Thursday 17 January 2019

«Είναι η σειρά μου»:
Πώς θα μάθετε στο παιδί να κάνει υπομονή

Μία από τις πιο… πολυφορεμένες φράσεις των παιδιών όταν δεν μπορούν να κάνουν καθόλου υπομονή είναι το γνωστό και απαράμιλλο «είναι η σειρά μου!». 
Ξέρουμε ότι η υπομονή είναι μια αρετή που τα παιδιά δεν κατέχουν από μόνα τους και είναι λογικό, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να τους την διδάξουμε στην καθημερινότητά τους.

«Μπράβο που περίμενες»

Τα έχουμε πει και θα το ξαναπούμε γιατί ισχύει. Η επιβράβευση είναι το παν όσον αφορά τα παιδιά, ακόμα και σε μικροπράγματα. 
Όταν, λοιπόν, το παιδί περιμένει στωικά τη σειρά του για να παίξει με το παιχνίδι που έχει το μικρό του αδερφάκι, επαινέστε το λέγοντάς του «μπράβο που περίμενες τη σειρά σου». 
Αν δεν του δείξετε ότι επικροτείτε την προσπάθεια και την υπομονή του, είναι πολύ πιθανό σύντομα να επιστρέψει στις προηγούμενες συνήθειες- κάτι που είμαστε σίγουροι ότι δεν θέλετε.

Προετοιμάστε το έδαφος

Πολλές φορές ένα πρόβλημα μπορεί να αποφευχθεί αν προλάβουμε καταστάσεις και κακά τα ψέματα, όταν είσαι γονιός, το να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγεις μια πυρκαγιά είναι πολύ πιο εύκολο από το να βρίσκεις τρόπους να τη σβήνεις μετά. 
Γνωρίζοντας ότι ο γιος ή η κόρη σας ενδεχομένως να μην έχει την υπομονή να περιμένει τη σειρά του όταν έρθει ο Κωστάκης για να παίξουν με τ’ αυτοκινητάκια του, η καλύτερη τακτική είναι να προετοιμάσετε το έδαφος κατάλληλα. 
«Όταν έρθει ο κολλητός σου, θα παίξετε και οι δύο με τα παιχνίδια σου» ή 
«θα αφήσεις τον φίλο σου να παίξει με τα παιχνίδια σου όπως θα ήθελες κι εσύ να σ’ αφήσει να παίξεις με τα δικά του;». 
Ακούγεται απλοϊκό όμως είναι ένας τρόπος να βάλετε σε… σειρά τα παιδιά που διεκδικούν πάντα τη σειρά τους.

Πείτε το με επιτραπέζια

Ένα από τα χαρακτηριστικά των επιτραπέζιων παιχνιδιών είναι ο περιορισμένος χρόνος μέσα στον οποίο οι παίκτες πρέπει να σκεφτούν, να απαντήσουν και να κάνουν την κίνησή τους. 
Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε παίκτης πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του παιχνιδιού και να περιμένει τη σειρά του, χωρίς να διακόψει τον αντίπαλό του. 
Στα πλαίσια ενός διασκεδαστικού επιτραπέζιου παιχνιδιού, τα παιδιά μπορούν να καλλιεργήσουν την υπομονή τους και μάλιστα να περάσουν καλά.

Βρείτε εναλλακτικές

Το σκηνικό είναι λίγο πολύ γνωστό: πηγαίνετε στην παιδική χαρά και το μικρό σας που μέχρι πριν λίγο έκανε κούνια, θέλει να ξανακάνει παρακάμπτοντας τα παιδιά και τους γονείς που περιμένουν τη σειρά τους. 
Τι μπορείτε να κάνετε εκείνη την ώρα;
Να του δώσετε εναλλακτικές έτσι ώστε να απασχοληθεί με κάτι άλλο. Ειδικά στη παιδική χαρά, αυτές μπορεί να είναι η τραμπάλα, η τσουλήθρα ή οποιοδήποτε άλλο κενό παιχνίδι. 
Στο σπίτι, αν η σειρά για ένα παιχνίδι είναι η αιτία για καβγά ανάμεσα στ’ αδέρφια, μπορείτε να τους προτείνετε είτε να παίξουν μαζί, είτε ο ένας από τους δύο να απασχοληθεί με ένα δεύτερο παιχνίδι.

Γίνετε εσείς το παράδειγμα

Τα παιδιά αντιγράφουν ό,τι βλέπουν και μετά ό,τι τους λέμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους δίνουμε το σωστό παράδειγμα με τις πράξεις μας. Όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ, το σωστό είναι να περιμένουμε τη σειρά μας και να μην προσπαθούμε να φτάσουμε μπροστά στο ταμείο με… αθέμιτα μέσα ή με τη δικαιολογία ότι έχουμε πολύ λίγα ψώνια. 
Τα παιδιά ακολουθούν ό,τι κάνουμε και με τη σωστή στάση μας μπορούμε να τους διδάξουμε πολλά!

mama365.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki