Saturday 28 December 2019

Να είσαι Άνθρωπος, Παιδί μου, όχι ανθρωπάκι...

Κάποιες μαμάδες κοιμίζουν τα παιδιά με νανουρίσματα, κάποιες με δράκους και πριγκίπισσες και κάποιες άλλες με υπέροχα λόγια που κρύβουν διδάγματα κι αλήθειες. 
Τα λόγια της παρακάτω μαμάς, τα οποία ανακαλύψαμε στο loveletters.gr, μας συγκίνησαν πραγματικά…
«Θα μπορούσα να σου πω ένα παραμύθι για να κοιμηθείς, μικρέ μου άντρα. Θα μπορούσα να σου πω ένα τραγούδι, ένα ωραίο τραγούδι μελωδικό. Δικό μου θα είναι το τραγούδι, οι στίχοι και η μελωδία.

Έλα μαζί μου, δώσε μου το χέρι σου. Δεν θα σου πω ψέμματα. Δεν θα σου πω για βασιλιάδες και βασίλισσες, ούτε για κάστρα.

Θα σου πω όμως για ένα όνειρο, που ξεκίνησε όνειρο και έγινε πραγματικότητα. 

Θα σου πω να βάζεις στόχους και να προσπαθείς. Θα σου πω για την ήττα.

Να την κοροϊδεύεις την ήττα, να την κάνεις φίλη σου όποτε χρειάζεται και όποτε είναι περιττή να την γελάς. 

Θα σου πω για την νίκη. Να την τιμάς την νίκη και να την σέβεσαι.

Δεν θα σου πω για χαμένους έρωτες, είναι πολλοί μικροί μπροστά σε εσένα, μικρέ μου άντρα. 

Θα σε μάθω να πατάς ό,τι χάθηκε, αλλά να το έχεις πάντα στη ψυχή σου, χωρίς να το λησμονείς.

Δεν θα σου πω για χαμένες πατρίδες. Αλλά θα σου μάθω να τιμάς την δικιά σου πατρίδα και όσες άλλες γνωρίζεις. Δεν σου πω για τους φίλους, ποιους θα διαλέξεις, αλλά θα σε μάθω πώς να διαλέξεις. 

Θα σε μάθω να έχεις πάντα σημαία τον σεβασμό και την ευγένεια.

Έλα πιο κοντά, πάρε με αγκαλιά. Θέλω να σε μάθω πως οι αγκαλιές είναι βάλσαμο. Κοίτα με στα μάτια. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. 

Μάθε, καλέ μου άντρα, να κοιτάς στα μάτια τους άλλους.

Μη ρίχνεις το βλέμμα σου και μη το χαραμίζεις για καμία Ιθάκη.

Έτσι θα σε κοιμήσω σήμερα. Χωρίς παραμύθι, χωρίς τραγούδι. Θα σε κοιμήσω με ωραία λόγια, με αξίες ζωής που πρέπει να έχεις, παιδί μου, στη ζωή σου. 

Να γίνεις άνθρωπος, αγόρι μου, όχι ανθρωπάκι. Να αγαπάς και να γελάς. Κλείσε τώρα τα μάτια σου και κοιμήσου στην αγκαλιά μου.

Η ευχή μου πάντα θα σε συντροφεύει, μικρέ μου… »

newsitamea
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Χριστούγεννα για παιδιά χωρισμένων γονιών

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και όλοι μας, ιδίως τα παιδιά, λίγο ή πολύ δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό που οι γιορτινές αυτές  μέρες μας προξενούν. Έχοντας υπάρξει παιδιά, γνωρίζουμε πως η γιορτή αυτή ανήκει δικαιωματικά στα παιδιά όλου του κόσμου. Αυτό μάλλον διότι έχει συνδεθεί με την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας, τα δώρα, τα φώτα, τη μουσική, τον στολισμό, το φαγητό στο γιορτινό τραπέζι. Με μία λέξη, με την οικογένεια. Συμφωνούμε πως η  οικογένεια -με όποιον τρόπο αυτή έχει διαμορφωθεί- για ένα παιδί αποτελεί αξία υψίστης σημασίας από την αρχή της ζωής του και ειδικά στα πρώτα του βήματα.
Το παιδί λοιπόν έχει συνδέσει τη γιορτή αυτή με τη μαμά και τον μπαμπά. Τι γίνεται όμως όταν σπάει ο δεσμός αυτός;
Τα παιδιά, εφόσον βρίσκονται ακόμη επάνω στη διαμόρφωση του ψυχικού και συναισθηματικού τους κόσμου, είναι πολύ ευαίσθητα. Επομένως, μία τέτοια αλλαγή,  ο χωρισμός των γονιών τους, φυσικό και επόμενο είναι να τους προκαλέσει ψυχική αναστάτωση. 
Η καθημερινότητά τους μεταβάλλεται, διαταράσσεται η “κανονικότητά” τους και φυσικά τα Χριστούγεννα και ο τρόπος εορτασμού τους. Πιο έντονα είναι τα πράγματα αν χωρισμός είναι πρόσφατος. Οι γονείς ενδέχεται να επικεντρωθούν περισσότερο ο ένας στον άλλον και στη χειρότερη των περιπτώσεων υπάρχουν διαμάχες. Έτσι, το παιδί ίσως νιώθει να παραμελείται το ίδιο και ο εορτασμός των Χριστουγέννων, που μέχρι πρότινος είχε συνηθίσει.



http://provocateur.gr
Τα παιδιά, λοιπόν, των χωρισμένων γονιών περνούν διαφορετικά από τα υπόλοιπα τα Χριστούγεννα. Ξεκινά για αυτά μια σειρά αλλαγών. Τα πρώτα ερωτήματα γεννιούνται. Πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα φέτος; Ή μάλλον με ποιόν; Είναι η στιγμή που  -λόγω του ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων μένουν με τη μαμά- δέχονται την ερώτηση: “Μήπως θες να πας με τον μπαμπά;” Σαν μια βόμβα αυτή η ερώτηση για τα παιδιά. Καταλαβαίνουν πως αν πουν “ναι” θα στεναχωρήσουν τη μαμά. Από την άλλη, θέλουν να είναι και με τον μπαμπά. Βρίσκονται σε συναισθηματικό αδιέξοδο και καλούνται να αποφασίσουν όχι μόνο βάσει της θέλησής τους, αλλά σηκώνοντας και το βάρος των τύψεων προς τους γονείς τους.
Κάτι ακόμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως αυτά τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν μία ακόμη δυσκολία. Αισθάνονται τον αποχωρισμό στα πλαίσια των γιορτινών ημερών εις διπλούν. Πρώτα όταν αποχωρίζονται τον έναν γονιό για να γιορτάσουν με τον άλλον. Και ξανά, όταν καλούνται να επιστρέψουν στο πλευρό του πρώτου γονιού. Πόσο ανώδυνο είναι αυτό για την εύθραυστη ψυχή ενός παιδιού; Ακόμη και όταν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, δηλαδή στην εφηβεία, παραμένει σκληρή μία τέτοια κατάσταση, διότι έχουν να αντιμετωπίσουν συν τοις άλλοις και τα υπόλοιπα που πρωταγωνιστούν στη διάρκεια της εφηβικής ζωής. Είναι συνήθως η περίοδος όπου κλείνονται στον εαυτό τους.
παιδιά και χριστούγεννα
https://mothersbird.gr


Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης και χαράς και οι χωρισμένοι γονείς οφείλουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό προκειμένου τα παιδιά να νιώθουν ότι βρίσκονται σε κλίμα οικογένειας και αγάπης και από τους δύο γονείς τους. Χρειάζονται να νιώσουν ανακωχή και ότι ακούνε τις επιθυμίες τους, είτε αυτά τις εκφράζουν, είτε όχι. Πάντα όμως θα το δείχνουν. Το πιο ανακουφιστικό για τα παιδιά μάλλον θα είναι να γιορτάσουν όπως αυτά επιθυμούν, με τον μπαμπά ή τη μαμά, ή μισά-μισά.
Παρόλο που κάποια συναισθηματική διατάραξη είναι αναπόφευκτη μπροστά σε έναν χωρισμό, σίγουρα οι γονείς μπορούν τοποθετώντας τα παιδιά τους ως προτεραιότητα να τους προσφέρουν μαζί, και πέρα από όλες τις διαφορές τους, την αγάπη, τη χαρά, την ευτυχία, το φως, που τα Χριστούγεννα υπόσχονται. Τα Χριστούγεννα που δικαιούνται όλα τα παιδιά. Τότε θα είναι ευτυχισμένα και θα δημιουργήσουν αναμνήσεις πληρότητας που θα τα συνοδεύουν για μια ζωή. Με τους γονείς τους χωρισμένους, αλλά με την αληθινή υπόσταση του μαζί .
Το μόνο που θέλουν είναι να είναι ήρεμοι οι γονείς για να μπορέσουν κι αυτά να αντλήσουν την ηρεμία και τη χαρά των Χριστουγέννων. Να λάβουν αγάπη σε πλαίσια αρμονίας. Δε θα γεννηθούν μόνα τους αυτά τα συναισθήματα όταν μιλάμε για παιδιά. Κάποιος πρέπει να αποτελέσει την πηγή. Άλλωστε, τι είναι σημαντικότερο από την ευτυχία ενός παιδιού και πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων;

maxmag.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki