Saturday 19 December 2020

Ernesto Cardenal - Μα εγώ έχω Εσένα...

Ernesto Cardenal, ο ποιητής της Επανάστασης, ο ιερέας με βαθιά χριστιανική αγάπη, ο επαναστάτης, ο άνθρωπος που πολέμησε την αδικία.
Ήμασταν μόνοι στο παρεκκλήσι, Εσύ κι εγώ.
Έξω ο κόσμος διαβαίνει βιαστικός, και σε τούτες τις στιγμές δεν έχω τίποτα και κανέναν.
Είμαι ολότελα εκδιωγμένος και μόνος μέσα στον κόσμο.
Όμως έχω τα πάντα, δεν μού λείπει τίποτα, δεν θέλω τίποτα.

Ό,τι οι άλλοι αναζητούν σε μια γυναίκα, σε μια οικογένεια, στους φίλους, στους χορούς, και στις γιορτές, εγώ τα έχω εδώ.
Ό,τι αναζητά ο ποιητής στην ποίηση και ο ζωγράφος στην ζωγραφική, εγώ τα έχω όλα εδώ.
Ό,τι αναζητά ο δικτάτορας στην ισχύ και ο πλούσιος στα χρήματα του και ο πότης στο ποτό, και ό,τι αναζητούσα μάταια παλιά, τα έχω τώρα εδώ.

Όλη η ζωή μου είναι εδώ, και όλος μου ο κόσμος και όλες μου οι αγάπες.

Έχω αυτά τα τεράστια πλούτη, κι όμως δεν μού ανήκει τίποτα.
Έχω κάθε χαρά, κάθε γαλήνη, κάθε ομορφιά και κάθε αγάπη.
Είμαι ικανοποιημένος και δεν θέλω τίποτα.

Έχω Εσένα και έτσι έχω τα πάντα, αφού Εσύ είσαι ο Κύριος των πάντων και όλων των υπάρξεων πάνω στη γη,

Ερνέστο Καρντενάλ «Αγάπη, η χαραμάδα της αιωνιότητας», εκδόσεις "Εν Πλώ", μτφ Β. Αργυριάδης
--------------
Ο Ernesto Cardenal γεννήθηκε στη Νικαράγουα το 1925 και σπούδασε λογοτεχνία και θεολογία στη Μανάγουα, το Μεξικό και τη Νέα Υόρκη. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της πατρίδας του, καθώς υπήρξε ενεργό μέλος του κινήματος των Sandinistas και χρημάτισε για πολλά χρόνια Υπουργός Πολιτισμού της χώρας. 
Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του, όχι μόνο στη Λατινική Αμερική αλλά παγκοσμίως. Το 2005 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (ποίηση).

Μετατρέψτε το απαιτητικό παιδί σας σε παραγωγικό συνεργάτη

Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά μαθήματα από άλλους πολιτισμούς, που μεγαλώνουν αξιοσημείωτα συνεργάσιμα και γενναιόδωρα παιδιά.

Στις 10 π.μ. μία Τρίτη πρωί, κλειδώνω την κρεβατοκάμαρά μας, γλιστράω στο πίσω μέρος της πόρτας και αρχίζω να κλαίω. «Μα μαμά, μαμά», φωνάζει η 4χρονη κόρη μου από το διάδρομο. “Μόνο ένα βίντεο! Ένα ακόμη βίντεο! Ένα ακόμα!”

Η παραμονή στο σπίτι με την κόρη μας, Rosy, είναι πρόκληση. Μία πραγματική πρόκληση. Είναι σαν να είναι κλειδωμένος σε ένα στενό συγκρότημα με μία άγρια ​​ύαινα. Από την ανατολή του ήλιου μέχρι το ηλιοβασίλεμα, είναι μια μηχανή απαιτήσεων.

«Μαμά, μπορείς να μου φέρεις λίγο γάλα;»

«Μαμά, διάβασέ μου ένα βιβλίο!»

«Μαμά, σχεδίασέ μου έναν μονόκερο».

Μαμά. Μαμά. Μαμά.

Νιώθω ότι πρέπει να γεμίζω κάθε λεπτό με μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ή με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Μέσα σε λίγες μέρες, έχω μετατραπεί από μία παραγωγική συγγραφέα σε έναν προσωπικό ψυχαγωγό για έναν 4χρονο.

Δεν θα βγάλω καθόλου δουλειά κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, λέω στον εαυτό μου.

Στη συνέχεια, ένα βράδυ, ενώ μαγειρεύω φασόλια από το απόθεμα των 50 κιλών, έρχεται στο μυαλό μου ένα τρεμόπαιγμα ελπίδας. Θυμάμαι μια σκηνή από ένα ανθρωπολογικό βιβλίο που διάβασα δύο χρόνια νωρίτερα και αρχίζω να πιστεύω ότι ίσως, ίσως, μπορώ να εκπαιδεύσω αυτήν την άγρια ​​ύαινα σε έναν ήρεμο, παραγωγικό συνάδελφο.

Το έτος είναι 1963. Ο μήνας είναι Νοέμβριος. Πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, μια νεαρή οικογένεια Inuit μόλις μετακόμισε σε ένα ιγκλού, το οποίο ο πατέρας, Inuttiaq, έχτισε για το χειμώνα. Οι θερμοκρασίες μειώνονται ήδη κάτω από -10 βαθμούς Φαρενάιτ και για να παραμείνει ζεστή μέσα στο ιγκλού, η οικογένεια διαθέτει λαμπτήρα ιχθυελαίου, δύο σόμπες κηροζίνης και κουβέρτες.

Η Αμερικανίδα ανθρωπολόγος Jean Briggs έμεινε με αυτήν την οικογένεια για 17 μήνες και τεκμηρίωσε την εμπειρία της στο βιβλίο «Never in Anger».

Πολλές μέρες, ο Inuttiaq φεύγει από το σπίτι για να ελέγξει τα δίχτυα του ψαρέματος και τις παγίδες αλεπούς, ενώ η μητέρα, Allaq, μένει στο σπίτι με τις δύο νεαρές κόρες τους, την Raigili, 6 ετών και Saarak, 3. (Η Briggs χρησιμοποίησε ψευδώνυμα για την οικογένεια για να διατηρήσει το απόρρητό τους.) Η Raigili είναι μια ήρεμη, γλυκιά κοπέλα, αλλά η μικρή της αδερφή, η Σααράκ, είναι μια κροτίδα. Είναι μια απαιτητική, «πραγματική πριγκίπισσα», έγραψε η Μπριγκς. «Όταν οι άλλοι αργούσαν να ικανοποιήσουν τη θέλησή της, φώναζε με θυμό και απογοήτευση». (Τώρα αυτό ακούγεται οικείο).

Η Allaq περνά πολλές μέρες μέσα στο ιγκλού ράβοντας και μαγειρεύοντας. Κάποιες μέρες, τα κορίτσια δεν μπορούν να πάνε έξω για να παίξουν επειδή ο καιρός είναι πολύ κακός ή οι μπότες τους χρειάζονται επιδιόρθωση.

Τι κάνουν λοιπόν όλη την ημέρα;

Δεν έχουν βίντεο. Ούτε τηλεόραση. Ούτε Lego. Δεν υπάρχουν παιδικά βιβλία. Ούτε κηρομπογιές. Και όμως, η Raigili και η Saarak βρίσκουν αμέτρητους τρόπους για να περάσουν το χρόνο. Είναι ευρηματικότατες στο να βρίσκουν παιχνίδια, να δημιουργούν τα δικά τους παιχνίδια και, γενικά, να διασκεδάζουν. Χωρίς να χρειάζονται γονείς. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζονται είναι μερικές κουβέρτες για να τις κρατήσουν απασχολημένες.

«Μερικές φορές, άνετες κάτω από τα παπλώματα… τα δύο παιδιά έπαιζαν μαζί πολύ χαρούμενα, τραγουδώντας ύμνους… παίζοντας «κάρτες» με μικρά τετράγωνα από χαρτόνι… μαζί», έγραφε η Briggs.

Η Raigili, ειδικότερα, έχει εξαιρετικές δεξιότητες στην αυτο-ψυχαγωγία, σημείωσε η Briggs. «Ποτέ δεν έπαψα να εκπλήσσομαι από την ικανότητά της να απορροφάται για ώρες στη σειρά… χωρίς να απαιτεί προσοχή από κανέναν.»

Χωρίς να απαιτεί καμία προσοχή από κανέναν, σκέφτομαι, καθώς ανακατεύω την κατσαρόλα των φασολιών. Αναρωτιέμαι: Μήπως υποτιμώ την ικανότητα της Rosy να διασκεδάσει ενώ εγώ γράφω; Εάν ναι, ίσως θα μπορούσα πραγματικά να τελειώσω ένα βιβλίο στο οποίο δουλεύω.

Τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρομαι στο NPR για πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο που μεγαλώνουν αξιοσημείωτα συνεργάσιμα και γενναιόδωρα παιδιά – παιδιά που σηκώνονται οικειοθελώς από το τραπέζι και αρχίζουν να μαζεύουν τα πιάτα. Παιδιά που θέλουν να μοιραστούν τη σοκολάτα τους με ένα μικρότερο αδερφάκι.

Σε αυτούς τους πολιτισμούς, θα βρείτε μια εντυπωσιακή ομοιότητα: Οι μητέρες και οι πατέρες δεν αισθάνονται την ανάγκη να διασκεδάζουν και να παίζουν συνεχώς με παιδιά. Οι γονείς δεν το θεωρούν καθήκον τους να λένε στο παιδί τι να μάθει, πώς να μάθει και πότε να το μάθει. Αντʼ αυτού, οι γονείς δίνουν στα παιδιά μια ευκαιρία που πολλά αμερικανάκια δεν έχουν – να συμμετάσχουν στις δουλειές των ενηλίκων. Οι γονείς καλωσορίζουν τα παιδιά στον ενήλικο κόσμο και στη συνέχεια έχουν εμπιστοσύνη ότι τα παιδιά θα μάθουν και θα μεγαλώσουν, με τον δικό τους ρυθμό, παρακολουθώντας ενήλικες, βοηθώντας ενήλικες και βοηθώντας άλλα παιδιά.

Για παράδειγμα, σε πολλές κοινότητες των Μάγια, οι γονείς ασχολούνται με την καθημερινή τους δραστηριότητα – μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων, ύφανση και φροντίδα των ζώων – ενώ παιδιά όλων των ηλικιών παίζουν δίπλα και μακριά από τους ενήλικες. Κάθε τόσο, οι μητέρες και οι πατέρες μπορεί να ζητούν από τα παιδιά να έρθουν για βοήθεια, αλλά γενικά, πολλοί γονείς δεν ελέγχουν τι κάνει ένα παιδί ή πώς το κάνει. Εάν ένα παιδί δείχνει ενδιαφέρον για μια δραστηριότητα, όπως το ράψιμο, ο γονέας θα προσφέρει στο παιδί ένα κομμάτι ύφασμα, ένα νήμα και μια βελόνα, ώστε το παιδί να μπορεί να εξασκηθεί.

«Αλλά δεν λένε στα παιδιά τι πρέπει να προσέχουν, πώς πρέπει να ενεργούν και τι πρέπει να κάνουν με ένα αντικείμενο», μου είπε η ψυχολόγος Suzanne Gaskins, από το Πανεπιστήμιο Northeastern Illinois, το περασμένο καλοκαίρι σε ένα χωριό Maya στο Yucatán . “Οι γονείς δεν ψυχαγωγούν τα παιδιά.”

Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά γίνονται απίστευτα ειδικευμένα στην τέχνη της μοναχικής απορρόφησης και της αυτο-δημιουργούμενης διασκέδασης, ξεκινώντας από πολύ νεαρή ηλικία. «Ένα μωρό ενός έτους μπορεί να είναι απόλυτα χαρούμενο μόνο του για μια ώρα, κάνοντας ό, τι θέλει να κάνει», μου είπε η Gaskins. «Οι ενήλικες το παρακολουθούν για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλές. Αλλά το τί κάνει δεν αλλάζει από κάποιον που παρεμβαίνει.»

Κάθε άτομο είναι παραγωγικό με τους δικούς του όρους.

Βλέπετε ένα παρόμοιο στυλ γονικής μέριμνας σε ένα ευρύ φάσμα πολιτισμών σε όλο τον κόσμο, από κυνηγούς-συλλέκτες στις Φιλιππίνες έως ποιμενιστές στη Ναμίμπια και αγρότες στο Equador. Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα παρόμοιο στυλ γονικής μέριμνας ήταν ευρέως διαδεδομένο πριν από 50 έως 100 χρόνια.

Αλλά πρόσφατα, πολλοί Αμερικανοί γονείς έχουν απομακρυνθεί από αυτήν την προσέγγιση. Οι μητέρες και οι πατέρες αισθάνονται την ανάγκη να παίζουν συνεχώς με τα παιδιά, να τα εκπαιδεύουν και να τα διατηρούν απασχολημένα, μου είπε ο ανθρωπολόγος David Lancy πριν από μερικά χρόνια από το γραφείο του στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. «Οι γονείς έχουν αναλάβει όλες αυτές τις επιπλέον υποχρεώσεις επειδή κάποιος μας έχει πείσει ότι είναι απαραίτητες για τη βελτιστοποίηση ενός παιδιού».

Ίσως ήρθε η ώρα να κάνουν οι γονείς ένα διάλειμμα ενώ προσαρμόζουμε τη ζωή μας σε μια πανδημία. Και ίσως ήρθε η ώρα για τα παιδιά να αναπτύξουν μια νέα ικανότητα.

Με πάρα πολλές οδηγίες, λέει ο Lancy, τα παιδιά χάνουν την ευκαιρία να μάθουν πώς να μάθουν, μέσω της αυτο-εξερεύνησης και της παρατήρησης. Αυτή η δεξιότητα θα βοηθήσει τα παιδιά να προσαρμοστούν στις προκλήσεις στο σχολείο, αλλά θα τους δώσει επίσης ένα πλεονέκτημα σε πολλά μαθήματα πανεπιστημίου και είναι απαραίτητη για θέσεις εργασίας με υψηλές αποδοχές μετά τις σπουδές.

Τα παιδιά είναι φτιαγμένα για αυτόνομη μάθηση, λέει ο Lancy. Γεννιούνται γνωρίζοντας πώς να δημιουργήσουν τα δικά τους παιχνίδια, να σχεδιάσουν τα δικά τους παιχνίδια και να σκεφτούν τα δικά τους επιχειρήματα. Χρειάζονται εκπληκτικά μικρή παρέμβαση από ενήλικες. Τα παιδιά περνούν τον χρόνο τους μαθαίνοντας με αυτό τον τρόπο για χιλιάδες χρόνια. Σίγουρα, μία 4χρονη στο Σαν Φρανσίσκο μπορεί να το κάνει για μερικούς μήνες ενώ καταπολεμούμε αυτήν την πανδημία.

Με αυτήν την προοπτική, ανανέωσα ολόκληρη την προσέγγισή μου απέναντι στη Rosy. Σταμάτησα να είμαι ο προσωπικός ψυχαγωγός της. Όχι άλλα εκπαιδευτικά βίντεο. Όχι άλλα παιχνίδια Zingo στο πάτωμα του σαλονιού. Τέλος οι ζωγραφιές μονόκερων.

Αντ ‘αυτού, εκπαιδεύω τη Rosy να γίνει συνεργάτης μου. Τώρα ολοκληρώνω τα καθήκοντά μου ως ενήλικη – καθαρισμός, μαγείρεμα και συγγραφή – και περιμένω η Rosy να έρθει μαζί μου. Την προσκαλώ να βοηθήσει να ξεφλουδίσουμε πατάτες, να σκουπίσουμε το χαλί με την ηλεκτρική και να συρράψουμε βιβλία. Όταν πρέπει να γράψω, βάζω ένα χρονόμετρο και λέω στη Rosy: «Ήρθε η ώρα να δουλέψω στο βιβλίο. Όλοι πρέπει να είμαστε ήσυχοι. Δεν μπορούμε να διακόψουμε ο ένας τον άλλο έως ότου μας το πει ο χρονοδιακόπτης.»

Εάν η Rosy δείξει ενδιαφέρον να βοηθήσει με το βιβλίο, της δίνω λίγο χαρτί και της λέω να δημιουργήσει μια ζωγραφιά για το κεφάλαιο που γράφω. Ή της λέω να δουλέψει στο δικό της βιβλίο. (Αποφάσισε να γράψει ένα γραφικό μυθιστόρημα για την παιδική ηλικία της Elsa και της Anna από την ταινία Frozen.) Στη συνέχεια, βάζω κάποια μουσική, αρχίζω να γράφω και αγνοώ το 98% των αιτημάτων της Rosy. Ξεκινήσαμε δειλά, μόνο 30 λεπτά κάθε φορά. Στην αρχή, ήταν δύσκολο – πολύ δύσκολο. Η Ρόζι κλαψούριζε, έκλαιγε και φώναζε. Ένα απόγευμα αναποδογύρισε όλες τις καρέκλες του σπιτιού, δημιουργώντας ένα τεράστιο χάος. Συνέχισα να γράφω.

Αργά, μέρα με τη μέρα, η συμπεριφορά της Rosy βελτιώθηκε σημαντικά, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των συνεδριών γραφής μου, αλλά και μετά. Απαιτεί πολύ λιγότερη από την προσοχή μου, και όταν έχει πάει 16:00, δεν είμαι πια διανοητικά εξαντλημένη.

Η Rosy και εγώ γράφουμε μαζί περίπου τέσσερις ώρες κάθε μέρα. Είναι εκπληκτικά χρήσιμη συνάδελφος. Με αποτρέπει από το να σπαταλάω χρόνο στο διαδίκτυο. Κάθε τόσο, ελέγχει τι εμφανίζεται στην οθόνη μου. Αν δεν γράφω, λέει, «Μαμά, είναι χρόνος γραφής. Πρέπει να γράψεις.»

Ποιος να το ήξερε ότι το να γράφεις μαζί με ένα 4χρονο θα ήταν πιο παραγωγικό (μερικές φορές) από το να γράφεις μόνος.

Doucleff, Michaeleen – New York Times Parenting – “Turn Your Demanding Child Into a Productive Co-Worker,” web.

parenting.gr

Οι επιπτώσεις της βίας κατά των γυναικών στα παιδιά

Δράσεις 16 ημέρες της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Η βία στην οικογένεια φέρνει βία στην κοινωνία. Γι’ αυτό, και δεν αποτελεί προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση αλλά κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας. Η κακοποίηση και η βία στην οικογένεια είναι ένα φαινόμενο που υπήρχε πάντα όμως τα τελευταία χρόνια και ειδικά η περίοδος της καραντίνας απογείωσε τον αριθμό περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας. Πολλά παιδιά που εκτίθενται σε βία στο σπίτι είναι επίσης θύματα κακοποίησης. Τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας. Πάνω από 15 εκατομμύρια παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν σε σπίτια στα οποία η ενδοοικογενειακή βία έχει συμβεί τουλάχιστον μία φορά. Αυτά τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να επαναλάβουν τον κύκλο της βίας ως ενήλικες με τη σύναψη καταχρηστικών σχέσεων ή με την ίδια τη χρήση της βίας στις δικές τους σχέσεις. Για παράδειγμα, ένα αγόρι που βλέπει τη μητέρα του να κακοποιείται είναι 10 φορές πιο πιθανό να κακοποιήσει τη γυναίκα του ως ενήλικας. Ένα κορίτσι που μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου ο πατέρας της κακοποιεί τη μητέρα της είναι περισσότερο από έξι φορές πιο πιθανό να κακοποιηθεί σεξουαλικά από ένα κορίτσι που μεγαλώνει σε ένα μη καταχρηστικό σπίτι.
 
Επιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου ένας γονέας κακοποιείται μπορεί να αισθάνονται φοβισμένα και ανήσυχα. Μπορεί να είναι πάντα επιφυλακτικά και να αναρωτιούνται πότε θα συμβεί το επόμενο βίαιο γεγονός. Αυτό μπορεί να τους κάνει να αντιδράσουν με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την ηλικία τους.
 
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας  βιώνοντας τη βία μέσα στην οικογένειά τους μπορεί να αρχίσουν να κάνουν πράγματα που έκαναν όταν ήταν μικρότερα, όπως βρέξιμο του κρεβατιού, πιπίλισμα αντίχειρα, κλάμα και γκρίνια. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν δυσκολίες με τον ύπνο. Δείχνουν σημάδια τρόμου, όπως τραύλισμα και σημάδια σοβαρού άγχους αποχωρισμού.
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να αισθάνονται ένοχα για την κακοποίηση και να κατηγορούν τον εαυτό τους. Η ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Μπορεί να μην συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες, να παρουσιάζουν χαμηλή σχολική επίδοση και αυτοεκτίμηση, να έχουν λιγότερους φίλους από τα άλλα παιδιά και να μπερδεύονται πιο συχνά. Σωματικά μπορεί να έχουν πολλούς πονοκεφάλους και στομαχόπονο.
 
Οι έφηβοι που βιώνουν κακοποίηση μπορεί να αντιδράσουν με αρνητικούς τρόπους, όπως μάχη με μέλη της οικογένειας, συνήθως του βιαιοπραγούντος ή να παραμελούν το σχολείο. Μπορεί επίσης να εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να δυσκολεύονται να κάνουν φίλους. Ενδεχομένως  να ξεκινήσουν να εκφοβίζουν άλλους και είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε συμπεριφορές που θα τους φέρουν αντιμέτωπους με το νόμο. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς είναι πιο συνηθισμένος στα αγόρια εφηβικής ηλικίας, οι μητέρες των οποίων κακοποιούνται. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να αποσυρθούν και να παρουσιάσουν κατάθλιψη.
 
Τρόποι Αντιμετώπισης και στήριξης παιδιών που έχουν γίνει μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας
Τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας ως ενήλικες. Τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, κακή αυτοεκτίμηση.
 
Κάθε παιδί αποκρίνεται διαφορετικά στην κακοποίηση. Μερικά παιδιά είναι πιο ανθεκτικά και μερικά είναι πιο ευαίσθητα. Το πόσο επιτυχής είναι η αντίδραση ενός παιδιού στην ανάρρωση από κακοποίηση εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως: α) ένα καλό σύστημα υποστήριξης ή καλές σχέσεις με αξιόπιστους ενήλικες, β) υψηλή αυτοεκτίμηση, γ) υγιείς φιλίες. Αν και τα παιδιά πιθανότατα δεν θα ξεχάσουν ποτέ τι είδαν κατά τη διάρκεια της κακοποίησης, μπορούν να μάθουν υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις τους καθώς ωριμάζουν. Όσο πιο γρήγορα ένα παιδί λάβει βοήθεια, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες να γίνει ψυχικά και σωματικά υγιής ενήλικας.
 
Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, το πρώτο και ουσιαστικό βήμα είναι η αναγνώριση ενός τέτοιου παιδιού. Στη συνέχεια και αφού οι εκπαιδευτικοί διαπιστώσουν την ύπαρξη ενός τέτοιου παιδιού στην τάξη τους καλό είναι να καταφέρουν να εντάξουν το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας στο αναλυτικό τους πρόγραμμα και να ξεκινήσουν την ενημέρωση παράλληλα με τα μαθήματα που διδάσκουν υπό μορφή διαθεματικής προσέγγισης. Το ζητούμενο είναι να εμπνεύσουν στα παιδιά τη δύναμη και το κίνητρο να μιλήσουν σε κάποιον που θεωρούν έμπιστο και να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν την σημασία των υγειών σχέσεων. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να παρακινήσουν τα παιδιά να μιλήσουν για τον φόβο τους. Αφού πρώτα τον αναγνωρίσουν, στη συνέχεια να τον εκφράσουν και τέλος να κατανοήσουν πως δεν ευθύνονται τα ίδια για αυτά που νιώθουν.
Επίσης το καθημερινό σχολικό πρόγραμμα, εάν είναι σωστά δομημένο, μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για την υποστήριξη του παιδιού. Οι αρνητικές ιδέες που είναι κοινές μεταξύ των παιδιών που ζουν σε κακοποιητικό περιβάλλον μπορούν να αντισταθμιστούν από θετικές σχολικές εμπειρίες και αίσθηση επίτευξης. Το αίσθημα απομόνωσης που αντιμετωπίζουν συχνά τα παιδιά αυτά μπορεί να αντισταθμιστεί παρέχοντας αυξημένη επαφή με τους συμμαθητές και την ευκαιρία να κάνουν φίλους, μέσα από την ομαδική εργασία στην τάξη. Οι θερμοί δάσκαλοι μπορούν να επιτρέψουν στα παιδιά να δουν τους ενήλικες με θετικό, υποστηρικτικό τρόπο.
         
Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στη μοναδική θέση να παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη σε παιδιά που βιώνουν κακοποίηση μέσα στο σπίτι τους. Η εμπειρογνωμοσύνη που απαιτείται για την αξιολόγηση ειδικών αναγκών και προγραμμάτων σχεδιασμού για να ταιριάζει σε αυτές τις ανάγκες πρέπει να υπάρχει στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι επιμορφωμένοι και ειδικευμένοι στη συνεργασία με παιδιά και γονείς, που ζουν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα. Το σχολείο, οφείλει να παρέχει ένα σταθερό περιβάλλον. Η ευαισθησία στην ανάγκη ενός παιδιού για συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας. Οι δάσκαλοι στην τάξη, πρέπει να προσέχουν την ανάγκη ενός παιδιού για συνέπεια και να προσπαθούν να βρουν τρόπους για να καλύψουν την ανάγκη τους.
 
Της Μαριαλένα Μπαμιεδάκη. Εκπαιδευτικός, Αναπληρωματικό Μέλος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

cretalive.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki