενημερώστε τον παιδίατρο σας αν το παιδί με βρογχιολίτιδα παρουσιάζει:
  1. Η αναπνοή γίνεται όσο περνά ο καιρός δυσκολότερη.
  2. Οι αναπνοές του παιδιού είναι περισσότερες από 60/λεπτό.
  3. Το παιδί με βρογχιολίτιδα παρουσιάσει ψηλό πυρετό.
το βρήκαμε εδώ: radiokalloni

Όλου του κόσμου τα παιδιά είναι παιδιά μας !!!

Καλή Χρονιά:
Θέλουμε παιδιά με όνειρα 

  Από την εκδήλωση «Όλου του κόσμου τα παιδιά είναι παιδιά μας», που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παληού Καβάλας και έλαβε χώρα στο κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σχολείου του Παληού.

www.worldschildren-ourchildren.gr

Χρόνια τώρα, γινόμαστε όλοι αυτόπτες μάρτυρες δραματικών και συγκλονιστικών γεγονότων, με πρωταγωνιστές-θύματα, παιδιά από όλο τον κόσμο… δυστυχώς όμως, ακόμη και σήμερα υπάρχουν παιδιά που βιώνουν τον πόνο, το φόβο, την αδικία, την εκμετάλλευση, την πείνα και τη δίψα, παιδιά που δεν ονειρεύονται αλλά αγωνιούν, που στερούνται στοργής και αγάπης, παιδιά που ενώ όπως όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή, δεν προλαβαίνουν ποτέ να ζήσουν…
Όταν μάλιστα για κάποια άλλα παιδιά… τα δικά μας παιδιά… είναι αυτονόητο το καθημερινό φαγητό, το νερό, η μάθηση, ένα παιχνίδι, μια ζεστή αγκαλιά… και δεν υπάρχει μεγαλύτερη Χριστιανική αλήθεια από αυτήν αδελφοί μου, πως… Όλου του κόσμου τα παιδιά είναι παιδιά μας!!!
…και είναι η ευθύνη μεγάλη, η ίδια ευθύνη που φέρουμε όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, να εφοδιάσουμε «τα παιδιά μας» με υλικά και πνευματικά εφόδια.
Πρωτίστως όμως πνευματικά, μαθαίνοντάς τα να θησαυρίζουν θησαυρούς ουράνιους επί της γης, όπου δεν θα μπορεί να τους αφανίσει ούτε ο σκόρος, ούτε η σκουριά κι όπου δε θα μπορούν οι κλέφτες να κάνουν διαρρήξεις και να τους κλέβουν. (Ματθ. 6, 19-20)
Τέτοιους θησαυρούς αδελφοί μου, μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, κάνοντάς τα συνειδητά μέλη, της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τίμια μέλη του Σώματος του Χριστού, σωστούς Χριστιανούς και συνεπώς σωστούς ανθρώπους, γιατί όπου θα είναι ο θησαυρός τους εκεί θα είναι και η καρδιά τους (Ματθ. 6,21). Μπορούμε όλοι λοιπόν και πρέπει με κάθε τρόπο να στρέψουμε την καρδιά κάθε παιδιού, να θησαυρίζει ζωή από την Πηγή της Ζωής και φως από το Φως του κόσμου, που είναι ο ίδιος ο Χριστός!!!
† Πρεσβύτερος Σάββας Κυράζογλου  

Αφιερωμένο στους μπαμπάδες όλου του κόσμου!!

Είναι ένα βίντεο που έχει ανέβει στο youtube και έχει κάνει πάνω από 3 εκατομμύρια «χτυπήματα».
Έχει για πρωταγωνιστή έναν πατέρα που έκανε τον ανάπηρο γιο του να περπατήσει ξανά.


Πρόκειται για ένα να σποτάκι με κοινωνικό μήνυμα που παίζει στην ιαπωνική τηλεόραση και έχει συγκινήσει εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Και μας θυμίζει τι σημαίνει οικογένεια και πώς μπορεί ο πατέρας με τη θέλησή του, να κινήσει γη και ουρανό για να δει τα παιδιά του και πάλι ευτυχισμένα.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki