Monday 24 August 2020

Earth Speakr: Τα παιδιά δίνουν φωνή στο περιβάλλον

Νέα εφαρμογή με σκοπό να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στη συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής δημιούργησε ο καλλιτέχνης Όλαφουρ Έλιασον, καθώς τα παιδιά είναι αυτά που θα υποστούν τις επιπτώσεις του κλίματος, αυτά είναι που θα πρέπει να δράσουν και να αλλάξουν το μέλλον.

Συγκεκριμένα, η Earth Speakr είναι μια εφαρμογή διευρυμένης πραγματικότητας, όπου τα παιδιά τοποθετούν τα πρόσωπά και τις φωνές τους σε διάφορα σημεία του χάρτη. Δίνουν φωνή σε δέντρα, σύννεφα, κτήρια και σε πολλά άλλα, και περνούν το δικό τους μήνυμα για την κλιματική κρίση.

Στο παρακάτω βίντεο ο Έλιασον εξηγεί τη δυνατότητα της εφαρμογής και το γιατί επέλεξε μόνο παιδικές φωνές: «Αφορά το να δώσεις φωνή στον πλανήτη μέσω εκείνων που πρόκειται να τον κληρονομήσουν… Η Earth Speakr προσκαλεί τα παιδιά να υπερασπιστούν τον πλανήτη και τους μεγάλους ν’ ακούσουν όσα έχουν να πουν».

Τα παιδιά δημιουργούν ένα τρισδιάστατο πρόσωπο που αντικατοπτρίζει τις εκφράσεις τους ως στοιχείο του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια ηχογραφούν ένα μήνυμα και το τοποθετούν στο πρόσωπο. Έτσι, ένα δέντρο μιλάει και εκφράζεται, ένα κτήριο το ίδιο, τα ξύλα που κόπηκαν μιλούν και αυτά.

Την ίδια στιγμή, οι ενήλικες ενθαρρύνονται να διαδώσουν τα αγαπημένα τους μηνύματα, ταξινομώντας τα σε Loud Speakrs. Αυτά λειτουργούν ως playlist διευρυμένης πραγματικότητας που μπορούν, σε έναν εικονικό χάρτη, να τοποθετηθούν σε γνωστά μέρη, ώστε να γίνουν ευκολότερα γνωστά και να ακουστούν σε περισσότερο κόσμο.

Ο Όλαφουρ Έλιασον τονίζει πως οι ενήλικοι οφείλουν να ακούσουν τις νέες φωνές: «Στις σημερινές δημόσιες συζητήσεις για τις κλιματικές πολιτικές είναι σημαντικό να ακουστούν, δυνατά και καθαρά, οι φωνές της επόμενης γενιάς, μια και αυτοί είναι που θα ζήσουν στο μέλλον που σήμερα διαμορφώνουμε. Εμείς -ενήλικες, πρόσωπα που χαράσσουν πολιτικές, πολιτικοί- πρέπει ν’ ακούσουμε τα δημιουργικά μηνύματα των μικρών και να τα πάρουμε στα σοβαρά».

Η Earth Speakr υλοποιήθηκε για να τιμήσει τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, τα μηνύματα της είναι διαθέσιμα και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Επιλογή των μηνυμάτων των παιδιών θα μεταδοθεί, μέσω streaming, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο καθώς και στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ert.gr

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους φόβους του παιδιού σας

Πώς εκφράζει σωματικά ένα παιδί τους φόβους του;
 
Ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο επικρατεί η αγάπη και η φροντίδα των γονέων είναι η βάση για να αντιμετωπίσει το παιδί τους φόβους του.

Συμπτώματα
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο τα παιδιά που αντιμετωπίζουν φοβίες να δυσκολεύονται να τις εκφράσουν λεκτικά και να εκδηλώνουν σωματικά συμπτώματα. Κάποια από αυτά είναι:
  • Ταχυπαλμία
  • Πονόκοιλος
  • Ζαλάδες
  • Πονοκέφαλοι
  • Τάσεις για λιποθυμίες
  • Ρίγη
  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Εφίδρωση
Ποιες είναι οι συχνές φοβίες του παιδιού
Οι φοβίες των παιδιών είναι διαφορετικές σε κάθε ηλικία. Τα μικρά παιδιά συνήθως έχουν τη φοβία των ξένων προσώπων και του αποχωρισμού. Τα παιδιά στην εφηβεία, βγάζουν περισσότερες φοβίες επειδή, όταν διένυαν την παιδική τους ηλικία, οι γονείς δεν έδωσαν την απαραίτητη σημασία και διογκώθηκαν σε βάθος χρόνου.

Σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν μικροβιοφοβίες, φόβο του αποπροσανατολισμού κ.α. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και ωριμάζει είναι φυσιολογικό να μειώνονται οι φόβοι του και μπορεί να τους εκλογικεύει, ώστε να μην επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του. Εάν όμως οι φοβίες του δεν υποχωρούν, τότε ίσως να έρχεται αντιμέτωπο με μια δύσκολη κατάσταση.

Τρόποι αντιμετώπισης
  • Προσπαθήστε να συνδυάσετε τις φοβίες του παιδιού σας με ένα παιχνίδι.
  • Συζητήστε με το παιδί σας και βοηθήστε το να εκφράσει τα συναισθήματα του
  • Προσπαθήστε να μη δημιουργείτε φόβους στο παιδί από τη δική σας ανησυχία. Π.χ. μη του φωνάζετε ‘’πρόσεχε μη κοπείς με το ψαλίδι’’
  • Δώστε λύσεις στο παιδί σας. Εάν π.χ. φοβάται όταν μένει μόνο του στο σπίτι, δείξτε του πως μπορεί να προφυλαχθεί από έναν πιθανό κίνδυνο
Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr
newsbomb.gr

Το παιδί έσπασε το δόντι του; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αρχικά πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. 
Στη θέα και μόνο ενός σπασμένου δοντιού του παιδιού, οι γονείς πανικοβάλλονται. Ειδικά αν πρόκειται για το μόνιμο δόντι... Όμως ακόμα κι ένα σπασμένο δόντι μπορεί να σωθεί αρκεί να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε.


Μεταφορά δοντιού
Για την καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης ενός δοντιού που έχει σπάσει, τοποθετήστε το δόντι πίσω στην υποδοχή ενώ περιμένετε για οδοντιατρική περίθαλψη. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε μία από τις παρακάτω επιλογές:

Μεταφορά μέσα σε γάλα
Επιλογή 1: Τοποθετήστε το δόντι σε μια μικρή πλαστική σακούλα με λίγο γάλα, έπειτα βάλτε την πλαστική σακούλα σε ένα φλιτζάνι με πάγο.
Επιλογή 2: Τοποθετήστε το δόντι σε ένα φλιτζάνι κρύο γάλα.


Μεταφορά σε σάλιο
Επιλογή 1: (Χρήση μόνο σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών): Τοποθετήστε το δόντι στο στόμα του παιδιού. Προσοχή στο παιδί, να προσέχει να μην το καταπιεί.
Επιλογή 2: Βάλτε το δόντι σε ένα φλιτζάνι, έπειτα τοποθετήστε το δόντι και διατηρήστε το υγρό με το σάλιο του παιδιού.


Μεταφορά σε υγρό πανί
Εάν το γάλα και το σάλιο δεν είναι διαθέσιμα, τυλίξτε το δόντι σε ένα υγρό πανί.

Τι άλλο πρέπει να κάνετε
  • Φοράτε ιατρικά γάντια εάν υπάρχουν.
  • Τοποθετήστε το παιδί έτσι ώστε η αιμορραγία να μην προκαλέσει πνιγμό.
  • Προσπαθήστε να βρείτε το δόντι. Αν βρείτε το δόντι, μην το αγγίζετε από τις ρίζες του.
  • Εάν το δόντι είναι βρώμικο, ξεπλύνετε απαλά με νερό. Μην τρίβετε ή χρησιμοποιείτε αντισηπτικό στο δόντι.
  • Τοποθετήστε απαλά το δόντι στην υποδοχή στη σωστή θέση. Πιέστε προς τα κάτω το δόντι με τον αντίχειρά σας.
  • Δώστε στο παιδί σας να δαγκώσει μια γάζα ή ένα πανί για να σταθεροποιήσει το δόντι μέχρι την άφιξή του στον οδοντίατρο.
Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
newsbomb.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki