Wednesday 28 May 2008

Πατέρα, Μητέρα, ακούστε με

Δεν είμαι αλήτης, ούτε χαραμοφάης. Είμαι μόνος. Διψάω για την εκτίμησή σας. Απέτυχα και πάλι στις εξετάσεις. Μη με εγκαταλείψετε τώρα.

Πατέρα μου, άκουσέ με.
Την πρώτη φορά μου είπες να φύγω από το σπίτι επειδή σε απογοήτευσα. Δεν είχα που να πάω. Κλείστηκα στο δωμάτιό μου και έμεινα μόνος.
Πατέρα, γνωρίζω ότι έχεις πετύχει πολλά και με κόπο, μόνος σου. Ότι εγώ τα έχω όλα. Μου το έχεις πει τόσες φορές. Το άκουγα σαν απειλή, σαν υποτίμηση. Τα έχω όλα, πατέρα. Δεν μπορώ να αποδώσω στις εξετάσεις. Έχω άγχος.

Πατέρα, μητέρα, όταν καυγαδίζετε για μένα, έχω ενοχές. Βροντάς την πόρτα και φεύγεις και μένω άγρυπνος από φόβο μήπως δεν ξαναγυρίσεις.
Δεν είμαι ο γιος που προσδοκούσες φαίνεται, αλλά είμαι το παιδί σου.
Ξέρω ότι είστε πολυάσχολοι, αλλά είμαι η πρώτη σας προτεραιότητα.

Πατέρα, μητέρα, ντρέπομαι.
Τι θα πείτε τώρα στη θεία, στους συγγενείς όλους και στους περίεργους φίλους που θα ρωτούν πώς τα πήγα;
Δυο πράγματα μπορείτε να πείτε.
Ή ότι δεν έχετε παιδί ή ότι το παιδί σας είναι γερό και θα προσπαθήσει κάτι άλλο να κάνει. Θα προσπαθήσει πολύ.
ΔΙΑΛΕΞΤΕ

Πατέρα, δεν μπορώ μόνος μου, αλλά και δεν μπορώ να γυρίσω. Φοβάμαι το βλέμμα σου.
Ξέρεις πού θα με βρεις. Ο εγωισμός και ο φόβος μου δε με αφήνουν να επιστρέψω.
Έλα σύντομα, πατέρα, φοβάμαι, σε έχω ανάγκη.

Πατέρα, μητέρα, θα τρομάζατε αν μπορούσατε να διαβάσετε τις σκέψεις της μοναξιάς μου.

Σας αγαπάω, πάντοτε σας αγαπούσα.

Είναι δύσκολοι οι καιροί, πατέρα, για τα παιδιά.

Tα πιο συχνά λάθη στη διατροφή των παιδιών

Δεν είναι λίγα τα λάθη που κάνουμε στη διατροφή του παιδιού μας, άλλα σοβαρότερα, άλλα μικρότερης σημασίας. 
Πολλά από αυτά ξεκινούν από τις συμβουλές των γιαγιάδων, άλλα από το φόβο μας ότι το παιδί δεν θα φάει αυτά που πρέπει, αν δεν το πιέσουμε, κι άλλα από λανθασμένες πληροφορίες που έχουμε πάρει. Συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο γνωστές συνήθειες των γονιών και ζητήσαμε τη γνώμη της διαιτολόγου για το αν είναι σωστές ή λάθος και γιατί, καθώς και για το τι μπορούμε να κάνουμε.

«ΨΩΜΙ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ Ή ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΕ ΨΩΜΙ;»
Mία φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι στο πρωινό ή στο απογευματινό είναι σωστή επιλογή. Aς μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά χρειάζονται απαραιτήτως το λίπος και ειδικά τη χοληστερίνη στις μικρές ηλικίες, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά. Bέβαια, λέμε «όχι» στην υπερβολή, ιδιαίτερα στα λίπη, οπότε λέμε «όχι» και στο... βούτυρο με ψωμί. Ένα κουταλάκι βούτυρο την ημέρα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής.

«ΛΙΩΝΩ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΑΕΙ»
Πρόκειται για ένα συχνό λάθος, που μειώνει τη διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών. Aκόμη, με αυτό τον τρόπο το παιδί, εκτός από τις βιταμίνες, το νερό και τις φυτικές ίνες των φρούτων, παίρνει πολλή ζάχαρη (κάθε μερίδα φρούτου περιέχει περίπου 4 κουταλάκια ζάχαρη στη φυσική της όμως μορφή). Ένα φρούτο καθαρισμένο είναι προτιμότερο.

«OΙ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΛΑ!»
Oι τηγανητές πατάτες δεν είναι απαγορευμένο τρόφιμο, ούτε το τηγάνισμα είναι ο χειρότερος τρόπος μαγειρέματος, φτάνει να μη γίνεται καθημερινά. Είναι ωστόσο διατροφικό λάθος να δίνουμε στο παιδί τηγανητές πατάτες κάθε μέρα. H ποικιλία στη διατροφή είναι απαραίτητη τόσο για τους ενηλίκους όσο και για τα παιδιά.

«ΈΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ»
Tο γάλα είναι από μόνο του ένα πλήρες γεύμα (περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, εκτός από βιταμίνη C και σίδηρο), ιδίως για τα παιδιά, και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους. Aν λοιπόν το παιδί έχει πιει 1-2 ποτήρια στη διάρκεια της ημέρας, είναι λάθος να το πιέσουμε να πιει κι άλλο μετά το βραδινό φαγητό. Tο γάλα μαζί με ένα «γλυκό» ψωμί είναι ιδανικός συνδυασμός για το πρωινό ή το απογευματινό του.

«AΝ ΠΙΕΙ ΕΤΟΙΜΟ ΧΥΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ»
Mόνο στις περιπτώσεις όπου δεν μπορούμε να δώσουμε φυσικό είναι δυνατό να προσφέρουμε στο παιδί χυμό του εμπορίου, ο οποίος βέβαια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το φρεσκοστυμένο χυμό. Σε ένα πάρτι ή στο σχολείο, όμως, δεν βλάπτει να συνοδέψει το γεύμα του με έτοιμο χυμό.

«ΓΑΛΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ»
Για να πιουν το γάλα τους, προσθέτουμε κακάο ή το σερβίρουμε με σοκολατούχα δημητριακά. Δεν γνωρίζουμε όμως ότι το κακάο δεν αφήνει ένα μέρος του ασβεστίου του γάλακτος να απορροφηθεί. Μια εναλλακτική λύση είναι να του προσφέρουμε το απαιτούμενο ασβέστιο με ένα γιαούρτι, ένα μικρό κομμάτι φέτα ή γραβιέρα.

«H ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!»
Δεν υπάρχει «απαγορεύεται» στον υγιή άνθρωπο, πόσο μάλλον στο υγιές παιδί. Eξάλλου, οι απαγορεύσεις, όπως ακριβώς και η πίεση, φέρνουν σχεδόν πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα. Eπιτρέπουμε λοιπόν στο παιδί να φάει μία σοκολάτα, αντί για σνακ, κάποιες φορές, όχι όμως στη θέση του πρωινού ή κάποιου κύριου γεύματος. Προτιμότερη είναι η κουβερτούρα, επειδή έχει λιπαρά που μεταβολίζονται, όπως τα «καλά» λιπαρά του ελαιόλαδου.

«ΠΑΝΤΑ ΦΡΟΥΤΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ»
Άλλο ένα διατροφικό λάθος που κάνουμε, το οποίο στερεί από τον οργανισμό του παιδιού τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου. Aυτό συμβαίνει γιατί το φρούτο, ως εύπεπτο τρόφιμο, θα αποβληθεί με τα ούρα και τα κόπρανα, προτού προλάβει ο οργανισμός να πάρει τις βιταμίνες του, αφού έχει πρώτα να ασχοληθεί με τα πιο «δύσκολα»: τις πρωτεΐνες και το άμυλο από το φαγητό. Άρα το μόνο που κερδίζει το παιδί με το φρούτο μετά το φαγητό είναι 4 κουταλιές ζάχαρη χωρίς τις βιταμίνες. Bέβαια, αν τεθεί θέμα να φάει το παιδί φρούτο ή γλυκό ως επιδόρπιο, σαφώς θα προτιμήσουμε το φρούτο.

«ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΡΕΑΣ;»
Πολλά παιδιά δεν τρώνε το κρέας, κυρίως γιατί «βαριούνται» να μασήσουν. Aυτό όμως δεν χρειάζεται να μας αγχώνει, ούτε να μας αναγκάζει να πιέζουμε και να μαλώνουμε με το παιδί την ώρα του φαγητού. Mπορεί να τρώει μπιφτέκια, κοτόπουλο ή κιμά, που είναι πιο μαλακά, αλλά και τροφές που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας όπως τα αυγά, το γάλα, το τυρί ή τα όσπρια με ρύζι ή τυρί.

«ΔΙΝΩ ΓΑΛΑ ΛΑΪΤ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΧΥΝΕΙ»
Tο αποβουτυρωμένο γάλα είναι λάθος επιλογή, τουλάχιστον για παιδιά κάτω των 2 ετών. Aλλά και στα μεγαλύτερα παιδιά, μόνο αν υπάρχει σοβαρή παχυσαρκία και συναινέσει ο παιδίατρος ή ο ειδικός διαιτολόγος, μπορούμε να δίνουμε γάλα λάιτ, με την προϋπόθεση ότι αυτά παίρνουν το απαραίτητο λίπος από άλλες τροφές.

«MΗΝ ΠΙΝΕΙΣ ΝΕΡΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ»
Tο νερό «ξεπλένει» κατά κάποιο τρόπο το πεπτικό σύστημα, άρα είναι λάθος να εμποδίζουμε το παιδί να πιει μήπως και του κοπεί η όρεξη. Aντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να «πιέζουμε» το παιδί να πίνει νερό, αφού δεν έχει ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο το μηχανισμό ρύθμισης της θερμοκρασίας και ξεχνάει να πίνει νερό.

«TΟ ''ΧΤΥΠΗΤΟ" ΑΥΓΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ»
Γιατί να δώσουμε στο παιδί μας το αυγό με αυτό τον τρόπο, που μπορεί να είναι επικίνδυνο από άποψη υγείας, κυρίως λόγω της σαλμονέλας; Mπορούμε να προτιμήσουμε τα βραστά αυγά ή έστω τα τηγανητά και την ομελέτα με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο.

«ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΩ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΦΡΟΥΤΑ»
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά δεν χρειάζονται συμπληρώματα βιταμινών, εκτός κι αν ο παιδίατρος συστήσει διαφορετικά. Aν δεν τρώει τις τροφές που πρέπει, ας φροντίζουμε καταρχήν να τρώμε οι ίδιοι λαχανικά και φρούτα μπροστά του, να υπάρχει ποικιλία στο ψυγείο μας και κυρίως να μην «πιέζουμε» το παιδί να τα φάει. Aν δούμε ότι και πάλι δεν τρώει λαχανικά, μπορούμε να τα έχουμε μέσα στο φαγητό και να προτιμάμε ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης.

«ΦΑΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ»
Προτού πιέσουμε το παιδί, ας θυμηθούμε ότι η ποσότητα του φαγητού που βάζουμε στο πιάτο είναι αυτή που εμείς αποφασίσαμε ότι πρέπει να φάει. Aν δεν το πιέσουμε, το παιδί θα φάει τόσο όσο πεινάει, αφού σε όλα τα έμβια όντα υπάρχει ο μηχανισμός κορεσμού της πείνας. Όταν ο μηχανισμός αυτός δώσει «σήμα», μπορεί να σταματήσει ακόμη κι αν έχει αφήσει στο πιάτο του μία μπουκιά. Aν λοιπόν πιέσουμε το παιδί να φάει έστω και μία μπουκιά, ακυρώνουμε αυτό το μηχανισμό και το παιδί, μεγαλώνοντας, θα μάθει να «τρώει για να τρώει», οπότε μπορεί να αποκτήσει πρόβλημα στον έλεγχο του βάρους του.

EΛENH KOYKOYΛH

Eυχαριστούμε για τη συνεργασία 
την κ. Aναστασία Aσημακοπούλου, κλινική διαιτολόγο.  

Μέλι: ένα ολόγλυκο φάρμακο - Όλα τα μέλια δεν είναι ίδια - Μελόπιτα Σίφνου


Η σύσταση, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά στοιχεία, ακόμη και η μορφή του μελιού, διαφέρουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από χρονιά σε χρονιά, γιατί επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τη χλωρίδα. 
 Τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων

Μέλι: ένα ολόγλυκο φάρμακο


Μέλι και παιδιά

Πευκόμελο. Το πευκόμελο είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.
Μέλι ελάτης.
Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η δόση βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μέλι καστανιάς.
Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται καλό μελισσοκομικό φυτό, αφού δίνει γύρη εξαιρετικής ποιότητας. Εκτός από τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, θεωρείται ότι μπορεί να δράσει ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας.
Θυμαρίσιο.
Θεωρείται άριστης ποιότητας μέλι λόγω του υπέροχου χρώματός του, της γεύσης του και των τονωτικών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων. Δρα επίσης προληπτικά για καρδιαγγειακές διαταραχές και έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος.
Μέλι ερείκης (ερεικόμελο).
Πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού, που είναι ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και πωλείται κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Μέλι ηλίανθου. O ηλίανθος καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη χώρα μας, κυρίως στη Β. Ελλάδα, και δίνει πλούσια παραγωγή μελιού. Πρόκειται για μέλι που είναι καλή πηγή σε πολυφαινολών
Μελόπιτα Σίφνου


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
    Για τη ζύμη

  • 250 γρ. Αλεύρι
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 130 γρ. Φρέσκο βούτυρο
  • 4-5 κουταλιές νερό
  • 1 κρόκο αυγού
  •  Για τη γέμιση:
  • 750 γρ. Ανάλατη μυζήθρα η ανθότυρο
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • Ζάχαρη  άχνη 
  • Κανέλα
ΟΔΗΓΙΕΣ
Χτυπάτε τη μυζήθρα στο μίξερ. 
Προσθέτετε το μέλι, τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και τ’ αυγά ένα ένα. 

Ετοιμάζετε τη ζύμη: 
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι, τρίβετε μέσα το βούτυρο, προσθέτετε το αυγό και ραντίζετε το μίγμα με το νερό. 
Ζυμώνετε ελαφρά τη ζύμη και την αφήνετε στην άκρη 1 ώρα. 
Την ανοίγετε κατόπιν σε φύλλο και τη βάζετε σε μία βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες, ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα. 
Τη σκεπάζετε μ’ ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και βάζετε επάνω φασόλια. 
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 15 λεπτά. 
Βγάζετε τη φόρμα από τον φούρνο, πετάτε τα φασόλια και απλώνετε στη μισοψημένη τάρτα το μείγμα της μυζήθρας. 
Ψήνετε τη μελόπιτα  σε μέτριο φούρνο (170 βαθμούς C), για μισή ώρα ακόμα. 
Όταν κρυώσει την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
πηγή

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki